ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμβουλές για αρχάριους στην κηπουρική

Τόσο τα φυτά εσωτερικού όσο και τα φυτά εξωτερικού χώρου είναι υπέροχες προσθήκες σε κάθε διακόσμηση. Είναι γενικά εύκολο να φυτέψετε και να διατηρήσετε υγιή τα φυτά σας με τη κατάλληλη φροντίδα. Είτε δεν είστε σίγουροι για το πώς να φροντίσετε τα φυτά σας είτε απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις εργασίες για την σωστή φροντίδα των φυτών σας οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν για την εύκολη φροντίδα τους. 

Αν αναρωτιέστε πώς να ξεκινήσετε να δημιουργήσετε ένα καινούργιο φυτό ή έναν κήπο; Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για τα βασικά στάδια της ανάπτυξης ενός φυτού.

  • Τοποθετήστε το σωστά.

Πρώτα από όλα τοποθετήστε το φυτό σας σε ένα σημείο στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας όπου θα το βλέπετε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό.

  • Προσέξτε τις συνθήκες καιρού

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με κρύο καιρό, περιμένετε μέχρι να περάσει η εποχή του παγετού πριν φυτέψετε οτιδήποτε σε εξωτερικούς χώρους. Βρείτε το κατάλληλο διάστημα ηλιόλουστων ημερών και προχωρήστε στο φύτεμα του φυτού σας. Μόλις οι συνθήκες είναι καλές και σταθερές, αφιερώστε χρόνο για να φυτέψετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 

Είναι επίσης καλό να αποφύγετε τη φύτευση σε συνθήκες ξηρασίας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τα φυτά σας και να ποτίζεται συχνά - αλλά υπεύθυνα- μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι σας ή τα φυτά σας να αναπτυχθούν.

  • Προετοιμάστε το χώμα σας

Το χώμα υψηλής ποιότητας διασφαλίζει ότι τα φυτά σας θα λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγρασία κατά την ανάπτυξή τους. Ένα πλούσιο μίγμα δίνει στις ρίζες τη δυνατότητα να απλώνονται, καθώς και αρκετό χώρο για να ρέει αέρας και νερό προς τα κάτω, γύρω και μέσα από αυτές. 

Για να βελτιώσετε το υπάρχον χώμα ενός κήπου στο έδαφος, σκαλίστε το αφαιρώντας τυχόν ζιζάνια και πέτρες. Στη συνέχεια, προσθέστε περισσότερο χώμα με επιπλέον θρεπτικά συστατικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι το έδαφος να έχει μια ομοιόμορφη υφή.

  • Κατάλληλη γλάστρα 

Πριν φυτέψετε οτιδήποτε σε μία γλάστρα ή ζαρντινιέρα, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει τρύπες αποστράγγισης κατά μήκος του πυθμένα της. Οι τρύπες αποστράγγισης επιτρέπουν στο περίσσιο νερό μέσα στο χώμα να συνεχίσει να ρέει κάτω από τις ρίζες και έξω από τη γλάστρα, προστατεύοντας τα φυτά σας από τη σήψη των ριζών. 

  • Κρατήστε αποστάσεις 

Αντισταθείτε στον πειρασμό να βάλετε τους σπόρους ή τα φυτά πολύ κοντά μεταξύ τους από ό, τι συνιστάται στις συσκευασίες ή τις ετικέτες τους - εμπιστευτείτε τις ετικέτες! Χρησιμοποιήστε έναν χάρακα ή μια μεζούρα πριν αρχίσετε να σκάβετε για να μετρήσετε πόσο μακριά πρέπει να βρίσκονται μεταξύ τους. Θυμηθείτε, ότι ο μικρός σπόρος που φυτεύεται μπορεί να εξελιχθεί σε ένα φυτό πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό μέγεθός του! 

Η σωστή απόσταση των φυτών στις γλάστρες και στον κήπο επιτρέπει στα φυτά σας να απλώσουν τις ρίζες τους ενώ απορροφούν πιο εύκολα υγρασία και βασικά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Καθώς υπάρχει η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των φυτών σας ο αέρας που κυκλοφορεί στον κήπο σας θα βοηθήσει τα φυτά σας να αποφύγουν ασθένειες και παράσιτα. 

  • Φυτέψτε στο σωστό βάθος

Είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπόρους είτε να κάνετε μεταφύτευση σε ένα φυτό να θυμάστε ότι κάθε σπόρος έχει διαφορετικές ανάγκες και το ίδιο ισχύει και για τα αρχικά φυτά. Ωστόσο, μια πτυχή παραμένει η ίδια: πρέπει να τοποθετηθούν μέσα σε άφθονο χώμα. Η κάλυψή τους στη σωστή ποσότητα χώματος θα χαρίσει τη σωστή θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων ή την ποιοτική ανάπτυξη των ριζών για τα αρχικά φυτά. 

Για μεταφύτευση φυτών

Τοποθετήστε τη ρίζα (μπάλα) κάθε φυτού στη γλάστρα στο ίδιο περίπου βάθος που ήταν πριν και γεμίστε γύρω από τις πλευρές με αρκετό χώμα μέχρι να καλύψετε τις ρίζες. Στρώστε την επιφάνεια του εδάφους πιέζοντας το χώμα γύρω από τη βάση με τα χέρια σας, σταθεροποιώντας το φυτό (στέλεχος). Ελέγξτε ότι το φυτό στέκεται σταθερά από μόνο του στο κέντρο της γλάστρας και προσθέστε νερό.

Για φύτευση με σπόρους

Ανακατέψτε, ποτίστε ελαφρά και τσουγκρίστε το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε και στην συνέχεια ανοίξτε τρύπες σε απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους και σε βάθος περίπου 7-8 εκ. Τοποθετούμε σε κάθε τρύπα 5 με 6 σπόρους και συμπληρώνουμε με χώμα. Παρόλο που έχουν φυτευτεί σε ελαφρώς υγρό χώμα, οι σπόροι σας θα χρειαστούν περισσότερο νερό. Καλωσορίστε τους στο νέο τους σπίτι με άφθονο νερό κοντά στις ρίζες τους - εκεί που τα φυτά το χρειάζονται περισσότερο - για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.

Προσοχή: Μερικές ποικιλίες σπόρων χρειάζονται μούλιασμα πριν το φύτεμα, οπότε φροντίστε να τους βάλετε σε νερό μία μέρα πριν την φύτευση. 

Εάν θέλετε να σπείρετε με σπόρους καλό είναι να διαβάζετε τις οδηγίες στο πακέτο για τη μέθοδο φύτευσης που συνιστάται. 

Οι βολβοί μπορούν να αναπτυχθούν σε όμορφα και πολύχρωμα φυτά που θα χαρίσουν χρώμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. 

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πανέμορφα φυτά σε μορφή βολβού που μπορείτε να επιλέξετε να φυτέψετε κάθε εποχή του χρόνου. Καλλιεργήστε τους βολβούς σε γλάστρες ή στον κήπο σας και θα μπορείτε να απολαμβάνετε άνθη όλες τις εποχές.

Βολβοί σε γλάστρα ή στο έδαφος

Χρησιμοποιήστε μία καθαρή, πήλινη, κεραμική ή πλαστική γλάστρα βάθους τουλάχιστον 15 εκ. με πολλές τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος και ένα πιατάκι για το περίσσιο νερό. Γεμίστε τη γλάστρα περίπου 1/3 με πλούσιο καλής ποιότητας χώμα ειδικό για βολβούς. Τοποθετήστε τους βολβούς με την μύτη προς τα πάνω. Προσθέστε προσεκτικά το χώμα γύρω από τους βολβούς, φροντίζοντας να συνεχίσουν να στέκονται όρθιοι.

Χτυπήστε την γλάστρα απαλά για να καθίσει το χώμα.

Αφήστε λίγους πόντους χώρο στο πάνω μέρος της γλάστρας, ώστε να μπορείτε να το ποτίσετε χωρίς να χυθεί έξω από την γλάστρα. Ποτίστε τους βολβούς αμέσως μετά τη φύτευση και όταν στεγνώσει η επιφάνεια του εδάφους. Μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει, καθώς θα στεγνώσουν και οι βολβοί.

Για το έδαφος ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ενώ πρέπει να προσέχουμε το βάθος της τρύπας που θα τοποθετήσουμε τον βολβό να είναι 2-3 φορές μεγαλύτερο από την διάμετρο του βολβού.

Οι βολβοί δεν χρειάζονται λίπανση καθώς περιέχουν αρκετή αποθηκευμένη τροφή για να ανθίσουν μία φορά.

Απολαύστε τα νέα σας φυτά

Μόλις ολοκληρώσετε το φύτεμα δεν θα αργήσουν να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας και να απολαύσετε την ομορφιά τους και τα άνθη τους.  

Δεν απαιτούν όλα τα φυτά τον ίδιο τύπο φροντίδας, αλλά αυτοί είναι μερικοί από τους βασικούς κανόνες που είναι απαραίτητοι για τα περισσότερα φυτά. Κάντε τις αγορές σας σε ένα ανθοπωλείο κοντά σας και ζητήστε από το προσωπικό να σας βοηθήσουν με τις λεπτομέρειες. 

Τώρα που γνωρίζετε πως να φυτέψετε καινούργια φυτά ή να μεταφυτέψετε τα φυτά σας είναι εύκολο να ομορφύνετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας με χαρά και διασκέδαση.