ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μικρά φυτά για εσωτερικούς χώρους

Τα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια εξαιρετική ιδέα για πολλούς λόγους. Μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε, θα φωτίσουν ακόμη και την πιο μικρή γωνία, και λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορείτε να έχετε την ευκαιρία να μεγαλώσετε μια μεγαλύτερη γκάμα φυτών σε ένα μικρό χώρο. 

Μπορείτε να προσθέσετε μερικά χαριτωμένα φυτά στο παράθυρο του μπάνιου σας, σε μια κρεμαστή γλάστρα ή ακόμα και σε έναν τοίχο σας εξοικονομώντας έτσι χώρο!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας, αυξάνουν την υγρασία στο περιβάλλον μας και προσθέτουν μία πινελιά της φύσης στο περιβάλλον μας. Ωστόσο, εάν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι ή ένα διαμέρισμα στην πόλη που δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να προσθέσετε ένα μεγάλο φυτό μπορείτε να επιλέξετε μικρά ή χαμηλά φυτά που δεν ψηλώνουν πολύ. 

Βρείτε παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή μικρά φυτά εσωτερικού χώρου που θα γίνουν τα αγαπημένα σας και θα τα λατρέψετε.

Πόλκα ή φιτόνια

Η Πόλκα, γνωστή και ως φιτόνια, είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη που τραβάει πάντα το βλέμμα. Το φύλλωμά της έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά καθώς είναι πιτσιλωτό και διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων όπως κόκκινο, ροζ και λευκό καθιστώντας το ένα ξεχωριστό φυτό από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι ιδανική για το γραφείο, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο καθώς φιλτράρει τον αέρα και καθαρίζει τον χώρο από επιβλαβείς ουσίες. 

Φροντίδα: Η πόλκα, ως φυτό εσωτερικού χώρου, έχει ανάγκη από μια θέση που θα είναι φωτεινή αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε μια ημισκιερή θέση. Αποφύγετε ωστόσο την άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου οι οποίες θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα. Είναι ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα γι’ αυτό φροντίστε να την προστατεύετε από αυτές. Αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία στην ατμόσφαιρα οπότε ψεκάστε συχνά το φύλλωμά της με νερό και θα είναι πολύ ευτυχισμένη. Όταν το χώμα του φυτού έχει σχεδόν στεγνώσει τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να την ποτίσετε. Επίσης, προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά την άνοιξη και το φθινόπωρο έτσι ώστε να ενισχύσετε το χρωματιστό φύλλωμά του. Η πόλκα είναι από τα φυτά που πρέπει να κλαδεύονται. Κόψτε τις κορυφές για να μην παίρνει μεγάλο ύψος και να διατηρηθεί το συμπαγές σχήμα της. Λόγω του ότι είναι μικρόφυτο, δε χρειάζεται να μεταφυτεύεται συχνά. 

Πόθος

Ο Πόθος, γνωστός και ως κισσός του διαβόλου, είναι φυτό εσωτερικού κυρίως χώρου, όμως μπορεί να εγκλιματιστεί άριστα σε κήπους ή βεράντες. Η καταγωγή του είναι από την Ασία και είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά φυτά τόσο για την όμορφη πρασινάδα που δημιουργεί το φύλλωμά του, όσο και για την ανθεκτικότητά του. Τα φύλλα του που το σχήμα τους θυμίζουν καρδιά, είναι μεγάλα, πιτσιλωτά σε αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου. Θεωρείται φυτό αναρρίχησης οπότε φαίνονται υπέροχα όταν το φύλλωμά τους κρέμεται από ένα ράφι ή περβάζι. Είναι ένα χρήσιμο φυτό καθώς έχει αποδειχθεί ότι απορροφά τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν σε κάθε κλειστό χώρο και καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου μας. 

Φροντίδα: Όταν τοποθετείται σε βεράντες ή μπαλκόνια θα πρέπει να βρίσκεται σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα και τον ήλιο. Προτιμά τη ζέστη και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες με την προϋπόθεση ότι στο περιβάλλον υπάρχει αρκετή υγρασία. Για περισσότερη υγρασία ψεκάστε τα φύλλα του με χλιαρό νερό όσο πιο συχνά μπορείτε και όποτε έχετε την ευκαιρία καθαρίστε τα με ένα βρεγμένο μαλακό σφουγγάρι. Μία φορά το μήνα κάθε άνοιξη και φθινόπωρο μπορείτε να ρίξετε οργανικό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσιο σε άζωτο, ιδανικό για να ενισχύσει το φύλλωμα. Αν και το φυτό μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, προτιμά να βρίσκεται σε μία θέση με περισσότερο φως. Δεν αντέχει όμως το απευθείας ηλιακό φως, ούτε μέσα από το τζάμι γι' αυτό τοποθετήστε το σε κάποιο σημείο που έχει αρκετό φως που φιλτράρεται μέσα από μία κουρτίνα. Επίσης κρατήστε το μακριά από ρεύματα κρύου αέρα όπως π.χ. κοντά σε μπαλκονόπορτες ή παράθυρα. Ποτίστε το φυτό σας μόνο όταν το χώμα στην γλάστρα του έχει στεγνώσει και σιγουρευτείτε πως υπάρχει καλή αποστράγγιση ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο φυτό από υπερβολικό νερό.

Σανσιβέρια

Η Σανσιβέρια γνωστή και ως «Γλώσσα της πεθεράς», λόγω των μυτερών και σκληρών όρθιων φύλλων της που μοιάζουν με «γλώσσα», και ως «φιδόχορτο» είναι από τα φυτά που είναι εύκολα στην φροντίδα τους και είναι επίσης χρήσιμα για τον καθαρισμό του αέρα. Πρόκειται για ένα πολύ προσαρμοστικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Φροντίδα: Είναι ένα φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικίλες συνθήκες φωτός, αλλά ευδοκιμούν καλύτερα στο έμμεσο ηλιακό φως. Προτιμά ένα ζεστό και φωτεινό σημείο, ενώ αντέχει και σε σκοτεινά σημεία, απλά η ανάπτυξη της αναστέλλεται. Οι απευθείας ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της και κάνουν το χρώμα των φύλλων της να εξασθενεί. Η Σανσεβιέρια είναι ανθεκτική στη ζέστη αλλά θέλει προστασία από το υπερβολικό κρύο. Αποφεύγουμε, επίσης, να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, και επιλέγουμε θέσεις μακριά από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την υγιή ανάπτυξη της είναι οι 18-27οC. Καθώς η σανσιβέρια είναι τροπικό φυτό, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και οι ανάγκες της σε νερό είναι πολύ περιορισμένες. Ποτίζουμε τη σανσιβέρια περίπου μία φορά τον μήνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο και μόνο εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Τη περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες. Για να τονώσουμε την ανάπτυξη της, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου, μπορούμε να προσθέσουμε υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. 

Σενέκιο

Το Σενέκιο ανήκει στα παχύφυτα και διαθέτει μικροσκοπικά φύλλα σε σχήμα μαργαριταριού. Αυτό το ασυνήθιστο παχύφυτο είναι ένα ιδανικό μικρό φυτό λόγω της ευελιξίας του. Έχει την τάση να αναρριχάται  φαίνεται υπέροχο καθώς πέφτει κάτω από ένα ράφι, περβάζι ή από μία κρεμαστή γλάστρα.  

Φροντίδα: Το Σενέκιο ευδοκιμεί καλύτερα σε έναν συνδυασμό άμεσου και έμμεσου ηλιακού φωτός, συνολικά μεταξύ έξι και οκτώ ωρών την ημέρα. Διατηρείται καλύτερα στο άμεσο ηλιακό φως τις πιο πρωινές ώρες και κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών καλό είναι να βρίσκονται σε σημείο με έμμεσο φως ή μερική σκιά. Φυτέψτε τα σε μία γλάστρα που διαθέτει τρύπες αποστράγγισης στη βάση της, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας από το έδαφος. Καθώς αυτά τα φυτά είναι ευαίσθητα στη σήψη των ριζών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το χώμα τους είναι καλά στραγγιζόμενο. Διατηρήστε το έδαφος του φυτού ελαφρά υγρό την άνοιξη και το καλοκαίρι και κατά τους χειμερινούς μήνες μειώστε το πότισμα. Είναι ένα φυτό που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά δεν αγαπάει την υγρασία οπότε αποφύγετε να το τοποθετήσετε στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Κάκτοι και παχύφυτα

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στην αυλή και το μπαλκόνι μας, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων καθώς είναι εύκολα στην φροντίδα τους και πολύ ανθεκτικά φυτά! 

Φροντίδα: Οι περισσότεροι κάκτοι και παχύφυτα, αγαπούν το έντονο φως, αλλά υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ανάλογα το είδος καθώς μερικά αναπτύσσονται καλύτερα σε σκιερά σημεία. καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα των φυτών αυτών. Σε γενικές γραμμές, όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο τουλάχιστον για 6-8 ώρες την ημέρα. Τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ειδικό φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό για το ριζικό τους σύστημα. Εκτός από την καλή ποιότητα του φυτοχώματος φροντίστε οι γλάστρες να διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πολλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα στις ρίζες του φυτού σας. Μπορεί τα παχύφυτα να απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα. Για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανάπτυξη, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 4-5 μέρες τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε κάθε 2 εβδομάδες, και για να είμαστε σίγουροι για το αν χρειάζονται πότισμα ο καλύτερος τρόπος είναι να ελέγχουμε το χώμα τους για να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνό πριν ποτίσουμε. Γενικά το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με αυτά τα φυτά είναι το υπερβολικό πότισμα. Τα περισσότερα παχύφυτα και κάκτοι αναπτύσσονται με πιο γρήγορο ρυθμό σε  θερμοκρασίες γύρω στους 25°C. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω των 18°C μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης τους και είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε. 

Καλαθέα

Η Καλαθέα είναι ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά μεγάλα φύλλα, δίχρωμα ή και τρίχρωμα ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες του φυτού που διαφέρουν ως προς το μέγεθος των φύλλων, το ύψος, τα χρώματα και τα σχέδια, ωστόσο όλες έχουν τις ίδιες απαιτήσεις φροντίδας. Είναι ένα φυτό αρκετά δημοφιλές για την ξεχωριστή ομορφιά που θα προσθέσει σε κάθε χώρο καθώς επίσης ανήκει και στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα απορροφώντας μέρος από τα βλαβερά αέρια και απελευθερώνει τα ωφέλιμα. Σε σύγκριση με άλλα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. 

Φροντίδα: Αναπτύσσεται σε ημισκιερά μέρη με μέτριο φως σημεία. Το άμεσο ηλιακό φως θα κάνει το χρώμα των φύλλων λιγότερο ελκυστικό και πιθανώς να τα κάψει. Το φυτό για να διατηρηθεί θα πρέπει να προστατεύεται από ρεύματα αέρα. Επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με περλίτη για να συγκρατεί μια σχετική υγρασία. Μπορούμε να προσθέσουμε βότσαλα και ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας για καλή αποστράγγιση. Αν δούμε τις ρίζες να βγαίνουν από το χώμα σημαίνει ότι το φυτό μας χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση. Επίσης κατά την περίοδο της ανάπτυξης το λίπασμα θα βοηθήσει αρκετά το φυτό. Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 18οC θα πρέπει να μειώσουμε το πότισμα αλλιώς θα δούμε τα φύλλα του φυτού μας να μαραίνονται. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα, ελέγχοντας πριν να μην είναι πολύ υγρό το έδαφος, προκαλώντας έτσι σάπισμα στις ρίζες. Καθαρίζουμε μια φορά τη βδομάδα με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα της Καλαθέας, για να απομακρύνουμε τη σκόνη και έτσι διατηρείτε υγιές το φύλλωμά της. 

Μπρομέλιες

Οι μπρομέλιες είναι επίφυτα που στο φυσικό τους περιβάλλον χρησιμοποιούν το ριζικό τους σύστημα για να αγκιστρωθούν πάνω σε βράχους, δέντρα ή άλλα φυτά. Προέρχονται από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής και προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους από το φύλλωμα τους και το φυσικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικά είδη της οικογένειας της Μπρομέλιας.Οι Γκουσμάνιες, οι Αίχμιες, και άλλα είδη της Μπρομέλιας δημιουργούν υπέροχες προσθήκες σε κάθε δωμάτιο ή γραφείο. Είναι ιδανικά φυτά για ένα ράφι, τραπέζι ή γραφείο καθώς με λίγη φροντίδα μπορείτε να τα απολαύσετε για πολύ καιρό. 

Φροντίδα: Προτιμούν ένα σημείο με έντονο φως, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως. Ιδανική τοποθεσία είναι ένα σημείο με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό, χωρίς όμως να δέχονται την επίδραση άμεσου φωτισμού από τον ήλιο, καθώς μπορεί να κάψει το φύλλωμα της. Μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν και σε πιο σκιερά μέρη. Αν το φύλλωμα της είναι σκούρο πράσινο και πολύ μαλακό σημαίνει ότι δεν παίρνει αρκετό φως ενώ αν έχουν πολύ ανοιχτό πράσινο χρώμα σημαίνει ότι δέχονται υπερβολικές εντάσεις φωτός. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης των φυτών αυτών θεωρείται 16-27 °C. Δεν ανέχονται χαμηλές θερμοκρασίες γιατί είναι φυτά που προέρχονται από τροπικές περιοχές. Στο κέντρο τους έχουν ένα φυσικό “κύπελλο” που σχηματίζεται από το φύλλωμά τους και εκεί συλλέγουν το νερό που χρειάζονται. Κατά τις περιόδους με χαμηλότερες θερμοκρασίες ή σε χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού, η ποσότητα νερού στο κύπελλο να είναι λιγότερη. Στα φυτά αυτά η υγρασία συλλέγεται και από το φύλλωμα οπότε το περιστασιακό ψέκασμα τα ευνοεί. Το έδαφος χρειάζεται λίγη υγρασία καθώς δεν αγαπούν το πολύ νερό. Προτιμούν νερό αποσταγμένο ή απιονισμένο. Αγαπούν την υγρασία οπότε αν δεν λαμβάνουν αρκετή στον χώρο που βρίσκονται μπορείτε να αυξήστε την υγρασία της είτε τοποθετώντας την πάνω σε δίσκο με χαλίκι και νερό είτε να ψεκάσετε το φύλλωμα της με νερό.

Τιλάνσια

Η Τιλάνσια είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου και είναι ένα από τα ιδιαίτερα φυτά καθώς δεν χρειάζονται χώμα οπότε δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθείτε με χώμα και γλάστρες. Η κατάλληλη θέση για τοποθετήσουμε την Τιλάνσια είναι στο μπάνιο ή η κουζίνα. Βέβαια μπορεί να μεγαλώσει και στο σαλόνι ή σε οποιοδήποτε χώρο εντός του σπιτιού με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Φροντίδα: Καθώς είναι τροπικό φυτό χρειάζεται αρκετή υγρασία και αρκετό ηλιακό φως χωρίς αυτό να έρχεται σε απευθείας επαφή με το φυτό. Φροντίστε να της παρέχετε την κατάλληλη υγρασία που χρειάζεται ψεκάζοντας τα φύλλα της σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα. Όταν βρίσκεται σε γλάστρα δεν είναι τόσο απαιτητική στο πότισμα. Θα θέλει πότισμα κατά προτίμηση με βρόχινο νερό, όταν το χώμα της γλάστρας είναι σχεδόν στεγνό. Μπορείτε να προσθέσετε οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μία φορά το μήνα κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Για να την μεταφυτέψετε χρησιμοποιήστε ελαφρύ χώμα για εσωτερικό χώρο όπως τύρφη. Η Τιλάνσια είναι αρκετά εύκολο και ανθεκτικό φυτό. Τα κυριότερα προβλήματα προέρχονται κυρίως από το υπερβολικό νερό δημιουργώντας σάπισμα της ρίζας. 

Αλόη

Η Αλόη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Έχει μακριά, παχιά, πράσινα φύλλα που φαίνονται υπέροχα και είναι πολύ εύκολο φυτό να το φροντίσετε. 

Φροντίδα: Ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων οπότε αγαπάει το έντονο φως, αν και θα τα πάει καλά ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Προτιμούν το χώμα τους να είναι εντελώς στεγνό μεταξύ των ποτισμάτων. Απλά προσέξτε να μην ποτίζετε υπερβολικά καθώς το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Αυτά τα μικρά φυτά σε γλάστρες είναι όμορφα και πρακτικά καθώς το τζελ που περιέχουν τα φύλλα της βοηθάει σε μια σειρά από δερματικά προβλήματα όπως το ηλιακό έγκαυμα.

Ανθούριο

Τα ανθούρια είναι ιδανικά φυτά για την προσθήκη χρώματος σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Με άνθη που μπορούν να διαρκέσουν όλο το χρόνο, το ανθούριο είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για ένα αρκετά μικρό φυτό εσωτερικού χώρου που θα ταιριάξει εύκολα σε ένα τραπέζι, ράφι ή περβάζι. 

Φροντίδα: Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και φτάνει σε ύψος περίπου μέχρι τα 60 εκ. Αντέχουν σε όλους τους τύπους φωτός, αλλά θα αναπτυχθούν καλύτερα με έντονο, έμμεσο φως. Φροντίστε να έχει  καλά στραγγιζόμενο έδαφος και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

Πιλέα ή Κινέζικο Money Plant

Το Κινέζικο Money Plant γνωστό και ως πιλέα, είναι ένα φυτό, με λεία, στρογγυλά, σαρκώδη, μεσαία μεγέθους πράσινα φύλλα σε μακριούς μίσχους. Είναι ένα κομψό, μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου, που ταιριάζει σε κάθε διακόσμηση εσωτερικού χώρου ενώ πιστεύεται ότι φέρνει τύχη. 

Φροντίδα: Τοποθετείστε το σε σημείο φωτεινό αλλά όχι με απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως καθώς μπορεί να βλάψει το φύλλωμά του. Μπορεί ωστόσο να ζήσει και σε σημεία με μερική σκιά. Το φυτό αυτό είναι ευαίσθητο στο υπερβολικό νερό γι’ αυτό φροντίστε να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Ποτίστε όταν το έδαφος έχει αρχίσει να στεγνώνει, τοποθετώντας το σε μία λεκάνη με νερό για να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται, χωρίς όμως να το αφήνετε πολύ ώρα μέσα στο νερό. Εάν τα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω, τότε το φυτό χρειάζεται πότισμα. Είναι από τα φυτά που αγαπούν την υγρασία. Αν το σημείο το οποίο βρίσκεται έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας, ψεκάστε το φύλλωμά τους συχνά με νερό ή τοποθετήστε το πάνω σε δίσκο με πέτρες και νερό. Συμβουλές φροντίδας: Σκουπίστε τα φύλλα με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη σκόνη.

Εχεβέρια

Η Εχεβέρια είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους παχύφυτων. Μικρά φυτά σαν αυτά τα βρίσκουμε πιο συχνά στα γραφεία γραφείου και στο σπίτι λόγω της εύκολης φροντίδας και του μικρού τους μεγέθους.

Φροντίδα: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, αλλά χρειάζεται μικρά σταθερά ποτίσματα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και υγιές φύλλωμα. Ιδανικά την ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να αφήσετε το χώμα των φυτών σας να στεγνώσει εντελώς προτού το ποτίσετε. Η εχεβέρια αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινές και ημισκιερές θέσεις, σε σημεία που δεν τα βλέπει όλη μέρα ο ήλιος και αγαπάει το ζεστό απογευματινό φως. Η εχεβέρια είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και σε θερμοκρασίες κάτω από 5°C. 

Νεφρίτης

Ο Νεφρίτης ή Jade Plant είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μικρά φυτά εσωτερικού χώρου που με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια. Διαθέτει παχιά, ωοειδή φύλλα και για να τα διατηρήσετε ωραία και λαμπερά πρέπει να τα σκουπίζετε με ένα πανάκι για να καταπολεμήσετε τη σκόνη. Αυτό θα διατηρήσει τα φύλλα γυαλιστερά και θα αυξήσει την ικανότητά του φυτού να απορροφά το φως του ήλιου. 

Φροντίδα: Ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, στα μπαλκόνια και στις αυλές, χωρίς απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην παγωνιά και πρέπει να μεταφερθεί σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Πότισμα χρειάζεται περίπου μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και δύο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ποτίστε κάθε 1-2 εβδομάδες ανάλογα τον καιρό.

Καλαγχόη

Η Καλαγχόη είναι ένα πανέμορφο φυτό που είναι γνωστό για τα πολύχρωμα άνθη του. Φροντίδα: Χρειάζεται αρκετό ηλιακό φως για να ανθίσει, οπότε πρέπει να τοποθετείται σε ένα δωμάτιο με άφθονο έντονο, φυσικό φως. Αποφύγετε την τοποθέτησή τους σε περβάζια ή σε άμεσο ηλιακό φως,καθώς μπορεί να καούν τα φύλλα της και το φυτό να μην μπορεί να ανθίσει. Όπως τα περισσότερα παχύφυτα οι Καλαγχόες απαιτούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και ήπιες θερμοκρασίες τουλάχιστον 16 C. Είναι ένα φυτό που χρειάζεται ελάχιστο πότισμα μία φορά την εβδομάδα περίπου, και ακόμη λιγότερο κατά τους χειμερινούς μήνες. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων (αυτό βοηθά στην αποφυγή της σήψης των ριζών) και στη συνέχεια ποτίστε.  

Σπαθίφυλλο

Τα Σπαθίφυλλα είναι από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας λόγω της ελκυστικής εμφάνισης και της ικανότητας καθαρισμού του αέρα. Επίσης, είναι φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν με φθορισμό, οπότε είναι ιδανικά για δωμάτια που δεν έχουν καθόλου ή όχι φυσικό φως. 

Φροντίδα: Τοποθετήστε το Σπαθίφυλλο σε ένα σημείο με έντονο φως, αλλά προστατεύστε από το άμεσο ηλιακό φως. Το άφθονο φως ενθαρρύνει τη γρήγορη ανάπτυξη και βοηθάει στο να παράγει λουλούδια. Ποτίστε μόνο όσο στεγνώνει το ανώτερο στρώμα του εδάφους. Όταν ποτίζετε το φυτό, θα πρέπει να φροντίζετε για την σωστή αποστράγγιση του νερού. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να ποτίζετε το Σπαθίφυλλο περίπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Το χειμώνα, όταν η ανάπτυξη του επιβραδύνεται, ποτίστε κάθε δύο εβδομάδες. Θυμηθείτε, ότι το Σπαθίφυλλο δεν συγκαταλέγεται στα φυτά που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία. Η υγρασία επιτρέπει στις ρίζες να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη. Τα φυτά αυτά ευδοκιμούν ιδανικά σε θερμοκρασίες 18 ° C - 29 ° C και δεν αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε κρύα ρεύματα.  

Πεπερόμια

Η πεπερόμια κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αμερικής και είναι φυτό εύκολο στη φροντίδα του και μια εξαιρετική επιλογή για γραφεία ή μικρά τραπέζια. 

Φροντίδα: Προτιμά μέτριες συνθήκες φωτισμού όμως μπορεί να ανεχθεί και μερική σκιά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως. Αναπτύσσονται πολύ καλά κάτω από τα φώτα φθορισμού, καθιστώντας τα ιδανικά για το γραφείο ή άλλους εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα έχει σχεδόν στεγνώσει. Όπως και στα παχύφυτα το νερό αποθηκεύεται στα φύλλα κάνοντας αυτά τα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για το φυτό αυτό είναι 18-24 °C. Μπορεί να επιβιώσει και σε θερμοκρασίες έως 10 °C, αλλά όχι χαμηλότερες. Καθώς είναι ένα τροπικό φυτό η Πεπερόμια αγαπάει τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Σε περίπτωση που τα φύλλα της γίνουν καφέ είναι σημάδι ότι χρειάζεται παραπάνω υγρασία στο χώρο.

Τα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας όμορφος τρόπος που θα βοηθήσει στην διακόσμηση μιας γκαρσονιέρας ή ενός γραφείου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας μικρά φυτά ή να αγοράσετε νέα από ένα ανθοπωλείο κοντά στο σπίτι σας και να τα τοποθετήσετε σε κρεμαστές γλάστρες, σε μικρά τραπεζάκια, στα ράφια ή σε ένα κομοδίνο και να ομορφύνετε τον χώρο σας.

Είναι τα ιδανικά φυτά για να χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Μπορείτε με εύκολο τρόπο και μέσω του eshop μας να αγοράσετε το αγαπημένο σας μικρό φυτό για το σπίτι ή το γραφείο σας ή ακόμα περισσότερα από ένα φυτά να δημιουργήσετε έναν όμορφο μίνι κήπο με χρώμα και φρεσκάδα. Ανακαλύψτε στο e-shop μας μικρά φυτά με άνθη ή χωρίς που θα φέρουν την ομορφιά της φύσης στο σπίτι σας. Να είστε σίγουροι ότι τα μικρά φυτά είναι μοναδικά για το περιβάλλον και για την καλή σας υγεία.