ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πως να ποτίσω τα φυτά μου όταν λείπω από το σπίτι

Ήρθε η ώρα να φύγετε για λίγες ή περισσότερες ημέρες διακοπές ή να πάτε για ένα επαγγελματικό ταξίδι αλλά πριν φύγετε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρείτε τα αγαπημένα σας φυτά στο σπίτι, μπαλκόνι ή κήπο κατεστραμμένα ή μαραμένα. 

Βρείτε παρακάτω μερικές έξυπνες ιδέες και συμβουλές ποτίσματος έτσι ώστε να διατηρήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση κατά την διάρκεια της απουσίας μας.

Καλό πότισμα

Πρώτα από όλα φροντίστε να ποτίσετε πολύ καλά τα φυτά εσωτερικού χώρου πριν φύγετε γιατί τα καλά ποτισμένα φυτά θα διαρκέσουν για αρκετές μέρες, ακόμη και μια εβδομάδα, χωρίς να χρειάζονται άλλο πότισμα. Ύστερα μετακινήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου μακριά από ηλιόλουστα παράθυρα ή τοποθετήστε τα φυτά εξωτερικού χώρου σε ένα σκιερό μέρος στο μπαλκόνι σας καθώς το χώμα στα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες θα στεγνώσει γρηγορότερα από την άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Τοποθέτηση σε μπανιέρα

Γεμίστε την μπανιέρα ή το νεροχύτη σας (ανάλογα με τον αριθμό των φυτών που πρέπει να φροντίσετε) με αρκετό νερό. Τοποθετήστε τα φυτά σας στην μπανιέρα και βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε γλάστρες με καλή αποστράγγιση, έτσι ώστε να απορροφούν το απαραίτητο γι’ αυτά νερό και να μην σαπίσει τις ρίζες τους. 

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για απουσία έως και μία εβδομάδα και για μικρά και μεσαίου μεγέθους φυτά.

Πότισμα με φυτίλι ή σχοινί

Θα χρειαστείτε ένα σχοινί, ένα φυτίλι ή μία λωρίδα μαλακό ύφασμα και ένα δοχείο ή μεγάλο βάζο γεμάτο με όσο νερό είναι απαραίτητο για το πότισμα των φυτών. Τοποθετήστε το δοχείο ή βάζο με νερό δίπλα στο φυτό, ένα μόνο δοχείο μπορεί να ποτίσει πολλά φυτά εάν είναι αρκετά μεγάλο. Τοποθετήστε το ένα άκρο του φυτιλιού στο νερό, βεβαιωθείτε ότι φτάνει στον πυθμένα του δοχείου, και το άλλο άκρο μέσα στην γλάστρα που θέλετε να ποτιστεί. Το φυτίλι θα μπορεί να μεταφέρει αργά νερό στην γλάστρα αναπληρώνοντας έτσι την υγρασία που χρειάζεται το φυτό.

Ιδανική μέθοδος για μακρόχρονη απουσία και για να ποτίσετε μεγάλα σε όγκο φυτά που δεν μπορείτε να μετακινήσετε εύκολα.

Σύστημα με αυτόματο χρονοδιακόπτη

Θα βρείτε στο εμπόριο αρκετά είδη από συστήματα με αυτόματο χρονοδιακόπτη που είναι πολύ απλά στη συναρμολόγηση και δεν απαιτούν ειδικά εργαλεία. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι η εγκατάσταση με λάστιχα και σταγονίδια και να προγραμματίσετε κάθε πόσο και την διάρκεια του ποτίσματος.

Ιδανικός τρόπος ποτίσματος αν έχουμε μεγάλο κήπο ή πολλές γλάστρες και όχι μόνο όταν βρίσκεστε μακριά, αλλά θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι. 

Ειδικά τζελ ποτίσματος

Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε στην αγορά αρκετά προϊόντα, σε μορφή τζελ ή κρυστάλλων, τα οποία τα τοποθετείτε στην γλάστρα και έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό και να το αποδεσμεύουν σταδιακά. Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν ειδική σύσταση κατά την οποία κατακρατούν 5 με 10 φορές το βάρος τους σε νερό και μετατρέπονται σε ζελέ. 

Είναι εύκολα στην χρήση τους και είναι ιδανική λύση για λίγα φυτά και για μικρή/μεσαία απουσία.

Χρησιμοποιήστε αυτοποτιζόμενες γλάστρες

Εάν πηγαίνετε συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια ή διακοπές, τότε θα πρέπει να επιλέξετε να τοποθετήσετε τα φυτά, τα οποία χρειάζονται περισσότερο νερό, σε αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Οι γλάστρες αυτές διαθέτουν έναν μηχανισμό στον οποίο αποθηκεύουν νερό το οποίο διοχετεύεται σταδιακά στο φυτό. Βρείτε στα καταστήματα, ανθοπωλεία ή στο διαδίκτυο μεγάλη ποικιλία από γλάστρες σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στο στυλ σας.

Αυτός ο τρόπος ποτίσματος είναι πιο ακριβός καθώς οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες είναι πιο ακριβές από τις απλές και είναι ιδανικός για απουσία έως δύο εβδομάδων.

Φίλος ή γείτονας 

Αυτή είναι η πιο προφανής λύση για τη φροντίδα των φυτών σας όταν είστε μακριά. Ρωτήστε έναν φίλο, έναν γείτονα ή έναν συγγενή τον οποίο μπορείτε να εμπιστευτείτε για να φροντίσει τα φυτά σας. Ενημερώστε τον για τις ανάγκες των φυτών σας έτσι ώστε να μην καταστραφούν από το υπερβολικό ή ελάχιστο πότισμα. 

Πότισμα με πλαστικό μπουκάλι (με τρύπες ή ειδικό πώμα)

Ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για να ποτίστε τα φυτά σας. Απλά γεμίστε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό (το μέγεθος ποικίλλει ανάλογα του μεγέθους του φυτού) και κάντε μικρές τρύπες στα καπάκια. Αναποδογυρίστε τα πλαστικά μπουκάλια με το καπάκι μέσα στο χώμα. Σταδιακά θα αρχίσει να ποτίζετε το φυτό σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά πώματα από το εμπόριο σε κωνικό σχήμα, με τρύπες για το πότισμα.

Ιδανική λύση ποτίσματος για φυτά που δεν χρειάζονται συχνά πότισμα και για ολιγοήμερη απουσία.

Τέλος, ένας έξυπνος τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά σας φρέσκα και υγιή για αρκετό καιρό είναι να διακοσμήσετε το σπίτι και το μπαλκόνι σας με φυτά που δεν χρειάζεται να ποτίζονται κάθε μέρα. Βρείτε σε ένα ανθοπωλείο κοντά σας υπέροχες ιδέες για φυτά που ευδοκιμούν χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και χωρίς μεγάλη ανάγκη από τακτικό πότισμα και επιλέξτε τα αγαπημένα σας από τα παρακάτω:

  • Αερόφυτα
  • Ανθούρια
  • Μπαμπού
  • Μπρομέλιες
  • Καλαγχόες
  • Παχίρα
  • Ορχιδέες
  • Λίλιουμ
  • Πόθος
  • Κάκτοι
  • Παχύφυτα

Αφού επιλέξετε ποια μέθοδο ποτίσματος σας ταιριάζει καλύτερα, μπορείτε επιτέλους να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς να ανησυχείτε για την υγεία των φυτών σας.