ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ζάμια, πληροφορίες και φροντίδα

Ζάμια, η ανθεκτική

Η Ζάμια είναι ένα πολυετές παχύφυτο με καταπράσινα φύλλα και ένα από τα πιο κομψά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Δεν διαθέτει κεντρικό βλαστό αλλά έχει πολλούς βλαστούς που αναπτύσσονται γρήγορα και πολλές φορές έχει και άνθη.

Ανήκει στην οικογένεια Araceae  και είναι γνωστή με πολλά ονόματα όπως Ζαμιοκούλκας, ΖΖ φυτό, Emerald plant κτλ. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα της που ξεκινούν από τα ριζώματα.

Είναι ένα φυτό που δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο σε ύψος αλλά μπορεί να απλώσει τα φύλλα αν βρίσκεται σε μεγάλη γλάστρα. Είναι το ιδανικό φυτό για να γεμίσουμε άδειους χώρους με το φύλλωμά του. 

Πληροφορίες για τη συντήρηση της ζάμιας.

Φροντίδα της Ζάμιας

Φως: Η ζάμια είναι ανθεκτική σε συνθήκες χαμηλού έμμεσου φωτισμού αλλά προτιμά ένα φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο. Μακριά από απευθείας επαφή με τον ήλιο καθώς το πιο πιθανό είναι να εμφανίσει εγκαύματα στα φύλλα. 

Γλάστρα: Προτιμήστε να φυτέψετε την ζάμια σε πλαστική γλάστρα προκειμένου να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της μεταφύτευσης και να μην τραυματιστούν οι ρίζες του φυτού.

Πότισμα: Δεν είναι απαιτητικό φυτό ως προς το πότισμα. Χρειάζεται νερό περίπου μία φορά τον μήνα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δύο φορές. Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε την ζάμια είναι να ελέγχεται πρώτα αν το χώμα είναι στεγνό. Ένα καλό σημάδι πως η Ζάμια χρειάζεται πότισμα είναι να δείτε αν το κλαδί χαμηλά είναι μαλακό τότε ποτίζετε, αν είναι σκληρό όχι. Με το υπερβολικό πότισμα θα κιτρινίσουν τα φύλλα της. Βεβαιωθείτε ότι μετά το πότισμα αποστραγγίζεται το νερό από το πιατάκι της γλάστρας.

Χώμα: Επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με περλίτη και ελαφρόπετρα που εξασφαλίζουν καλό αερισμό και αποστράγγιση στο ριζικό σύστημα του φυτού.

Λίπασμα: Ένα πλήρες ισορροπημένο λίπασμα με εφαρμογή μία φορά τον μήνα ή το τρίμηνο, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, είναι αρκετό για να δώσει στην Ζάμια τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Καλύτερα να επιλέξετε ένα λίπασμα σε υγρή μορφή για να απορροφηθεί εύκολα από τις ρίζες. Το λίπασμα είναι απαραίτητο για να ζωντανεύει το βαθύ πράσινο χρώμα και η στιλπνότητα των φύλλων της. Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα.

Θερμοκρασία: Λόγω της καταγωγής της η Ζάμια δεν αγαπάει καθόλου το κρύο. Η ελάχιστη θερμοκρασία πρέπει να είναι 10-12°C και η ιδανική 20 –26°C. Αποφύγετε τα ρεύματα κρύου αέρα καθώς και τα θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ, σόμπα και τζάκι.

Μεταφύτευση: Αν τα ριζώματα της Ζάμιας έχουν γεμίσει την γλάστρα μπορούμε να τα διαιρέσουμε και να τα μεταφυτέψουμε. Κατά την περίοδο της άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση. Η μεταφύτευση βοηθά τα φυτά να αναζωογονηθούν δίνοντας περισσότερο χώρο σε μεγαλύτερη γλάστρα, να αναπτυχθούν οι ρίζες καθώς και την ανανέωση του φυτοχώματος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Είναι ένα φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και εχθρούς αλλά αν αντιμετωπίσει μυκητολογικές ασθένειες κυρίως είναι δύσκολη έως αδύνατη η θεραπεία του. Το υπερβολικό πότισμα είναι ο μόνος εχθρός της ζάμιας καθώς θα προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες της. 

Προσοχή: Να μην έρθουν τα χέρια σε επαφή με τους χυμούς του φυτού καθώς περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Η Ζάμια είναι ένα φυτό που θα ομορφύνει το σαλόνι, το γραφείο καθώς επίσης ταιριάζει στην είσοδο ενός κτιρίου αφού σύμφωνα με το φενγκ σούι φέρνει καλοτυχία. Στείλτε ένα φυτό εσωτερικού χώρου στους αγαπημένους σας και ευχηθείτε σε κάθε περίσταση ή επιλέξτε για το δικό σας χώρο μία ζάμια που θα προσθέσει μία πράσινη νότα. Αποστολή  λουλουδιών και καλλωπιστικά φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από το ανθοπωλείο Ανθέμιον.

Αποστολή λουλουδιών και φυτών από το ανθοπωλείο μας.