ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ κάκτου και παχύφυτου;

Θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι διαφορές που διαχωρίζουν τους κάκτους από τα παχύφυτα για να μπορείτε να τους ξεχωρίσετε εύκολα; Ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά των δύο αυτών κάκτων και παχύφυτων.

Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε έναν κάκτο και ένα παχύφυτο, η διαφορά μεταξύ των δύο μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή. Όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα, αλλά δεν είναι όλα τα παχύφυτα κάκτοι. Ας δούμε μια λίστα διαφορών που θα κατανοήσουμε τις διαφορές καλύτερα.

Τι είναι οι κάκτοι;

Οι κάκτοι εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά των παχύφυτων, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών αποθήκευσης νερού όπως ρηχές ρίζες, σαρκώδεις μίσχοι και κηρώδη φύλλα. Για το λόγο αυτό, οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα.

Οι κάκτοι έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη, που κυμαίνονται από κοντούς, λεπτούς, στρογγυλούς, διακλαδισμένους κ.λπ. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι κάκτοι παχύφυτα. 

Μερικά παχύφυτα συχνά μπερδεύονται με κάκτους επειδή έχουν αγκάθια. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα παχύφυτα εξακολουθούν να έχουν χαρακτηριστικά που τα αποκλείουν από το να ονομάζονται κάκτοι. 

  • Οι κάκτοι έχουν αρεόλες

Ένας από τους παράγοντες διάκρισης μεταξύ παχύφυτων και κάκτων είναι οι αρεόλες. Από τις αρεόλες ξεπηδούν τα αγκάθια (συνήθως) για τα οποία είναι περισσότερο γνωστοί οι κάκτοι. Αυτά είναι μαλακά σημεία ανάπτυξης που είναι τεχνικά συμπιεσμένα κλαδιά. Από τις αρεόλες φύονται αγκάθια, «μάλλινα» λουλούδια με τρίχες. Πολλά παχύφυτα μοιάζουν με κάκτους από κάθε άποψη, εκτός από το ότι δεν αναπτύσσουν αγκάθια. Αυτό είναι που κάνει ένα παχύφυτο να ξεχωρίζει από ένα κάκτο. Στην πραγματικότητα, όλοι οι κάκτοι έχουν αγκάθια παρόλο που μπορεί να είναι τόσο μικροί που είναι ασήμαντοι. 

  • Οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα

Εκτός από τις αρεόλες, ένα άλλο φυσικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τα δύο είναι η παρουσία φύλλων. Η πλειοψηφία των φυτών κάκτων δεν έχουν φύλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία των φύλλων κάνει αυτά τα φυτά να χάνουν πολλή υγρασία που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες αναπτύσσονται. Οι κάκτοι αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα που έχουν πολύ ήλιο και με πολύ σπάνιες βροχοπτώσεις. Αν βρέχει, μαζεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, το οποίο αποθηκεύουν για μελλοντική χρήση.

Η ύπαρξη φύλλων θα κάνει την αποθήκευση νερού δύσκολη, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας διαφεύγει μέσω του ανοίγματος στην επιφάνεια των φύλλων. Η απουσία των παραδοσιακών φύλλων διευκολύνει τα φυτά να επιβιώσουν στη σκληρή έρημο.

  • Άνθηση

Ανθίζουν και τα παχύφυτα και οι κάκτοι. Ωστόσο, τα άνθη των κάκτων είναι ιδιαίτερα, μεγαλύτερα σε μέγεθος  και πιο όμορφα σε σύγκριση με τα άνθη των παχύφυτων. Διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακά χρώματα που τα κάνουν να αξίζουν την προσοχή όλων. Τα άνθη των κάκτων γονιμοποιούνται από μέλισσες, πεταλούδες και νυχτερίδες. Τα άνθη των παχύφυτων είναι απλά και μικρού μεγέθους, συνήθως γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

  • Παραγωγή φρούτων

Αν και τόσο τα παχύφυτα όσο και οι κάκτοι ανθίζουν, μόνο τα φυτά κάκτων μπορούν να καλλιεργήσουν καρπούς. Τα πιο γνωστά φρούτα κάκτου είναι τα φρούτα του δράκου και τα φραγκόσυκα.

Τι είναι τα παχύφυτα;

Τα παχύφυτα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά προσαρμοστικότητας, όπως η αποθήκευση νερού στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες τους. 

Τα παχύφυτα έχουν φύλλα ή μίσχους που είναι γεμάτοι με χυμούς, αποθηκευμένο νερό και θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν στο φυτό να αναπτυχθεί. Αυτά τα φύλλα επιτρέπουν στο φυτό να αντέχει σε σκληρές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Κανονικά, αυτά τα φύλλα έχουν γυαλιστερή ή δερματώδη εμφάνιση και η υφή τους βοηθά στην προστασία από την υπερβολική απώλεια υγρασίας.

Ενώ οι περισσότεροι κάκτοι δεν έχουν φύλλα, η πλειοψηφία των παχύφυτων έχει. Τα φύλλα των παχύφυτων είναι παχιά και περιέχουν μια ουσία που μοιάζει με τζελ. 

Ομοιότητες κάκτων και παχύφυτων

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα παχύφυτα και τους κάκτους, αξίζει να δούμε πώς σχετίζονται τα δύο φυτά. Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι κάκτοι και παχύφυτα φαίνονται πανομοιότυποι και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Και τα δύο διαθέτουν, τις περισσότερες φορές αγκάθια και κυλινδρικά σχήματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε φυτά που ζουν σε περιβάλλοντα με παρόμοιες συνθήκες. Μπορεί να μην προέρχονται από το ίδιο μέρος, αλλά επειδή οι συνθήκες είναι παρόμοιες, θα εξακολουθούν να εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Από πού προέρχονται οι κάκτοι;

Οι κάκτοι προέρχονται από τις ερήμους σε όλες τις Δυτικές Ινδίες και την Κεντρική Αμερική. Υπάρχει επίσης αρκετός αριθμός παχύφυτων που προέρχονται από διαφορετικές ερήμους σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα παχύφυτα έχουν αντιμετωπίσει τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες με αυτές των κάκτων. Έχουν υπομείνει δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως έντονη ζέστη, έλλειψη νερού, ισχυρούς ανέμους και επιθέσεις από αρπακτικά.

Λόγω όλων αυτών των δυσκολιών, τέτοια φυτά αναπτύσσουν παρόμοιες προσαρμογές για να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν. Τέτοιες προσαρμογές περιλαμβάνουν κυλινδρικά σχήματα που τους επιτρέπουν να αποθηκεύουν νερό και αγκάθια που τα προστατεύουν από τα αρπακτικά.

Από πού προέρχονται τα παχύφυτα;

Τα παχύφυτα αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο αρκεί να αποκτήσουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα από αυτά αναπτύσσονται σε ξηρές περιοχές, ημι-ερήμους και ερήμους. Άλλα βρίσκονται σε τροπικά δάση και ορεινές περιοχές. Αυτά τα φυτά προσαρμόζονται σε συνθήκες που είναι πολύ σκληρές για να επιβιώσουν άλλα φυτά. Επιβιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες με λίγες έως καθόλου βροχοπτώσεις. Τα φυτά είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά και ανθεκτικά. Υπάρχουν και άλλοι τύποι παχύφυτων που φύονται στις παράκτιες περιοχές και στις ξηρές λίμνες. 

Τώρα που καταλαβαίνετε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ κάκτων και παχύφυτων, μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας. Αποφασίστε αν προτιμάτε να αγοράσετε κάκτους ή παχύφυτα για τον κήπο ή το σπίτι σας. Μπορείτε επίσης να τα φυτέψετε και τα δύο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς να τα φροντίζετε χωρίς να συγχέεται τις ανάγκες φροντίδας του ενός για τον άλλο.

Οι ανάγκες φροντίδας των φυτών αυτών είναι επίσης οι ίδιες, αλλά υπάρχει διαφορά στις απαιτήσεις σε νερό και ηλιακό φως. 

Φροντίδα κάκτων

Το φυτό κάκτου φαίνεται αξιολάτρευτο και χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα για να διατηρηθεί υγιές. 

  • Φροντίστε να ποτίζεται το φυτό σας κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Συνιστάται να αφήσετε το έδαφος να στεγνώσει εντελώς πριν του ρίξετε νερό. Μειώστε ή αποφύγετε το πότισμα κατά την περίοδο αδράνειας, το χειμώνα.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικό χώμα για κάκτους. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της αποστράγγισης και στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Συνιστάται η λίπανση μία φορά το χρόνο.
  • Τοποθετήστε τον κάκτο σας στο φως του ήλιου για μερικές ώρες καθημερινά.

Φροντίδα παχύφυτων

  • Τα παχύφυτα είναι μια ευαίσθητη ποικιλία φυτών που αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα καλά στραγγιζόμενο μίγμα εδάφους. Η τερακότα και οι πήλινες γλάστρες λειτουργούν καλά για αυτά τα φυτά παρέχοντας καλή αποστράγγιση και αποφεύγοντας τις πιθανότητες σήψης των ριζών.
  • Αυτό το φυτό αγαπά τον πλήρη έως τον μέτριο ήλιο. Τοποθετήστε το σε ζεστό περιβάλλον, αλλά μην εκθέτετε το παχύφυτό σας σε έντονο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.
  • Ποτίστε καλά το φυτό σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε καθόλου υγρασία στο χώμα και αφήστε το να στεγνώσει τελείως πριν το ποτίσετε ξανά. Αυτά τα φυτά μπορούν να πεθάνουν εάν ποτιστούν υπερβολικά ή διατηρηθούν σε υγρό και βρεγμένο έδαφος για πολύ καιρό.
  • Τοποθετήστε το παχύφυτό σας σε εσωτερικό χώρο εάν ζείτε σε ψυχρές περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. 

Δημοτικότητα κάκτων και παχύφυτων

Οι κάκτοι είναι πολύ γνωστοί ακόμη και σε όσους ενδιαφέρονται ελάχιστα για την κηπουρική. Τα παχύφυτα έχουν επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της εύκολης φροντίδας καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την κηπουρική ή ασχολούνται με τα φυτά για πρώτη φορά.

Με πολλές διαφορές μεταξύ κάκτων και παχύφυτων, και τα δύο είναι τέλειες επιλογές για να προσθέσετε λίγη κομψότητα και μία τροπική πινελιά στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

anthemionflowers.