ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Φυτά για το μπαλκόνι

Το μπαλκόνι είναι το μέρος του σπιτιού όπου περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ένας τρόπος για να ανανεώσετε το μπαλκόνι σας και να το μετατρέψετε στον τέλειο χώρο για χαλάρωση και ξεκούραση είναι να προσθέσετε μερικά από τα αγαπημένα σας φυτά για εξωτερικό χώρο.

Για να δημιουργήσετε έναν κήπο στο μπαλκόνι πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές:

Η επιλογή των φυτών εξαρτάται κυρίως από τις εξωτερικές συνθήκες καθώς η τοποθεσία παίζει ζωτικό ρόλο. 

Δώστε προσοχή στο πόσο ηλιακό φως λαμβάνει το μπαλκόνι σας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ο πλήρης ήλιος σημαίνει έξι ή περισσότερες ώρες άμεσου ηλιακού φωτός, ενώ ο μερικός ήλιος είναι περίπου το μισό από αυτό. Ορισμένα μπαλκόνια μπορεί επίσης να έχουν πλήρη σκιά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα ή την περιγραφή του φυτού σας ώστε να γνωρίζετε εάν θα ευδοκιμήσει στις συνθήκες φωτισμού σας.

Εάν το μπαλκόνι σας είναι προστατευμένο από την βροχή μην ξεχνάτε να ποτίζετε τα φυτά σε τακτική βάση. Λάβετε υπόψη ότι γλάστρες από πορώδη υλικά, όπως κεραμικές ή από τερακότα, στεγνώνουν γρηγορότερα επειδή το νερό εξατμίζεται γρήγορα από αυτά ενώ οι πλαστικές ή μεταλλικές στεγνώνουν πιο αργά. 

Αν το μπαλκόνι σας βρίσκεται σε σημείο που έχει πολύ αέρα τότε επιλέξτε μία βαριά γλάστρα από τερακότα ή κεραμικό να φυτέψετε το φυτό σας. Οι πλαστικές γλάστρες είναι η καλύτερη επιλογή εάν δεν έχετε πολύ αέρα στο μπαλκόνι. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να τις μετακινήσετε και να τοποθετήσετε το φυτό σας σύμφωνα με το φως του ήλιου. 

Ανεξάρτητα από το σχήμα, το μέγεθος ή την ηλιοφάνεια που έχει το μπαλκόνι σας  μπορείτε να βρείτε ένα ή περισσότερα φυτά που θα ομορφύνουν το χώρο σας. Ανακαλύψτε μερικά από τα καλύτερα φυτά για μπαλκόνια, που μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε παρακάτω!

Αλοκάσια

Θέλετε να προσθέσετε μια τροπική αίσθηση στο μπαλκόνι σας; Τότε η αλοκάσια με τα εντυπωσιακά μεγάλα φύλλα σε σχήμα καρδιάς είναι το κατάλληλο φυτό για εσάς. Αυτό το φυτό θα το βρείτε σε διαφορετικές αποχρώσεις από πράσινο και λευκό ως σκούρο μωβ καθώς φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος θα διακοσμήσει όμορφα το μπαλκόνι σας.

Τοποθετήστε την αλοκάσια σε μια περιοχή που έχει πλήρη ηλιοφάνεια. Εάν το φυτέψετε στο έδαφος, επιλέξτε ένα σημείο που είναι πολύ υγρό και έχει ηλιακό φως. Το έδαφος δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλά στραγγισμένο, αλλά πρέπει να είναι πλούσιο και βαθύ. Ποτίστε το φυτό αυτό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Καθώς είναι ένα τροπικό φυτό, σημαίνει ότι αγαπάει την υγρασία έτσι χρειάζεται υγρό, αλλά όχι βρεγμένο έδαφος. Προγραμματίστε να την ποτίζετε κάθε πρωί αφού ελέγξετε πρώτα το χώμα για να δείτε εάν είναι στεγνό. Ποτίστε το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού και όχι τα φύλλα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες πρέπει να μεταφέρετε το φυτό μέσα στο σπίτι. Είναι από τα φυτά που λειτουργούν επίσης καλά ως φυτό εσωτερικού χώρου όλο το χρόνο. 

Κισσός

Ο κισσός είναι ένα κλασικό και αγαπημένο φυτό με Ευρωπαϊκή καταγωγή. Είναι αναρριχώμενος θάμνος με ρίζες-βεντούζες που μπορούν να γαντζωθούν παντού, οπότε είναι ιδανικό για να καλύψετε πέργκολες, φράχτες τοίχους ή κάγκελα. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το σκούρο πράσινο ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. 

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου καθώς έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τα χημικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. 

Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις, ο κισσός αντέχει τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. 

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε ποτίσματα και προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη. Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται αφού το χώμα του έχει στεγνώσει, χωρίς να κρατάει υγρασία, ενώ θα χρειαστεί και σχετική λίπανση, δύο με τρεις φορές το χρόνο.

Είναι ένα φυτό που αγαπάει την υγρασία οπότε καλό είναι να ψεκάζετε το φύλλωμά του με μικρές ποσότητες νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται αφού το χώμα του έχει στεγνώσει, χωρίς να κρατάει υγρασία, ενώ θα χρειαστεί και σχετική λίπανση, δύο με τρεις φορές το χρόνο.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και κυρίως την Κίνα. Τα εξωτικά άνθη και τα πλούσια χρώματα του ιβίσκου δημιουργούν μια όμορφη προσθήκη σε έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι προσθέτοντας μία τροπική πινελιά στην διακόσμησή σας.

Στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική ανήκει στα θεραπευτικά βότανα. Στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος, ενώ στη βιομηχανία τροφίμων αρωματίζει το τσάι και χυμούς φρούτων και σε μερικές περιοχές καταναλώνεται στις σαλάτες.

Ο ιβίσκος θεωρείται εύκολο στην καλλιέργεια του φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία ενώ μπορεί να αντέξει και σε πιο σκιερές θέσεις αλλά η ανθοφορία του δεν θα είναι τόσο πλούσια. Χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους, διαφορετικά χάνει το φύλλωμά του και μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς. Είναι ένα ευαίσθητο φυτό στο κρύο καθώς όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -2 έως -4oC θα παγώσει, οπότε καλό είναι στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα να τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο. 

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι την περίοδο της ανθοφορίας του.  

Στις υψηλές θερμοκρασίες θα χρειαστεί να τον ποτίζεις καθημερινά ενώ μόλις ο καιρός δροσίσει, θα χρειάζεται λιγότερο νερό.

Αλόη

Η Αλόη είναι ένα παχύφυτο, σαρκώδες και χυμώδες φυτό με καταγωγή από τις περιοχές της Αραβικής χερσονήσου, που όμως αναπτύσσεται πολύ εύκολα σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο.

Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της αλόης ήταν γνωστές στους αρχαίους λαούς, εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια. Είναι γνωστή για τις επουλωτικές, μαλακτικές και, καθαρτικές ιδιότητές της. Το τζελ από τα φύλλα της είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών, αλλά και θεραπευτικό των εγκαυμάτων, που προέρχονται, κυρίως, από καυτά υγρά και τον ήλιο.

Μπορείτε εύκολα να την τοποθετήσετε στο μπαλκόνι καθώς είναι ένα εύκολο και χρήσιμο φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Τοποθετούμε την αλόη σε ηλιόλουστα και φωτεινά σημεία στο μπαλκόνι. Σε θερμοκρασίες κάτω από -5οC μπορεί να υποστεί ζημιά. Οι καλύτερες θερμοκρασίες ανάπτυξης του φυτού είναι 20-25oC. 

Η ιδιαίτερη ικανότητά της να κατακρατά νερό είναι αυτή που τη βοηθάει να επιβιώνει σε ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρασίας αλλά και υψηλών θερμοκρασιών.

Η αλόη χρειάζεται ελάχιστο νερό, οπότε φροντίστε το πότισμα, να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Δεν κινδυνεύει από παράσιτα, μόνο από μύκητες, και αυτό, αν την ποτίζετε συχνότερα από όσο πρέπει.

Τριανταφυλλιά

Η τριανταφυλλιά είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, και σε διάφορους τύπους όπως νάνοι, αναρριχώμενες, θαμνώδεις ή δενδρώδεις που μπορούμε να τοποθετήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε τα υπέροχα άνθη και αρώματά της.

Η τριανταφυλλιά προτιμά μία ηλιόλουστη θέση και φροντίστε να λαμβάνει τουλάχιστον 6 ώρες ήλιου την ημέρα. Όμως, ακόμα και σε ημι-σκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει και θα μας χαρίσει αρκετά λουλούδια. Φροντίστε να την τοποθετήσετε σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά.

Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικό πότισμα από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται προσοχή στην αποστράγγιση του εδάφους.

Καλό είναι μετά το πότισμα να ακολουθεί σκάλισμα του εδάφους για απομάκρυνση των ζιζανίων και τον καλό αερισμό του εδάφους.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι από τις πιο βασικές εργασίες που πρέπει να κάνετε για την καλή ανάπτυξη και μεγάλη ανθοφορία της τριανταφυλλιάς.

Λεβάντα

Οι λεβάντες είναι πολυετή φυτά που ανθίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μας προσφέρουν υπέροχο άρωμα και διαθέτουν και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Συνδέεται με τη φρεσκάδα και την καθαρότητα. Η μυρωδιά της καταπραΰνει, καθαρίζει τον αέρα και ανακουφίζει την ένταση μετά από μια δύσκολη μέρα.

Ευδοκιμεί καλύτερα κάτω από ηλιόλουστες συνθήκες σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Οι λεβάντες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη ξηρασία και δεν αντέχουν τις υπερβολικά υγρές συνθήκες και τη λίπανση. Η κοινή λεβάντα αντέχει μέχρι τους -15οC. Το φθινόπωρο πρέπει να κλαδεύονται για να διατηρούν το σχήμα τους και να ενθαρρύνεται η νέα ανάπτυξη. Αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Επιπλέον, ένα αλκαλικό έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη μπορεί να ενθαρρύνει την υψηλότερη παραγωγή λουλουδιών, ενισχύοντας το άρωμα της.

Πρέπει να κόβεις ή να κλαδεύεις το φυτό ώστε να φαίνεται όμορφο και να ενθαρρύνεται η νέα ανάπτυξη.

Βότανα

Τα βότανα είναι η τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε μπαλκόνι διότι πέρα από το ότι προσφέρουν ομορφιά και αρώματα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα όποτε θέλετε ή για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Μερικά από τα βότανα όπως η μέντα και το δεντρολίβανο λειτουργούν και ως έντομο-απωθητικά. 

Κάποια βότανα χρειάζονται ήλιο για να αναπτυχθούν ενώ αλλά αναπτύσσονται καλά σε μια σκιερή τοποθεσία.

Για τα μπαλκόνια που είναι ηλιόλουστα μία γλάστρα με βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο είναι καλές επιλογές ενώ για πιο σκιερά μπαλκόνια μπορείτε να επιλέξετε άνηθο, μαϊντανό και κόλιανδρο.

Τα φυτά αυτά είναι ευαίσθητα στην πολλή υγρασία, καθώς σαπίζει εύκολα η ρίζα τους. Φροντίζουμε πάντα να είναι το χώμα ελαφρώς υγρό πριν το ποτίσουμε. Είναι προτιμότερο να κάνουμε συχνά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού, κάθε φορά που βλέπουμε το χώμα στεγνό. Συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο ποτίζουμε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες 2 ή 3 φορές.

Ορτανσία

Οι ορτανσίες είναι που με τα υπέροχα και εντυπωσιακά τους άνθη, σε μπλε, μωβ, ροζ, κόκκινες ή λευκές αποχρώσεις θα χαρίσουν χρώμα και ομορφιά στον κήπο και στο μπαλκόνι σας. Είτε στον ήλιο είτε στη σκιά, οι ορτανσίες είναι ανθεκτικές και εύκολες στη φροντίδα, αρκεί να τις διατηρείτε καλά ποτισμένες.

Οι ορτανσίες αγαπούν τον ζεστό πρωινό ήλιο, αλλά δεν τους αρέσει η ζέστη του απογεύματος. Το καλύτερο μέρος για να φυτέψετε ορτανσίες είναι σε μια προστατευόμενη τοποθεσία με ηλιόλουστα πρωινά και σκιερά απογεύματα.

Οι ορτανσίες αναπτύσσονται καλά σε έδαφος που περιέχει οργανικά στοιχεία και σε γλάστρα με τρύπες γιατί η καλή αποστράγγιση είναι ζωτικής σημασίας. Ποτίστε την ορτανσία όταν η επιφάνεια του εδάφους αρχίζει να στεγνώνει. 

Οι ορτανσίες μπορεί να μην ανθίσουν τον πρώτο χρόνο. Ξεκινούν τον κανονικό κύκλο άνθισης όταν είναι 2 ετών.

Γαρδένια 

Η γαρδένια είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά γλάστρας με εκπληκτικά αρωματικά λουλούδια και λαμπερά, σκούρα πράσινα φύλλα. 

Αγαπάει το φως αλλά όχι την άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ενώ μπορεί να επιβιώσει και χωρίς να την βλέπει ο ήλιος αλλά με αρκετό φυσικό φως. Ανθίζει συνήθως άνοιξη και καλοκαίρι αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ανθίζει όλο τον χρόνο!

Η γαρδένια χρειάζεται αρκετό νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς της αρέσει η υγρασία αλλά όχι το στάσιμο νερό. Η γλάστρα πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Αν το νερό που χρησιμοποιείται έχει πολλά άλατα ποτίστε το φυτό σας με αποσταγμένο νερό. 

Οι γαρδένιες μεγαλώνουν και ανθίζουν καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 15 έως 24 ° C. Οι έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας δεν ευνοούν την ανθοφορία και τα μπουμπούκια πέφτουν πριν καν ανθίσουν!

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα αγαπημένα αναρριχώμενα φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχο, φράχτη, πέργκολες ή σε κάγκελα δημιουργώντας ένα φανταστικό μπαλκόνι ή κήπο γεμάτο χρώματα και αρώματα.

Με ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα, χρειάζεται μια ηλιόλουστη ή ημι-σκιερή θέση για να ανθοφορήσει. Αν επιλέξουμε νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι μας, το γιασεμί θα μας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. Χρειάζεται συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα και προσέχουμε να έχει στεγνώσει το χώμα και να στραγγίζει καλά.  

Είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Βολβοί

Οι βολβοί είναι φυτά που δεν έχουν μεγάλες ρίζες οπότε είναι ιδανικά για να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν σε γλάστρες. Μπορείτε να βρείτε εποχιακά φυτά σε βολβούς σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και αποχρώσεων έτσι ώστε να έχετε χρώμα και φρεσκάδα στο μπαλκόνι σας όλους τους μήνες του χρόνου. 

Οι βολβοί λουλουδιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης, οι οποίοι φυτεύονται φθινόπωρο και παραμένουν στο έδαφος μέχρι να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα ή αρχές της άνοιξης. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να βγουν από τον λήθαργο και να αναπτυχθούν για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία. Επιλέξτε να φυτέψετε ίριδες, ανεμώνες, κυκλάμινα, τουλίπες, φρέζιες, και νεραγκούλες για να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας. 

β) βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης, οι οποίοι φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι με λουλούδια που αντέχουν μέχρι το φθινόπωρο. Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται μόλις έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που προέρχονται από βολβούς είναι η γλαδιόλα, η ντάλια, το λίλιουμ και η κάλλα.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη φυτών που καλλιεργούνται σε κήπους, βεράντες ή ένα μπαλκόνι. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις κατάλληλες συμβουλές για την σωστή ανάπτυξή τους και θα τα απολαύσετε στο μπαλκόνι σας για πολλά χρόνια.

Αν επιθυμείτε να ανανεώσετε το μπαλκόνι σας ή να αγοράσετε νέα φυτά που θα στολίσουν όμορφα τον χώρο αυτό, τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά στη συλλογή μας από φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου στο anthemionflowers και να βρείτε αυτό που θα ταιριάξει απόλυτα με το στυλ σας.