ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αρωματικά φυτά που θα λατρέψετε

Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις μας; Όπως ένα αγαπημένο φαγητό από την παιδική μας ηλικία ή μυρωδιά του αρώματος που μας θυμίζει κάποιον αγαπημένο μας έτσι και η αίσθηση της μυρωδιάς που επικρατεί στον κήπο ή στην βεράντα μπορούν να μας θυμίσουν αγαπημένους ανθρώπους και στιγμές. 

Τα λουλούδια και τα φυτά είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν ένα όμορφο και πολύχρωμο τοπίο, καθώς επίσης και να προσθέσουν ζωή σε οποιοδήποτε χώρο. Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά εκτός από την αισθητική τους ομορφιά είναι επίσης δημοφιλή για το μοναδικό τους άρωμα. Είναι αναζωογονητικά και μας κάνουν να νιώθουμε υπέροχα. 

Τις περισσότερες φορές τα άνθη έχουν άρωμα με σκοπό να απωθήσουν επικίνδυνα έντομα ενώ άλλες για να προσελκύσει τα ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες και να γονιμοποιηθεί το φυτό. 

Ρίξτε μια ματιά στις προτάσεις μας για αρωματικά φυτά και επιλέξτε ένα ή περισσότερα για να προσθέσετε στην αυλή, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

Τριαντάφυλλο

Η ελκυστική τους εμφάνιση και η υπέροχη μυρωδιά τους τα κάνουν να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικά είδη τριαντάφυλλων σε όλο τον κόσμο σε πολλές αποχρώσεις που μπορεί να ταιριάζουν σε κάθε σπίτι. Με περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη τριαντάφυλλων σε όλο τον κόσμο μπορείτε να επιλέξετε ένα τριαντάφυλλο σε σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα και σχήμα, αρωματικό ή όχι που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε σπίτι. 

Κανένας αρωματικός κήπος δεν είναι πλήρης χωρίς τριαντάφυλλο. Όπως ίσως γνωρίζετε, είναι ιδανικά και σαν κομμένα λουλούδια σε βάζα. 

Περισσότερο από τη μυρωδιά τους, είναι επίσης ανθεκτικά στα έντομα και στις ασθένειες, καθιστώντας τα αρκετά εύκολα φυτά να μεγαλώσουν σε κάθε κήπο. Χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ήλιο και ένα πλούσιο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Βιολέτα

Οι βιολέτες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ευρώπη από τα τέλη του 19ου αιώνα για το έντονο άρωμά τους και μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα σε παρτέρια και σε κήπους. Τα περισσότερα είδη βιολέτας είναι ανθεκτικά φυτά και ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη. Αγαπούν το υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. 

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Με καταγωγή από την Ασία, το γιασεμί ξεχωρίζει για την υπέροχη ανθοφορία του, στις αρχές της άνοιξης που διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα

Το γιασεμί είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό που με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας δώσει πλούσια βλάστηση γεμάτη ανθοφορία. Το γιασεμί μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Το γιασεμί είναι φυτό ανθεκτικό στην ζέστη και στην ξηρασία, ωστόσο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στα δυνατά ρεύματα. Αν το γιασεμί βρίσκεται σε κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας. Για φυτά γιασεμιού που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα του γιασεμιού μπορεί να προκαλέσει πτώση ή μάρανση των λουλουδιών, καθώς και μαύρισμα στις άκρες των φύλλων του.

Γαρδένια

Η γαρδένια προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Θεωρείται από τα αγαπημένα φυτά της Μεσογείου καθώς είναι ευαίσθητη στα κρύα κλίματα και ευδοκιμεί μόνο σε ζεστό, υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Προτιμούν όξινο χώμα με πολλές οργανικές ύλες αναμεμιγμένες. Αυτά τα λουλούδια έχουν ένα ζεστό και πικάντικο άρωμα που τα καθιστά ιδανικά τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για το άρωμά τους. 

Η γαρδένια παραμένει ένα από τα πιο διάσημα αρωματικά φυτά και το γεγονός ότι μπορεί να επιβιώσει και σε εσωτερικούς χώρους το καθιστά ακόμη πιο ιδανικό για αγορά. Τα σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα της με τα εκπληκτικά λευκά άνθη παράγουν ένα υπέροχο άρωμα. Είναι φυτά που η ανθοφορία τους αρχίζει στα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και μετά ανθίζουν ξανά στα τέλη του καλοκαιριού. 

Η γαρδένια είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά των κηπουρών γιατί χρειάζεται πολύ λίγη φροντίδα και προσοχή και μπορεί να αναπτυχθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον. 

Υάκινθος

Ο υάκινθος είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που σίγουρα είναι το επίκεντρο σε κάθε κήπο καθώς με το άρωμα και την ομορφιά του θα χαρίσει φρεσκάδα σε κάθε χώρο. Είναι βολβοί και θα τους βρούμε σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε, μωβ, λευκού, ροζ και κίτρινου. Κάθε χρώμα έχει το δικό του ελαφρύ λουλουδάτο άρωμα. Φυτέψτε τους βολβούς το φθινόπωρο σε καλά στραγγιζόμενα, εύφορα εδάφη, σε μία ηλιόλουστη τοποθεσία ή σε μερική σκιά. Την άνοιξη, θα σας ανταμείψουν με υπέροχα άνθη με μεθυστικό άρωμα.

Το λουλούδι του υάκινθου είναι γνωστό στους κηπουρούς και τους λάτρεις των λουλουδιών για το γλυκό, γήινο και έντονο άρωμά του. Το άρωμα του φυτού είναι τόσο γλυκό, που στην πραγματικότητα, λειτουργεί ως φυσικό αποτρεπτικό μέσο για τα βλαβερά έντομα και τα παράσιτα. 

Φρέζια

Οι φρέζιες είναι κομψά και αρωματικά άνθη που θα τα βρούμε σχεδόν σε κάθε απόχρωση. Προέρχονται από την Νότια Αφρική και είναι ευχάριστες τόσο στην εμφάνιση όσο και στις γλυκές ευωδιές που αναδύουν. 

Με χρώματα που κυμαίνονται από λευκό σε πορτοκαλί και μπλε σε κόκκινο, η ικανότητα της φρέζιας να ανθίζει όλο το καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να την κάνει μία από τις επιλογές σας για έναν υπέροχο μυρωδάτο κήπο.

Τα λουλούδια της φρέζιας είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για ανθοδέσμες, καθώς τα άνθη του φυτού αυτού έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο βάζο.

Πασχαλιά

Η πασχαλιά είναι ένα φυτό που ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Διαθέτει έντονο άρωμα και θα την βρούμε σε ροζ, λευκές, μωβ και λιλά αποχρώσεις. 

Φυτέψτε τις πασχαλιές σε ηλιόλουστη τοποθεσία, σε καλά στραγγιζόμενο, ουδέτερο έως αλκαλικό έδαφος.

Η πασχαλιά είναι από τα ευκολότερα φυτά που μεγαλώνουν και συντηρούνται καθώς απαιτούν λιγότερη φροντίδα σε σύγκριση με τη διαδικασία ανάπτυξης άλλων γνωστών αρωματικών φυτών. Αναπτύσσεται ως θάμνος και δημιουργεί όμορφους φράχτες ή κρεβάτια για τον κήπο σας καθώς επίσης γίνονται εκπληκτικά μπουκέτα με κομμένα άνθη για το βάζο σας. 

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ίσως το πιο δημοφιλές βότανο που καλλιεργείται για τα αρωματικά του λουλούδια. Είναι ένα από τα καλύτερα πολύχρωμα φυτά, ανθεκτικά στην ξηρασία που αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη σε οποιονδήποτε χώρο στον κήπο.

Παρόλο που οι λεβάντες καλλιεργούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, αυτά τα όμορφα φυτά μπορούν επίσης να επιβιώσουν και σε εσωτερικούς χώρους αρκεί να επιλέξετε μικρότερες ποικιλίες που είναι ιδανικές για καλλιέργεια σε γλάστρες. 

Έχει πολλές φαρμακευτικές καθώς και πολύ χαμηλή τοξικότητα, ενώ παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή αιθέριων ελαίων, έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες.

Με το πέρας της ανθοφορίας της κλαδεύουμε τα ξεραμένα κλαδιά και άνθη, ενώ με λίγο κλάδεμα, κατά τα τέλη του χειμώνα θα την βοηθήσουμε να βλαστήσει και να διατηρήσει μία συμπαγή όψη.

Εάν θέλετε να προσθέσετε άρωμα και ευωδιές στον κήπο σας, ακολουθήστε μερικές βασικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αρωματικά φυτά σας:

  • Φυτέψτε τα σε σημεία όπου θα μπορείτε να απολαμβάνετε το άρωμα τους πιο συχνά - για παράδειγμα, δίπλα σε ένα παρτέρι, στη μπροστινή πόρτα, κάτω από ένα παράθυρο ή σε μία γλάστρα όπου μπορείτε να τη μετακινείται εύκολα.
  • Απλώστε αρωματικά φυτά σε όλη την αυλή έτσι ώστε διαφορετικά αρώματα να μην μπερδεύονται μεταξύ τους.
  • Μερικά φυτά, ειδικά εκείνα που παράγουν λουλούδια, μυρίζουν πιο έντονα και πιο γλυκά τη νύχτα. Φυτέψτε τα κοντά στο σαλόνι ή στην περιοχή που έχετε το BBQ όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες. 

Είτε πρόκειται να επιλέξετε ένα αρωματικό φυτό για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας είτε προτιμάτε να έχετε κομμένα λουλούδια που έχουν ευχάριστα αρώματα στο βάζο σας το σίγουρο είναι ότι τα ευωδιαστά λουλούδια και φυτά θα γεμίσουν κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο με υπέροχα, έντονα ή λεπτά αρώματα 

Όταν τα λουλούδια προστίθενται σε ένα χώρο, παρέχουν κάτι περισσότερο από απλή ομορφιά - γεμίζουν επίσης τον αέρα με τις μαγευτικές τους μυρωδιές. Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε έναν ξεχωριστό τρόπο για να δείξετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν πόσο τους σκέφτεστε, επισκεφθείτε το κοντινότερο ανθοπωλείο για να αγοράσετε ένα υπέροχο μπουκέτο ή ένα ανθισμένο φυτό με λουλούδια που διαθέτουν φυσικά αρώματα.