ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολλαπλασιασμός Φυτών

Αν έχουμε κάποιο φυτό στον κήπο μας ή σε κάποια γλάστρα, στη βεράντα ή στο εσωτερικό της οικίας μας και θέλουμε να το πολλαπλασιάσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεθόδους. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών είναι ένας τρόπος σχηματισμού ενός νέου φυτού από ένα υπάρχον φυτό. Ουσιαστικά, παίρνετε ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου φυτού και αρχίζετε να καλλιεργείτε ένα άλλο από αυτό.

Για ποιο λόγο να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό? 

  • Εκτός από το γεγονός ότι είναι συναρπαστικό να καλλιεργείτε τα δικά σας φυτά εσωτερικού χώρου από ένα μόνο στέλεχος ή φύλλο, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας.
  • Μερικές φορές τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν πολύ και να χρειάζονται κλάδεμα. Από αυτά τα κομμένα κλαδιά μπορείτε να δημιουργήσετε νέα φυτά.
  • Ένα φυτό που έχει υποστεί ζημιά μπορεί να σωθεί μέσω του πολλαπλασιασμού.
  • Ίσως ένα κομμάτι του φυτού σας έσπασε κατά λάθος. Αφήστε το να ριζώσει και να το φυτέψετε το ξανά.
  • Δημιουργήστε ένα νέο φυτό από το αγαπημένο σας φυτό και χαρίστε το σε ένα φίλο, γείτονα ή συγγενή ως ένδειξη αγάπης.
  • Δημιουργήστε οικογενειακά φυτά. Επιλέξτε μέρος του αγαπημένου σας φυτού, πολλαπλασιάστε το και μεταβιβάστε το στην επόμενη γενιά.
  • Μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τη συλλογή των αγαπημένων φυτών σας.

Ποια είναι τα είδη πολλαπλασιασμού;

Εγγενή: (σπόροι) Αποτελεί τον φυσικό τρόπο πολλαπλασιασμού των φυτών και εφαρμόζεται στα προγράμματα βελτίωσης για την απόκτηση νέων ποικιλιών. Ως όργανο πολλαπλασιασμού του φυτικού είδους χρησιμοποιείται ο σπόρος.

Αγενή: (μοσχεύματα, καταβολάδες, διαίρεση, παραφυάδες, εμβολιασμοί,  κ.α.). Τα φυτά έχουν την ικανότητα να γεννούν από φυτικά τους μέρη νέα άτομα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά από τα οποία προήλθαν. Αυτός ο τρόπος πολλαπλασιασμού βρίσκει εφαρμογή κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά και σε ορισμένα λαχανοκομικά.

Πολλαπλασιασμός φυτών με σπόρους

Η σωστή επιλογή των σπόρων είναι το πρώτο στάδιο για μια καλή και επιτυχημένη σπορά. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο σπόρος είναι αυτός που θα δώσει την ζωή και τα φυτά που εμείς επιθυμούμε για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Ο πολλαπλασιασμός με σπόρους γίνεται με δύο τρόπους:

α) Ρίχνοντας απευθείας στην γη. Αυτός ο τρόπος ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς είναι πιθανόν να χάσουμε τους σπόρους από πουλιά, μυρμήγκια ή έντομα,.

β) φυτεύουμε τον σπόρο πρώτα σε σπορείο (ελεγχόμενο περιβάλλον) και μόλις ο σπόρος εξελιχθεί σε νεαρό φυτό τότε το μεταφυτεύουμε στο έδαφος.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Μόσχευμα ονομάζεται το τμήμα βλαστού ή το κομμάτι φύλλου που τοποθετείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες στο χώμα για να βγάλει ρίζες και να γίνει ένα αυτοδύναμο φυτό.

Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού και εφαρμόζεται συχνά σε πολλά είδη φυτών. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη μέθοδος και δίνει φυτά που διατηρούν τα ακριβή χαρακτηριστικά του μητρικού φυτού, δηλαδή του φυτού από το οποίο κόπηκε το μόσχευμα. 

Αφαιρούμε ένα φύλλο από το μητρικό φυτό μας, το βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας και το τοποθετούμε στο εδαφικό υπόστρωμα ή στο χώμα ενός δοχείου.

Για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που μπορούν να εξασφαλιστούν και με απλά μέσα, όπως ο ψεκασμός των μοσχευμάτων με πολύ λεπτές σταγόνες νερού (υδρονέφωση) η εφαρμογή ορμονών ριζοβολίας, έτσι ώστε να γίνεται γρήγορα η παραγωγή των μοσχευμάτων και τα φυτά που θα αναπτυχθούν να είναι πολύ καλής ποιότητας. 

Το βασικό μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η μετάδοση ασθενειών που τυχόν υπάρχουν στο μητρικό φυτό.

Πολλαπλασιασμός φυτών με καταβολάδες

Ένας άλλος τρόπος πολλαπλασιασμού αποτελεί και η μέθοδος ανάπτυξης νέων φυτών με καταβολάδα (κλαδί φυτού) που τοποθετείται στο εδαφικό υπόστρωμα χωρίς να αποκοπεί από το μητρικό φυτό. Το κλαδί λυγίζεται στο έδαφος και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι να αποκτήσει το νέο φυτό τις δικές του ρίζες ώστε να είναι ικανό να σταθεί ως μια ανεξάρτητη μονάδα. Το σημείο καμπής στερεώνεται μέσα στο έδαφος με τη βοήθεια συρμάτινης, ανάποδης διχάλας, φροντίζοντας ώστε το τμήμα που φέρει τα φύλλα να βρίσκεται έξω από το χώμα. Στη συνέχεια στηρίζουμε (με ξύλινο υποστήριγμα) σε ορθή θέση το ευαίσθητο, τρυφερό σημείο του βλαστού μας και ποτίζουμε τακτικά, ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες στο εδαφικό υπόστρωμα πριν προβούμε στην απελευθέρωσή του από το μητρικό που βρίσκεται αρκετά κοντά του.

Διαλέγουμε ένα φρέσκο βλαστάρι από το φυτό μας και 10 εκατοστά περίπου από την άκρη του τον θάβουμε στη γλάστρα. Ποτίζουμε κανονικά το μητρικό φυτό αλλά και τη νέα μας γλάστρα ώστε να βγάλει ρίζες ο θαμμένος βλαστός μας μετά από λίγο καιρό. Μετά από μερικούς μήνες κόβουμε το βλαστάρι μας από το μητρικό φυτό και το μεταφυτεύουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μόνο νεαρούς βλαστούς καθώς τα πιο γέρικα κλαδιά συνήθως αργούν να ριζώσουν. 

Αν ανακατέψουμε στο έδαφος άμμο και τύρφη θα διευκολύνουμε το βλαστό να ριζώσει πιο γρήγορα και να δημιουργήσει ένα πιο πλούσιο ριζικό σύστημα.

Ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες πολλές φορές γίνεται και μόνος του στη φύση όταν τα βλαστάρια έρπονται στο χώμα και σκεπάζονται σε κάποια σημεία τους τυχαία. Οπότε όπως καταλαβαίνετε εμείς απλώς μιμούμαστε το έργο της φύσης για να δημιουργήσουμε νέα φυτά.

Πολλαπλασιασμός φυτών με νερό 

Ο πολλαπλασιασμός φυτών με νερό είναι ο ευκολότερος τρόπος αναπαραγωγής των φυτών σας. Τοποθετήστε ένα κλαδί από το αγαπημένο σας φυτό σε ένα βάζο με κρύο νερό και περιμένετε έως ότου αρχίσουν να εμφανίζονται λευκές ρίζες. Όταν οι ρίζες έχουν μήκος περίπου ενός εκατοστού αφαιρέστε από το νερό και φυτέψτε σε γλάστρα με πλούσιο χώμα. 

Πολλαπλασιασμός φυτών με παραφυάδες

Οι παραφυάδες είναι βλαστοί που βγαίνουν από τους οφθαλμούς που βρίσκονται στο λαιμό του φυτού λίγο πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Για τον πολλαπλασιασμό, αφαιρούνται μαζί με τμήμα της ρίζας και μεταφυτεύονται.

Εφόσον ένα φυτό δημιουργεί στη βάση του κλαδιά ή βλαστούς, τότε μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε με τις λεγόμενες παραφυάδες. Ο τρόπος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τρόπος διαίρεσης του φυτού, αν και διαφέρει. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα κοφτερό μαχαίρι, μια γλάστρα και ένα μείγμα χώματος του κήπου με τύρφη.

Σε είδη που έχουν πολλές παραφυάδες, μπορεί να γίνει απλά και γρήγορα ο πολλαπλασιασμός τους, με διαχωρισμό των παραφυάδων, οι οποίες αποτελούν έτοιμα, ολοκληρωμένα φυτά με ρίζα και βλαστό. 

Πολλαπλασιασμός φυτών με ιστοκαλλιέργεια

Είναι μια σύγχρονη μέθοδος πολλαπλασιασμού κατά την οποία λαμβάνονται από το μητρικό φυτό κορυφές βλαστών που χαρακτηρίζονται από έντονες κυτταρικές διαιρέσεις. Αυτές τοποθετούνται σε κατάλληλο θρεπτικό υπόστρωμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε μικρό χρονικό διάστημα δίνουν πλήρη φυτά.

Πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση

Tα φυτά που έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση. Όταν διαιρούμε κάποιο φυτό καλό είναι το χώμα να είναι ελαφρώς υγρό, για να γίνει η διαίρεση πιο εύκολα.

Θα χρειαστούμε ένα κοφτερό μαχαίρι, μία γλάστρα και μείγμα χώματος κήπου με τύρφη. 

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Επιλέγουμε ένα φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα. Με τα χέρια ή με ένα πριόνι διαιρούμε τη ρίζα κάθετα. Αν το φυτό είναι μεγάλο μπορούμε να το διαιρέσουμε σε περισσότερα τμήματα. Τοποθετούμε το νέο φυτό στην γλάστρα, γεμίζουμε με το μίγμα την γλάστρα πατώντας το χώμα ελαφρά για να έρθει σε καλή επαφή το νέο φυτό με το χώμα. Τέλος ποτίζουμε καλά και τακτικά μέχρι να διαπιστώσουμε ότι το νέο φυτό έχει πιάσει. Καλό είναι το νέο φυτό να τοποθετηθεί σε σημείο που να προστατεύεται από τον άμεσο ήλιο. 

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό με την διαίρεση ρίζας είναι από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο.

Πολλαπλασιασμός φυτών με εμβολιασμό (μπόλιασμα)

Είναι μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες. O εμβολιασμός των δέντρων, γνωστό και μπόλιασμα δέντρων, είναι η τέχνη της ένωσης δύο τμημάτων καρποφόρων δέντρων, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται συγκόλληση και να μεγαλώνουν ως ένα καινούργιο, που συνδυάζει χαρακτηριστικά από τα δύο αρχικά δέντρα. Το εμβόλιο, που θα το ακούσουμε και ως μπόλι, είναι ένα μικρό κομμάτι φλοιού που περιέχει μάτι ή βλαστό ενός δέντρου και που όταν ενωθεί μέσω εμβολιασμού με το καρποφόρο δέντρο που επιλέγουμε, θα αναπτυχθεί και θα δώσει ένα νέο δέντρο. Το καρποφόρο δέντρο που εμβολιάζεται, δηλαδή πάνω στο οποίο συγκολλείται το εμβόλιο, ονομάζεται υποκείμενο και περιλαμβάνει τη ρίζα και μέρος του κορμού του καρποφόρου δέντρου. Η συγκόλληση του εμβολίου της επιθυμητής ποικιλίας με το υποκείμενο επιτυγχάνεται με τη δράση του κάμβιου που είναι μία λεπτή στρώση κυττάρων μεταξύ του εξωτερικού φλοιού και του εσωτερικού ξύλου του δέντρου που βοηθά στην επούλωση των πληγών με την παραγωγή νέου φλοιού και ξύλου.

Ιδανικότερη περίοδος για πολλαπλασιασμό των φυτών μας θεωρείται η αρχή της άνοιξης και σε ορισμένες περιπτώσεις τα τέλη του φθινοπώρου.

Όσα φυτά πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να είναι υγιή, δυνατά, χωρίς παραμορφώσεις, χωρίς έντομα και ασθένειες και γενικότερα χωρίς προβλήματα καθώς κινδυνεύουν να προσβληθούν και τα υπόλοιπα φυτά μας από τυχόν προβλήματα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του φυτού πάνω και στο οποίο θα δουλέψουμε για να αποκτήσουμε νέα φυτά.

Επιλέξτε το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας από το anthemionflowers.com. Είτε πρέπει να στείλετε όμορφα λουλούδια γενεθλίων, χαρούμενα λουλούδια για περαστικά ή υπέροχα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου το Ανθέμιο είναι το ιδανικό ανθοπωλείο για φρέσκα λουλούδια και φυτά με μεγάλη διάρκεια. Αποστολή αυθημερόν αποστολή σε όλη την Ελλάδα και κόσμο.