ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μαθαίνουμε να φροντίζουμε την ελιά

Μαθαίνουμε να φροντίζουμε την ελιά στο μπαλκόνι μας

Η ελιά, σύμβολο της ειρήνης, της νίκης αλλά και της αθανασίας είναι ένα φυτό που όλο και περισσότερο πρωταγωνιστεί σε κήπους και μπαλκόνια.
Αγαπημένο φυτό, κυριαρχεί με την απλότητά του στον χώρο και χαρίζει γαλήνη και  ηρεμία στο τοπίο.
Η ελιά έχει υπέροχο και συμπαγές φύλλωμα σε μια παραμυθένια απόχρωση του πράσινου και εντυπωσιακό κορμό που σχηματίζεται αργά και σταθερά με το πέρασμα των χρόνων.

Πρόκειται για ένα φυτό ευλογημένο και σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα καθώς η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ελιά  κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου.
Η ελιά αποκαλείται και  “ Δέντρο της Υγείας” ενώ μπορεί να ζήσει περισσότερα από 1000 χρόνια. Ο καρπός της θεωρείται μια πλήρης τροφή ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι το ελαιόλαδο, είναι το χρυσάφι της διατροφής. Μια ώριμη ελιά μπορεί να δώσει τον χρόνο από 40 kg έως 70 kg κιλά καρπών.
 
Η φροντίδα της ελιάς
Φροντίζοντας μια ελιά στο σπίτι σας, στον κήπο σας ή ακόμα και στο κτήμα σας φροντίζετε έναν θησαυρό!
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, η ανθοκομία και η δενδροκομία έχουν αναπτύξει τεχνικές που φέρνουν την ελιά …στα μέτρα μας, τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος. Πλέον μια ελιά μπορεί να τοποθετηθεί παντού, στο μπαλκόνι, στην είσοδο της επιχείρησής σας ή της πολυκατοικίας σας, στην αυλή σας.
 
Σε γενικές γραμμές οι ελιές δεν είναι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ενώ εντυπωσιάζουν με την ανθεκτικότητά τους. Η γενική οδηγία είναι ότι χρειάζονται σταθερή θερμοκρασία και λατρεύουν το άμεσο ηλιακό φως.
Η σωστή φροντίδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν έχετε φυτέψει την ελιά σας στον κήπο ή σε γλάστρα.
Σχετικά με τις ιδανικές για την ελιά καιρικές συνθήκες και εδώ τα πράγματα είναι απλά: οι ελιές χρειάζονται ήπιο κλίμα, με ζεστές νύχτες και αρκετό ήλιο. Μια μέση προτεινόμενη θερμοκρασία  συντήρησης είναι οι 18ο C.
 
Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την ελιά στο σπίτι σας;
• Φυτέψτε ή μεταφυτέψτε μια ελιά σε μια μεγάλη γλάστρα και αφήστε την να αναπτυχθεί κλαδεύοντας την συχνά.
Το μέγεθος της γλάστρας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο η περίμετρος του φυτού, ώστε να μπορούν οι ρίζες έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.
• Αν ζείτε σε ψυχρές περιοχές, φροντίστε η γλάστρα σας να βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι πάντα προστατευμένη από τον παγετό.
• Το καλοκαίρι μπορείτε να τοποθετήσετε την ελιά σας κάτω από τον ήλιο.
 
Πότισμα ελιάς
Η ελιά, ακόμη και το καλοκαίρι, δε χρειάζεται συχνό πότισμα. Τις περισσότερες φορές το νερό της βροχής είναι αρκετό, καθώς οι ρίζες του δέντρου φτάνουν πολύ βαθιά και βρίσκουν νερό. Αν όμως παρατηρήσετε ότι το φυτό σας χάνει φύλλα, τότε πιθανότατα  χρειάζεται περισσότερο νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφύγετε όμως τη μεγάλη συγκέντρωση νερού γιατί μπορεί οι ρίζες της να αρχίσουν να σαπίζουν.
 
Χώμα 
Φροντίστε να μην είναι βαρύ το χώμα, αλλά αμμώδες και πηλώδες, όπως και στη φύση. Η ελιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε  βαθιά γόνιμα έως και σε αβαθή, άγονα, ξηρά εδάφη. Το ίδιο καλή συμπεριφορά παρουσιάζει σε ελαφρώς όξινα ή αλκαλικά εδάφη.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το χώμα που θα επιλέξετε να έχει καλή αποστράγγιση, να μην είναι πολύ αλκαλικό και να περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου και καλίου.
 
Λίπανση
Για σωστή λίπανση χρειάζεται άζωτο, κάλιο και φώσφορο και βόριο. Καλό
είναι η διαδικασία της λίπανσης να επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο: το Φθινόπωρο και στις αρχές της Άνοιξης.  Τα φυτά που φιλοξενούνται σε γλάστρες χρειάζονται πιο συχνές λιπάνσεις. Το άζωτο βοηθάει την ελιά να  διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της, ενώ το κάλιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού της.
 
Κλάδεμα
Η ελιά ως καλλωπιστικό φυτό επιδέχεται κλάδεμα, προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα της. Μπορείτε να την κλαδέψετε μετά το τέλος της καρποφορίας της, στα τέλη, δηλαδή, του χειμώνα.
 
Καρποφορία της ελιάς
Ακόμη και οι μικρές ή mini ελιές ανθοφορούν.  Όσο πιο νότια ζείτε, τόσο πιο πιθανό  είναι η ελιά σας να βγάλει καρπούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ελιάς, οι οποίες καρποφορούν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ σε κάποιες άλλες ο καρπός τους είναι ιδιαίτερα μικρός και με περιορισμένη ποσότητα ελαίου.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρυσόφυλλη ελιά, που χρησιμοποιείται κυρίως στη δημιουργία χώρων πρασίνου, όπως σε πεζοδρόμια, πλακόστρωτα και πισίνες
 
Η ελιά ως bonsai
Η ελιά μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί ακόμη και ως bonsai; Εξαιρετικές είναι και οι μικρές ελιές που μοιάζουν με μπονσάι.
 
Η ελιά ως δώρο
Σήμερα η ελιά είναι ένα υπέροχο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας ή στους αγαπημένους σας ή να το κανουμε παραδοση λουλουδιων στην αθηνα. Στο online ανθοπωλείο μας θα βρείτε διάφορες προτάσεις με αυτό το διαχρονικά αγαπημένο φυτό για να επιλέξετε. Ελιές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ελιές σε γλάστρες ή κασπώ, ελιές μεγάλες ή μικρές.