Αποστολή ένα μπουκέτο με χαρούμενες ζέρμπερες ή μία πολυτελής σύνθεση με πανέμορφα κόκκινα τριαντάφυλλα στους αγαπημένους σας που βρίσκονται στο Γαλάτσι και γιορτάστε μαζί τους. Εμπιστευτείτε το online κατάστημά μας για γρήγορη και ασφαλή παράδοση του δώρου σας.
Λίγα λόγια για το Γαλάτσι
Το Γαλάτσι ανήκει στα βόρεια προάστια Αθηνών, εκτείνεται βόρεια του δήμου Αθηναίων στους πρόποδες του λόφου Τουρκοβούνια, που είναι ο υψηλότερος της Αθήνας. Συνορεύει με τη Νέα Ιωνία, με τη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, και με τον Δήμο Αθηναίων.
Το Γαλάτσι μέχρι το 1850 ήταν μια ακατοίκητη περιοχή με το όνομα Εύμορφη Εκκλησιά (Ομορφοκκλησιά) από τον ομώνυμο ναό της περιοχής. Τότε άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι κάτοικοι από την περιοχή της Φωκίδας, οι οποίοι φτιάχνουν προσωρινές κατοικίες, για να ξεκαλοκαιριάζουν τα κοπάδια τους.
Οι πρώτοι όμως μόνιμοι κάτοικοι έρχονται την δεκαετία του 1910 κυρίως, ως εργάτες στα καμίνια. Σε αυτά δουλεύουν εργάτες από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Μακεδονία και αλλού. Οι Ναξιώτες και οι Κρητικοί που φτάνουν για να δουλέψουν στο Γαλάτσι, χτίζουν τα σπίτια τους γύρω από τα καμίνια. Σύντομα εμφανίζονται εκεί μαγαζιά για να τους εξυπηρετήσουν κι έτσι δημιουργούνται οι πρώτες γειτονιές.
Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί επιλέγουν για το στρατόπεδό τους την περιοχή της Γκράβας ενώ στο διυλιστήριο νερού πραγματοποιούν εκτελέσεις. Τα Τουρκοβούνια χρησιμοποιούνται τόσο από τους κατακτητές, όσο και από τους Αντάρτες, που τα μετατρέπουν σε κρησφύγετο. Το βουνό και στη διάρκεια του πολέμου παραμένει δύσβατο. Η Κατοχή και οι ανάγκες των Αθηναίων για καύσιμα οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους σε καταστροφή.
Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε στο Γαλάτσι
Ομορφοκκλησιά
Η Ομορφοκκλησιά είναι ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο ο οποίος χτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω σε λείψανα παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, η οποία με τη σειρά της είχε χτιστεί πάνω σε λείψανα αρχαίου ναού. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων εγγεγραμμένο σταυροειδή με τρούλο ναό, με παρεκκλήσιο στα νότια και νάρθηκα στα δυτικά. Διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες, ενώ γύρω από τον ναό έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο.
Ναός Αγίας Γλυκερίας
Χτίστηκε το 1590 από την Όσια Φιλοθέη και για παραπάνω από 300 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν παρθεναγωγείο, μοναστήρι και κρυφό Σχολειό. Γκρεμίστηκε το 1927 για να οικοδομηθεί στην ίδια θέση ο σημερινός ναός. Η Αγία Γλυκερία αποτελεί την πολιούχο του Γαλατσίου. Έναντι του ναού, βρίσκεται η Πηγή που δημιουργήθηκε το 1910 επί δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη.
Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος Βεΐκου αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, γήπεδα, θέατρο, θερινό κινηματογράφο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα σαββατοκύριακα.
Σχολικό συγκρότημα Γκράβας
Το Σχολικό Συγκρότημα Γκράβας είναι το γνωστότερο και μεγαλύτερο συγκρότημα σχολείων στην Αθήνα, που περιλαμβάνει νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ε. και Ι.Ε.Κ. του δήμου Αθηναίων και του δήμου Γαλατσίου.
Τουρκοβούνια και Αττικό Άλσος
Τα Τουρκοβούνια, με μέγιστο υψόμετρο στα 337μ., αποτελούν τον υψηλότερο λόφο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Πρόκειται για μία βραχώδη λοφοσειρά, στους δυτικούς πρόποδες της οποίας εκτείνεται το Γαλάτσι. Ο κύριος όγκος των Τουρκοβουνίων βρίσκεται στα σύνορα του Γαλατσίου με τον Δήμο Αθηναίων, πάνω στον οποίο υπάρχει το Αττικό Άλσος, ένα δάσος σημαντικής οικολογικής αξίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, που αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής για τους Αθηναίους εξαιτίας της θέας και των λειτουργιών που προσφέρει. Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, όπου και το ομώνυμο μοναστήρι έχει υψόμετρο 320 μέτρα. Οι υπόλοιπες βραχώδεις και γυμνές από βλάστηση κορυφές των Τουρκοβουνίων εκτείνονται προς τα βόρεια, κατά μήκος του ανατολικού Γαλατσίου μέχρι και το Άλσος Βεΐκου.
Πολλές είναι οι εξηγήσεις που το Γαλάτσι πήρε το όνομά του:
α. «Γαλά άτσι» στα τουρκικά σημαίνει «χρυσαφένια αμμουδιά», την οποία απέδωσαν στην περιοχή οι Τούρκοι όταν ακόμη βρεχόταν από μεγάλη κοίτη ποταμού.
β. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των γαλατάδων που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους στην περιοχή των Τουρκοβουνιών («φρέσκο γαλατάτσι») με χαρακτηριστική προφορά.
γ. Ο Συμεών Γαλάκης αγόρασε στρέμματα γύρω από τον ναό της Αγίας Γλυκερίας. Κατά τον τσιτακισμό της προφοράς των Αθηναίων που πρόφεραν το κ και το τ ως τσ, το επώνυμο "Γαλάκης" προφερόταν ως "Γαλάτσης", με αποτέλεσμα η περιοχή της Αγίας Γλυκερίας να αναφέρεται ως "η περιοχή του Γαλάτση" και τελικά ολόκληρη η περιοχή να πάρει το όνομα "Γαλάτσι".
Το Γαλάτσι σήμερα είναι μια εξελιγμένη πόλη, πυκνοκατοικημένη, αλλά και με αρκετούς χώρους πρασίνου, συγκεντρωμένους γύρω από τους λόφους της. Αποτελεί πόλο έλξης για τους Αθηναίους λόγω του άλσους Βεΐκου και των Τουρκοβουνίων, των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και μοναδικών μνημείων όπως η Ομορφοκκλησιά και τα γραφικά ασβεστοκάμινα.