ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ποια είναι η κατάλληλη γλάστρα για το φυτό σας;

Τοποθετώντας φυτά στον χώρο σας θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε μια πινελιά χρώματος και θετικής ενέργειας στο σπίτι και το γραφείο σας, ειδικά όταν αυτά τα φυτά βρίσκονται σε γλάστρες και κασπώ. Βάζοντας τα φυτά μας σε κλασικές και μοντέρνες γλάστρες μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερα τα αγαπημένα μας φυτά στο σπίτι. Οι γλάστρες μας επιτρέπουν να χαρίσουμε μία φυσική νότα πρασινάδας στη βεράντα, στην αυλή, στο μπαλκόνι, καθώς και στο σπίτι ή στο γραφείο μας.

Ποιά είναι λοιπόν η κατάλληλη γλάστρα για τα φυτά μας;

Η επιλογή της σωστής γλάστρας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την όμορφη διακόσμηση του χώρου μας, καθώς επίσης και για την δημιουργία των ιδανικών συνθηκών για την σωστή ανάπτυξη των φυτών μας. Το είδος της γλάστρας που θα επιλέξετε θα επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα στεγνώσει το έδαφος, πόσο καλά μεγαλώνει ένα φυτό και πόσο υγιείς είναι οι ρίζες του. 

Υπάρχουν διάφορα είδη σε γλάστρες ανάλογα με το σχήμα, το υλικό κατασκευή τους και το μέγεθός τους, καθώς επίσης και αν είναι κατάλληλες για χρήση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. 

Το νερό και το φως είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των φυτών σας, αλλά η επιλογή της σωστής γλάστρας για το φυτό σας είναι επίσης πολύ σημαντική! Σχεδόν όλα τα φυτά θα πρέπει να μεταφυτευτούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για παράδειγμα, όταν παρατηρήσετε ότι το φυτό σας χρειάζεται περισσότερο πότισμα από ότι συνήθως ή όταν ελέγχετε τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας και δείτε ότι οι ρίζες του φυτού σας αναπτύσσονται έξω από αυτή τότε είναι η κατάλληλη ώρα να αλλάξετε γλάστρα στο φυτό σας.

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη γλάστρα για το φυτό σας.

Γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης

Το πότισμα και η αποστράγγιση είναι το κλειδί για την σωστή ανάπτυξη του φυτού σας. Το υπερβολικό πότισμα είναι το πιο συνηθισμένο λάθος συντήρησης και ίσως ο ευκολότερος τρόπος να σκοτωθεί ένα φυτό. Οι ρίζες του φυτού στέκονται στα περίσσεια νερού και σταδιακά σαπίζουν, αφαιρώντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και υγρασία. Ο κίνδυνος να αποτραπεί το υπερβολικό πότισμα είναι η καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να χρησιμοποιείτε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης έτσι ώστε να στραγγίζονται σωστά από το παραπάνω νερό. 

Κασπώ

Θα βρείτε μοντέρνες και διακοσμητικές γλάστρες που δεν διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης, τα κασπώ, τα οποία διατίθενται σε όλους τους τύπους υλικών, αλλά δεν είναι σχεδιασμένα για να είναι αδιάβροχα. Για αυτές τις γλάστρες (κασπώ) χωρίς τρύπες αποστράγγισης το πιατάκι αποστράγγισης θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα στο κασπώ και η γλάστρα με το φυτό πάνω στο πιατάκι. Μπορείτε να αφαιρέσετε το φυτό από το κασπώ για να το ποτίσετε και να το στραγγίξετε σε ένα νεροχύτη πριν το τοποθετήσετε πάλι στο κασπώ του. 

Επιλέξτε την γλάστρα σας με βάση το μέγεθος του φυτού

Πολλά φυτά χρειάζονται χώρο για να απλωθούν οι ρίζες και το φύλλωμά τους, αλλά ο πάρα πολύ χώρος ή ο πολύ λιγότερος χώρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα! Οι γλάστρες που είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυτό μπορούν να κρατήσουν την ποσότητα του νερού για περισσότερο καιρό προκαλώντας την σήψη της ρίζας, κίτρινα φύλλα, ακόμη και το θάνατο φυτού. Ένα φυτό που βρίσκεται σε μία πολύ μικρότερη γλάστρα μπορεί να μην έχει αρκετό χώρο για τις ρίζες του έτσι ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Οι μικρότερες γλάστρες επίσης συγκρατούν λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Ελέγξτε τις ρίζες

Επιλέξτε βαθύτερες γλάστρες για φυτά με μεγάλες ρίζες και πιο ρηχά για φυτά με μικρότερες ρίζες. Μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου με πλούσιο φύλλωμα τείνουν να αναπτύσσουν βαθύτερα και μεγαλύτερα ριζικά συστήματα οπότε μία μεγάλη και βαθιά γλάστρα είναι η σωστή επιλογή. Παχύφυτα και μυρωδικά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πιο ρηχές γλάστρες. 

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είδους να διαλέξετε απλά αφαιρέστε το φυτό από την γλάστρα του και ελέγξτε τις ρίζες. Αν είναι πολύ μεγαλύτερες από την γλάστρα του τότε ανεβάστε ένα μέγεθος. Εάν δείτε ίση ποσότητα χώματος και ρίζες, τότε το μέγεθος της γλάστρας που ήδη βρίσκεται είναι το κατάλληλο. Αν παρατηρήσετε περισσότερο χώμα και πολύ λίγες ρίζες και όχι πολύ υγιείς, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε μία μικρότερη σε μέγεθος γλάστρα. 

Κατάλληλα υλικά για γλάστρες

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε για την επιλογή της κατάλληλης γλάστρας για το φυτό σας είναι το υλικό που είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο φυτό σας και στις συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχουν γλάστρες για φυτά σε μεγάλη ποικιλία υλικών. Ενώ οι διαφορές μεταξύ των υλικών στις γλάστρες είναι σε μεγάλο βαθμό για την αισθητική πλευρά, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των φυτών σας. Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα και βεβαιωθείτε ότι διαθέτει τρύπες αποστράγγισης.

Κεραμικές γλάστρες

Τα μικρά μεγέθη είναι αρκετά οικονομικά, αλλά τα μεγαλύτερα μπορεί να είναι ακριβά και συχνά αρκετά βαριά για την μεταφορά τους. Είναι ανθεκτική και μπορούμε να την βρούμε σε μια μεγάλη ποικιλία από όμορφα χρώματα. Ιδανική για φυτά εσωτερικού χώρου. Σχεδόν κάθε φυτό θα τα πάει καλά σε μία κεραμική γλάστρα. Τα δύο μειονεκτήματα είναι υψηλότερες τιμές και μια τάση να σπάσουν σε θερμοκρασίες ψύξης οπότε θέλουν προσοχή όταν χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Πλαστικές γλάστρες

Μία γλάστρα από πλαστικό τείνει να είναι ελαφριά και χαμηλού κόστους και διατίθεται σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Οι πλαστικές γλάστρες ταιριάζουν καλύτερα σε φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς ορισμένοι τύποι πλαστικών, ιδιαίτερα το μαύρο πλαστικό, απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και μπορούν να βλάψουν τις ρίζες τις καλοκαιρινές ημέρες. Λειτουργούν καλά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Ξύλινες γλάστρες

Το ξύλο είναι ένα υλικό που χαρίζει μια φυσική εμφάνιση έτσι οι ξύλινες γλάστρες θα προσθέσουν φυσική ομορφιά ιδιαίτερα στην διακόσμηση του εξωτερικού χώρου. Το ξύλο είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, αν και δεν έχει μεγάλη διάρκεια καθώς χρειάζεται φροντίδα για την συντήρησή του. 

Μεταλλικές γλάστρες

Οι μεταλλικές γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφριές και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν. Έχουν επίσης ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορούν να σκουριάσουν, ειδικά σε μέρη που έρχονται σε επαφή με το νερό. Είναι φθηνότερες από τις πήλινες και ξύλινες γλάστρες και διατίθενται σε όμορφα σχέδια και χρώματα.

Τσιμεντένιες γλάστρες

Μία γλάστρα από τσιμέντο είναι ανθεκτική και εξαιρετικά βαριά. Διατίθεται σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, και είναι υπέροχες είτε από μόνες τους είτε τοποθετημένες μαζί με άλλες. Το τσιμέντο είναι ένα υλικό που είναι ανθεκτικό στον παγετό, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τα χειμωνιάτικα φυτά. 

Κρεμαστά καλάθια

Τα κρεμαστά καλάθια είναι η καλύτερη επιλογή για μικρά φυτά, εποχιακά καλλωπιστικά, κάκτους και παχύφυτα. Τα κρεμαστά καλάθια παρέχουν στα φυτά άφθονη αποστράγγιση, οπότε μην τοποθετείτε τίποτα κάτω από αυτά που δεν θέλετε να βραχεί.

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες 

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες είναι ένας τύπος γλάστρας που διαθέτει ομορφιά και πρακτικότητα και είναι ιδανικές για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς επίσης ταιριάζουν απόλυτα και στους επαγγελματικούς χώρους. Είναι γλάστρες που εξωτερικά μοιάζουν σαν μία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία γλάστρα μέσα σε μία άλλη γλάστρα. Μαζί με τις γλάστρες συμπεριλαμβάνεται και το σύστημα αυτό-ποτισμού, το οποίο βοηθά στην καλή ανάπτυξη του φυτού, με την άριστη απορρόφηση της υγρασίας και των λιπασμάτων. 

Εάν θέλετε να ανανεώσετε το χώρο σας ή να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα όμορφα φυτά σε υπέροχα κασπώ και γλάστρες, επιλέξτε το ιδανικό φυτό για εσάς και τον ξεχωριστό παραλήπτη σας από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα anthemionflowers.