ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σημάδια ότι τα φυτά μου πεθαίνουν και πως να τα σώσω?

Η φροντίδα των φυτών του σπιτιού σας είναι απαραίτητη εάν θέλετε να δείτε τον κήπο του σπιτιού σας να ανθίζει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα φυτά εσωτερικού χώρου ή τα υπαίθρια φυτά σας μπορούν να πεθάνουν. 

Εάν δεν είστε σίγουροι, παρακάτω θα βρείτε μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι το φυτό σας πεθαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να το σώσετε.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια ότι το φυτό σας πεθαίνει και τα περισσότερα από αυτά μπορούν να σας μπερδέψουν. Ωστόσο, κοιτάζοντας προσεκτικά τις ρίζες και τα φύλλα του φυτού θα έχετε καλύτερη εικόνα από το τι υποφέρει το φυτό και τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσει!

Να είστε προετοιμασμένοι, γιατί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλάβετε τι ακριβώς φταίει. Επίσης, μην κάνετε τίποτα δραματικό! Η αλλαγή μπορεί να σοκάρει ή να σκοτώσει περαιτέρω το φυτό σας, το οποίο είναι το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να κάνετε. 

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές και παρακολουθήστε το φυτό για να δείτε αν βελτιώνεται. Εάν το φυτό σας ανταποκρίνεται θετικά, συνεχίστε να το φροντίζετε σιγά -σιγά.

Ελέγξτε τα φύλλα

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το φυτό σας πεθαίνει είναι τα φύλλα του. Ξεκινήστε ελέγχοντας τα φύλλα για τυχόν σημάδια ζημιάς αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και θα σας δείξει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του φυτού. Ελέγξτε προσεκτικά τις κορυφές, τους πυθμένες και τις διασταυρώσεις των φύλλων για σημάδια ανεπιθύμητων παρασίτων, μυκήτων και αποχρωματισμού.

Σύμπτωμα: κατεστραμμένα φύλλα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κατεστραμμένα φύλλα που φαίνονται καμένα έρχονται σε επαφή με τον άμεσο ήλιο και παίρνουν πολύ φως. Εξετάστε το συνιστώμενο επίπεδο ηλιακού φωτός του φυτού σας και μετακινήστε το ανάλογα.

Τα φύλλα που φαίνονται σκισμένα ή έχουν τρύπες πιθανότατα τρώγονται από έντομα. Επιθεωρήστε προσεκτικά το φυτό για να προσδιορίσετε το είδος παρασίτων που τρώει το φυτό και χρησιμοποιήστε την ανάλογη θεραπεία που θα σας προτείνει ο γεωπόνος. 

Σύμπτωμα: μαραμένα φύλλα

Μια κοινή αιτία των ξεραμένων|μαραμένων φύλλων είναι το υπερβολικό πότισμα. Τα φύλλα στα φυτά που ποτίζονται υπερβολικά  θα αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι τα κιτρίνισμα ή τα χλωμά φύλλα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μειώστε την ποσότητα νερού που δίνεται στο φυτό και θα πρέπει να επανέλθει.

Σύμπτωμα: τα φύλλα πέφτουν

Αρχικά, ελέγξτε το έδαφος και δείτε αν είναι υγρό ή στεγνό. Αυτό θα σας δείξει εάν το πέσιμο των φύλλων οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη ποτίσματος. Στη συνέχεια, ελέγξτε το περιβάλλον του φυτού. Εάν είναι σε γλάστρα, δείτε αν οι ρίζες έχουν βγει έξω από τη γλάστρα του. Εάν οι ρίζες βγαίνουν από τον πυθμένα της γλάστρας, είναι σφιχτά τυλιγμένες στις πλευρές ή υπάρχουν περισσότερες ρίζες, το φυτό σας χρειάζεται μία μεγαλύτερη γλάστρα. Σας προτείνουμε η νέα γλάστρα να είναι 4 με 7 εκατοστά μεγαλύτερη σε διάμετρο και βάθος γλάστρα. Για τα υπαίθρια φυτά, φροντίστε να μεταφερθεί σε διαφορετικό σημείο αν υπάρχουν πολλά φυτά κοντά του. Τέλος, ελέγξτε τη θερμοκρασία. Εάν είναι πολύ κρύο ή υπάρχει ρεύμα, το φυτό σας μπορεί να δυσκολεύεται να διατηρήσει θερμοκρασία. Μετακινήστε τα φυτά σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους και καλύψτε τα υπαίθρια φυτά με ένα σεντόνι  κήπου για να το κρατήσετε ζωντανό.

Σύμπτωμα: κηλίδες στα φύλλα

Οι κηλίδες προκαλούνται συνήθως από δύο πράγματα - έντομα ή μύκητες. Οι γκρι κηλίδες στα φύλλα ενός φυτού σημαίνει ότι έχει προσβληθεί από το ωίδιο. Αυτή η ασθένεια σημαίνει ότι τα φυτά σας έχουν πολύ υγρασία. Αυτό είναι σύνηθες για φυτά που διατηρούνται σε θερμοκήπιο ή ποτίζονται συχνά και πολύ. Στα πρώτα σημάδια μούχλας, εφαρμόστε μυκητοκτόνο με βάση το θείο στα φύλλα για να αποτρέψετε τη διάδοση του μύκητα.Οι κίτρινες κηλίδες στα φύλλα μπορεί να δείχνουν αφίδες. Αυτά τα μικρά παράσιτα είναι πολύ κοινά και τους αρέσει να τρώνε το χυμό από τα φύλλα των φυτών. Επειδή αναπαράγονται γρήγορα, πρέπει να δράσετε γρήγορα. Ψεκάστε τα φυτά με ένα ειδικό σαπούνι που σκοτώνει τα έντομα ή ακολουθήστε τις συμβουλές του γεωπόνου σας!

Σύμπτωμα: αλλαγή στο χρώμα

Δώστε μεγάλη προσοχή στο χρώμα των φύλλων. Ενώ είναι φυσιολογικό για ορισμένα φυτά να αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την εποχή, οτιδήποτε ξαφνικό ή ασυνήθιστο είναι σημάδι ότι το φυτό σας πεθαίνει!

Συχνά, το κιτρίνισμα των φύλλων σχετίζεται με προβλήματα υγρασίας. Είτε πολύ είτε πολύ λίγο νερό μπορεί να κιτρινίσει τα φύλλα, οπότε ελέγξτε το χώμα και φροντίστε για το σωστό πότισμα του φυτού σας. Κίτρινα φύλλα μπορεί επίσης να φανούν εάν το φυτό δεν δέχεται αρκετό φως. Προσέξτε μην σοκάρετε το φυτό σας με την άμεση τοποθέτηση σε ένα σημείο με πλήρη ήλιο. Είναι καλύτερο να μεταφέρετε σταδιακά το φυτό σε πιο φωτεινή τοποθεσία με την πάροδο του χρόνου και να δείτε πώς ανταποκρίνεται.

Τα καφέ φύλλα είναι ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι το φυτό σας πεθαίνει. Εάν το καστανό χρώμα περιορίζεται μόνο στις άκρες των φύλλων, ελέγξτε αν το φυτό σας είναι τροπικό και χρειάζεται υψηλή υγρασία. Για να σώσετε το φυτό, ψεκάστε το με χλιαρό νερό ή μετακινήστε το σε ένα θερμοκήπιο.

Ελέγξτε τις ρίζες 

Οι ρίζες μπορούν να σας πουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Εξετάζοντας τις ρίζες, θα μπορέσετε να διαπιστώσετε εάν το φυτό είναι πραγματικά υγιή. Τα καλά νέα είναι ότι εάν τα φύλλα του φυτού φαίνονται νεκρά αλλά οι ρίζες εξακολουθούν να φαίνονται υγιείς, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να το αναζωογονήσετε. Αλλά αν οι ρίζες φαίνονται στεγνές, εύθραυστες και εντελώς νεκρές, ακολουθήστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για να διαπιστώσετε εάν το φυτό σας μπορεί να σωθεί.

Σύμπτωμα: ξηρές ρίζες

Οι τελείως ξηρές ρίζες είναι συνήθως ένα σαφές σημάδι ότι το φυτό σας είναι νεκρό ή ότι πραγματικά διψάει.Εάν το φυτό σας είναι σε γλάστρα και οι ρίζες είναι στεγνές, ποτίστε το και απλά παρακολουθήστε το. Συνεχίστε να διατηρείτε το χώμα ελαφρώς υγρό και δείτε αν το φυτό σας αρχίζει να επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Σύμπτωμα: μαλακές ρίζες

Οι ρίζες που είναι απαλές, χλωμές, ή μοιάζουν σαν να σαπίζουν σημαίνει ότι δεν έχουν καλή αποστράγγιση. Μεταφυτέψτε το φυτό που υπάρχει σε γλάστρα ή αφαιρέστε υπαίθρια φυτά και προσθέστε άμμο ή βότσαλα στο χώμα για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Επίσης, μειώστε το πότισμα και παρακολουθήστε το φυτό σας.

Όσο υπέροχα και αν είναι, τόσο για την υγεία σας όσο και για τη διακόσμησή σας, μπορεί μερικές φορές να φαίνεται ότι τα φυτά εσωτερικού ή και εξωτερικού χώρου απλά μπορεί να πεθαίνουν. 

Τα καλά νέα είναι ότι τα φυτά δεν πεθαίνουν απλά χωρίς λόγο. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φυτά είναι αρκετά προβλέψιμα, ανάλογα με το είδος τους και η συντριπτική 

πλειοψηφία των φυτών αυτών προκαλούνται από τους ίδιους παράγοντες. 

Βρείτε παρακάτω μερικούς από τους βασικούς λόγους που πεθαίνουν τα φυτά.

Υπερβολικό ή λίγο πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι. Το υπερβολικό ποτισμένο χώμα θα πνίξει τις ρίζες των φυτών, προκαλώντας γρήγορα σήψη των ριζών και τελικά σκοτώνοντας το φυτό. 

Επίσης, αν δεν τα ποτίσετε με επαρκή ποσότητα νερού ή καθόλου μπορεί να οδηγήσει στο στέγνωμα του εδάφους. Και οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καλά  αποτελέσματα για την υγεία των φυτών σας. Κάντε την έρευνά σας για τα φυτά και μάθετε πόσο νερό απαιτεί το καθένα.

Σωστό φως

Δώστε τους αρκετό ηλιακό φως. Φυσικά, τα φυτά που βρίσκονται στο έδαφος, δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά τα φυτά σε γλάστρες πρέπει να μετακινηθούν σε ένα μέρος όπου θα έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Τα φυτά που δεν λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως, τείνουν να σταματούν να αναπτύσσονται ή αναπτύσσονται αργά. Το φως είναι τροφή για τα φυτά, οπότε αν μπορείτε να τα ποτίζετε και να τους παρέχετε θρεπτικά συστατικά, δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς επαρκές ηλιακό φως.

Θρεπτικά συστατικά

Τα φυτά χρειάζονται επίσης διάφορες ποσότητες θρεπτικών συστατικών από καιρό σε καιρό για να αναπτυχθούν σωστά και να ανθίσουν. Χρησιμοποιήστε καλή κοπριά και το ιδανικό λίπασμα για να τους δώσετε την επιπλέον ώθηση για να αναπτυχθούν. Πριν χρησιμοποιήσετε μια συσκευασία λιπάσματος, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Τα στερεά λιπάσματα είναι καλύτερα από τα υγρά λιπάσματα καθώς προκαλούν λιγότερη βλάβη στις ρίζες των φυτών του σπιτιού σας.

Μέγεθος γλάστρας

Χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό μέγεθος γλάστρας. Μερικές φορές εξαιτίας των μικρών γλαστρών, τα φυτά του σπιτιού σας μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν. Όταν φυτέψατε το φυτό σας στη γλάστρα, ήταν μικρού μεγέθους. Καθώς το φυτό σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το μέγεθος της γλάστρας παραμένει μικρό που δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο φυτό. Όταν δείτε ότι το φυτό είναι βαθιά ριζωμένο στο χώμα, τότε σκεφτείτε να το ξαναφυτέψετε. Τοποθετήστε το σε μία γλάστρα που είναι μεγαλύτερη από τη ρίζα και βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετές τρύπες στο κάτω μέρος για σωστή αποστράγγιση του υπερβολικού νερού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την φροντίδα των αγαπημένων σας φυτών επισκεφθείτε το anthemionflowers.com. Αγοράστε υπέροχα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για εσάς και τους αγαπημένους σας. Επιλέξτε το κατάλληλο φυτό για εσάς από την μεγάλη ποικιλία σε ανθισμένα, πράσινα ή συνθέσεις φυτών.