ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ 8/11

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Συνήθως στο αριστερό χέρι τους κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος. Επιπλέον είναι και ο μόνος ο οποίος ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;».

Είναι άγγελος, ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Εωσφόρος, ηγήθηκε μικρής ομάδας στασιαστών αγγέλων (μετέπειτα δαίμονες), οι οποίοι ήθελαν να μην υπακούσουν στις διαταγές του Θεού, και επαναστάτησαν. Τότε ο έως τότε Άγγελος Μιχαήλ, ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχάγγελου. 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι εκείνος που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του, ενώ είναι παρών και στη πτώση της Ιεριχούς, καθώς και στις ιστορίες του Εμμανουήλ, Δαβίδ και Ηλία. Πάντοτε κρατά ρομφαία, η οποία δίνει την πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού. Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά το Σατανά.

Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε και εκείνος που εμφανίστηκε στον Λωτ, και τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο εμφανιζόμενος με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα οδηγώντας τους στην Γη της Επαγγελίας. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας και η μνήμη του εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι ο προστάτης Άγιος των Βρυξελλών και Κιέβου. 

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους, οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά στην Αγία Γραφή.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στη γυναίκα του προφήτη Δανιήλ και της αναγγέλλει ότι θα γεννήσει τον Σαμψών, στον Ιωακείμ και την Άννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία, στον ιερέα Ζαχαρία, για να του αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι επίσης αυτός με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την γέννηση του Χριστού.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι εκείνος, ο οποίος  έδωσε τον κρίνο στην Παναγία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει το Γιο του Θεού. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Στα νεότερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ. Όρους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το «Άξιον Εστί».Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρήθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας υπενθυμίζοντας μας ότι η ύπαρξη των αγγέλων είναι μία πραγματικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.

Πολλοί από τους ιερούς μελετητές και ασματογράφους γνωματεύουν, ότι ο Γαβριήλ ήταν ο Άγγελος ο οποίος κύλισε την βράχο από το μνημείο του Ιησού. Και αυτός ήταν που έφερε το μήνυμα στις Μυροφόρες για την Ανάσταση του Κυρίου

Πλήθος διηγήσεων της προστατευτικής δράσης των Αρχαγγέλων και ιδιαίτερα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ διασώζονται σε διάφορες περιοχές. Κοντά στο Αίγιο υπάρχει η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Καύχημα της Μονής είναι τα «Άχραντα Πάθη» που έχουν θαυματουργικές ιδιότητες. Στη Μυτιλήνη στο χωριό Μανταμάδες υπάρχει το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί φυλάσσεται μια ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία έχει πλαστεί από λάσπη, που έγινε από χώμα και από το αίμα των μοναχών μαρτύρων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Τον Αρχάγγελο έπλασε ο μοναδικός μοναχός που επέζησε από τη σφαγή. Είναι από τα μεγαλύτερα πανελλήνια προσκυνήματα που διαρκώς θαυματουργεί.

Πείτε χρόνια πολλά στον Άγγελο, Αγγελική, Ταξιάρχη, Μιχάλη και Γαβριήλ με φρέσκα και πανέμορφα λουλούδια από το Ανθέμιον. Στείλτε υπέροχες συνθέσεις, μπουκέτα και περισσότερα δώρα μαζί με τις ευχές σας στους αγαπημένους σας και σίγουρα θα τους εντυπωσιάσετε.

Αποστολή λουλουδιών στην ΛΕΣΒΟ

Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας που σε αρμονικό συνδυασμό της φύσης με τα γραφικά χωριά και τις πεντακάθαρες παραλίες, δημιουργούν ένα τοπίο ξεχωριστό που θα εντυπωσιάσει ακόμα και τον πιο δύσκολο επισκέπτη. Ανακαλύψτε το νησί στο οποίο έζησαν και εμπνεύστηκαν μεγάλοι ποιητές και καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος Θεόφιλος, ο νομπελίστας ποιητής Ελύτης και πολλοί άλλοι.

Στη Λέσβο επίσης υπάρχει και ολόκληρο χωριό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το χωριό Ταξιάρχης, όπου και η φερώνυμη εκκλησία, στην οποία μπορεί να δει κανείς το αποτύπωμα στο μαρμάρινο δάπεδο της εκκλησίας, ανάμνηση του θαύματος που συνέβη εκεί παλιότερα. Όταν ο Αρχάγγελος με τη θαυματουργική παρουσία του διέσωσε μια μοναχή την οποία καταδίωκαν οι Τούρκοι. Τον Ταξιάρχη ακόμη τιμούν με μεγάλη ευλάβεια στη Σύμη της Δωδεκανήσου, όπου και το μοναστήρι του Πανορμίτη, όπως έτσι τον ονομάζουν εκεί. Πολλά θαύματα αποδίδονται και εκεί στον Αρχάγγελο. 

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού που συνδυάζει μοναδικά την κρυστάλλινη θάλασσα με τα καταπράσινα δάση. Απλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, η Μυτιλήνη είναι μια νησιωτική μητρόπολη με έντονη πνευματική και εμπορική κίνηση.

Περπατώντας στα δρομάκια της πρωτεύουσας του νησιού, θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αιώνα, που ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η πλακόστρωτη οδός Ερμού αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ στην προκυμαία της πόλης συγκεντρώνονται πολλά πανέμορφα αρχοντικά και καταστήματα.

Βυζαντινό κάστρο: Το μεγαλοπρεπές κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Μυτιλήνης, μπροστά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε αρχαία ερείπια. Σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαίο Θέατρο: Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Κυριακής. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με χωρητικότητα 15.000 θέσεων και εξαιρετική ακουστική.

Παλιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο παλιό κτίριο του μουσείου της Μυτιλήνης εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.λπ.) ενώ στο νέο μουσείο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Θεοφίλου: Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Το μουσείο που ίδρυσε ο διάσημος τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης, περιλαμβάνει 86 πίνακές του.

Υπέροχο νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση, η Λέσβος έχει να δείξει πανέμορφους οικισμούς και χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο: Σε μικρή απόσταση από τη Μυτιλήνη στην περιοχή της Μόριας, στην κατάφυτη πλαγιά ενός λόφου, μπορείτε να δείτε ένα τμήμα της εντυπωσιακής τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου μήκους 170 μ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής του αρχαίου κόσμου, το υδραγωγείο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.

Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους: Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται στο απόμακρο Σιγρί για να θαυμάσουν ένα απαράμιλλο έργο της φύσης. Αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού και με ηλικία 20 εκατομμυρίων ετών, το Δάσος είναι ένας παγωμένος κόσμος υπέροχων χρωμάτων, μια εικόνα κατευθείαν από τη μακρινή εποχή του Πλειστόκαινου. Το Δάσος που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ απλώνεται σε μια έκταση 286 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες όρθιοι ή πεσμένοι κορμοί. Στον χώρο λειτουργεί και το εξαιρετικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

Στο Μανταμάδο βρίσκεται η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη, ο οποίος είναι ο προστάτης Άγιος όλου του νησιού. Εκεί θα βρείτε τη μοναδική στο χριστιανικό κόσμο ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Στην καρδιά της Αγιάσου, στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μοναδική εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, καθώς και μια σημαντική συλλογή εκκλησιαστικών χειρογράφων και σκευών. Στο ύψωμα Καρυές, πάνω από την κωμόπολη της Θερμής, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ραφαήλ. Στο μοναστήρι φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων.

Μόλυβος: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Με τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά, αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κάτω από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου του.

Πλωμάρι: Η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού, το γραφικότατο λιμάνι του Πλωμαρίου ξεχωρίζει για τη ρυμοτομία του, τα όμορφα σοκάκια του, την μεγάλη παραλία, τα εντυπωσιακά βιομηχανικά ερείπια αλλά και τα ποτοποιία του που παράγουν το διάσημο ούζοι Πλωμαρίου.

Πλούσια εναλλαγή τοπίου, από το καταπράσινο των ελιών, των πεύκων, των καστανιών, των βελανιδιών στο σεληνιακό τοπίο της δυτικής πλευράς. Επιβλητικά αρχοντικά με στοιχεία νεοκλασικά, μπαρόκ, νεογοτθικά, αναγεννησιακά, και παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αγροικίες.

Η Λέσβος διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και μοναδικά τοπικά προϊόντα. Εδώ άνθισαν, από την αρχαιότητα, οι τέχνες και τα γράμματα. Οι δυο σπουδαιότεροι λυρικοί ποιητές της Λέσβου ήταν ο Αλκαίος και η Σαπφώ. Η Λέσβος γέννησε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Ελύτης, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης,ο Πανσέληνος, ο Ιακωβίδης, ο Ελευθεριάδης, ο Θεόφιλος.