ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οδηγίες φροντίδας του Σπαθίφυλλου

Το Σπαθίφυλλο είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου εξαιτίας του πανέμορφου λευκού άνθους του που κάνει όμορφη αντίθεση με το σκούρο πράσινο φύλλωμά του. Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό που προέρχεται από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. 

Σπαθίφυλλο φυτό, για καθαρό αέρα

Το Σπαθίφυλλο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που το χαρακτηρίζουν τα μεγάλα καταπράσινα και πλούσια φύλλα του που προβάλλουν από την άκρη ενός λεπτού μίσχου. Το άνθος είναι σε αποχρώσεις του λευκού (άσπρο, κρεμ ή πολύ ανοιχτό πράσινο) με λευκό στήμονα. Η ονομασία του προέρχεται από το σχήμα των φύλλων και λουλουδιών που μοιάζουν με σπαθί. 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Σπαθίφυλλου που διαφέρουν κυρίως στο μέγεθος και στην απόχρωση των λουλουδιών. Μπορεί να φτάσει μέχρι περίπου τα 50 εκατοστά ύψος αλλά μεγαλώνει εξίσου και σε πλάτος. 

Είναι ένα φυτό που ανθοφορεί σχεδόν όλο τον χρόνο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες. Είναι κατάλληλο για σπίτια, γραφεία, εταιρίες ή εμπορικά κέντρα. 

Φροντίδα του Σπαθίφυλλου

Φως: Το Σπαθίφυλλο αναπτύσσεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και δεν αγαπάει την άμεση έκθεση στον ήλιο γιατί θα κάψει τα φύλλα του.

Θερμοκρασία: Το Σπαθίφυλλο αγαπάει την ζέστη. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 20oC έως 35oC. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα ρεύματα αέρα θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη και θα καταστρέψουν τα φύλλα και το ριζικό σύστημα του φυτού. Μην τοποθετείτε το φυτό κοντά σε πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ, τζάκια ή την τηλεόραση γιατί θα του αφαιρέσουν την απαραίτητη υγρασία. 

Πότισμα: Τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση. Μία φορά την εβδομάδα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και 2 με 3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Για να αποφύγετε το σάπισμα στις ρίζες του φυτού σας πριν ποτίσετε ελέγξτε την επιφάνεια του χώματος. Αν είναι ακόμη υγρό μην ποτίσετε. Προσοχή να μην μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας.

Λίπανση: Πλήρες οργανικό λίπασμα μία φορά την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Χρησιμοποιήστε μισή δόση λιπάσματος από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο γιατί η μεγάλη δόση μπορεί να κάψει το φυτό σας. 

Χώμα: Καθώς είναι τροπικό φυτό χρειάζεται χώμα που να περιέχει τύρφη και άμμο ή χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση που είναι απαραίτητη. 

Υγρασία: Το Σπαθίφυλλο είναι ένα φυτό που χρειάζεται αρκετή υγρασία. Τοποθετήστε την γλάστρα σε ένα δίσκο με χαλίκι που θα φροντίσετε να είναι πάντα υγρό χωρίς όπως η γλάστρα να πατάει στο νερό. 

Εχθροί και ασθένειες: Το Σπαθίφυλλο είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και έντομα. Αν δείτε κίτρινα φύλλα στο κέντρο του φυτού μάλλον το ποτίζετε περισσότερο από ότι χρειάζεται. Αν αρχίζουν να κιτρινίζουν τα εξωτερικά φύλλα τότε πιθανόν το φως να είναι πολύ έντονο. Αν παρατηρήσετε τις άκρες των φύλλων και των λουλουδιών να είναι ξερές και καφέ τότε το φυτό σας χρειάζεται περισσότερο νερό. 

Καθαρισμός φύλλων: Καθαρίστε συχνά τα φύλλα του Σπαθίφυλλου με χλιαρό νερό και σφουγγάρι για να απομακρύνετε την σκόνη και τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί πάνω στα φύλλα. 

Ανθοφορία: Τα άνθη του Σπαθίφυλλου εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι αρχές φθινοπώρου. Όταν τα λουλούδια μαραθούν κόψτε τα με ένα ψαλίδι προσπαθώντας να κόψετε και το μίσχο τους όσο πιο κοντά στο χώμα μπορείτε να φτάσετε. 

Αν το φυτό σας δεν ανθίζει περιορίστε λίγο το πότισμα και μεταφέρετε σε σημείο με περισσότερο φως. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανθοφορία του Σπαθίφυλλου είναι το να βρίσκονται σε μικρή γλάστρα καθώς έτσι οι ρίζες δεν έχουν αρκετό χώρο να αναπνεύσουν.

Αλλάξτε γλάστρα την άνοιξη μετά το πρώτο κύμα ανθοφορίας τους. Η γλάστρα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη, ένα μέγεθος μεγαλύτερο είναι αρκετό. Μην ξεχνάτε να βάζετε χαλίκι ή πέτρες για την καλύτερη αποστράγγιση. Καθώς το Σπαθίφυλλο αναπτύσσεται σε πλάτος επιλέξτε φαρδιές και όχι βαθιές γλάστρες. 

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός του Σπαθίφυλλου μπορεί να γίνει με διαίρεση της ρίζας κατά την διαδικασία αλλαγής γλάστρας. Κάθε 2 με 3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του φυτού είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε και να το μεταφυτέψουμε. 

Οφέλη: Το Σπαθίφυλλο ανήκει στα φυτά που συνιστά η NASA καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου από τους ρύπους και επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα. 

Το Σπαθίφυλλο είναι ένα επιβλητικό, χρήσιμο και πανέμορφο φυτό που είναι κατάλληλο για κάθε σπίτι ή γραφείο. Αγοράστε από το ανθοπωλείο Ανθέμιο ένα φυτό για τον δικό σας χώρο ή για να ευχηθείτε στους αγαπημένους σας σε κάθε περίσταση της ζωής τους. Αποστολή φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από το www.anthemionflowers.com.