ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τυχερό Μπαμπού - Πληροφορίες και Φροντίδα

Το τυχερό μπαμπού ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα λίλιουμ. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και σύμφωνα με το Φενγκ Σούι συμβολίζει την καλή τύχη και την ευτυχία, καθιστώντας το ένα ιδανικό και δημοφιλές δώρο για προσωπικές και επαγγελματικές περιστάσεις. 

Το τυχερό μπαμπού είναι ένα εύκολο φυτό στη φροντίδα που το καθιστά ιδανικό για γραφεία και σπίτια. Το τυχερό μπαμπού αποτελεί ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου και είναι πολύ εύκολο να το μεγαλώσετε. Είναι το ίδιο εύκολο να φυτευτεί τόσο σε χώμα, όσο και σε σκέτο νερό! Με την σωστή φροντίδα, μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος.

Πως να μεγαλώσετε το μπαμπού σε νερό

Γεμίστε την βάση ενός γυάλινου βάζου/δοχείου με βότσαλα και χαλίκια και προσθέστε αρκετό νερό μέχρι περίπου 5-6 εκατοστά πάνω από τα βότσαλα. Οι ρίζες του φυτού θα πρέπει πάντα να ακουμπάνε τα βότσαλα.

Αλλάξτε το νερό κάθε μία με δύο εβδομάδες για να αποφύγετε το σάπισμα του φυτού. Το νερό θα πρέπει να φαίνεται πάντα καθαρό και να μυρίζει φρέσκο.

Πως να μεγαλώσετε το μπαμπού σε χώμα

Για να φυτέψουμε το τυχερό μπαμπού σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 15 εκατοστών, για να έχει περιθώριο να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού. Επιλέγουμε φυτόχωμα με περλίτη που εξασφαλίζει καλό αερισμό στο ριζικό του σύστημα και σωστή συγκράτηση της υγρασίας για την ανάπτυξή του.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του τυχερού μπαμπού και τι πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε υγιή στη γλάστρα ή στο βάζο μέσα στο σπίτι μας. 

Φως: Το τυχερό μπαμπού απαιτεί μέτριο ή έμμεσο ηλιακό φως. Το άμεσο ηλιακό φως θα κάψει τα φύλλα, οπότε αποφύγετε να τοποθετήσετε το φυτό σας μπροστά από ένα φωτεινό παράθυρο. Εάν τα φύλλα του φυτού φαίνονται καφέ στις άκρες τους τότε μετακινήστε το μπαμπού σας σε μια περιοχή με λιγότερο φως.

Νερό: Εάν μεγαλώνετε το φυτό σας στο έδαφος, βεβαιωθείτε ότι διατηρείται ελαφρώς υγρό. Μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει πολύ και μην υπερβαίνει το νερό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. 

Το μπαμπού δεν χρειάζεται πολύ νερό για να επιβιώσει, αλλά μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε νερό. Εάν επιλέξετε να μεγαλώσετε το μπαμπού σας σε νερό, βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες παραμένουν πάντα καλυμμένες με νερό. Προσπαθήστε να καθαρίσετε το δοχείο και να αλλάζετε το νερό τακτικά (περίπου μία φορά την εβδομάδα). Το νερό της βρύσης είναι εντάξει για το μπαμπού, αρκεί τα επίπεδα χλωρίου να είναι χαμηλά. Για να είστε ασφαλείς, αφήστε το νερό της βρύσης όλη τη νύχτα για να εξατμιστεί το χλώριο προτού το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε το τυχερό μπαμπού σας.

Συμβουλή: Εάν έχετε υψηλά επίπεδα φθορίου στο νερό της βρύσης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερό, όπως εμφιαλωμένο νερό. 

Θερμοκρασία: Καθώς το τυχερό μπαμπού είναι ένα τροπικό φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18–35 ° C. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μην τοποθετείτε το φυτό σας κοντά σε παράθυρα ή σε πόρτες με ρεύμα. 

Λίπασμα: Μπορείτε περιστασιακά να προσθέσετε λίγο υγρό λίπασμα για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το τυχερό μπαμπού - αλλά προσέξτε να μην λιπαίνετε υπερβολικά.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης του τυχερού μπαμπού σας υγιούς. Με την πάροδο του χρόνου, το σχήμα του φυτού σας θα αρχίσει να χάνει την μορφή του. Δεν είναι καλή ιδέα να κόψετε τον κύριο μίσχο του τυχερού μπαμπού εκτός και αν θέλετε να αλλάξετε το ύψος του. Τα φύλλα του είναι αυτά που συνεχίζουν να μεγαλώνουν και χρειάζονται κόψιμο. 

Είναι πάντα καλύτερο να κόβετε λιγότερα από αυτά που έχετε προγραμματίσει για να διασφαλίσετε ότι δεν θα κλαδέψετε υπερβολικά το φυτό σας. Ξεκινήστε να κόβετε το κάτω μέρος του φυτού και προχωρήστε προς τα πάνω. 

Τοξικότητα: Το τυχερό μπαμπού είναι τοξικό για γάτες και σκύλους, οπότε φροντίστε να το φυλάξετε μακριά. Ωστόσο δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο.

Ασθένειες και προβλήματα 

Καφέ κηλίδες. Εμφάνιση καφέ κηλίδες στα φύλλα. Μπορεί να έχουμε τις κηλίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε χλώριο ή φθόριο στο νερό ή της μεγάλης έκθεσης στον ήλιο. Ανάλογα με την αιτία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό ή να σταματήσετε να εκθέτετε το φυτό σας απευθείας στις ακτίνες του ήλιου. 

Κηλίδες στα φύλλα. Εμφάνιση καφέ και κόκκινες κηλίδες στα φύλλα. Όσο η αρρώστια δεν θεραπεύεται, τα φύλλα σαπίζουν και πεθαίνουν. Αιτία: Μύκητας των φύλλων. Θεραπεία: Αντιμυκητιακό σπρέι. Κόψτε τα μολυσμένα φύλλα προς αποφυγή εξάπλωσης.

Μούχλα σαν σκόνη. Τα φύλλα έχουν μία λευκή επικάλυψη σαν σκόνη. Αιτία: Σπόροι μύκητα που εξαπλώνονται και καλύπτουν όλη την επιφάνεια με λευκή μούχλα. Αυτό εμποδίζει το φως από το να φτάσει στην επιφάνεια των φύλλων με αποτέλεσμα αυτά να πεθάνουν. Θεραπεία: Αντιμυκητιακό σπρέι.

Σκούρα μούχλα. Εμφάνιση: Μαύρες κηλίδες στα φύλλα και στον βλαστό. Αιτία: Η εμφάνιση μελίγκρας και ψευδόκοκκου ελκύει την σκούρα μούχλα. Θεραπεία: Εφαρμόστε αντιμυκητιακό σαπούνι ή λάδι στις μολυσμένες περιοχές του φυτού για να αποτρέψετε την εξάπλωση.

Συμβολισμός για το τυχερό μπαμπού

Σύμφωνα με την κινεζική πρακτική, το τυχερό μπαμπού σχετίζεται με τα πέντε στοιχεία: Γη (βότσαλα στο δοχείο), ξύλο (ο κορμός του φυτού), νερό (το νερό στο βάζο), φωτιά (κόκκινη κορδέλα δεμένη στο φυτό) και μέταλλο (ρίξτε ένα μεταλλικό κέρμα στο βάζο). Το μπαμπού είναι καλός αγωγός της θετικής ενέργειας επιτρέποντας έτσι την σοφία και την ευημερία να ρέει. 

Σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ σούι η θετική ενέργεια του φυτού διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό των στελεχών που συνδέονται μεταξύ τους. Μπορούμε να επιλέξουμε όσα μπαμπού θέλουμε και ανάλογα με τον αριθμό τους να εκφράσουμε και να ευχηθούμε για συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας. 

Ένας μίσχος: ευημερία και μακροζωία. 

Δύο μίσχοι: διπλή τύχη και καλή τύχη στην αγάπη 

Τρεις μίσχοι: ευτυχία και συνεχή ανάπτυξη

Τέσσερις μίσχοι: κακή τύχη και θάνατος. Αποφεύγεται ως δώρο.

Πέντε μίσχοι: Προσελκύει θετική ενέργεια στους πέντε τομείς της ζωής: συναισθηματική, διαισθητική, διανοητική, σωματική και πνευματική.

Έξι μίσχοι: ευκαιρίες για αύξηση του πλούτου. Ιδανικό για επιχειρήσεις.

Επτά μίσχοι: θετική ενέργεια για τη γενική υγεία.

Οκτώ μίσχοι: ανάπτυξη και γονιμότητα

Εννέα μίσχοι: τύχη στον παραλήπτη και ευγνωμοσύνη.

Δέκα μίσχοι: τέλεια ζωή και πληρότητα.

Εικοσιένα μίσχοι: Ευλογία για πλούτο και ισχυρή υγεία.

Είτε επιλέξετε το τυχερό μπαμπού για την θετική ενέργεια του είτε το επιλέξετε απλώς και μόνο επειδή είναι όμορφο και εύκολο στη φροντίδα του σίγουρα είναι μία υπέροχη λύση για να προσθέσετε φρεσκάδα και ομορφιά σε κάθε χώρο. 

Στο e-shop μας θα βρείτε το κατάλληλο μπαμπού που θα ταιριάξει απόλυτα σε κάθε περίσταση και κάθε χώρο. Είναι το τέλειο δώρο για την γιορτή του Πατέρα, για φίλους και επαγγελματικούς συνεργάτες.