ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τοξικά και βλαβερά φυτά για τα κατοικίδια

Όπως τα φυτά έτσι και τα κατοικίδια είναι όμορφοι ζωντανοί οργανισμοί που αγαπάς να έχεις στο σπίτι σου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν πάντα! Για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε το καλύτερο από τα φυτά ή τα κατοικίδιά σας δημιουργήσαμε έναν οδηγό για την ασφάλεια των κατοικίδιων σας. Όταν διατηρείτε ένα φυτό στο σπίτι σας, είναι σημαντικό όλα τα μέρη του φυτού να είναι ασφαλή για το κατοικίδιο ζώο σας. Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή των πιο ασφαλών επιλογών: από τη γύρη μέχρι τις ρίζες και τα φύλλα ενός φυτού.

Αρχικά θα καλύψουμε μια σειρά από λουλούδια και φυτά που είναι φιλικά προς τα κατοικίδια. Θα εξετάσουμε συγκεκριμένα ποια φυτά είναι ασφαλή για τις γάτες και ποια είναι ασφαλή για τους σκύλους. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και ποια είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους.

Εάν διαβάζετε αυτό, υπάρχει πιθανότητα να σας έχουν κάνει δώρο μια ανθοδέσμη και να θέλετε γρήγορα κάποιες απαντήσεις ή το κατοικίδιο ζώο σας να έχει φάει κάτι που δεν έπρεπε. Μπορείτε να ελέγξετε τη λίστα των συμπτωμάτων μας παρακάτω ή να αναζητήσετε συγκεκριμένα φυτά δηλητηριώδη για τις γάτες ή φυτά δηλητηριώδη για τους σκύλους.

Ποια λουλούδια και φυτά είναι ασφαλή για τα κατοικίδια;

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα φυτών και λουλουδιών που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα ότι οποιοδήποτε φυτό, ακόμη και το πιο «ασφαλές», όταν είναι σάπιο ή μουχλιασμένο μπορεί επίσης να μην είναι ασφαλές για το κατοικίδιο ζώο σας αν το καταπιεί, καθώς μπορεί να διαταράξει το πεπτικό του σύστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα φυτά σας τακτικά και να κλαδεύετε τυχόν φύλλα που σαπίζουν.

Επίσης η υπερβολική κατανάλωση ακόμη και ενός ασφαλούς φυτού μπορεί να προκαλέσει εμετό στο κατοικίδιο ζώο σας. 

Στο σπίτι σας, προσπαθήστε να κρατήσετε τα φυτά μακριά από το κατοικίδιό σας όπου είναι δυνατόν - ακόμη και ασφαλή φυτά μπορεί να καταλήξουν να τσιμπηθούν ή να χτυπηθούν από μια ενθουσιώδη γάτα ή σκύλο!

Η μεγάλη γκάμα λουλουδιών που είναι απολύτως ασφαλή τόσο για γάτες όσο και για σκύλους δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτούμε ότι πολλά λουλούδια είναι επίσης ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση: σκεφτείτε τους ηλίανθους, τα τριαντάφυλλα και τις βιολέτες. Περιηγηθείτε στην λίστα με ασφαλή φυτά παρακάτω και θα δείτε πολλά γνωστά αγαπημένα φυτά και άνθη.  

Πρασινάδα, γκαζόν

Δεν είναι ένα παραδοσιακό λουλούδι, αλλά πολλά είδη χόρτου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχουν στις αυλές και στους κήπους. Πολλοί έχουν γάτες ή σκύλους που τρώνε γρασίδι. Εφόσον δεν έχει φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες, το γρασίδι είναι απολύτως ασφαλές για φαγητό τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Η υπερβολική ποσότητα θα πειράξει τα ζώα σας. Εάν ανησυχείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας τρώει πολύ γρασίδι, αξίζει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι άλλου προβλήματος.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί το κάνουν αυτό, αλλά όχι κάποια συγκεκριμένη που να εξηγεί το γεγονός αυτό. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες αποκτούν πνευματική διέγερση τρώγοντας γρασίδι, οπότε αν θέλετε να μην το τρώνε θα ήταν καλή ιδέα να τους πάρετε μια σειρά από παιχνίδια για να παίξουν. Μόλις μια γάτα συνηθίσει να τρώει φυτά γύρω από το σπίτι σας, θα μπει στον πειρασμό να φάει ό,τι βρει, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αφαιρέσετε όλα τα τοξικά φυτά από το σπίτι σας.

Οι σπόροι δημητριακών και τα χόρτα είναι εξαιρετικοί για την ενίσχυση των γηγενών εντόμων και επικονιάσεων στον κήπο σας. Αν θέλετε να φυτέψετε ένα ιδιαίτερα διακοσμητικό φυτό τότε η Λουκέρνη, που διαθέτει όμορφα μωβ άνθη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για αυτόν τον σκοπό.

Βότανα

Παρόμοια με τα λουλούδια, πολλά βότανα είναι ασφαλή για εσάς και τα κατοικίδια ζώα σας! Τα σκυλιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις μυρωδιές που παρέχει ένας κήπος με βότανα και η φύτευση σε διάφορα ύψη μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη πνευματική διέγερση. Το μόνο βότανο που πρέπει να προσέχετε είναι η μέντα, η οποία είναι τοξική για τις γάτες.

Φοίνικες

Οι φοίνικες έχουν πολλές θετικές ιδιότητες για τα κατοικίδια ζώα. Ασχολούνται και παρέχουν τόνωση τόσο στο ίδιο το φυτό όσο και στις σκιές που ρίχνουν. Ένα πλεονέκτημα έναντι της πρασινάδας ή του γκαζόν, είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία μπορούν να χωρέσουν σε ένα χώρο..

Οι περισσότεροι αληθινοί φοίνικες είναι απολύτως ασφαλείς για τα κατοικίδια ζώα, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Οι φοίνικες Fishtail (Caryotas) δεν είναι ασφαλείς για σκύλους ή γάτες. Οι φοίνικες Sago μπορεί να είναι πολύ τοξικοί τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες.

Κομμένα λουλούδια φιλικά προς τα κατοικίδια

Όλα τα παρακάτω κομμένα λουλούδια είναι ιδανικά αν ψάχνετε για ένα υπέροχο μπουκέτο φιλικό προς τα κατοικίδια.

Φρέζιες, ζέρμπερες, πασχαλιά, λιμόνιουμ, λυσίανθοι, ορχιδέες, τριαντάφυλλα, salix, στατίς, ηλίανθοι, βερόνικα, waxflowers.

Φυτά σπιτιού και κήπου φιλικά προς τα κατοικίδια

Κάντε το σπίτι και τον κήπο σας ασφαλή για τα κατοικίδιά σας επιλέγοντας φυτά από την παρακάτω λίστα φυτών, βοτάνων και λαχανικών που είναι ασφαλή για κατοικίδια. Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε φυτού μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στην κοιλιά, επομένως συνιστούμε να κρατάτε τα φυτά του σπιτιού μακριά από τα κατοικίδια ζώα όπου είναι δυνατόν.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα αγαπημένα μας φιλικά προς τα κατοικίδια φυτά και κομμένα λουλούδια στην παρακάτω λίστα μας. Όλα αυτά έχουν αναφερθεί ως μη τοξικά για γάτες και σκύλους, αλλά συνιστούμε πάντα να κρατάτε τα φυτά και τις ανθοδέσμες του σπιτιού μακριά από τα ζώα ανεξάρτητα (κυρίως για να μην χτυπηθούν!)

Αφρικανικές μαργαρίτες, Αφρικανικές βιολέτες, Αερόφυτα, Αρέκα, Μπαμπού, Βασιλικός, Φτέρη, Παντζάρι, Μπρομέλια, Καλαθέα, Καλέντουλα (κατιφές), Καμέλια, Καρότο, Σέλινο, Ραδίκι, Κόλιανδρο, Άνηθος, Εχεβέρια, Μάραθο, Φουξία, Γιασεμί, Κέντια, Μανόλια, Δέντρο του Χρήματος, Ελιά, Ορχιδέες, Parlor Palm, Πετούνιες, Φυτό ανανά, Τριανταφυλλιές, Φυτό αράχνης, Φράουλες, ζίνια.

 

toksika-fyta-katoikidia-zoa-spiti

 

Ποια λουλούδια και φυτά είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους;

Υπάρχει μεγάλη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των λουλουδιών που είναι δηλητηριώδη για τις γάτες και τους σκύλους, με την κύρια διαφορά συχνά να είναι πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ενώ τα κρίνα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τις γάτες, συνήθως δεν προκαλούν κάτι περισσότερο από μια κοιλιακή αναστάτωση στους σκύλους.

Κόψτε τα λουλούδια που είναι τοξικά για τα σκυλιά. Συνιστούμε να κρατάτε τις ανθοδέσμες που περιέχουν οποιοδήποτε από τα στελέχη παρακάτω μακριά από το σκυλί σας.

Αμαρυλλίς, Ανεμώνη, Φτέρη, Κάλλα, Χρυσάνθεμο, Νάρκισσοι, Δελφίνιουμ, Ευκάλυπτος, Γαρδένια, Γλαδιόλα, Σολιντάγκο, Γυψοφίλη, Υάκινθος, Ορτανσία, Ίρις, Λεβάντα, Κρίνος, Κρίνος της κοιλάδας, Πάμπας Γκρας, Παιωνία, Παπαρούνα, Ranunculus, Σενέσιο, κάποια είδη γαρύφαλλου, Τουλίπα

Σημάδια δηλητηρίασης λουλουδιών και φυτών σε σκύλους

Τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή στο στόμα των σκύλων. Τα υπερβολικά σάλια, ο έμετος ή η αυξημένη ερυθρότητα είναι συχνά τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φυτά σε σκύλους περιλαμβάνουν:

  • Σάλια
  • Ερυθρότητα, πληγές ή ερεθισμός στο στόμα
  • Έμετος ή διάρροια
  • Πόνος και εκφράσεις αυτού, όπως απροσδόκητα κραυγές και γκρίνιες
  • Δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και πιθανώς καρδιακή ανεπάρκεια
  • Πολλά σκυλιά θα βιώσουν επίσης καθυστερημένα συναισθηματικά αποτελέσματα, όπως αυξημένο άγχος ή φόβος. 

Φυτά και λουλούδια που είναι τοξικά για τους σκύλους

Εδώ είναι μερικά φυτά του σπιτιού στα οποία πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να φτάσει. Τα κρεμαστά καλάθια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα φυτά μακριά από τον σκύλο σας! Εάν δεν μπορείτε να δείτε ένα φυτό στην παρακάτω λίστα, φροντίστε να ελέγξετε και να ρωτήσετε για την τοξικότητα του φυτού πριν το αγοράσετε.

Αλοκασία, Αλόη, Ανθούριο, Φτέρη, Cycad Palm, Ντιφενμπάχια, Δράκαινα, Αγγλικός κισσός, Φίκος Μπέντζαμιν, Φίκος Ginseng Bonsai, Φοίνικας Fishtail, Φυτό νεφρίτη, Κρίνο, Μονστέρα, Λίλιουμ, Φιλόδενδρο, Αλεξανδρινό, Πόθος (Κισσός του Διαβόλου), Σεφλέρα (Ομπρελόφυτο), Φυτό φιδιού (Sanseviera), Τουλίπα, Κρινοειδές φυτό και άνθος, Φυτό ZZ. 

Ποιά λουλούδια και φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες;

Τα μπουκέτα με τα ακόλουθα λουλούδια πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τις γάτες. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τα κρίνα, το ορνιθόγαλο και τα κρίνα της κοιλάδας να μην αγοράζονται καθόλου από τους ιδιοκτήτες γατών.

Οι περισσότερες ποικιλίες αυτής της λίστας δεν είναι τόσο τοξικές, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές και ερεθισμό του δέρματος, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται, γι' αυτό συνιστούμε να τις κρατάτε μακριά από τη γάτα σας.

Άλλιον, Αλστρομέρια, Αμαρυλλις, Ανεμώνη, Φτέρη, Κάλλα, Γαρύφαλλο, Χρυσάνθεμο, Ασφόδελος, Ντάλια, Δελφίνιουμ, Ευκάλυπτος, Γλαδιόλα, Γυψοφίλη, Υάκινθος, Ορτανσία, Υπέρικου, Ίριδα, Λεβάντα, Κρίνα, Κρίνος της κοιλάδας, Ορνιθόγαλο, Παιωνία, Παπαρούνα, Ranunculus, Μπενζαμίνη, Σαλάλ, Σενέσιο, Τανάκητο.

Σημάδια δηλητηρίασης λουλουδιών και φυτών σε γάτες

Οι γάτες μπορεί συχνά να γίνουν επιφυλακτικές όταν δεν είναι καλά, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της δηλητηρίασης των φυτών εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να τις κρατήσετε καλύτερα ασφαλείς. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης των φυτών στις γάτες περιλαμβάνουν:

  • Στομαχικές διαταραχές - εμετός, διάρροια και αποφυγή φαγητού είναι όλα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Χαμηλή ενέργεια ή αδιαφορία για συνήθεις δραστηριότητες
  • Ωχρά ούλα ή έλκη στο στόμα
  • Σάλια
  • Πίνει περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Εξανθήματα ή φλεγμονή του δέρματος
  • Συσπάσεις, επιληπτικές κρίσεις ή κατάρρευση

Ως φυσικοί εξερευνητές, οι γάτες μπορεί επίσης να κολλήσουν το χυμό, τη ρητίνη ή τη γύρη δηλητηριωδών φυτών στη γούνα τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους. Αυτό μπορεί να βλάψει το δέρμα τους όταν προσπαθούν να καθαρίσουν τα επίμονα υπολείμματα από τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σε περίπτωση κατάποσης. 

Φυτά και λουλούδια που είναι τοξικά για τις γάτες

Συγκεντρώσαμε μερικά κοινά φυτά του σπιτιού που μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Συνιστούμε πάντα να ερευνήσετε οποιοδήποτε φυτό πριν το αγοράσετε εάν έχετε κατοικίδια.

Αλοκασία, Αλόη, Ανθούριο, Σπαράγγια Φτέρη, Sago Palm, Ντιφενμπάχια, Δράκαινα, Αγγλικός κισσός, Ευφορβία, Φίκος Μπέντζαμιν, Φίκος Ginseng Bonsai, Φοίνικας Fishtail, Φυτό νεφρίτη, Φυτό κρίνου, Μονστέρα, Λίλιουμ, Φιλόδεντρο, Αλεξανδρινό, Πόθος (Ο Κισσός του Διαβόλου), Σεφλέρα (Ομπρελόφυτο), Φυτό φιδιού (Sanseviera), Τουλίπα, Κρινοειδές φυτό και άνθος, Φυτό ZZ.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που τα φυτά αράχνης δεν είναι τοξικά για τις γάτες, οι γάτες συχνά έλκονται από αυτά καθώς το φυτό έχει παραισθησιογόνες επιδράσεις πάνω τους. Ίσως θέλετε να τα αποφύγετε για αυτόν τον λόγο, καθώς τα φυτά αράχνης μπορεί να δυσκολεύονται να επιβιώσουν σε ένα σπίτι με γάτα.

Κρίνοι και Γάτες 

Πιθανώς τα πιο διάσημα τοξικά φυτά για τις γάτες είναι τα κρίνα καθώς όλα τα μέρη του φυτού είναι πολύ δηλητηριώδη. Η γύρη που πέφτει από το φυτό είναι πολύ τοξική για τις γάτες, επομένως δεν πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με μια γάτα, ακόμη και αν δεν το ζώο δεν έχει πρόσβαση. Όλα τα είδη της οικογένειας των λίλιουμ είναι τοξικά. Αυτό περιλαμβάνει κρίνα Stargazer, πασχαλινά λίλιουμ, ασιατικά κρίνα, ανατολίτικα κρίνα και πολλά άλλα είδη που είναι κοινά σε μπουκέτα λουλουδιών. Τα κρίνα Κάλλα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις, επομένως συνιστούμε να τα κρατάτε μακριά από τις γάτες.

  • Εάν υπάρχει υποψία δηλητηρίασης, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. 

Ψάχνετε για ένα όμορφο μπουκέτο ή ένα φυτό για το σπίτι σας που να είναι ασφαλές και για το κατοικίδιο σας τότε ρίξτε μια ματιά στη γκάμα των φιλικών προς τα κατοικίδια λουλούδια και φυτά μας και κάντε τις αγορές σας γρήγορα και εύκολα!

anthemionflowers