Όποια εκδρομή και αν πραγματοποιήσετε στην ελληνική φύση τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες σίγουρα θα συναντήσετε κυκλάμινα. Πρόκειται για τα άγρια κυκλάμινα, τα οποία ευδοκιμούν εδώ και χρόνια στην ελληνική και μεσογειακή φύση. Στις μέρες μας όμως τα κυκλάμινα είναι διαθέσιμα και για τη γλάστρα ή τον κήπο σας. Θα βρείτε κυκλάμινα σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων, από λευκό και ροζ μέχρι και μωβ. Χαρακτηριστική είναι και η απόχρωση των φύλλων του κυκλάμινου, τα οποία έχουν σχήμα καρδιάς, είναι σκούρα πράσινα και πάνω τους μπορείτε να παρατηρήσετε γκρι ή ασημένιες γραμμές.
Τα κυκλάμινα είναι βολβώδες, πολυετές νανο-χαμηλά φυτά που ανθίζουν από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου. Για τα άγρια κυκλάμινα η περίοδος ανθοφορίας αρχίζει αρκετά νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο, και διαρκεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν όμως και κάποιες ποικιλίες που ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης έως και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτές τις ποικιλίες δεν θα τις συναντήσετε στην Ελληνική φύση.
Φροντίδα κυκλάμινου
Τα κυκλάμινα μπορεί να ξεκίνησαν σαν άγρια λουλούδια, που άνθιζαν μόνα τους και ανεξάρτητα στην φύση αλλά σήμερα, θεωρούνται αρκετά απαιτητικά φυτά. Τα κυκλάμινα επειδή απομακρύνονται από τις φυσικές συνθήκες στις οποίες έχουν μάθει να αναπτύσσονται και να επιβιώνουν, χρειάζονται την ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για να διατηρηθούν για αρκετό καιρό στην γλάστρα. Μισούν τη ζέστη και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ καιρό μέσα στα σπίτια μας. Επίσης για να διατηρηθούν σωστά έχουν ανάγκη από υγρασία. Οι ιδανικές συνθήκες για αυτά τα φυτά είναι τα υγρά και δροσερά μέρη, τα οποία βρίσκονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τις ακτίνες του ήλιου. Μια καλή τοποθεσία για τα κυκλάμινά σας θα ήταν ένα σκιερό μπαλκόνι ή κάτω από ένα πρεβάζι παραθύρου.
Πότισμα
Τα κυκλάμινα γενικά αγαπούν την υγρασία αλλά όχι και το πολύ νερό. Για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση χρειάζονται υγρασία και μέτρια θερμοκρασία. Αν τα ποτίζετε κάθε μέρα αποφύγετε το υπερβολικό νερό γιατί έτσι κινδυνεύετε να σαπίσουν οι ρίζες τους από την πολύ υγρασία. Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να τα βυθίζετε με την γλάστρα τους μέσα σε μία λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήστε τη γλάστρα 10-15 λεπτά μέσα στο νερό για να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται. Μην ξεχάσετε στο τέλος της διαδικασίας να αδειάσετε το νερό που πιθανά να έμεινε στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Επαναλάβετε τη διαδικασία, όταν δείτε ότι το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας να έχει στεγνώσει.
Λίπανση
Καλό είναι να ακολουθείτε μια σταθερή και μέτρια λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται μαζί με το πότισμα. Τα κυκλάμινα χρειάζονται χώμα αφράτο και καλά στραγγιζόμενο και για αυτό συστήνεται η χρήση κάποιων εδαφοβελτιωτικών, όπως η τύρφη ή ο περλίτης.
Μετά την ανθοφορία
Όταν τα λουλούδια του κυκλάμινου μαραθούν και πέσουν, τότε θα πρέπει να τα κόψετε, να σταματήσετε το πότισμα και να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο εκτός σπιτιού. Από εδώ και πέρα ξεκινάει η περίοδος, «ύπνου» για το φυτό σας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τον Αύγουστο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου μπορείτε ξυπνήσετε το φυτό σας και να ξεκινήσετε να ξαναποτίζετε το κυκλάμινό σας. Στο μεσοδιάστημα τα φύλλα του θα μαραθούν και θα πέσουν τελείως αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
Μεταφύτευση
Τον Σεπτέμβρη, εκτός του ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε πάλι το συστηματικό πότισμα, μπορείτε να αλλάξετε και γλάστρα στο φυτό σας. Προτιμήστε ελαφρύ χώμα, και όχι άργιλο, με καλή αποστράγγιση και τοποθετείστε τους βολβούς κοντά στην επιφάνεια της γλάστρας. Για να βοηθήσετε την καλύτερη ανάπτυξη και διάρκεια ζωής του φυτού σας, πριν τον χώμα, τοποθετήστε πάνω από τους βολβούς 2-5 εκατοστά χαλίκι, πευκοβελόνες ή φύλλα. Αυτά τα υλικά βοηθούν το χώμα να διατηρήσει την υγρασία του, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, έτσι προφυλάσσετε τους βολβούς από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Αν η μεταφύτευση γίνει στο κήπο σας καλό είναι να προσπαθήσετε να μιμηθείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμούν τα άγρια κυκλάμινα. Φυτέψτε τα κυκλάμινα σε σκιερό σημείο, κοντά σε κορμούς δέντρων, κάτω από το στρώμα των πεσμένων φύλλων, σε σημείο με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και τη βροχή. Έτσι, το φως του ήλιου δεν θα τα βλέπει άμεσα και ταυτόχρονα τα προφυλάσσετε από τον δυνατό αέρα και το πολύ νερό. Αν στην περιοχή σας χιονίζει συχνά, να ξέρετε ότι τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων δεν αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να τα προστατέψετε μπορείτε να τα καλύψετε με κάποιον τρόπο.
Αν θέλετε και εσείς να αποκτήσετε αυτό το όμορφο φυτό του χειμώνα, στο Online ανθοπωλείο μας, anthemionflowers.com, θα βρείτε μια σειρά από λύσεις και προτάσεις για να επιλέξετε την κατάλληλη για κάθε περίσταση ή χώρο.