ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους Υάκινθους

Με καταγωγή από την Ανατολία, τα άνθη και τα φυτά του Υάκινθου καλλιεργήθηκαν στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τις ακτές της Μεσογείου. Κατά την Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή αυτό το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη λόγω του ξεχωριστού γλυκού αρώματος του. Για αρκετό καιρό, το λουλούδι είχε ξεχαστεί μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν ο Γερμανός Leonhard Rauwolf ανακάλυψε αυτά τα λουλούδια στην Τουρκία το 1573 και τα έφερε στη Δυτική Ευρώπη. Από τότε, τα λουλούδια καλλιεργήθηκαν και έγιναν δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη. 

Ένα απαλό μπλε ή βιολετί λουλούδι είναι το κλασικό χρώμα του υάκινθου. Τα τελευταία χρόνια όμως μπορούμε να βρούμε το λουλούδι αυτό σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων, όπως λιλά, ροζ, λευκό, κρεμ, βερικοκί ακόμη και σε μια κόκκινη απόχρωση. Κάθε βολβός υάκινθου παράγει ένα μίσχο λουλουδιών που έχει ύψος 15 έως 20 εκ. Οι πυκνές συστάδες του υάκινθου με έντονα αρωματικά άνθη μπορεί να διαθέτουν μονά ή διπλά άνθη.

Ο Υάκινθος και η μυθολογία

  • Στην ελληνική μυθολογία, οι Έλληνες περιέγραψαν την προέλευση αυτού του λουλουδιού στους μύθους τους. Πιστεύεται ότι ο Απόλλωνας και ο Ζέφυρος λάτρευαν τον Υάκινθο, έναν νεαρό Έλληνα. Μια μέρα, ενώ ο Απόλλωνας διδάσκει στον Υάκινθο πώς να ρίχνει δίσκο, ο Ζέφυρος ζήλεψε. Πέταξε τον δίσκο πίσω αλλά χτύπησε τον Υάκινθο και τον σκότωσε. Το αίμα του έπεσε στο έδαφος και από εκεί φύτρωσε το λουλούδι στο οποίο ο Απόλλων έδωσε το όνομά του αγαπημένου του. 
  • Μια άλλη λέξη που πιστεύεται ότι προήλθε το όνομα Υάκινθος είναι ο ιακίνθος, ένας μπλε πολύτιμος λίθος και χρησιμοποιήθηκε για να αναφέρεται στο όμορφο μπλε λουλούδι του Υάκινθου.
  • Ένας άλλος ελληνικός μύθος που αναφέρεται στον υάκινθο αναφέρει ότι η κόρη της Δήμητρας - της θεάς της γονιμότητας - είχε απαχθεί στον κάτω κόσμο ενώ μάζευε υάκινθους και η μητέρα της διαπραγματεύτηκε με τους θεούς να την γυρνούν πίσω κάθε χρόνο για μια εποχή. 

Συμβολισμός του λουλουδιού υάκινθου

Οι υάκινθοι ήταν απίστευτα δημοφιλείς σε όλη τη βικτωριανή εποχή, όπου τα λουλούδια συχνά συμβολίζουν το παιχνίδι και τη χαρά. Αυτό το όμορφο λουλούδι κοσμούσε πολλούς κήπους και δημόσια πάρκα και ήταν ένα αναζωογονητικό σύμβολο της έναρξης της άνοιξης και των θερμότερων ημερών που έρχονται.

Τα άνθη του υάκινθου αντιπροσωπεύουν διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το χρώμα, τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά. 

Δηλώνει ειλικρίνεια στο άτομο που αγαπάτε ή στην οικογένεια ή την ομάδα στην οποία ανήκετε. Όταν δίνετε αυτό το λουλούδι σε μια όμορφη σύνθεση ή μπουκέτο, θα μπορούσε να τους υπενθυμίσει την καλή σας πρόθεση. 

Από την άλλη πλευρά, το λουλούδι αυτό σημαίνει επίσης ζήλια, ραθυμία και λύπη. Μερικές φορές, μπορεί να είναι προσβλητικό να δώσετε αυτό το λουλούδι, ειδικά σε κάποιον που γνωρίζει τι σημαίνει.

Ο κίτρινος υάκινθος μπορεί να σημαίνει ευτυχία και κέφι, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει αποδοκιμασία για κάτι. 

Ο πορφυρός υάκινθος αντιπροσωπεύει τη θλίψη και τη στενοχώρια. Είναι ιδανικό για να εκφράσετε τη λύπη και να την υποστήριξη σας σε μία απώλεια. 

Ο λευκός υάκινθος είναι σύμβολο προσευχής για κάποιον που χρειάζεται κατεύθυνση ή επιτυχία.

Ο κόκκινος υάκινθος σημαίνει αγάπη και ρομαντισμό, αλλά μπορεί επίσης να συμβολίζει την διασκέδαση και την αθλητική δραστηριότητα.

Ο ροζ υάκινθος συνδέεται με την πλατωνική αγάπη, τα νέα ξεκινήματα και τη νέα αγάπη.

Γενικές πληροφορίες για τον Υάκινθο

  • Σχεδόν όλες οι ποικιλίες υάκινθων ανθίζουν νωρίς την άνοιξη. Μερικά μπορούν να αρχίσουν να ανθίζουν ήδη από τον Ιανουάριο ή ακόμα και από τα τέλη Δεκεμβρίου σε θερμότερα κλίματα. Οι υάκινθοι είναι ένα από τα αγαπημένα άνθη, διαθέσιμα σε υπέροχες αποχρώσεις και η ανθοφορία τους ξεκινά από τις αρχές έως τα μέσα της άνοιξης και διαρκεί περίπου 2 με 3 εβδομάδες, ανάλογα με τον καιρό. 
  • Οι υάκινθοι σήμερα είναι από τους πιο εύκολους στην καλλιέργεια πολυετείς ανοιξιάτικους βολβούς. Οι υάκινθοι ανθίζουν κάθε χρόνο, αν και τα άνθη τους μειώνονται σε ζωντάνια μετά από μερικές εποχές. Φυτεύονται καλύτερα το φθινόπωρο και έχουν μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Οι υάκινθοι μπορούν να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους στο έδαφος ή σε γλάστρες, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους τοποθετώντας τον βολβό σε ένα βάζο γεμάτο με νερό. 

Αυτό το ξέρατε;

  • Οι υάκινθοι καλλιεργούνταν στην Ευρώπη από τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Τόσο ο Όμηρος όσο και ο Βιργίλιος παρατήρησαν το γλυκό του άρωμα. Για πολλά χρόνια μετά ο Υάκινθος χάθηκε από την ιστορία και δεν εμφανίστηκε ξανά παρά τον 16ο αιώνα.
  • Η 7η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Υάκινθου. 
  • Περιέχουν οξαλικό οξύ, μια ουσία που τα κάνει ανθεκτικά στα ελάφια ή στα τρωκτικά. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση. Να είστε προσεκτικοί και να τους κρατάτε μακριά από παιδιά και ζώα: Οι βολβοί είναι τοξικοί για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.
  • Το χαρακτηριστικό άρωμά τους έχει χρησιμοποιηθεί στα γαλλικά αρώματα. 
  • Η εμφάνισή τους είναι μέρος των εορτασμών της περσικής Πρωτοχρονιάς.
  • Οι υάκινθοι θεωρούνται σύμβολα της ειρήνης, της δέσμευσης και της ομορφιάς. 
  • Οι υάκινθοι καλλιεργούνται και για χρήση ως κομμένα άνθη. Είναι από τα πιο δημοφιλή άνθη της άνοιξης και αποτελούν μια καταπληκτική προσθήκη σε κάθε σύνθεση βάζων. Επίσης είναι πολύ δημοφιλείς στις νυφικές ανθοδέσμες, ειδικά στους τόνους της λεβάντας και του ροζ.

Ρίξτε μια ματιά στη μεγάλη γκάμα του anthemionflowers και ανακαλύψτε συνθέσεις και μπουκέτα που περιλαμβάνουν υάκινθους επιλέγοντας το κατάλληλο για εσάς. Απλά και κομψά λουλούδια τα ζουμπούλια τοποθετημένα σε ένα βάζο με τα υπέροχα χρώματά τους θα γεμίσουν το σπίτι σας με το εκπληκτικό άρωμα της άνοιξης. Εναλλακτικά, στείλτε ένα μπουκέτο με υάκινθους μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια όπως τουλίπες για να ευχηθείτε σε κάθε περίσταση. Οι υάκινθοι είναι ιδανικοί για ανοιξιάτικες περιστάσεις όπως το Πάσχα και η γιορτή της μητέρας. Είναι επίσης τέλεια επιλογή φυτού για άτομα που αγαπούν την κηπουρική.