ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ιστορία της γιορτής της μητέρας | Αποστολή λουλουδιών

Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια γιορτή που τιμά τη μητέρα μέσα στην οικογένεια, την μητρότητα, τους μητρικούς δεσμούς και την επιρροή των μητέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διάφορες μέρες σε πολλά μέρη του κόσμου, συνήθως τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. 

Αρχαίες παραδόσεις

Χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχαν πολλές παραδοσιακές γιορτές σε όλο τον κόσμο για την μητέρα και την μητρότητα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι αφιέρωσαν πολλές γιορτές στις μητέρες θεές Ρέα και Κυβέλη, αντίστοιχα. Στην Αγγλία κατά τον 16ο αιώνα υπήρχε η Κυριακή της Μητέρας, κατά την οποία τα παιδιά θα προσκυνήσουν στην οικογενειακή τους εκκλησία (γνωστή και ως «μητρική» εκκλησία) την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Αυτός ο εορτασμός παρείχε επίσης μια καλή δικαιολογία για μια οικογενειακή επανένωση – συνήθως για τις κόρες της οικογένειας, όπου εργαζόταν ως οικιακές βοηθοί - να μπορούν να δουν τις μητέρες τους. Σε ορισμένες χώρες, η Ημέρα της Μητέρας εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με αυτές τις παλαιότερες παραδόσεις.

Τζούλια Γουόρντ Χάου

Πίσω από την ημέρα της Μητέρας υπάρχει επίσης μια αντιπολεμική ιστορία. Στη δεκαετία του 1870, η ποιήτρια και συγγραφέας Τζούλια Γουόρντ Χάου, έγραψε τη «Διακήρυξη της Ημέρας της Μητέρας». Γι’ αυτή και τους αντιπολεμικούς ακτιβιστές που συμφώνησαν με τη θέση της – συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας της Άννας Τζάρβις, η ιδέα της Ημέρας της Μητέρας θα έπρεπε να διαδώσει την ενότητα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά από τόσα τραύματα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Αμερική και τον Γαλλο-πρωσικό πόλεμο στην Ευρώπη.

Η Χάου κάλεσε τις γυναίκες να συγκεντρώνονται μία φορά το χρόνο σε εκκλησίες ή κοινωνικές αίθουσες, να ακούνε κηρύγματα, να παρουσιάζουν δοκίμια, να τραγουδούν ύμνους ή να προσεύχονται αν το επιθυμούν - όλα στο όνομα της προώθησης της ειρήνης. Αργότερα, πίεσε ανεπιτυχώς για τη δημιουργία της Ημέρας Ειρήνης της Μητέρας.

Άννας Τζάρβις 

Η σύγχρονη γιορτή της Ημέρας της Μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1908, όταν η Άννα Τζάρβις πραγματοποίησε μνημείο για τη μητέρα της στην Εκκλησία Μεθοδιστών του Αγίου Ανδρέα στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905, η Άννα Τζάρβις συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει τη Ημέρα της Μητέρας ως τρόπο τιμής των θυσιών που έκαναν οι μητέρες για τα παιδιά τους.

Αρχική ιδέα για να ξεκινήσει η γιορτή της Μητέρας για την Άννα Τζάρβις ήταν η δημιουργία μιας ημέρας κοινοτικής υπηρεσίας για να βοηθήσουν μητέρες που έχουν ανάγκη. Την εμπνεύστηκε εν μέρει από τις τραγωδίες της δικής της μητέρας η οποία γέννησε 13 παιδιά, αλλά μόνο τέσσερα από αυτά έζησαν μέχρι την ενηλικίωση. Σκοπός τους ήταν να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες σχετικά με τη σωστή υγιεινή και να δώσουν στα παιδιά τους περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς.

Η Άννα Τζάρβις ήταν ακτιβίστρια της ειρήνης που φρόντιζε τους τραυματίες στρατιώτες και στις δύο πλευρές του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου και δημιούργησε λέσχες εργασίας της μητέρας για να αντιμετωπίσει θέματα δημόσιας υγείας. Μαζί με την Τζούλια Γουόρντ Χάου ζητούσαν τη δημιουργία μιας Ημέρας της Μητέρας αφιερωμένης στην ειρήνη. Η Άννα Τζάρβις ήθελε να αφιερώσει μια μέρα για να τιμήσει όλες τις μητέρες γιατί πίστευε ότι η μητέρα είναι "το άτομο που έχει κάνει περισσότερα για σένα από οποιονδήποτε στον κόσμο". 

Το 1908, το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέρριψε μια πρόταση να γίνει η Ημέρα της Μητέρας επίσημη αργία. Ωστόσο, λόγω των προσπαθειών της Άννας Τζάρβις, το 1914, ο Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε μια διακήρυξη για τον καθορισμό της Ημέρας της Μητέρας, που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. 

Ενώ η Τζάρβις είχε αρχικά συνεργαστεί με τη βιομηχανία λουλουδιών για να προωθήσει το προφίλ της Ημέρας της Μητέρας στην συνέχεια απογοητεύτηκε από την εμπορευματοποίηση της γιορτής. Άρχισε να πιστεύει ότι οι εταιρείες είχαν παρερμηνεύσει και εκμεταλλευτεί την ιδέα της Ημέρας της Μητέρας και ότι η έμφαση της γιορτής ήταν στο συναίσθημα, όχι στο κέρδος. Υποστήριζε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμήσουν και να τιμήσουν τις μητέρες τους με χειρόγραφες επιστολές που εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, αντί να αγοράζουν δώρα και προκατασκευασμένες κάρτες.

Η Τζάρβις τελικά κατέφυγε σε μια ανοιχτή εκστρατεία εναντίον των ανθοπωλείων και των ζαχαροπλαστείων και προέτρεψε τους ανθρώπους να σταματήσουν να αγοράζουν λουλούδια, κάρτες και γλυκά για την Ημέρα της Μητέρας. Ήταν αντίθετη σε οργανισμούς που χρησιμοποιούσαν την περίσταση ως τρόπο συγκέντρωσης κεφαλαίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Ξεκίνησε αμέτρητες αγωγές εναντίον ομάδων που είχαν χρησιμοποιήσει το όνομα «Ημέρα της Μητέρας», ξοδεύοντας τελικά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πλούτου σε νομικές αμοιβές. Η επιμονή της δεν μειώθηκε ποτέ και αφιέρωσε ολόκληρη τη υπόλοιπη ζωή και τις αποταμιεύσεις της για να πολεμήσει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ημέρας. Πέρασε μερικά τα τελευταία της χρόνια σε ένα σανατόριο και πέθανε, χωρίς δεκάρα, το 1948.

20ος αιώνας

Ακολουθώντας τα βήματα της Άννας Τζάρβις, μερικές γυναίκες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα χρησιμοποίησαν την Ημέρα της Μητέρας για να επιστήσουν την προσοχή σε σημαντικές αιτίες. Για παράδειγμα, η Coretta Scott King διοργάνωσε πορεία το 1968 για να πολεμήσει για τις μειονεκτικές γυναίκες και τα παιδιά και στη δεκαετία του 1970, γυναικείες ομάδες χρησιμοποίησαν την ημέρα για να συζητήσουν τα ίσα δικαιώματα και την πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών.

Ημέρα της Μητέρας σε όλο τον κόσμο

Κάθε χώρα έχει τις δικές της ρίζες της Ημέρας της Μητέρας και τις εορταστικές παραδόσεις. 

Όποια ημερομηνία και αν γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας σε όλο τον κόσμο η ουσία είναι η ίδια παντού. Είναι η ημέρα όπου το παιδί θα εκφράσει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη στην μητέρα του, ευχαριστώντας την για τη γέννησή τους και την καλύτερη φροντίδα και ανατροφή. 

Βρείτε παρακάτω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους γιορτάζεται αυτή η ημέρα σε διάφορες χώρες του κόσμου. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, και έχει τις ρίζες της από τα παλαιότερα χρόνια στο οποίο οι οικογένειες που είχαν χωριστεί θα επέστρεφαν στην αρχική εκκλησία. Σήμερα η γιορτή είναι βασισμένη στη θρησκεία ενώ παραδοσιακά τα κορίτσια ψήνουν ένα κέικ φρούτων που θα το χαρίσουν στις μητέρες τους. 

Γαλλία

Το 1920, η κυβέρνηση της Γαλλίας άρχισε να απονέμει μετάλλια στις μητέρες οικογενειών με πολλά μέλη σε ευγνωμοσύνη που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση του πληθυσμού μετά από τόσες πολλές ζωές που χάθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η κυβέρνηση κήρυξε την τελευταία Κυριακή του Μαϊου ως Ημέρα της Μητέρας. 

Ισπανία 

Η ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου στην Ισπανία και όπως και σε όλο τον κόσμο, αυτή η ημέρα γιορτάζεται σε όλη τη χώρα για να τιμήσει όλες τις μητέρες. Οι μητέρες για την ξεχωριστή αυτή ημέρα λαμβάνουν δώρα όπως σοκολάτες, λουλούδια, κάρτες, κοσμήματα και ρούχα. Ορισμένες οικογένειες γευματίζουν σε ένα εστιατόριο ενώ άλλες μένουν και γιορτάζουν τη μέρα με παραδοσιακά, σπιτικά γεύματα.

Καναδάς

Η Ημέρα της Μητέρας μαζί με τα Χριστούγεννα και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι από τις πιο εμπορικές ημέρες του χρόνου στον Καναδά. Οι ευχετήριες κάρτες, τα λουλούδια και τα γλυκά είναι τα πιο δημοφιλή δώρα για να εκφράσουν την αγάπη τους στον Καναδά. Η έξοδος σε ένα εστιατόριο, σινεμά ή για ένα πικ νικ είναι ένας τρόπος για να ευχηθούν στην αγαπημένη τους μητέρα.

Μεξικό

Η Ημέρα της Μητέρας στο Μεξικό γιορτάζεται στις 10 Μαΐου. Είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής περίσταση που γιορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα, με ειδικές εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται από σχολεία, εκκλησίες, πόλεις και πολιτικές ομάδες. Η οικογενειακή παράδοση είναι οι γιοι και οι κόρες να έρχονται στο σπίτι της μητέρας τους την παραμονή της Ημέρας της Μητέρας (9 Μαΐου). Οι μάζες της εορταστικής ημέρας της μητέρας, τα χειροποίητα δώρα, τα λουλούδια, οι κάρτες και οι παιδικές σχολικές παρουσιάσεις αποτελούν βασικό στοιχείο της πανηγυρικής διαδικασίας.

Παρόμοιοι εορτασμοί είναι συνηθισμένοι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής (2η Κυριακή τον Οκτώβριο), του Λιβάνου (1η Κυριακή της άνοιξης), της Νορβηγίας (2η Κυριακή τον Φεβρουάριο), της Νότιας Αφρικής (1η Κυριακή τον Μάιο), Σουηδία (τελευταία Κυριακή τον Μάιο) και Σερβία (δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα).

Ινδία

Στην Ινδία, οι Ινδουιστές γιορτάζουν ένα δεκαήμερο φεστιβάλ τον Οκτώβριο προς τιμήν της Θεϊκής Μητέρας τους, της Ντάργκα και μια δυτικοποιημένη εκδοχή της Ημέρας της Μητέρας παρατηρείται επίσημα στις 10 Μαΐου.

Ιαπωνία

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εκδοχή της Ημέρας της Μητέρας έγινε δημοφιλής ως τρόπος παρηγοριάς μητέρων που είχαν χάσει τους γιους τους στον πόλεμο. Θα δείτε τα γαρύφαλλα να παρουσιάζονται στις διακοπές του Μαρτίου, καθώς συμβολίζουν τη γλυκύτητα και την αντοχή της μητρότητας στον ιαπωνικό πολιτισμό. Κατά την παράδοση, τα παιδιά έδιναν ένα κόκκινο γαρίφαλο σε μια μητέρα που το παιδί της ήταν ζωντανό και ένα λευκό αν το παιδί τους είχε πεθάνει. Τώρα, το λευκό έχει γίνει το παραδοσιακό χρώμα.

Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται πάντα τον Αύγουστο στα γενέθλια της σημερινής βασίλισσας, Σιρικίτι.

Στην Αιθιοπία, οι οικογένειες συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο, στο πλαίσιο μιας πολυήμερης γιορτής που τιμά την μητρότητα.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου με τους Αμερικανούς να χαρίζουν δώρα και λουλούδια στη μητέρα τους μαζί με τις ευχές τους.

Άλλες χώρες που γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα και Τουρκία.

Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια ετήσια αργία σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα (15 Αυγούστου, την ίδια ημέρα με την Ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου), τη Γεωργία (3 Μαρτίου), τη Σαμόα (δεύτερη Δευτέρα του Μαΐου) και την Ταϊλάνδη (12 Αυγούστου). 

Ενώ οι ημερομηνίες και οι γιορτές ποικίλλουν, η Ημέρα της Μητέρας παραδοσιακά περιλαμβάνει την αποστολή δώρων όπως λουλούδια, κάρτες, κοσμήματα και άλλα δώρα. Ανεξάρτητα από την απόσταση, μπορείτε ακόμα να εκφράσετε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σας στην μητέρα σας με ένα όμορφο δώρο από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα που θα την ενθουσιάσει.