ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τρόποι αποξήρανσης λουλουδιών

Μέθοδοι αποξήρανσης λουλουδιών

Δεν είστε σίγουροι πώς να διατηρήσετε όμορφο ένα ρομαντικό μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα, το κομψό νυφικό μπουκέτο σας ή μία εντυπωσιακή σύνθεση που είναι ξεχωριστή για εσάς καθώς σας την χάρισε ένα σημαντικό αγαπημένο σας πρόσωπο, τότε είναι καιρός να χρησιμοποιήσετε μία από τις παρακάτω μεθόδους για να αποξηράνετε τα λουλούδια σας έτσι ώστε να τα απολαύσετε για περισσότερο καιρό.

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές, έτσι ώστε να διασφαλίσετε την σωστή εργασία για τα λουλούδια σας και να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα. 

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω διαφορετικές μεθόδους αποξήρανσης και συντήρησης των λουλουδιών σας και επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς.

Αποξήρανση με αέρα

Η αποξήρανση των λουλουδιών με αέρα είναι μια από τις πιο παραδοσιακές, αν και πιο χρονοβόρες, μεθόδους. Χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο θα αφήσετε τη φύση να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, καθώς θα στεγνώσει τα λουλούδια σας με την πάροδο του χρόνου, κι εσείς απλά θα περιμένετε το τελικό αποτέλεσμα.

Αφαιρέστε το υπερβολικό φύλλωμα από λουλούδια και κόψτε τους μίσχους στο επιθυμητό μήκος (όχι μικρότερο από 3 εκατοστά). 

Κρεμάστε τα λουλούδια μεμονωμένα ή σε μπουκέτα με λίγα στελέχη σε μία σκοτεινή, ξηρή περιοχή, όπως η σοφίτα ή μία ντουλάπα που δεν χρησιμοποιείται. Δέστε τα με μία κλωστή ή νήμα και τοποθετήστε τα πάνω σε μια κρεμάστρα έτσι ώστε να κρέμονται ανάποδα για να στεγνώσουν.

Αφήστε τα λουλούδια για δύο έως τρεις εβδομάδες μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Αφαιρέστε τα λουλούδια από την κρεμάστρα και ψεκάστε με λακ μαλλιών για προστασία.

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για μπουκέτα, ανθοδέσμες και ανθοσυνθέσεις, για τριαντάφυλλα και για την λεβάντα.

Αποξήρανση με πίεση

Αυτός είναι πιθανόν ο πιο δημοφιλής τρόπος για να αποξηράνετε τα λουλούδια σας, καθώς είναι και ο ευκολότερος. Επιλέξτε το βαρύτερο βιβλίο που μπορείτε να βρείτε, όπως μία εγκυκλοπαίδεια ή ένα τηλεφωνικό κατάλογο. Τοποθετήστε φύλλα εφημερίδας ή χαρτοπετσέτες ανάμεσα στα φύλλα του βιβλίου και ύστερα το λουλούδι που επιθυμείτε να αποξηράνετε. Ανάλογα με το μέγεθος του βιβλίου, μπορείτε να πατήσετε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα. Ωστόσο, φροντίστε να τα χωρίσετε έτσι ώστε η υγρασία από ένα λουλούδι να μην μεταφέρεται στο άλλο. Μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, τα λουλούδια θα είναι εντελώς στεγνά. Κατά την αφαίρεση, χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι ή χρησιμοποιήστε πολύ προσεκτικά τα δάχτυλά σας, καθώς ένα εντελώς στεγνό λουλούδι είναι πολύ ευαίσθητο.

Πολλά φυλλώδη φυτά, όπως οι φτέρες, και φύλλα δέντρων είναι εξαιρετικά για αυτήν τη μέθοδο.

Αποξήρανση σε φούρνο μικροκυμάτων

Αφαιρέστε τυχόν ανεπιθύμητα φύλλα από το λουλούδι και κόψτε έτσι ώστε να ταιριάζει στο πιάτο του φούρνου. Τοποθετήστε στο πιάτο ένα στρώμα άμμο για γάτες και βάλτε το λουλούδι στην κορυφή. Στη συνέχεια ρίξτε περισσότερη άμμο πάνω από τα πέταλα, προσεκτικά με τα χέρια σας, έτσι ώστε να μην σπάσουν τα πέταλα.

Τοποθετήστε το δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων με ένα φλιτζάνι νερό. Ελέγξτε την πρόοδο του λουλουδιού σας στο φούρνο μικροκυμάτων μετά από περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια κάθε 30 δευτερόλεπτα. Αυξήστε τη θερμότητα και το χρόνο όπως απαιτείται. Η θερμοκρασία και ο χρόνος των μικροκυμάτων θα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του λουλουδιού

Μόλις τα πέταλα του λουλουδιού φαίνονται ξηρά, αφαιρέστε το δοχείο από το φούρνο μικροκυμάτων, ανοίξτε την κορυφή ένα τέταρτο του εκατοστού και αφήστε το να παραμείνει για 24 ώρες. Καθαρίστε τυχόν κόκκους που έχουν κολλήσει στα πέταλα. Ψεκάστε με ένα ακρυλικό σπρέι, διατίθεται σε καταστήματα χειροτεχνίας, για να διατηρήσετε το χρώμα. 

Αποξήρανση με Silica Gel

Σε αυτή τη μέθοδο, τα λουλούδια ξηραίνονται με τη χρήση πυριτικού τζελ (Silica Gel). Αν και το κόστος αγοράς του Silica gel μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, μόλις το αγοράσετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για να αποξηράνετε τα λουλούδια πολλές φορές και για πολλά χρόνια. 

Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να αποξηράνετε τα λουλούδια σας. Απλώστε το τζελ (1-2 εκ. πάχος) σε ένα βάζο ή δοχείο και τοποθετήστε τα άνθη. Ύστερα ρίξτε περισσότερο τζελ έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως τα λουλούδια, προσεκτικά για να μην τα καταστρέψετε. 

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε βάζα ή δοχεία με αεροστεγή καπάκια έτσι ώστε το διοξείδιο του πυριτίου να μην απορροφήσει υγρασία από τον αέρα επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία ξήρανσης των λουλουδιών. Τα άνθη χρειάζονται από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα για να στεγνώσουν ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των λουλουδιών και την περιεκτικότητα τους σε υγρασία. Τα λουλούδια πρέπει να ελέγχονται κάθε δύο ημέρες, καθώς τα λουλούδια που έχουν μείνει πολύ καιρό θα γίνουν πολύ στεγνά και θα σπάσουν.

Κατά τη λήψη των λουλουδιών από το τζελ μετά την ξήρανση, πρέπει να προσέξετε να μην καταστρέψετε ή να σπάσετε τα πέταλα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια πολύ μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια τζελ που έχουν κολλήσει στα λουλούδια. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγνώσει εύθραυστα και ευαίσθητα λουλούδια που έχουν εξωτικά χρώματα, όπως τριαντάφυλλα, τουλίπες, ανεμώνες, κ.λπ.

Πώς να διατηρήσετε τα αποξηραμένα άνθη

  • Τα αποξηραμένα λουλούδια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα φρέσκα διατρέχουν όμως τον κίνδυνο να εξασθενήσει το χρώμα τους ή να θρυμματιστούν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα αποξηραμένα σας λουλούδια για ακόμα περισσότερο καιρό. 
  • Τα αποξηραμένα λουλούδια μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ανεξάρτητα από την τεχνική συντήρησης, φροντίζοντας να τα κρατήσετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και μακριά από ακραία θερμότητα έτσι ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους.
  • Χρησιμοποιώντας υλικά όπως το κερί και η ρητίνη θα σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε δυνατά και γερά και να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο τοίχο, μία κορνίζα, σε κοσμήματα και να τα τοποθετήσετε ως διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι σας.  
  • Συνδυάστε αποξηραμένα λουλούδια με αιθέρια έλαια για να φτιάξετε ποτ πουρί.

Το να αποξηράνετε τα αγαπημένα σας λουλούδια είναι μια δημοφιλής επιλογή για την συντήρηση ενός όμορφου μπουκέτου ή σύνθεσης καθώς επίσης τα αποξηραμένα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόσθετο στοιχείο διακόσμησης σε ένα γραφείο ή ένα δωμάτιο που θα ομορφύνει τον χώρο σας.

Είτε θα τα αποξηράνετε μόνοι σας είτε τα πήρατε ως δώρο για μία ξεχωριστή περίσταση, τα λουλούδια σε κάθε μορφή τους είναι υπέροχα καθώς μπορείτε να τα κρατήσετε για πολύ καιρό στον χώρο σας. Και μην ξεχνάτε ότι αν χρειάζεστε νέα λουλούδια για να τα απολαύσετε φρέσκα ή να τα αποξηράνετε μπορείτε να επιλέξετε τα ιδανικά λουλούδια για εσάς και τους αγαπημενους σας από την μεγάλη συλλογή μας στο anthemionflowers.