ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γαρδένια, όμορφη και απαιτητική

Γαρδένια, ένα φυτό που αγαπάμε πολύ κυρίως για τα υπέροχα, γεμάτα άρωμα άνθη της. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία και έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο με τα πλούσια, λευκά ή ιβουάρ άνθη της και το απαλό άρωμα της. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη γαρδένιας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με σημαντικές διαφορές στη μορφή, τον τύπο του λουλουδιού και το μέγεθος των φυτών. 

H γαρδένια είναι ένα φυτό που μπορεί να διακοσμήσει με χάρη τον χώρο σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ένα δύσκολο φυτό, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρηθεί και είναι ευάλωτη σε έντομα και ασθένειες. Παρόλα αυτά, η ομορφιά και τα αρωματικά λουλούδια της ανθισμένης γαρδένιας την καθιστά μία υπέροχη προσθήκη στο σπίτι.

Εάν αποφασίσετε να καλλιεργήσετε μία γαρδένια τότε πρέπει να το κάνετε σωστά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα σημαντικά εφόδια και ακολουθήστε τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω και να είστε σίγουροι ότι θα απολαμβάνετε για πολύ καιρό τα όμορφα άνθη του φυτού σας.

Συμβουλές φροντίδας για την Γαρδένια

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να απολαύσετε την γαρδένια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα:

Τι χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη της γαρδένιας

Καταρχήν να θυμάστε ότι η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις! Καλό είναι να επιλέξετε από την αρχή το σημείο που θα την τοποθετήσετε και να παραμείνει εκεί.

Έδαφος

Σας προτείνουμε να μην τη φυτέψετε στο έδαφος αλλά σε γλάστρα, καθώς χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες, χωρίς ασβέστη, αφράτο και με καλή στράγγιση. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στο χώμα, οπότε επιλέγουμε να την φυτέψουμε σε γλάστρα με κάποιο φυτόχωμα, όπως το καστανόχωμα, το αργιλόχωμα ή η ξανθιά τύρφη.

Πότισμα

Δεν υπάρχει ο χρυσός κανόνας σχετικά με τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να ποτίζετε μια γαρδένια. Το χώμα στη γλάστρα θα πρέπει είναι πάντα ελάχιστα υγρό, δηλαδή νωπό. Αυτό σημαίνει ότι την ποτίζουμε όποτε χρειάζεται, όποτε καταλάβουμε ότι το χώμα έχει ανάγκη από υγρασία. 

Αλλά και η ποιότητα του νερού επηρεάζει την ανάπτυξή της. Το νερό της βρύσης συνήθως περιέχει άλατα και προκαλεί στην γαρδένια αδυναμία στην απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό την οδηγεί σε τροφοπενία με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κίτρινα φύλλα. Για να   αντιμετωπίσουμε  την τροφοπενία προσθέτουμε σίδηρο, μειώνουμε τα ποτίσματα και χρησιμοποιούμε αποσταγμένο ή βρόχινο νερό για το πότισμα.

Θερμοκρασία

Η γαρδένια αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και τις χαμηλές την νύχτα. Η πιο καλή θερμοκρασία για την καλή υγεία της γαρδένιας είναι μεταξύ 18-25 C. Οι γαρδένιες προτιμούν τα σκιερά μέρη και όχι την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως ενώ αγαπούν την υγρασία. Το χειμώνα δεν αντέχουν το ψύχος και θέλουν προστασία από τα ψυχρά ρεύματα. Πάντως, εάν ο καιρός δεν είναι πολύ κρύος διατηρείται ακμαία όλο τον χρόνο.

Λίπασμα

Η γαρδένια για την υγιή ανάπτυξη της χρειάζεται συχνή λίπανση κατά προτίμηση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για οξύφιλα φυτά που χορηγεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ρυθμίζει το pH. Η λίπανση γίνεται κάθε μήνα από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Αποφεύγουμε το λίπασμα κατά την περίοδο της έντονης ζέστης και του δυνατού παγετού. Απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη και το πράσινο φύλλωμα είναι ο σίδηρος. Ιδανικό είναι το λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτό και απορροφάται άμεσα από το φυτό. Επίσης, παραδοσιακά μπορεί να τοποθετηθεί  στο χώμα κάποιο σιδερένιο αντικείμενο για την άμεση απορρόφηση σιδήρου. 

Κλάδεμα

Για την σωστή ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία το κλάδεμα είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι αρχές της άνοιξης, μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα και τα ξερά λουλούδια και, αν το φύλλωμά είναι αραιό, κόβουμε τους βλαστούς περίπου στο 1/3 του μήκους τους.

Πότε ανθίζουν οι γαρδένιες;

Σε κανονικές συνθήκες οι γαρδένιες ανθίζουν δυο φορές τον χρόνο, στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. 

Γιατί πέφτουν τα άνθη της γαρδένιας;

Να θυμάστε ότι όταν μια γαρδένια έχει πολλά μπουμπούκια μπορεί μερικά να πέσουν πριν ανοίξουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη κάποιων θρεπτικών στοιχείων στο χώμα της γλάστρας ή ότι άλλαξε κάποια συνθήκη συντήρησής της, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, ο αερισμός και έτσι αντέδρασε αρνητικά.

Γαρδένια ως φυτό εσωτερικού χώρου 

Αν ζείτε σε πιο κρύα κλίματα, κατά την περίοδο του χειμώνα φροντίστε να μεταφέρετε την γαρδένια μέσα στο σπίτι για να προστατευτεί από την παγωνιά και τα κρύα ρεύματα της εποχής. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, όταν τοποθετήσετε μία γαρδένια σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται έντονο φως και υψηλή υγρασία.Τοποθετήστε την γαρδένια κοντά σε ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό ή χρησιμοποιήστε ειδικό τεχνητό φωτισμό για την σωστή ανάπτυξη του φυτού σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Υγρασία

Η υψηλή υγρασία είναι απαραίτητη για τη φροντίδα της γαρδένιας. Ο ξηρός αέρας θα προκαλέσει γρήγορα πτώση των λουλουδιών από το φυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε την υγρασία στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός υγραντήρα ή της ομαδοποίησης φυτών σε δίσκους με βρεγμένα βότσαλα. Το χώμα στη γλάστρα πρέπει να είναι οργανικό και πρέπει να διατηρείται υγρό, αλλά προσέξτε να μην την ποτίζετε υπερβολικά. 

Καθώς οι γαρδένιες αγαπούν την υγρασία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ένα μπάνιο το οποίο διαθέτει αρκετή υγρασία στον αέρα. Δεν είναι το κατάλληλο δωμάτιο όμως αν δεν υπάρχει παράθυρο καθώς δεν θα έχει τον κατάλληλο φωτισμό.

Ασθένειες και εχθροί της γαρδένιας

Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το συνεχές πότισμα, που θα προκαλέσουν πτώση των λουλουδιών και των φύλλων του φυτού σας, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα τα δημιουργούν τα έντομα, ειδικά ο τετράνυχος, τα ακάρεα της αράχνης, η μελίγκρα, οι αλευρώδεις κλπ. Προληπτικά για τα έντομα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φυσικό διάλυμα (σε 1 λίτρο νερό ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 2 κουταλιές οινόπνευμα) και να ψεκάσουμε πολύ καλά κάτω από τα φύλλα του φυτού. 

Οι γαρδένιες επίσης προσβάλλονται από ωίδιο, κηλίδες φύλλων, ανθρακινόνη και μούχλα αιθάλης, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με μυκητοκτόνα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν και να καταστραφούν.

Πρέπει να κάνουμε καθημερινό έλεγχο και να φροντίσουμε να προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα από τα γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσουμε τις γαρδένιες μας όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. 

Επιλέξτε ένα κομψό φυτό γαρδένιας για εσάς ή για δώρο

Η επιλογή της γαρδένιας για δώρο ή για την διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου σας, είναι μια εκλεπτυσμένη επιλογή που σας τιμά για το γούστο και τον τρόπο σκέψης σας. Στο anthemionflowers θα βρείτε μεγάλη ποικιλία με γαρδένιες για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει σε εσάς και στους αγαπημένους σας.