ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η Αναστασία, χαρίστε τους τις ευχές σας!

Γενικές Συμβουλές για εύκολη φροντίδα φυτών

Η τοποθέτηση ενός ή περισσότερων φυτών σε ένα δωμάτιο ή γραφείο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος όχι μόνο να ομορφύνετε το χώρο σας, αλλά και να καθαρίσετε τον αέρα. Πολλά είναι τα είδη φυτών που υπάρχουν για να διακοσμήσετε ένα σπίτι ή ένα μπαλκόνι και η φροντίδα τους μπορεί να ποικίλει, αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για τη φροντίδα των περισσότερων φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να είστε σίγουροι ότι θα απολαμβάνετε πάντα υγιή και γεμάτα ζωή φυτά στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σας. 

  • Σωστό φως

Το φως είναι ένα σημαντικό σημείο για την φροντίδα ενός φυτού. Κάθε φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου απαιτεί τον ανάλογο φυσικό ή τεχνητό φωτισμό για να διατηρηθεί υγιή και γεμάτο ζωή. 

Για να παρέχετε τη σωστή ποσότητα φωτός στο φυτό σας φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στο φυτό όταν το αγοράσετε ή να ρωτήσετε τον ανθοπώλη σας τι είδους φως χρειάζεται. 

Οι βασικές οδηγίες για τον ήλιο είναι οι εξής:

Γενικά τα φυτά χρειάζονται είτε υψηλό, είτε μεσαίο είτε χαμηλό φωτισμό. 

  • Τα φυτά που χρειάζονται «πλήρη ηλιακή ακτινοβολία» πρέπει να τοποθετηθούν κάπου που να λαμβάνουν 4-6 ώρες άμεσου φωτός την ημέρα.
  • Τα φυτά που χρειάζονται «μερική ηλιακή ακτινοβολία» πρέπει να τοποθετηθούν κάπου που να δέχεται 2-3 ώρες άμεσου φωτός την ημέρα.
  • Τα φυτά που χρειάζονται «σκιά» πρέπει να τοποθετηθούν κάπου που να δέχεται 1 ώρα άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα.

Επίσης, ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να χρειάζεται άμεσο (έντονο) φως ή έμμεσο (ήπιο) φως. 

Άμεσο φως - Το φως που είναι φωτεινό θα είναι φως που προέρχεται από ένα παράθυρο. Το πιο έντονο φως θα έρθει από ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό ενώ τα παράθυρα που βλέπουν στη βόρεια πλευρά δίνουν μικρότερη ποσότητα φωτός. 

Έμμεσο φως - Το έμμεσο φως είναι το φως που προέρχεται από μια λάμπα ή είναι το φως του ήλιου που έχει φιλτραριστεί μέσα από μια κουρτίνα. 

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν τεχνητό φως για να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν λιγότερες ώρες φωτός. Οι κανονικοί οικιακοί λαμπτήρες δεν είναι αποτελεσματικοί στην παροχή φωτός στα φυτά εσωτερικού χώρου, οπότε θα πρέπει να αγοράσετε φώτα φθορισμού ή LED που έχουν λαμπτήρες πλήρους φάσματος που παρέχουν ισορροπία δροσερού και ζεστού φωτός για να μιμούνται το φυσικό ηλιακό φάσμα.

  • Ποτίζετε τα φυτά σας τακτικά

Το να πετύχετε την ισορροπία στο σωστό πότισμα των φυτών σας μπορεί να είναι δύσκολο καθώς το να ρίξετε πολύ νερό στο φυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ρίζες του να αρχίσουν να σαπίζουν αν δεν υπάρχει καλή αποστράγγιση, ενώ το λιγότερο νερό θα στεγνώσει τις ρίζες του φυτού με αποτέλεσμα να ξεραθεί. 

Οι ποσότητες νερού για το πότισμα κάθε φυτού διαφέρουν από φυτό σε φυτό, καθώς κάποια φυτά αγαπούν το υγρό έδαφος, ενώ κάποια άλλα φυτά (όπως οι κάκτοι και τα παχύφυτα) χρειάζονται πότισμα μόνο μία φορά κάθε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά θα ευδοκιμήσουν όταν ποτίζονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα και λιγότερο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σωστός τρόπος ποτίσματος

  • Χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι και προσθέστε νερό κάθε φορά ώστε το χώμα να είναι υγρό χωρίς να είναι λασπώδες. Ρίξτε νερό σιγά-σιγά στο χώμα της γλάστρας μέχρι να βγει από τις τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος της γλάστρας.
  • Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν το φυτό σας χρειάζεται πότισμα είναι να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα για να δείτε πόσο υγρό είναι. Εάν το δάχτυλό σας είναι στεγνό, πρέπει να ποτίσετε το φυτό σας, εάν είναι υγρό, σταματήστε το πότισμα για μια ή δύο ημέρες.
  • Μην χρησιμοποιείτε παγωμένο κρύο νερό για το πότισμα γιατί μπορεί να σοκάρει τις ρίζες και να προκαλέσει ζημιά στο φυτό. 
  • Χαρίστε στα φυτά σας ένα βαθύ πότισμα περίπου μία φορά το μήνα. Τοποθετήστε τα στο νεροχύτη ή στην μπανιέρα και αφήστε τα να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται. Αυτό θα βοηθήσει να μην συσσωρεύονται άλατα στην επιφάνεια του χώματος.
  • Τακτική λίπανση των φυτών σας

Ρίξτε λίπασμα στα φυτά σας κάθε λίγες εβδομάδες καθώς η προσθήκη του λιπάσματος στο έδαφος τροφοδοτεί τα φυτά με θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λιπαίνουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 2-3 εβδομάδες, επειδή δεν παίρνουν πρόσθετα οργανικά υλικά όπως λαμβάνουν τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους. 

Τα περισσότερα λιπάσματα έρχονται με μια σειρά 3 αριθμών, όπως 10-20-10. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στις ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου που περιέχει το λίπασμα. Επειδή κάθε είδος φυτού απαιτεί διαφορετικές ποσότητες αυτών των τριών μετάλλων, ο τύπος λιπάσματος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε θα διαφέρει. 

Τρόποι που τοποθετούμε το λίπασμα

Ψεκάστε το λίπασμα απευθείας στο χώμα του φυτού, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τα υγρά λιπάσματα μπορούν να αναμειχθούν με νερό στο ποτιστήρι σας. Για να εφαρμόσετε, απλά ποτίστε τα φυτά σας.

Δεν χρειάζεται να ανακατέψετε το λίπασμα στο χώμα σε γλάστρες, καθώς θα διαλυθεί και θα ενσωματωθεί στο μείγμα από μόνο του με την πάροδο του χρόνου.

  • Καθαρίστε τη σκόνη από τα φύλλα των φυτών σας

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού – εξωτερικού χώρου θα καλυφθούν με ένα λεπτό στρώμα σκόνης με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η σκόνη αφαιρεί τη φυσική ομορφιά των φυτών και επίσης τα κάνει πιο δύσκολα να μεγαλώσουν φράζοντας τους «πόρους» στα φύλλα. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τη σκόνη που παρατηρείται σε τακτική βάση. 

Τρόποι καθαρίσματος των φύλλων

Ανάλογα με το μέγεθος του φυτού σας, υπάρχουν δύο διαφορετικές γενικές μέθοδοι καθαρισμού: σκουπίστε τα με ένα πανί ή ξεπλύνετε τα στο νεροχύτη κάτω από τρεχούμενο νερό. 

Για τα μεγαλύτερα και πιο ογκώδη φυτά βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού με λίγο σαπούνι πιάτων και σκουπίστε προσεκτικά τα φύλλα. 

Για τα φυτά που είναι μικρότερα σε όγκο τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό στον νεροχύτη ή την μπανιέρα και ξεπλύντε προσεκτικά κάθε φύλλο με τα χέρια σας ή ένα καθαρό πανί πιάτων.

Επίσης, στην αγορά θα βρείτε αρκετά σπρέι καθαρισμού φυτών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τη σκόνη από τα φυτά σας. 

  • Απαραίτητη υγρασία

Τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό των σπιτιών είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα υγρασίας έξω με αποτέλεσμα, τα φυτά εσωτερικού χώρου να ξεραίνονται περισσότερο λόγω έλλειψης υγρασίας. Αν και το τακτικό πότισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηρασίας ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί την έλλειψη υγρασίας είναι η τοποθέτηση των φυτών κοντά σε κλιματιστικά και άλλα θερμαντικά σώματα. Είτε λειτουργεί το καλοριφέρ είτε το κλιματιστικό, η συνεχής ροή αέρα θα στεγνώσει τα φύλλα των φυτών και θα τα κάνει να πεθάνουν. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, απομακρύνετε από τα σώματα που εκπέμπουν θερμότητα ή κρύο. 

Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα στο χώρο σας για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα. 

  • Καθάρισμα και κλάδεμα των φυτών μας 

Για τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά καλό είναι να καθαρίζετε το φυτό σας από τα ξερά άνθη και φύλλα. Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του φυτού σας αφαιρέστε προσεκτικά τα κιτρινισμένα ή καφέ φύλλα ή τα μαραμένα λουλούδια.

Απαλλαγείτε από τα κατεστραμμένα και καφετιά φύλλα, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι. Το καθάρισμα των φυτών μας αποτρέπει την εξάπλωση των ασθενειών των φυτών εσωτερικού χώρου και γενικά τα κάνουν να φαίνονται καλύτερα. 

Μερικές φορές είναι επίσης απαραίτητο να κλαδεύουμε τα κλαδιά που είναι πολύ μακριά ή στραβά για να φτάσουν σε ένα ισορροπημένο σχήμα του φυτού. Επιπλέον, το κόψιμο των κλαδιών των φυτών σας ενθαρρύνει την καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξή τους. Επίσης, μπορείτε να κλαδέψετε τα πλαϊνά κλαδιά για να προωθήσετε την ανάπτυξη σε πλάτος

  • Σωστό χώμα φύτευσης

Χρησιμοποιήστε το σωστό χώμα για να φυτέψετε τα φυτά σας. Ένα υψηλής ποιότητας χώμα για γλάστρες θα βοηθήσει τις ρίζες των φυτών να αναπτυχθούν παρέχοντας την ιδανική ισορροπία θρέψης, αερισμού και απορρόφησης νερού. Τα μίγματα εδάφους συνήθως περιλαμβάνουν τύρφη, τριμμένο φλοιό πεύκου και περλίτη. 

Σε ένα φυτώριο ή σε ένα ανθοπωλείο κοντά σας θα βρείτε γενικά χώματα για όλα τα φυτά έτσι μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο χώμα για κάθε φυτό. Για παράδειγμα, οι ορχιδέες και οι μπρομέλιες απαιτούν χώμα με γρήγορη αποστράγγιση, αλλά τα παχύφυτα αναπτύσσονται καλύτερα σε πορώδη, αμμώδη χώματα.

Επιλέξτε την κατάλληλη γλάστρα που ταιριάζει στο φυτό σας. Όταν επιλέγετε μία γλάστρα για ένα φυτό, φροντίστε να λάβετε υπόψη το υλικό, το μέγεθος και την δυνατότητα αποστράγγισής του. 

Μέγεθος: Χρησιμοποιήστε μία γλάστρα ανάλογη με το μέγεθος του φυτού σας - όχι περισσότερο από μερικά εκατοστά μεγαλύτερο σε διάμετρο από τη μάζα ρίζας του φυτού σας. Μόλις το φυτό μεγαλώσει πολύ μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα. Αν επιλέξετε μία πολύ μεγαλύτερη γλάστρα από ό, τι είναι απαραίτητο, οι ρίζες του φυτού σας δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν την υγρασία αρκετά γρήγορα καθώς αποστραγγίζεται μέσα στο χώμα. 

Υλικό: Οι πλαστικές γλάστρες είναι ελαφριές, καθιστώντας τες ιδανικές για χρήση σε ράφια τοίχου ή να τις κρεμάσετε. Μία γλάστρα από τερακότα ή κεραμική είναι βαρύτερη και η πορώδης φύση της σημαίνει ότι δεν συγκρατεί νερό όσο μία πλαστική γλάστρα. 

Αποστράγγιση: Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος έτσι ώστε να μην αποθηκεύεται το νερό στην βάση και προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του φυτού σας.

Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας τις παραπάνω συμβουλές μας να καταλάβατε καλύτερα τις ανάγκες των φυτών σας και να σας βοηθήσαμε να φροντίσετε γι’ αυτές χωρίς άγχος, για ένα καθαρό και φρέσκο περιβάλλον.

Ανακαλύψτε στα φυτώρια ή στα τοπικά ανθοπωλεία υπέροχα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που θα ταιριάξουν σε κάθε στυλ και χώρο δικό σας ή των αγαπημένων σας.