ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Oι αμαρυλλίδες μπορούν να ανθίζουν

Oι αμαρυλλίδες μπορούν να ανθίζουν ξανά ξανά... Το ξέρατε;

Οι αμαρυλλίδες με το κόκκινο εντυπωσιακό τους χρώμα και το επιβλητικό μέγεθός τους είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά των Χριστουγέννων. Για κάποιους μάλιστα είναι η απόλυτα χριστουγεννιάτική επιλογή και την προτιμούν περισσότερο και από τα αλεξανδρινά.
 
Αν αυτά τα Χριστούγεννα σας χαρίσουν ή αποκτήσετε μόνοι σας αυτό το γιορτινό φυτό και αναζητάτε τρόπους φροντίδας του, ακολουθούν κάποιες απλές αλλά σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
 
Η Αμαρυλλίδα συνήθως ανθίζει τη περίοδο αμέσως μετά τα πρώτα χειμερινά κρύα, αλλά τα τελευταία χρόνια με τις κατάλληλες μεθόδους, η άνθιση της μας έρχεται λίγο νωρίτερα και έτσι την απολαμβάνουμε ως μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης την περίοδο των εορτών. Συνήθως παράγει από 2 έως 7 πραγματικά τεράστια άνθη, μεγέθους περίπου 15 εκατοστών το καθένα, τα οποία έχουν σχήμα κρίνου και έχουν τοποθετηθεί με χάρη πάνω στα τεράστια στελέχη της, μήκους 45 έως 50 εκατοστών. Η πιο συνήθεις ποικιλίες της Αμαρυλλίς περιλαμβάνουν λουλούδια σε λευκό, ροζ και κόκκινο. Η Αμαρυλλίς είναι ένας τροπικός βολβός, γνωστός ως  φυτό εσωτερικών χώρων χειμερινής άνθισης.
 
Η Αμαρυλλίδα δεν είναι ένα μονοετές φυτό, αλλά υπάρχει ειδική διαδικασία φροντίδας της, την οποία αν ακολουθήσετε, ο βολβός της θα ανθίσει και την επόμενη και την παραεπόμενη χρονιά. Λέγεται ότι μπορεί να ανθίζει για 75 έτη.
 Όταν το άνθος της μαραθεί, κόβουμε το μίσχο του αλλά δεν πειράζουμε τα φύλλα του.  Φροντίζουμε κανονικά τη γλάστρα, πότισμα, υγρό λίπασμα (μια φορά τον μήνα) και την τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο, μακριά όμως, απ’ το άμεσο ηλιακό φως.
Στις αρχές του φθινοπώρου τα φύλλα θα αρχίσουν πέφτουν και να χαλάνε. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό μας δηλώνει πώς χρειάζεται ξεκούραση. Τότε σταματάμε τα ποτίσματα, ώστε να βοηθήσουμε το φυτό να μπει σε λήθαργο. Στη συνέχεια θα παρατηρήσουμε ότι τα φύλλα του θα κιτρινίσουν, τότε κόψτε από τη βάση και αφήστε το φυτό να ξεκουραστεί μέχρι να ξυπνήσει ξανά, την επόμενη άνοιξη, οπότε και αρχίζουμε σιγά σιγά τα ποτίσματα. Στο επόμενο διάστημα τα πρώτα του άνθη θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Αν θέλετε να φυτέψετε και να δημιουργήσετε μόνοι σας τις δικές σας αμαρυλλίδες στον κήπο ή τη γλάστρα σας, οι παρακάτω απλές συμβουλές και οδηγίες σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
 
Φύτευση:
Ο ιδανικός χρόνος  φύτευσης των βολβών της Αμαρυλλίδας, είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.
Η Αμαρυλλίς αναπτύσσεται καλά σε ελαφρώς όξινα εδάφη (pH 6,0 - 6,8), ενώ μπορείτε να εμπλουτίζετε το έδαφος και με οργανικό λίπασμα. Για πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη και άνθηση μπορείτε να λιπαίνετε 1 φορά την εβδομάδα με υδατοδιαλυτό λίπασμα.
Χρησιμοποιήστε κοινό αφράτο φυτόχωμα με καλή αποστράγγιση ενώ καλό είναι να προσθέστε στο χώμα σας χαλίκια, άμμο ή και περλίτη. Η γλάστρα σας θα πρέπει να έχει τρύπες για καλή αποστράγγιση ενώ δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη σε διάμετρο, καθώς η αμαρυλλίδα αποδίδει καλύτερα όταν βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο. Όταν τοποθετήσετε το φυτό στο χώμα φροντίστε  το ένα τρίτο του βολβού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Μετά το φύτεμα, ποτίστε καλά και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος. Τώρα ξεκινάει η περίοδος αναμονής, η οποία θα κρατήσεις από έξι έως 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι αμαρυλλίδες σας θα ανθίσουν. Συνήθως πρώτα εμφανίζεται το μπουμπούκι και μετά τα φύλλα αλλά η σειρά αυτή δεν είναι δεδομένη.
Αν η αμαρυλλίδα σας δεν ανθίσει τελικά, μην ανησυχείτε, αφήστε την να αναπτυχθεί και αυξήστε τη συχνότητα λίπανσης για να ανθίσει την επόμενη περίοδο.
 
Πότισμα:
Η αμαρυλλίδα χρειάζεται υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο χώμα καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να βλάψει ή να σαπίσει τους βολβούς της. Πριν το πότισμα να ελέγχετε πάντα το χώμα με την αφή. Αν είναι στεγνό ποτίστε, αν όχι, αναβάλλετε το πότισμα. Καθώς οι ρίζες της αρχίζουν να αναπτύσσονται το χώμα στη γλάστρα θα στεγνώνει πιο γρήγορα, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίζετε για πιο συχνό πότισμα.

Ανθοφορία:
Όταν τα πρώτα μπουμπούκια κάνουν την εμφάνισή τους, να θυμάστε να περιστρέφετε καθημερινά τη γλάστρα. Έτσι, θα εμποδίσετε την κλίση του στελέχους της Αμαρυλλίδας προς το φως. Όταν το στέλεχος αποκτήσει αρκετός ύψος, στηρίξτε το με ένα πάσσαλο.
Αν θέλετε η ανθοφορία να κρατήσει για αρκετές μέρες, μεταφέρετε την ανθισμένη αμαρυλλίδα σε δροσερό σημείο τη νύχτα και προστατέψτε την από την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φώς. Χαρίστε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα μπουμπούκια της αμαρυλλίδας, αφαιρώντας  τους κίτρινους ανθήρες μόλις τα μπουμπούκια της αμαρυλλίς ανοίξουν, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.

Μετά την ανθοφορία
Όταν μαραθούν τα λουλούδια, ήρθε η ώρα να τα κόψετε από τον μίσχο τους με ένα μαχαίρι ή ένα ψαλίδι. Προσοχή τα φύλλα δεν πρέπει να τα κόψετε. Συνεχίστε να ποτίζετε και να λιπαίνετε την αμαρυλλίδα σας για όσο διάστημα τα φύλλα της είναι πράσινα. Η διαδικασία αυτή βοηθά τη φωτοσύνθεση, η οποία με τη σειρά της βοηθά τον βολβό να εφοδιαστεί ξανά με τροφή και έτσι ξεκινά τη διαδικασία προετοιμασίας των μπουμπουκιών της επόμενης χρονιάς.

Το μυστικό λοιπόν για να ανθοφορήσει ξανά λοιπόν η αμαρυλλίδα σας είναι να ποτίζετε και να λιπαίνετε το φυτό σας όσο αυτό κοιμάται και προετοιμάζεται για την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Όσο πιο καλά την φροντίσετε τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα ανθίσει την επόμενη χρονιά.

Αν θέλετε πάντως να κανετε αποστολή λουλουδιών μια ανθισμένη αμαρυλλίδα για να διακοσμήσετε το σπίτι σας ή για να στείλετε σε γνωστούς και αγαπημένους σας, στο online ανθοπωλείο μας θα βρείτε μια πλούσια συλλογή με αμαρυλλίδες είτε σε μπουκέτα και γιορτινές συνθέσεις είτε σε γλάστρες και κασπώ. Σας περιμένουμε να τα γνωρίσετε από κοντά. Επισκεφθείτε το www.anthemionflowers.com.