ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ιδανικά φυτά για το μπάνιο

ΙΔΑΝΙΚΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Τα φυτά καθαρίζουν και ανανεώνουν την ατμόσφαιρα, αφού της χαρίζουν περισσότερο οξυγόνο καθώς επίσης βελτιώνουν τη διάθεση και γενικότερα την υγεία. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν επίσης στον καθαρισμό του αέρα. 

Αν επιθυμείτε να δώσετε έναν αέρα ανανέωσης στο μπάνιο σας τότε τα φυτά είναι η τέλεια λύση.  Ένα φυτό μέσα στο μπάνιο θα ομορφύνει τον χώρο, κάνοντάς τον πιο ζεστό και φιλόξενο, και θα χαρίσει μια πνοή ηρεμίας και χαλάρωσης!

Το μπάνιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού με την περισσότερη υγρασία και το λιγότερο φως, γι' αυτό καλό είναι το φυτό, που θα διαλέξουμε, ν' αγαπά τα υγρά και σκιερά μέρη και ν' αντέχει τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Οπότε πριν επιλέξετε φυτά για το μπάνιο σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

ΦΩΣ

Πολλά μπάνια έχουν χαμηλά επίπεδα ηλιακού φωτός. Μερικά φυτά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο φως οπότε οι λαμπτήρες φθορισμού είναι η ιδανική λύση για να εκπέμπει το ανάλογο φως σε αυτά. 

ΧΩΡΟΣ

Ένα πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι σε ποιο σημείο του μπάνιου σας θα τοποθετήσετε τα φυτά. Μια ωραία επιλογή είναι ο πάγκος με τον νιπτήρα. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε δίπλα στη μπανιέρα, στο περβάζι, σε μια γωνία, σε ένα ράφι ή να τα κρεμάσετε στον τοίχο όταν δεν υπάρχει πολύς χώρος. 

ΥΓΡΑΣΙΑ

Υπάρχουν πολλά φυτά που θα ταιριάξουν τέλεια στο μπάνιο από ό, τι σε άλλες περιοχές του σπιτιού σας καθώς τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από χώρες με τροπικό κλίμα. Έτσι, χρειάζονται υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, κάτι που τους παρέχει αναμφίβολα ο χώρος του μπάνιου.

Επιλέξτε κάποιο από τα παρακάτω φυτά για να τοποθετήσετε στο δικό σας μπάνιο. 

ΑΛΟΗ 

Μπορείτε να αποκτήσετε διάφορα είδη αλόης με καλλωπιστική χρήση καθώς και την γνωστή σε όλους για τις θεραπευτικές της ιδιότητες αλόη βέρα. 

Η αλόη είναι ένα εύχρηστο φυτό που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ο χυμός από τα φύλλα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των γρατζουνιών και των μικρών εγκαυμάτων. Είναι χυμώδης φυτό, οπότε απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Η αλόη προτιμά έμμεσο φως καθώς το πάρα πολύ άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα της. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η αλόη δεν χρειάζεται πολύ νερό για να επιβιώσει. 

ΜΠΑΜΠΟΥ

Τα μπαμπού είναι από τα πιο εύκολα φυτά που μπορούν άνετα να διατηρηθούν στο μπάνιο. Τοποθετημένα σε χώμα ή σε βάζο με νερό και βότσαλα για στήριξη, τα "τυχερά" μπαμπού είναι από τα πιο εύκολα φυτά, που μπορούν να διατηρηθούν στο μπάνιο για πολύ καιρό. Αν το τοποθετήσετε σε βάζο, καλό είναι ν' αλλάζετε το νερό κάθε εβδομάδα. Καλό είναι να ξεπλένετε το βάζο, τα βότσαλα και τα φυτό σε κάθε αλλαγή. Η στάθμη του νερού θα πρέπει να είναι λίγα εκατοστά πιο ψηλά απ' το υλικό, που έχετε χρησιμοποιήσει για να το σταθεροποιήσετε, π.χ. βότσαλα, πέτρες κ.τ.λ.

Αγαπά τις μέτριες θερμοκρασίες (12˚C-25˚C) και υγρή ατμόσφαιρα. 

Εχθροί: Η άμεση έκθεση σε δυνατό ήλιο και το νερό με μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού, χλωρίου ή φθορίου. Αν το νερό της βρύσης έχει πολύ χλώριο, μπορείτε να το αφήνετε σ' ένα δοχείο για 24 ώρες, για να εξατμιστεί το χλώριο, και μετά να το χρησιμοποιείτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπαμπού θεωρείται από τους Κινέζους τυχερό, γιατί συμβολίζει την ηρεμία, την ευελιξία και τη σοφία, ενώ συνδυάζει με ιδανικό τρόπο όλα τα στοιχεία του feng shui: το ξύλο (φυτό), το νερό (με τη βοήθεια του οποίου μεγαλώνει), τη γη (οι πέτρες στις οποίες στηρίζεται), το μέταλλο (συνήθως τα διατηρούν σε γυάλινα βάζα) και την φωτιά (γιατί χρησιμοποιούν κόκκινη κορδέλα, για να τα δέσουν μεταξύ τους). Ακόμη κι ο αριθμός τους έχει σημασία καθώς "ευνοεί" διαφορετικούς τομείς της ζωής. Έτσι, χρησιμοποιούν δύο για αγάπη και διπλή τύχη, τρία για ευτυχία, μακροζωία και πλούτο, έξι για ευημερία, επτά για καλή υγεία, οκτώ για πλούτο, εννιά για καλή τύχη, δέκα για πληρότητα και εικοσιένα για μεγάλο πλούτο και διαρκή υγεία.

ΟΡΧΙΔΕΕΣ

Οι ορχιδέες είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά για την ανανέωση του μπάνιου σας καθώς απορροφούν ιδανικά την υγρασία της ατμόσφαιρας και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό φυσικό θέαμα με τα υπέροχα άνθη τους. 

Τοποθετούμε την ορχιδέα σε φωτεινή θέση στο μπάνιο με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, προσέχουμε να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C. 

Πότισμα και λίπανση: μια ή δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με την εποχή (λιγότερο τον χειμώνα, περισσότερο το καλοκαίρι).

ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑ

Η Σανσιβέρια, που είναι γνωστή σαν ‘η γλώσσα της πεθεράς’ είναι ένα ανθεκτικό φυτό το οποίο μπορεί να επιβιώσει και σε σκοτεινό και σε φωτεινό μπάνιο. Ανήκει στην κατηγορία των φυτών για εσωτερικούς χώρους που έχει την ικανότητα να φιλτράρει και να καθαρίζει τον αέρα στο χώρο που βρίσκεται. Δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου φροντίδα αρκεί να την ποτίζεις μία φορά το μήνα, για να συνεχίσει να επιβιώνει. Αυτά τα χαρακτηριστικά, κάνουν την Σανσεβιέρια μια από τις καλύτερες επιλογές από τα φυτά για το μπάνιο σας.

ΑΓΛΑΟΝΗΜΑ

Το Αγλαόνημα είναι ένα φυτό που ταιριάζει σε κάθε σπίτι καθώς είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται εύκολα και δεν χρειάζεται πολύ περιποίηση. Μπορεί και επιβιώσει σε χαμηλό φωτισμό και προτιμά τα ημισκιερά μέρη, για αυτό είναι ιδανικό φυτό για ένα σκοτεινό μπάνιο. Δεν αγαπά το κρύο και τα ρεύματα. Χρειάζεται καλό αερισμό, ζέστη (18˚C-30˚C), υγρή ατμόσφαιρα, αλλαγή χώματος 1 ή 2 φορές το χρόνο και συχνό πότισμα.

Πότισμα περίπου μια φορά τη βδομάδα. Καλό είναι να μη μένει το χώμα εντελώς στεγνό για πολλές μέρες, γιατί το φυτό μπορεί να μαραθεί, όπως και να μη μένει νερό μέσα στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του. Η καλή αποστράγγιση το βοηθά πολύ, γι' αυτό στο πάτο της γλάστρας προσθέστε πρώτα μια στρώση χαλίκι και ανακατέψτε το χώμα με λίγη άμμο.

Λίπανση: 2-3 φορές το χρόνο χρησιμοποιώντας μικρή δόση υγρού λιπάσματος (λιγότερη από τη συνιστώμενη).

 ΣΠΑΘΙΦΥΛΛΟ (PEACE LILY)

Το Σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που μπορεί να στολίσει και το μπάνιο σας. Απορροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις τοξικές ουσίες του χώρου, προσφέροντας ένα καθαρό περιβάλλον στο χώρο που βρίσκεται.

Επιλέγουμε φωτεινή θέση για το Σπαθίφυλλο στο μπάνιο, φροντίζοντας να μην έρχεται σε επαφή με τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Αποφύγετε να είναι κοντά σε καλοριφέρ ή εστίες θερμότητας, καθώς δυσκολεύουν την επιβίωσή του.

Χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα καθώς και υγρό λίπασμα, για να διατηρείται το ζωντανό χρώμα στο φύλλωμά του.

ΦΤΕΡΗ

Η Φτέρη είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που μπορεί να ταιριάξει σε όλα τα μπάνια (μικρά και μεγαλύτερα) καθώς μπορείτε είτε να το κρεμάσετε από κάπου ψηλά, είτε να το τοποθετήσετε στον πάγκο του μπάνιου ή σε ένα κασπώ στο δάπεδο. Ανθεκτικό φυτό που θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια, αρκεί να του δίνετε το νερό και την υγρασία που χρειάζεται. Θεωρείται ένα φυτό ιδανικό για την εξάλειψη των ρύπων και των τοξικών ουσιών.

Αγαπά το φυσικό, έμμεσο φως. Δεν αντέχει την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Χρειάζεται συχνό πότισμα. Προσέξτε το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να είναι υγρό. Καλό είναι να το ψεκάζετε όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία.

Επιβιώνει σε θερμοκρασία περίπου 12˚C-30˚C και υγρή ατμόσφαιρα. Χρειάζεται λίπανση δύο φορές το μήνα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο με υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Εχθροί: Το άμεσο και πολύ δυνατό φως, η πολύ ζέστη (πάνω από 25˚C)  ή το πολύ κρύο, τα ψυχρά ρεύματα, η τοποθέτηση κοντά σε ζεστές εστίες (τζάκι, καλοριφέρ κ.τ.λ.), το πολύ σκληρό νερό ή το νερό που περιέχει πολύ χλώριο.

ΚΙΣΣΟΣ

Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πυκνό φύλλωμα του. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις αλλά ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημεία. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει.

Αγαπά την υγρασία, τη σκιά και χρειάζεται συχνό πότισμα. Επειδή είναι αναρριχώμενο φυτό  μπορεί να δώσει μια υπέροχη όψη στο μπάνιο.

ΤΙΛΑΝΤΣΙΑ (ΑΕΡΟΦΥΤΑ)

Τοποθετήστε τα αερόφυτα παντού: σε γυάλινα μπολ (terratorium), σε μεγάλα κοχύλια, σε κεραμικά κασπώ και δίσκους, και σε οποιαδήποτε μοντέρνα ή κλασική βάση. Είναι εύκολα φυτά καθώς χρειάζονται μόνο λίγη άμμο ή μικρά βότσαλα, για να εξατμίζεται γρήγορα το νερό (όχι χώμα).

Φωτισμός: έμμεσος φωτισμός - όχι άμεση έκθεση στον ήλιο για πολλή ώρα. Καλό είναι να βρίσκονται κοντά σε παράθυρο.

Πότισμα: δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν αρκεί μόνο ο ψεκασμός με νερό. Καλό είναι να βυθίζετε το φυτό μέσα σ' ένα δοχείο με νερό ή να το ποτίζετε κάτω από τη βρύση, για να βραχεί ολόκληρο.

Συνθήκες: ζεστά μέρη και υγρή ατμόσφαιρα.

Λίπανση: δεν είναι απαραίτητη. Αν θέλετε να επιταχύνετε την ανάπτυξη χρησιμοποιήστε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα σε ελάχιστη ποσότητα (1/4 από τη συνιστώμενη δόση) μια φορά το μήνα. Ποτέ μην ρίχνετε λίπασμα πάνω στα Αερόφυτα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα.

Εχθροί: το πολύ κρύο, η ξηρή ατμόσφαιρα.


Βρείτε στο anthemionflowers.com τα καλύτερα φυτά για να ανανεώσετε το μπάνιο σας και κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας ή γραφείου. Επιλέξτε το ιδανικό φυτό για εσάς ή τους αγαπημένους σας και σίγουρα θα μοιράσετε χαμόγελα ευτυχίας. Αποστολή στον χώρο σας σε όλη την Ελλάδα. Φρέσκα λουλούδια και φυτά αυθημερόν.