ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμβουλές και οδηγίες φροντίδας των φυτών το χειμώνα

Ο καιρός τον χειμώνα είναι απρόβλεπτος. Οι αλλαγή στην θερμοκρασία, οι βροχές, το χαλάζι, ο δυνατός άνεμος, ο παγετός και το χιόνι δημιουργούν δύσκολες συνθήκες επιβίωσης για τα φυτά σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψετε τα φυτά σας κατά την διάρκεια του χειμώνα και να τα διατηρήσετε υγιή. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσετε τα αγαπημένα σας φυτά τις κρύες μέρες χειμώνα. Υπάρχουν μερικές οδηγίες που είναι ίδιες για κάθε είδους φυτά, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην σωστή φροντίδα των φυτών σας στο μπαλκόνι ή στο εσωτερικού του σπιτιού σας.  

Πότισμα | Συχνότητα και ποσότητα  

Το πότισμα το χειμώνα είναι απαραίτητο αλλά θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να καταστρέψετε τα φυτά σας. Φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σταδιακά και μόνο όταν χώμα είναι στεγνό. Σε περίπτωση που τα φυτά σας δεν ποτίζονται από την βροχή θα πρέπει να τα ελέγξουμε τακτικά και να τα ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει. 

Προστατέψτε τους βολβούς

Οι τρυφεροί βολβοί όπως η μπιγκόνια, η ντάλια, η γλαδιόλα, η φρέζια και άλλοι θα πρέπει να μετακινούνται από την γλάστρα ή τον κήπο και να φυλάσσονται σε ξηρό, δροσερό μέρος κατά την διάρκεια του χειμώνα έτσι ώστε να διατηρηθούν υγιείς και να φυτευτούν ξανά την άνοιξη. Οι νάρκισσοι, ο κρόκος, η τουλίπα και ο υάκινθος είναι ανθεκτικά είδη βολβών που μπορούν να αντέξουν στις κρύες συνθήκες του χειμώνα. 

Τι να κάνω για να προστατέψω τα φυτά εξωτερικού χώρου από πάγο και χιόνι;

Μετακινήστε τα φυτά σας στο εσωτερικό

Πρώτα από όλα φέρτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας τα φυτά που μετακινήσατε έξω για το καλοκαίρι. Μερικά φυτά κήπου αγαπούν να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο. Μερικά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού ή θερμοκρασίας του χώρου. Μπορεί να παρατηρήσετε μια αλλαγή, αλλά όχι άμεση μείωση στα φυτά σας αφού μεταφερθούν ξανά στο εσωτερικό. Η ανάπτυξη θα επιβαρυνθεί, μερικά φύλλα θα πέσουν ή θα γίνουν κίτρινα, το έδαφος θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει. Αλλά να θυμάστε ότι τα φυτά δεν αδρανούν. Τα φυτά σας απλώς ανταποκρίνονται στην αλλαγή του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στη μείωση του φωτός και στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Καλύψτε τις ρίζες με φύλλα

Ξερά φύλλα, άχυρο, τεμαχισμένο φλοιό ή εφημερίδες, είναι μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις γλάστρες ή στο χώμα έτσι ώστε να προστατέψετε τις ρίζες των φυτών σας από την παγωνιά.  Το στρώμα επικάλυψης με σάπια φύλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για φυτά με ρηχές ρίζες καθώς οι ρίζες τους είναι πιο εκτεθειμένες στον κρύο καιρό. Για παράδειγμα ένα στρώμα από φύλλα η θερμοκρασία του εδάφους παραμένει σταθερή. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πέσει δραστικά ώστε να επηρεάσει τα φυτά. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει στην καλή υγεία των φυτών σας και βοηθά επίσης το έδαφος να διατηρεί την υγρασία και παρέχει μόνωση για διαφορετικούς τύπους ανθεκτικών φυτών.

Χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα για προστασία

Κατά τις δύσκολες, με παγετό ή χιόνι ημέρες του χειμώνα, χρησιμοποιήστε αντιανεμικά δίχτυα, ειδικά για τον παγετό υφάσματα, όπως λινάτσα ή μουσαμά, ή άλλα υλικά προστασίας που θα βρείτε στην αγορά, και χρειάζεται για την κάλυψη και την προστασία των φυτών σας. Στην ιδανική περίπτωση, αυτά τα υφάσματα θα πρέπει να θωρακίζουν τα φυτά χωρίς να τα αγγίζουν, γιατί τα υλικά αυτά υγραίνονται και μετά παγώνουν, κάτι που μπορεί να βλάψει το φυτό σας. Η χρήση πασσάλων ή ξύλων που κρατάνε το ύφασμα γύρω από τα φυτά είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας. Τα καλύμματα πρέπει να φτάνουν μέχρι τη ρίζα του φυτού σας για να είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Τα φυτά σε γλάστρες μπορούν εύκολα να τραβηχτούν κάτω από μια τέντα ή το σκέπαστρο της βεράντας για προστασία. Εάν η γλάστρα του φυτού είναι πολύ βαριά για να μετακινηθεί, τυλίξτε γύρω από το φυτό σας λινάτσα ή μουσαμά.

Πώς να φροντίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου το χειμώνα

Κατά την διάρκεια του χειμώνα με τις βροχές και τα κρύα αλλάζουν και οι συνθήκες στους εσωτερικούς χώρους. Καθώς υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες στα σπίτια χρησιμοποιούνται θερμαντικά σώματα δημιουργώντας έτσι προβλήματα στα αγαπημένα σας φυτά.

Έτσι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές για να προφυλάξετε τα φυτά σας στο σπίτι ή στο γραφείο σας.

  • Αν και μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για κλάδεμα, δεν είναι ώρα για μεταφύτευση ή λίπανση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο υγρό λίπασμα στα φυτά εσωτερικού χώρου ενώ αποφεύγουμε να βάλουμε λίπασμα κατά την διάρκεια του χειμώνα στα φυτά εξωτερικού χώρου. Όταν οι μέρες μεγαλώσουν τα φυτά σας θα αρχίσουν και πάλι να αναπτύσσονται πιο έντονα.
  • Κλαδέψτε αν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη στο φυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά σας να χωρέσουν σε μικρότερους εσωτερικούς χώρους και να εγκλιματιστούν στα χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού εσωτερικού χώρου.
  • Τα περισσότερα από τα φυτά είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και ως εκ τούτου πρέπει να τοποθετήσετε τα φυτά σας μακριά από καλοριφέρ, θερμαντικά σώματα, τζάκια ή παράθυρα με έντονο φωτισμό. Η ιδανική θερμοκρασία μιας ευνοϊκής ανάπτυξης φυτών ποικίλλει από το ένα φυτό στο άλλο. Αλλά τα περισσότερα από τα φυτά παραμένουν σε καλή κατάσταση σε θερμοκρασία μεταξύ 18-25οC.
  • Τα περισσότερα από τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται περίπου το 40-50% της υγρασίας του αέρα. Αλλά κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ως επί το πλείστον κλειστά, το επίπεδο υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού σας είναι χαμηλότερο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα έτσι ώστε να κρατήσετε τα φυτά σας υγιή. Επίσης μπορείτε να ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα των φυτών σας έτσι ώστε να μην ξεραίνονται. 
  • Καθαρισμός φύλλων. Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα των φυτών σας από την σκόνη με βρεγμένο πανί ή βαμβάκι έτσι ώστε να αναπνέει καλύτερα το φυτό σας και να αναπτύσσεται σωστά. 
  • Μια άλλη σημαντική συμβουλή για τη χειμερινή φροντίδα των φυτών είναι ο έλεγχος των φυτών σας από παράσιτα, ασθένειες ή έντομα. Είτε ξεπλύνετε τα φυτά σας με αρκετό νερό ή χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν από ένα ανθοπωλείο ή φυτώριο για την καταπολέμηση των εχθρών αυτών.

Αυτές είναι μερικές οδηγίες που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς αρχίζει ο χειμώνας. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να σχεδιάζετε, τόσο καλύτερη προστασία μπορείτε να προσφέρετε στα φυτά του κήπου ή σπιτιού σας. Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας βοήθησαν έτσι ώστε να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και όμορφα ανεξάρτητα από τον καιρό του χειμώνα.

Βρείτε σε ένα ανθοπωλείο κοντά στο σπίτι σας υπέροχα και όμορφα φυτά που αντέχουν στο πολύ κρύο και τον παγετό, αλλά φροντίστε να κρατήσετε υγιή και όμορφα έτσι ώστε να στολίσουν το μπαλκόνι σας και το εσωτερικό του σπιτιού σας.