ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οδηγίες για την σωστή καλλιέργεια των βολβών

Οι βολβοί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ομορφύνετε έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν φυτά από βολβούς για να προαναγγέλλουν την κάθε εποχή. Θα βρείτε βολβούς-φυτά σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων που θα ευχαριστήσουν κάθε άνθρωπο. 

Φυτέψτε καλλωπιστικούς βολβούς για να διακοσμήσετε όμορφα και με χρώμα το μπαλκόνι ή την αυλή σας είτε μυρωδικά και λαχανικά έτσι ώστε να γεμίσετε την κουζίνα σας με γεύσεις και αρώματα.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη φύτευση και τη συντήρηση των βολβών που θα εξασφαλίσουν την υγεία των ανθισμένων φυτών για πολύ καιρό. 

Τι είναι βολβός;

Πρώτα από όλα για να καταλάβετε πώς μεγαλώνουν οι βολβοί λουλουδιών, πρέπει να γνωρίζετε τι είναι ένας πραγματικός βολβός. Ο βολβός είναι ο υπόγειος βλαστός ενός φυτού που έχει τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να συγκρατεί τον πλήρη κύκλο ζωής ενός φυτού. 

Ποιά είναι η διαδικασία ανάπτυξης;

Το κάτω μέρος του πραγματικού βολβού, είναι το σημείο από το οποίο αναπτύσσονται οι σαρκώδεις ρίζες. Οι ρίζες μπαίνουν στο έδαφος και απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του βολβού και του φυτού. Τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά και το νερό αποθηκεύονται στις σαρκώδεις ρίζες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του βολβού. Μέσα στο βολβό είναι επίσης ο κύριος βλαστός, ο οποίος αρχίζει να αναπτύσσεται από την κάτω πλάκα, πάνω από τις σαρκώδεις ρίζες και έξω από το προστατευτικό στρώμα του βολβού για να γίνει το φυτό. Το φύλλωμα στο φυτό απορροφά το φως του ήλιου και, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, ο βολβός μετατρέπει αυτό το ηλιακό φως σε ζάχαρη (τροφή). Τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά και το νερό χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το φυτό σε ανάπτυξη και ανθοφορία καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Μάθετε πώς να φυτέψετε βολβούς 

Μπορείτε να καλλιεργήσετε βολβούς στον κήπο ή στην αυλή σας ενώ αν έχετε περιορισμένο χώρο στον κήπο μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε τους αγαπημένους σας βολβούς σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Επιπλέον, η φύτευση βολβών σε γλάστρες μπορεί να προστατεύσει τον βολβό σας από τρωκτικά, και άλλα οικόσιτα.

Η διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις είναι σχετικά ίδια. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

  1. Προσθήκη τύρφης στο έδαφος. Προετοιμάστε το χώμα. Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και καλά στραγγιζόμενο. Είναι καλό να αναμειγνύετε οργανικό υλικό όπως λίπασμα ή τύρφη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα ειδικό λίπασμα για βολβούς, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας.
  1. Προσδιορίστε το βάθος φύτευσης. Δεν έχουν όλοι οι βολβοί το ίδιο μέγεθος, επομένως δεν πρέπει να φυτεύονται όλοι οι βολβοί στο ίδιο βάθος. Ο γενικός κανόνας είναι να φυτεύονται περίπου τρεις φορές βαθύτερα από το ύψος του βολβού. Αυτή η οδηγία διαφέρει λίγο ανάλογα με τον τύπο του εδάφους σας. Σε αμμώδη εδάφη, μπορείτε να φυτέψετε λίγο πιο βαθιά, σε βαριά αργιλώδη εδάφη λίγο πιο ρηχά. Η τοποθέτηση του βολβού πολύ βαθιά στο χώμα θα προκαλέσει καθυστερημένη ανθοφορία ή καθόλου ανθοφορία. Η ρηχή φύτευση μπορεί να προκαλέσει ευεσθησιά στο φυτό. Καθώς κάθε φυτό έχει τις δικές του απαιτήσεις καλό είναι να ελέγξετε τις οδηγίες της συσκευασίας ή να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας.
  1. Διαδικασία φυτέματος. Σκάψτε την τρύπα και τοποθετήστε το βολβό, με τη μύτη προς τα πάνω (ή τις ρίζες προς τα κάτω). Στη συνέχεια, καλύψτε με χώμα. Εάν υπάρχουν ζώα ελεύθερα στον κήπο κρατήσετε τα μακριά από την περιοχή φύτευσης ή καλύψτε με πανί μικρού πλέγματος.
  1. Πότισμα. Μόλις φυτευτούν, φροντίστε να ρίξετε στους βολβούς σας άφθονο νερό. Ποτίστε καλά (θα συμβεί κάποια καθίζηση) και στη συνέχεια προσθέστε λίγο περισσότερο χώμα όπως απαιτείται. Εάν το έδαφος είναι στεγνό, ποτίστε μια μέρα περίπου πριν από τη φύτευση, ώστε το έδαφος να είναι υγρό αλλά όχι λασπώδες όταν φυτέψετε τους βολβούς.
  1. Προσθέστε λίπασμα. Χρησιμοποιήστε λίπασμα που έχει μεγαλύτερο αριθμό φωσφόρου, επειδή είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των ριζών καθώς και την παραγωγή λουλουδιών. Απλώς ρίξτε το λίπασμα στο κάτω μέρος της τρύπας και ανακατέψτε το έτσι ώστε να αναμιχθεί λίγο με το χώμα. Εάν θέλετε να περιμένετε για λίπανση, μπορείτε να τοποθετήσετε το λίπασμα στην επιφάνεια του εδάφους την άνοιξη καθώς οι βολβοί μεγαλώνουν.
  1. Βάλτε σημάδια στο σημείο φύτευσης. Προσδιορίστε πού έχετε φυτέψει τους βολβούς σας, ώστε μετά την ανθοφορία τους και όταν ξεραθούν να μην φυτέψετε άλλα λουλούδια στο ίδιο μέρος.

Τι κάνουμε όταν σταματήσει η άνθιση του φυτού;

Μόλις ξεραθεί το άνθος των ανοιξιάτικων ή φθινοπωρινών βολβών σταματάμε το πότισμα και αφαιρούμε σταδιακά τους βολβούς από το έδαφος. Τους καθαρίζουμε προσεκτικά και τους τοποθετούμε σε σκιερό και ξηρό μέρος με καλό αερισμό για να στεγνώσουν. Αποθηκεύουμε τους βολβούς σε ντουλάπια ή κουτιά με τρύπες για να μην έχουν υγρασία και βλαστήσουν πρόωρα. Έτσι διατηρούμε τους βολβούς των αγαπημένων μας λουλουδιών μέχρι το επόμενο φθινόπωρο ή άνοιξη για να τους ξαναφυτέψουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να τους αφήσουμε στον κήπο ή στη γλάστρα χωρίς να τους ποτίζουμε και να περιμένουμε να φυτρώσουν ξανά μόνοι τους μέχρι την επόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ίσως έχουμε απώλειες καθώς κάποιοι βολβοί σαπίσουν και δεν ξαναφυτρώσουν. 

Μικρά μυστικά:

  • Καλό είναι να μην αποθηκεύετε φρούτα (ειδικά μήλα) ή λαχανικά κοντά στους βολβούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να εκπέμψουν ένα αέριο που σκοτώνει το νεαρό φυτό μέσα στο βολβό.
  • Το φθινόπωρο, καλύψτε τους ανθεκτικούς βολβούς με περίπου 2 εκ. σάπια φύλλα για να προστατέψετε τις ρίζες τους κρύους χειμερινούς μήνες. Σε κλίματα με ήπιο χειμώνα, είναι καλή ιδέα να σκάβετε κάθε δύο χρόνια, να αφαιρείτε τους βολβούς και να αποθηκεύεται στο ψυγείο το καλοκαίρι για να συνηθίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η διαδικασία τα βοηθά να διατηρούνται ανθισμένα για περισσότερο καιρό.

Ποιοί είναι οι πιο δημοφιλείς βολβοί;

Γενικά, οι βολβοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους χειμερινούς βολβούς που συνήθως φυτεύονται το φθινόπωρο και τους καλοκαιρινούς βολβούς, που συνήθως φυτεύονται την άνοιξη. Οι κρίνοι αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα καθώς μπορούν να φυτευτούν είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο για ανθοφορίες το καλοκαίρι.

  • Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε βολβούς που θα ανθίσουν το καλοκαίρι όπως: το λίλιουμ, η κάλλα, η γλαδιόλα και η ντάλια.
  • Το φθινόπωρο, φυτέψτε ανθεκτικούς βολβούς όπως: φρέζια, αμαρυλλίδα, ανεμώνα, ίριδα, κρόκος, κυκλάμινο, τουλίπα, νάρκισσος, νεραγκούλα, υάκινθος. Αυτοί οι βολβοί μπορούν να επιβιώσουν το χειμώνα στο έδαφος και χρειάζονται το κρύο του χειμώνα για να αποδώσουν στο μέγιστο. Συνήθως ανθίζουν χειμώνα και αρχές άνοιξης.

Ελπίζουμε να βρήκατε αυτές τις πληροφορίες για τους βολβούς κατατοπιστικές και να σας βοήθησαν για να εφαρμόσετε εύκολα τις παραπάνω τεχνικές και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά σας.

Στα ανθοπωλεία όλης της χώρας ή στα online καταστήματα θα ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή σε διάφορες ποικιλίες, χρώματα και σχήματα από βολβούς για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στο δικό σας στυλ και γούστο.