ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λεβάντα, το απόλυτα αρωματικό φυτό, που δεν πρέπει να λείπει από τον κήπο σας.

Με μεθυστικό άρωμα, η λεβάντα γοητεύει τα βλέμματα όλων με τα ασημοπράσινα φύλλα της και τα μωβ ακαταμάχητα άνθη της. Γνωστή και ως βότανο με θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, ξεχωρίζει για την πολυχρηστικότητα και την ανθεκτικότητά της.
Είναι πολυετές φυτό και με λίγη προσοχή το χειμώνα μπορεί να επιβιώσει ακόμη και για 10 ολόκληρα χρόνια.
3 είναι τα είδη της λεβάντας που καλλιεργούνται περισσότερο: η στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia), η οδοντωτή (Lavandula dentata) και η λεβάντα στοιχάς (Lavandula stoechas). Από αυτά τα 3 είδη, η στενόφυλλη είναι η πιο διαδεδομένη, γιατί είναι η πιο αρωματική και με υπέροχο χρώμα. Αυτός ο αειθαλής πολυετής θάμνος μας έρχεται από τις παραμεσόγειες περιοχές αλλά τον συναντάμε και στην Ινδία ή σε άλλες ασιατικές χώρες. 

Η καλλιέργειά της δε θα σας δυσκολέψει καθόλου!
Θέλει ήλιο αλλά όχι υγρασία, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη και υγιή εμφάνισή της. Ο πιο απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να έχουμε Λεβάντα στο μπαλκόνι μας είναι να φυτέψουμε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό. Εναλλακτικά  μπορείτε να φυτέψετε σπόρους λεβάντας σε γλάστρα. Αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε την γλάστρα σε σκιερό μέρος μέχρι να ξεπροβάλλουν τα πρώτα φυτά. Μόλις ψηλώσουν, γύρω στα 5-6 εκατοστά, μετακινήστε τη γλάστρα σας σε ηλιόλουστο μέρος ή μεταφυτέψτε το φυτό σας στον κήπο σας σε σημείο με πλούσιο ηλιακό φως. 

Συνήθως οι λεβάντες φυτεύονται πολλές μαζί δημιουργώντας μπορντούρες ή χαμηλούς φυτοφράκτες. Αν αποφασίσετε να φυτέψετε μεγάλη επιφάνεια με λεβάντες, τότε η απόσταση που θα πρέπει να έχει η μια από την άλλη καλό είναι να είναι γύρω στους 90 πόντους. Αν θέλετε να πετύχετε πλήρη εδαφοκάλυψη, τότε οι 30 πόντοι απόσταση από φυτό σε φυτό είναι αρκετοί. Η ρίζα της λεβάντας μεγαλώνει και απλώνει σε μεγάλο βάθος και πλάτος. Η Λεβάντα είναι η ιδανική επιλογή για βραχόκηπους ή για παραθαλάσσιες περιοχές καθώς αντέχει την αρμύρα και τις θαλασσινές σταγόνες.

Φροντίδα λεβάντας
Αν η λεβάντα σας βρίσκεται σε κήπο, δε χρειάζεται πολύ νερό.  3-4 φορές πότισμα το μήνα από τον Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο, είναι αρκετοί. Στη γλάστρα χρειάζεται πιο συχνό πότισμα αλλά με προσοχή γιατί το πολύ νερό μπορεί να  την ξεράνει. Αντέχει και την πολλή ζέστη αλλά και το έντονο κρύο.

Να προσέξετε το χώμα που θα επιλέξετε καθώς προτιμά τα χώματα με πολύ καλή αποστράγγιση, όπως τα αλκαλικά χώματα, που είναι και πλούσια σε ασβέστιο. Για την καλύτερη στράγγιση στην γλάστρα μην παραλείψετε τον περλίτη στο χώμα της. Λίγη στάχτη στο χώμα της θα της κάνει επίσης καλό καθώς διορθώσει τυχόν όξινο pH.
Για να ενθαρρύνετε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξή της, μπορείτε να κόβετε τις κορυφούλες που πετάνε. Έτσι, το φυτό σας θα αναπτύσσεται σε πλάτος. Στα τέλη της άνοιξης για να αναπτύξει περισσότερα μωβ άνθη, ίσως χρειαστεί λίγο λίπασμα ή κοπριά. Τα υπέροχα άνθη της με το πλούσιο άρωμα θα τα απολαύσετε τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά την ανθοφορίας της, το φθινόπωρο, είναι η κατάλληλη εποχή να την κλαδέψετε.

Η λεβάντα έχει πολλές χρήσεις. 
• Μπορούμε ν’ αρωματίσουμε ντουλάπες και συρτάρια
• Διώχνει τον σκώρο και τα κουνούπια
• Χρησιμοποιείται στην μαγειρική
• Μας χαρίζει χαλαρωτικά αφεψήματα που καταπολεμούν  την αϋπνία
• Καταπολεμά τη λαρυγγίτιδα, την ιγμορίτιδα, τον πονόδοντο, τη δυσπεψία, τη φαγούρα ακόμα και την πιτυρίδα
• Χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε αιθέρια έλαια. Από την λεβάντα παράγονται τα γνωστά αιθέρια έλαιά που χρησιμοποιούνται στο μασάζ και στο μπάνιο
• Έχει αντισηπτική δράση
• Μια πολύ ωραία ιδέα που λίγοι την εφαρμόζουν είναι να τοποθετήσετε μερικά κλωνάρια στα κάρβουνα του μπάρμπεκιου καθώς ψήνεται, θα απολαύσετε αρωματισμένο κρέας.
• Σας ανανεώνει: όταν αισθάνεστε «πεσμένη», τρίψτε στα δάχτυλα σας φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας, και «ρουφήξτε» τη μυρωδιά τους! Ο συνδυασμός της βαθιάς εισπνοής και εκπνοής της μυρωδιάς της λεβάντας θα σας ηρεμήσει και θα ανανεώσει τη διάθεσή σας

Αποξηραίνοντας τη λεβάντα
Κόβουμε βλαστούς με άνθη μετά την πρωινή υγρασία. Αφαιρούμε τα φύλλα και φτιάχνουμε δεματάκια των δεκαπέντε. Απλώνουμε τη φρεσκοκομμένη λεβάντα σε εφημερίδες σε σκιερό και στεγνό μέρος και την αφήνουμε εκεί μέχρι να αποξηραθεί. Αν θέλετε τυλίγετε με τούλι τα ματσάκια και τα κρεμάτε ανάποδα. Μόλις αποξηραθούν, μετά από ένα μήνα περίπου, μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια. 

Η λεβάντα είναι υπέροχη σε κάθε της χρήση και μορφή. Αν θέλετε και εσείς να αποκτήσετε τη δική σας λεβάντα στο μπαλκόνι σας ή να την χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, στο www.anthemionflowers.com θα βρείτε προτάσεις και συνθέσεις λουλουδιών και φυτών με πρωταγωνιστή αυτό το ξεχωριστό φυτό.
Θα σας μαγέψει!!!!