ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμβουλές φροντίδας - Μεγάλα φυτά

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Ως γενική αρχή, τα φυτά και τα λουλούδια ενισχύουν τη θετική αύρα του χώρου, καθώς και την ισορροπία και την αρμονία. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα ακόμα και για όσους δεν γνωρίζουν πώς να φροντίζουν φυτά. 

Ζωντανέψετε το χώρο σας με ένα ή περισσότερα μεγάλα και ψηλά φυτά εσωτερικού ή και εξωτερικού χώρου. 

Βρείτε παρακάτω μερικά φυτά και συμβουλές για την φροντίδα τους που σίγουρα θα ταιριάξουν σε κάθε στυλ σπιτιού, μπαλκονιού ή γραφείου.

ΦΙΚΟΣ

Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι φυτό εσωτερικού χώρου που έχει πολλές διακλαδώσεις και μικρά οβάλ πράσινα φύλλα που έχουν την τάση να γέρνουν προς τα κάτω. Έχει γρήγορη ανάπτυξη όλο το χρόνο γι’ αυτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα εξελιχθεί σε δέντρο. Καθώς είναι από τα φυτά που μπορούν να διατηρήσουν το σχήμα τους σαν δέντρο ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τα καθιστά ιδανικά για μπονσάι ή για μαζικά φυτά εσωτερικού χώρου σε μεγάλους χώρους. 

Φροντίδα του Φίκου

Τα περισσότερα είδη από αυτά τα φυτά αγαπούν το έντονο έμμεσο ή φιλτραρισμένο φως, αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τον ήλιο καθώς το άμεσο φως μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και απώλεια των φύλλων. Επίσης φροντίστε να τα τοποθετήσετε μακριά από πόρτες και παράθυρα καθώς τα κρύα ρεύματα θα τα βλάψουν. 

Κατά το πότισμα, ελέγχετε πάντα πρώτα το πάνω μέρος του εδάφους. Εάν είναι βρεγμένο, μην το ποτίζετε καθώς αυτό σημαίνει ότι έχουν αρκετή υγρασία. Εάν το πάνω μέρος του εδάφους είναι στεγνό στην αφή, αυτό δείχνει ότι χρειάζονται νερό. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια σχετικά υψηλή υγρασία γύρω από το φυτό. 

Ο Φίκος είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί καλά. Λίπασμα μία φορά το μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι και μία φορά κάθε δύο μήνες το φθινόπωρο και το χειμώνα. 

ΑΡΕΚΑ

Η Αρέκα είναι ένα εκπληκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που προέρχεται από την Μαδαγασκάρη και μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας με πολλούς τρόπους. Εκτός από την εξαιρετική τροπική πινελιά που θα προσθέσει στον χώρο σας μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ποιότητα του αέρα σας αφού έχει την ιδιότητα να απορροφά σχεδόν όλους τους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα. Είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά που μεγαλώνουν σε εσωτερικούς χώρους! 

Φροντίδα της Αρέκας

Η αρέκα χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα ηλιακού φωτός για να μεγαλώσει καθώς και για να διατηρήσει τη συνολική της υγεία. Για αυτό προτιμά το έντονο ηλιακό φως, όχι το πολύ χαμηλό ή το άμεσο ηλιακό φως. Το χαμηλό φως του ήλιου θα έκανε τα φύλλα της κίτρινα, ενώ η άμεση έκθεση στον ήλιο θα κάψει το φύλλωμα. Τα παράθυρα με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό είναι κατάλληλα σημεία για έντονο ηλιακό φως για την ανάπτυξη του φυτού σας. Εάν η αρέκα βρίσκεται σε σημείο που δέχεται άμεσο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι οι κουρτίνες  καλύπτουν το παράθυρο για να το προστατεύσετε από καψίματα.

Μεγαλώνει καλύτερα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 18-24 βαθμούς Κελσίου. Αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο αποφύγετε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμοί Κελσίου. 

Το καλοκαίρι και την άνοιξη, χρειάζεται να ποτίζονται με μέτριο ρυθμό περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα και το φθινόπωρο, είναι καλύτερα να την ποτίζετε 2-3 φορές το μήνα. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ο σωστός τρόπος για να ποτίσετε το φυτό σας είναι να ελέγξετε πρώτα εάν το έδαφος είναι ξηρό ή όχι. Η Αρέκα είναι επιρρεπής στο υπερβολικό πότισμα καθώς μπορεί να την καταστρέψει. Είναι επίσης ευαίσθητη στο φθόριο και χλώριο του νερού της βρύσης. Έτσι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό. Το νερό της βροχής είναι επίσης αρκετά καλό. Το φυτό αρέκα αγαπά το υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Φροντίστε να φυλάσσεται μακριά από το κλιματιστικό, τα ρεύματα αέρα και τα παράθυρα. Η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το φύλλωμα και θα εμφανιστούν καφέ κηλίδες στο φυτό.

Καθώς είναι ένα τροπικό φυτό ευδοκιμεί σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία. Η υψηλή υγρασία που κυμαίνεται από περίπου 50% -70%, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη.

Η Αρέκα την άνοιξη και το καλοκαίρι χρειάζεται υγρό λίπασμα. Το φθινόπωρο και το χειμώνα, αποφύγετε τη λίπανση. Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. 

ΚΕΝΤΙΑ

Η Κέντια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου καθώς είναι από τα φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Προέρχεται από τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού και κάτω από τις σωστές μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 μέτρα σε ύψος και ακόμη ψηλότερα σε εξωτερικούς χώρους.

Φροντίδα της Κέντιας

Τα φυτά αυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά προτιμούν ένα σημείο που δέχεται έμμεσο φως. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το φυτό σας σε εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε μια κάπως σκιερή τοποθεσία. Ενώ η Κέντια μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες κάτω από -4 C και έως 38 C είναι καλύτερα να επαναφέρετε το φυτό σε εσωτερικούς χώρους πριν από το χειμώνα και να του προσφέρετε προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού - χωρίς άμεσο ήλιο.

Η κέντια είναι ένα φυτό που είναι εύκολο καθώς δεν πειράζει και αν ξεχάσεις να την ποτίσεις. Ελέγχετε το χώμα κάθε εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι το πάνω μέρος του εδάφους είναι στεγνό πριν την ποτίσετε. Φροντίστε να φύγει όλο το επιπλέον νερό από τις τρύπες αποστράγγισης. Το νερό που λιμνάζει θα προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του φυτού. Κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να μειώσετε το πότισμα. 

Η Κέντια μπορεί να επωφεληθεί από την πρόσθετη υγρασία, για αυτό καλό είναι να ψεκάζετε τα φύλλα της ελαφρά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης, να αυξήσετε την υγρασία του φυτού τοποθετώντας  στη γλάστρα της πέτρες ή βότσαλα. 

Καλό είναι να προσθέσετε υγρό λίπασμα κάθε μήνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Φροντίστε να σκουπίζετε τα φύλλα σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς μπορούν να συλλέξουν σκόνη σε εσωτερικούς χώρους. 

ΔΡΑΚΑΙΝΑ

Η Δράκαινα είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό και μπορεί να διατηρηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με το κλίμα. Είναι αρκετά εύκολο στη φροντίδα και χρησιμοποιείται συχνά ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε γραφεία και δημόσιους χώρους. 

Υπάρχουν περίπου 120 είδη Δράκαινας και αρκετά από αυτά σύμφωνα με μελέτες της NASA λέγεται ότι έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν επιβλαβή αέρια από τον αέρα. Τα περισσότερα από τα είδη της Δράκαινας προέρχονται από την Αφρική, αλλά μπορεί επίσης να την βρούμε στην Ασία και τη βόρεια Αυστραλία και δύο είδη βρίσκονται ακόμη και στη Νότια Αμερική. Όλες οι Δράκαινες μεγαλώνουν σε κάθετη φορά και έχουν άκαμπτα και μυτερά φύλλα που διατίθενται σε διάφορα μήκη, πλάτη, μοτίβα, σχήματα και χρώματα ανάλογα με το είδος. 

Φροντίδα της Δράκαινας

Χρησιμοποιήστε μία γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών. Αναπτύσσονται καλά σε πήλινες γλάστρες που επιτρέπουν στο φυτό να στεγνώσει κάπως μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά δεν αφήνει το φυτό να στεγνώσει εντελώς. Χρησιμοποιήστε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε οργανική ύλη. 

Ανάλογα με το είδος της Δράκαινας, οι ανάγκες κυμαίνονται από χαμηλό έως μεσαίο φως. Ωστόσο, οι περισσότερες Δράκαινες αναπτύσσονται καλύτερα στο μεσαίο έμμεσο ή φιλτραρισμένο φως. Ο άμεσος ήλιος μπορεί να βλάψει τα φύλλα των φυτών και να προκαλέσει εγκαύματα. Το φιλτραρισμένο φως μπορεί να επιτευχθεί με μια κουρτίνα μπροστά από ένα φωτεινό παράθυρο. Μικρότερα και πιο λεπτά φύλλα μπορεί να υποδηλώνουν ότι το φυτό σας δεν δέχεται αρκετό φως. 

Συνιστούμε να την ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Γενικά, μειώστε το πότισμα το χειμώνα και ποτίστε περισσότερο το καλοκαίρι όταν το φυτό δέχεται περισσότερο ηλιακό φως και έχει περισσότερη ζέστη. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά το φυτό σας και να διατηρείτε το έδαφος ελαφρώς υγρό και ποτέ μην αφήνετε την Δράκαινα να στεγνώσει πλήρως καθώς η ξηρασία μπορεί να εμποδίζει στην ανάπτυξη του φυτού σας. 

Διατηρήστε τη δράκαινα σε θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 15-21 ° C. Υπάρχουν επίσης μερικές ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία. 

Η Δράκαινα αγαπά την υγρασία. Μπορείτε να πετύχετε ένα υγρό περιβάλλον ψεκάζοντας το φύλλωμα του φυτού σας καθημερινά ή σε τακτά διαστήματα. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν ένας δίσκος στο πιατάκι της γλάστρας γεμάτο με πέτρες ή βότσαλα όπου τοποθετείτε νερό που εξατμίζεται. Αυτό θα αυξήσει την υγρασία για το φυτό σας.

Τα φύλλα της Δράκαινας που γέρνουν ή κιτρινίζουν αποτελούν ένδειξη ότι είτε την ποτίζετε πολύ συχνά είτε ότι το χώμα της δεν στραγγίζει καλά. 

Οι άκρες των φύλλων μαυρίζουν αυτό δείχνει ότι το νερό είναι πολύ σκληρό και δεν έχει φιλτραριστεί αρκετά. Είναι ευαίσθητα σε υπερβολικά άλατα και φθόριο. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο ή βρόχινο νερό.

Λιπαίνετε περίπου κάθε δύο εβδομάδες κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και μειώστε τη λίπανση το φθινόπωρο, όπου αρκεί η λίπανση μία φορά το μήνα. Είναι καλύτερο να μην προσθέσετε λίπασμα το χειμώνα, καθώς αυτά τα φυτά αγαπούν μια καλή περίοδο αδράνειας για να επιστρέψουν ακόμα πιο δυνατά την άνοιξη.

Φιλόδεντρο

Το φιλόδεντρο είναι ένα δημοφιλές ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, με πλούσιο και μεγάλο σε σχήμα καρδιάς φύλλωμα κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Τα φιλόδενδρα είναι φυτά που ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο χωρίς να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε εξωτερικούς χώρους, σε ένα σκιερό σημείο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Η μετακίνηση του φυτού σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει να ξεπλύνετε το χώμα με άφθονο φρέσκο νερό και να καθαρίσετε τα φύλλα. 

Φροντίδα του Φιλόδεντρου

Τοποθετήστε το φιλόδεντρο σε μέρος φωτεινό έως σκιερό, χωρίς άμεση επαφή με τον ήλιο. Κρατήστε το σε έμμεσο ηλιακό φως και αποφύγετε να το εκθέσετε απευθείας στον ήλιο και θα ευδοκιμήσει για πολλά χρόνια! 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχουμε τακτικό πότισμα, αποφεύγοντας να αφήσουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς. Κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούμε να μειώσουμε πολύ το πότισμα. Αυτά τα φυτά αγαπούν την υγρασία. 

Το χειμώνα θα πρέπει γενικά να διασφαλίσετε μια θερμοκρασία πάνω από 13 ° C, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ήταν καλό να τα διατηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-25 ° C. Κατά τη διάρκεια της ζεστής περιόδου μπορείτε να μετακινήσετε το φυτό έξω, σε μια περιοχή προστατευόμενη από πολύ έντονο φως και ρεύματα. Ωστόσο, μια σκιερή έκθεση σπάνια τους προκαλεί βλάβη, μπορεί μόνο να επηρεάσει την ταχύτητα ανάπτυξης. 

Παχίρα 

Η Παχίρα με τα μεγάλα σύνθετα φύλλα της που θυμίζουν ανοιχτή παλάμη είναι ένα φυτό που θα στολίσει οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο. Σύμφωνα με το feng shui, είναι ένα φυτό που θα γεμίσει το χώρο σας με θετική ενέργεια, φέρνει υγεία, τύχη αλλά και χρήματα στο σπίτι ή στην επιχείρηση. Η Παχίρα είναι ένα ανθεκτικό φυτό που δύσκολα θα προσβληθεί από ασθένειες και έντομα, αν τηρήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, και θα την απολαμβάνουμε υγιή για πολλά χρόνια.

Φροντίδα της Παχίρας

Η Παχίρα χρειάζεται μία θέση η οποία θα της προσφέρει πλούσιο φως αλλά όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θέλει προστασία από τα κρύα ρεύματα αέρα αλλά και από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Κατά τους μήνες του χειμώνα ή σε συνθήκες με αρκετή υγρασία θα χρειαστεί πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα, αφού όμως πρώτα  σιγουρευτούμε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο πότισμα. Το καλοκαίρι θα αυξήσουμε την συχνότητα ποτίσματος, ανά 3 με 4 ημέρες, και μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της με λίγο νερό για να διατηρούμε μια επιθυμητή υγρασία. Χρειάζεται ελαφρύ χώμα εσωτερικού χώρου και εξασφάλιση καλής αποστράγγισης.

Προερχόμενη από τα τροπικά δάση χρειάζεται ένα υψηλό επίπεδο υγρασίας για να μεγαλώσει υγιή και για το λόγο αυτό είναι καλό να ψεκάζετε συχνά τα φύλλα της. 

Είναι καλό την άνοιξη και το φθινόπωρο να χρησιμοποιείτε υγρό λίπασμα αραιωμένο με νερό, ενισχύοντας έτσι το λαμπερό της φύλλωμα, περίπου μία φορά κάθε 3 ή 4 εβδομάδες. Το ιδανικό λίπασμα για τη φροντίδα της παχίρας πρέπει να περιέχει τρία βασικά μακροστοιχεία όπως: φώσφορο, κάλιο και άζωτο. 

Στερλίτσια

Η Στερλίτσια είναι ένα τροπικό φυτό εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου που θα προσθέσει μία πινελιά εξωτικής ομορφιάς σε κάθε δωμάτιο. Η Στερλίτσια είναι γνωστή και ως «πουλί του παραδείσου» λόγω του πολύχρωμου και ασυνήθιστου σε σχήμα  άνθους του που μοιάζει με πουλί που πετάει. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τόσο το έντονο πορτοκαλί όσο και μικρές πινελιές του μπλε. Έχει μεγάλα φύλλα που στέκονται σε ψηλούς μίσχους ενώ τα άνθη που εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου είναι αυτά που θα κλέψουν την παράσταση. Σε ύψος μπορεί να φτάσει και τα 2 περίπου μέτρα. Θα διακοσμήσει εξίσου όμορφα και ένα βάζο διότι μπορεί να διατηρηθεί κομμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος συμβολίζει την πίστη και την ευτυχία και συχνά προσφέρεται σε επετείους γάμων, γεννήσεις, εγκαίνια.

Φροντίδα της Στερλίτσιας

Η Στερλίτσια προτιμά μία θέση ζεστή και ηλιόλουστη, ακόμα και την απευθείας έκθεσή της στον ήλιο. Η ανεπαρκής ηλιακή ακτινοβολία είναι ο κορυφαίος λόγος που ένα “πουλί του παραδείσου” δεν ανθίζει. Αν επιλέξουμε να την τοποθετήσουμε σε εξωτερικό χώρο, μπαλκόνι ή κήπο τότε θα χρειαστεί να την προφυλάξουμε από την παγωνιά του χειμώνα. Γενικά όμως δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές μιας και η υγρασία της ατμόσφαιρας δείχνει να της είναι απαραίτητη. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι από 15 έως και 30 ο C.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα ποτίστε το φυτό σας μία φορά την εβδομάδα, ελέγχοντας πρώτα να έχει στεγνώσει το χώμα, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να αυξήσετε την συχνότητα ποτίσματος στις 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Για να της παρέχουμε την κατάλληλη υγρασία φροντίζουμε να ψεκάζουμε το φύλλωμά της περίπου 2 φορές την εβδομάδα. 

Μία φορά το μήνα, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο είναι καλό να χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για ανθοφορία. Για την μεταφύτευσή της χρησιμοποιήστε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα και χώμα εσωτερικού χώρου, τύρφη, αφού πρώτα τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας ελαφρόπετρα για καλύτερη αποστράγγιση. 

Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των ξερών ή περασμένων λουλουδιών.

Η Στερλίτσια είναι γενικά ανθεκτικό φυτό και δύσκολα θα το ταλαιπωρήσουν εχθροί και ασθένειες. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε ώστε να την διατηρούμε υγιή είναι να την ποτίζουμε όσο πρέπει και όχι περισσότερο και να καθαρίζουμε με ένα ελαφρό βρεγμένο πανί τα φύλλα περίπου κάθε 10 ημέρες. 

Σεφλέρα

Η Σεφλέρα είναι ένα πολυετές, αειθαλές φυτό εσωτερικού κυρίως χώρου που προέρχεται από την Μαλαισία. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη αλλά όσο μεγαλώνει παίρνει τη μορφή δέντρου και μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από τα 5 μέτρα στις κατάλληλες συνθήκες. 

Φροντίδα της Σεφλέρας

Η Σεφλέρα λειτουργεί καλύτερα με πολύ έντονο, έμμεσο φως. Μπροστά από ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό είναι ένα εξαιρετικό σημείο, αλλά τα παράθυρα με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά. Εάν το φυτό σας αρχίσει να φαίνεται αδύνατο, αυτό είναι σημάδι ότι θα πρέπει να το μετακινήσετε σε ένα σημείο με καλύτερο φως. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε την τοποθέτηση του φυτού σας σε άμεσο ηλιακό φως, κάτι που μπορεί να βλάψει τα φύλλα. Επίσης, φροντίστε να επιλέξετε ένα ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα ή σώματα θέρμανσης και ψύξης να τοποθετήσετε το φυτό σας.

Το πότισμά της πρέπει να γίνεται ανάλογα με το μέγεθός της. Όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται, προσέχοντας όμως να μην είναι ήδη υγρό το χώμα της όταν θα την ποτίσετε ξανά. Το χειμώνα μετριάζουμε το πότισμα μιας και το φυτό δεν βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης.

Θα προσέξουμε η γλάστρα που θα τοποθετήσουμε το φυτό μας να έχει καλή αποστράγγιση. Η λίπανση της μπορεί να γίνεται όλες τις εποχές από μια φορά το μήνα. Σε περίπτωση που έχουμε την Σεφλέρα σε εξωτερικό χώρο μειώνουμε την συχνότητα λίπανσης το χειμώνα και το καλοκαίρι. 

Προσοχή: Τοποθετήστε την Σεφλέρα σε σημείο που δεν μπορούν να φτάσουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια καθώς τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού είναι τοξικά.

Ελιά

Η Ελιά είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προέρχεται από τις χώρες της Μεσογείου και αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας. Διαθέτει μικρό γυαλιστερό συμπαγής φύλλωμα και μπορεί να ευδοκιμήσει στο μπαλκόνι ή στην αυλή καθώς επίσης και ως καλλωπιστικό φυτό σε μία γλάστρα σε εσωτερικούς χώρους με την κατάλληλη φροντίδα.

Φροντίδα της Ελιάς

Οι ελιές μπορεί να είναι λίγο αντιφατικές: Χρειάζονται ήλιο αλλά όχι πάρα πολύ. Η ελιά προτιμά μία φωτεινή θέση, ημισκιερή προστατευμένη από τον αέρα και την παγωνιά. Αν θέλουμε να την τοποθετήσουμε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε φωτεινή θέση, με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια.

Η ελιά απαιτεί συχνό πότισμα. Βεβαιωθείτε ότι ποτίζετε την ελιά σας τρεις φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, μια φορά τη εβδομάδα τον χειμώνα ή κάθε φορά που παρατηρείτε ότι το χώμα είναι στεγνό. Είναι καλύτερα να διατηρήσετε αυτό το φυτό χωρίς νερό για λίγο καιρό παρά να το ποτίσετε με υπερβολικό νερό. 

Χρειάζεται ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας της. Το πλέον κατάλληλο εδαφικό περιβάλλον είναι αυτό που έχει καλή αποστράγγιση, δεν είναι πολύ αλκαλικό και περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου και καλίου.

Σχετικά με τη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να γίνεται σε δύο στάδια έτσι ώστε να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της. Αρχές του φθινοπώρου και στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Οι ελιές που βρίσκονται σε γλάστρες πιθανότατα να χρειάζονται πιο συχνές λιπάνσεις. 

Αν τα κλαδιά της αρχίζουν να μεγαλώνουν μην φοβηθείτε να τα κλαδέψετε. Η ελιά ως καλλωπιστικό φυτό χρειάζεται ελαφρύ ή πιο αυστηρό κλάδεμα προκειμένου να διατηρηθεί το σχήμα της στη μορφή που επιθυμούμε. Καλή εποχή για το κλάδεμα είναι στα τέλη του χειμώνα.

Επιλέξτε φυτά, από ένα ανθοπωλείο που βρίσκεται κοντά σας ή μέσω του e-shop μας,  που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, που αντέχουν σε χαμηλό φωτισμό, μη τοξικά και φυτά που διαθέτουν ιδιότητες καθαρισμού αέρα, ψηλά ή μικρότερα σε μέγεθος που ταιριάζουν στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής σας.

Αλλάξτε την διάθεση και την διακόσμηση του σπιτιού σας με ένα ή περισσότερα από ένα, φυτά. Μπορείτε επίσης να στείλετε αυτά τα εντυπωσιακά φυτά ως δώρο σε κάθε ευχάριστη περίσταση στους αγαπημένους σας που βρίσκονται μακριά.