ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμβουλές φροντίδας της Καλαγχόης

Η Καλαγχόη είναι ένα παχύφυτο, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. Ανθίζει από τις αρχές του χειμώνα μέχρι και το τέλος της άνοιξης. Για πολλούς θεωρείται μαζί με τα Αλεξανδρινά, ένα από τα φυτά των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα δημοφιλές φυτό και οι λάτρεις του το αγαπούν κυρίως για τη μεγάλη διάρκεια των λουλουδιών του αλλά και για το ελκυστικό φύλλωμά του. Η Καλαγχόη σχηματίζει πολύ ωραία μπουκέτα από μικρά άνθη σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και λευκό χρώμα, ενώ τα τελευταία χρόνια συναντάμε και δίχρωμες ποικιλίες.
Εντυπωσιακά είναι, επίσης, τα σκούρα πράσινα φύλλα της, τα οποία είναι σαρκώδη, πλατιά, με οβάλ σχήμα και οδοντωτές άκρες. Η ανάπτυξη της καλαγχόης είναι γενικά αργή. Το μέσο ύψος της κυμαίνεται στα 15-45 εκατοστά, ενώ με το πέρασμα των χρόνων οι κορμοί της αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, αλλά κάποιες ποικιλίες της βρέθηκαν και στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Θερμοκρασία
Γενικά οι καλαγχόες είναι πολύ εύκολα φυτά και το μόνο που δεν αντέχουν είναι το κρύο. Η καλαγχόη είναι τόσο ευαίσθητη στο κρύο που αν η θερμοκρασία πλησιάσει τους 0οC θα πεθάνει σε λίγες μόνο ώρες. Αντίθετα, για να αναπτυχθεί σωστά αυτό το όμορφο φυτό χρειάζεται ζεστές θερμοκρασίες. Στο δικό μας εύκρατο κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο καθώς οι θερμοκρασίες μεταξύ 12οC και 30οC είναι οι ιδανικές για την ανάπτυξη και την άνθισή της. Καλό θα ήταν ακόμη και οι καλαγχόες που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, να είναι φυτεμένες σε γλάστρα, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνησή τους εντός του σπιτιού, σε περίπτωση επικίνδυνα χαμηλών θερμοκρασιών. Αν πάλι επιλέξετε να την φυτέψετε στον κήπο σας, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το χειμώνα οι θερμοκρασίες δεν θα είναι πολύ χαμηλές ή ότι δεν υπάρχουν παγετοί. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να λάβετε ειδικά μέτρα παγοπροστασίας.

Φως
Η Καλαγχόη αγαπάει πολύ το φως, για την ακρίβεια το λατρεύει. Η καλαγχόη χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί και μάλιστα αν το φως είναι άφθονο, τα φύλλα της θα αποκτήσουν μία όμορφη κόκκινη απόχρωση στις άκρες τους. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να την βλέπει άμεσα ο δυνατός καλοκαιρινός ήλιος, καθώς μπορεί να κάψει τα φύλλα της.

Πότισμα
Πολύ σημαντικό είναι το σωστό πότισμα της Καλαγχόης. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να της σαπίσει τις ευαίσθητες ρίζες της. Γι' αυτό, για καλύτερη στράγγιση, τοποθετήστε στη γλάστρα μεγάλη ποσότητα ελαφρόπετρας ή άμμου και μην την ποτίζετε συχνά. Καλό θα ήταν πριν την ποτίσετε να κάνετε μια δοκιμή με το δάχτυλό σας, βυθίζοντάς το μέσα στο χώμα της γλάστρας. Αν μείνει λάσπη πάνω στο δάχτυλο, αναβάλλετε το πότισμα. Γενικά, να ξέρετε ότι είναι καλύτερα ν’ αφήσετε το φυτό για λίγο απότιστο παρά να ποτίζετε πολύ συχνά. Επίσης, προσπαθήστε να μη βρέχετε τα φύλλα της γιατί και αυτά μπορεί να σαπίσουν. Να ξέρετε ότι την περίοδο που η κολαγχόη σας δεν είναι ανθισμένη, οι ανάγκες της σε νερό μειώνονται. Τέλος, αδειάζετε πάντα το νερό που μένει στο πιατάκι. Εξασφαλίστε πολύ καλή αποστράγγιση βάζοντας χαλίκι στον πάτο της γλάστρας σας. Η καλαγχόη αντέχει την ξηρασία αλλά αυτό θα καθυστερήσει την ανάπτυξή της. Τέλος, αν μπορείτε, πριν ποτίσετε το λουλούδι σας, αφήνετε το νερό σε ένα ποτιστήρι μέχρι να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Λίπανση
Ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά το μήνα θα της δώσει δύναμη και θα σας χαρίσει πλούσια και υγιή άνθη. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και κάποιο λίπασμα γενικής χρήσης σε υγρή μορφή ή ταμπλέτες αργής απορρόφησης.

Γλάστρα
Οι ρίζες της είναι αρκετά ευαίσθητες και θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε πήλινες γλάστρες, καθώς ο πηλός επιτρέπει καλύτερο αερισμό των ριζών. Η καλαγχόη προτιμά να κατοικεί μόνη της σε μικρές γλάστρες. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα της τόσο πιο μεγάλα φύλλα θα μας χαρίσει. Το χώμα που θα επιλέξετε για την γλάστρα σας θα πρέπει να είναι ελαφρύ με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη, περλίτη και χοντρή άμμο.

Ανθοφορία
Η Καλαγχόη είναι βραχυήμερο φυτό. Αυτό σημαίνει ότι η ανθοφορία της αυξάνεται όταν μειώνεται η διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το καλοκαίρι επειδή αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας μειώνεται η ανθοφορία της. Αντίθετα από τις αρχές του φθινοπώρου, που η νύχτα μεγαλώνει, ξεκινάει και η ανθοφορία της και εμφανίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Πρακτικά, τα άνθη της μας τα χαρίζει από τις αρχές του χειμώνα έως και το τέλος της άνοιξης. Για να τις δώσετε δύναμη, καλό είναι να κόβετε τα λουλούδια της λίγο πριν μαραθούν.

Αποκτήστε και εσείς τη δική σας καλαγχόη
Θα τη βρείτε στα φυτώρια και ανθοπωλεία. Αν την επιλέξετε εσείς, μην διαλέξετε μια ολάνθιστη Καλαγχόη αλλά ένα φυτό με κλειστά μπουμπουκάκια. Έτσι θα την χαρείτε στο χώρο σας ανθισμένη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποκτήστε την και τ’ άνθη της θα ανανεώσουν τον χώρο σας. Στο anthemionflowers, μπορείτε να βρείτε το μέγεθος και χρώμα που επιθυμείτε. Επιλέξτε Καλαγχόη για το σπίτι, τον επαγγελματικό σας χώρο ή χαρίστε την σε φίλους και αγαπημένους.