ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα, χαρίστε τους τις ευχές σας με ένα κλικ !

Όλα για την σωστή φροντίδα των μπονσάι

Όλα για την σωστή φροντίδα των μπονσάι

Το δέντρο μπονσάι είναι ένα δημοφιλές φυτό, εσωτερικού κυρίως χώρου, που όλοι κάποια στιγμή είχαμε ή θα θέλαμε να είχαμε στο σπίτι μας. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο όρος μπονσάι δεν είναι το όνομα του φυτού αλλά το όνομα της τεχνικής της καλλιέργειας ενός δέντρου-μικρογραφίας. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε στην Κίνα αλλά έγιναν γνωστά από την Ιαπωνία. Οι πρώτοι καλλιεργητές μπονσάι τα περιποιούνταν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κορμός και το φύλλωμά τους να θυμίζουν δράκους, ερπετά ή ζώα.
 
Τα μπονσάι, ως έργα εκλεπτυσμένης τέχνης, έγιναν αντικείμενο επίδειξης στους αριστοκρατικούς κύκλους και κάποια στιγμή αποτέλεσαν  σύμβολο πλούτου, ευημερίας και αριστοκρατίας. Η παράδοση θέλει τη συνύπαρξη τριών σημαντικών αρετών, της αλήθειας, της καλοσύνης και της ομορφιάς για να δημιουργηθεί ένα μπονσάι.
Τα μπονσάι όσο δημοφιλή και αγαπημένα και αν είναι, χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή για να διατηρηθούν και να επιβιώσουν. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι είχαν ένα μπονσάι αλλά για κάποιο λόγο μαράθηκε, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που φιλοξενούν ένα μπονσάι στο σπίτι τους αλλά δεν ξέρουν πώς να το συντηρήσουν.
Ας ανακαλύψουμε μαζί μερικά μυστικά φροντίδας του μπονσάι  που θα εξασφαλίσουν την μακροζωία αυτού του ιδιαίτερου φυτού/δέντρου.
 
1. Πότισμα:  Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας επιβίωσης των μπονσάι.

Δυστυχώς τα περισσότερα μπονσάι «πεθαίνουν» λόγω υπερβολικού ποτίσματος, καθώς δέχονται πολύ περισσότερο νερό από ότι χρειάζονται. Θα πρέπει και εδώ να εφαρμόζουμε τον γενικό κανόνα ποτίσματος, δηλαδή ποτίζουμε όταν το χώμα είναι στεγνό, όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή και ανοιχτόχρωμη. Πριν κάθε πότισμα να ελέγχετε την υγρασία του χώματος είτε σκαλίζοντας λίγο σε μια γωνία είτε παρακολουθώντας την με ένα ξυλάκι - βάζετε ένα ξυλάκι στο χώμα και παρακολουθείτε το ύψος της υγρασίας. Ο τρόπος ποτίσματος συνδέεται με την ποιότητα του χώματος στη γλάστρα σας.
Αν βρίσκεται σε μια γλάστρα με χώμα μέτριας ή κακής ποιότητας, που στεγνώνει εύκολα, και γεμάτη ρίζες, τότε το φυτό σας θέλει ειδικό τρόπο ποτίσματος. Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο με νερό και βουτήξτε μέσα την γλάστρα μέχρι την αρχή του κορμού του φυτού. Αφήστε το εκεί μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από το χώμα. Μόνο τότε ξέρετε ότι έχει απορροφήσει νερό όλο το χώμα της γλάστρας. Αν το μπονσάι σας βρίσκεται σε μια μεγάλη γλάστρα με καλής ποιότητας χώμα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε την κλασική διαδικασία ποτίσματος.
Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από την εποχή αλλά και από τις γενικότερες συνθήκες του περιβάλλοντος. Τον χειμώνα, αν το μπονσάι σας βρίσκεται σε σπίτι με κεντρική θέρμανση θα πρέπει να το ποτίζετε συχνά, καθώς ο ξηρός αέρας προκαλεί απώλεια υγρασίας στα φύλλα. Αν δεν υπάρχει θέρμανση, η ανάγκη για νερό είναι πολύ μικρότερη. Η απουσία  θέρμανσης σε συνδυασμό με χώμα που κρατά την υγρασία μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να το ποτίζετε κάθε 2 ή και 3 εβδομάδες.
 
Αν το μπονσάι σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, σε σημείο που όταν βρέχει ποτίζεται, μπορεί όλο τον χειμώνα να μην χρειαστεί πότισμα. Θα πρέπει όμως να το ελέγχεται συχνά γιατί αν έχει πολύ αέρα, ο αέρας απορροφά την υγρασία από τα φύλλα και άρα το φυτό χρειάζεται νερό. Την άνοιξη και το καλοκαίρι οι ανάγκες του μπονσάι σε νερό είναι πολύ διαφορετικές. Τότε το φυτό σας διψά για νερό καθημερινά. Είναι η εποχή που το φυτό ξυπνά και ξεκινά η διαδικασία παραγωγής  νέων βλαστών. Τότε, οι ανάγκες του σε νερό αυξάνονται σημαντικά καθώς οι ρίζες τραβούν συνέχεια όλη την υγρασία από το χώμα.
 
Το πότισμα πρέπει γίνεται  χωρίς βιασύνη, ρίξτε νερό αρκετές φορές σε κάθε πλευρά του φυτού, ώστε να πάει παντού
Προσοχή: ενώ ποτίζετε θα πρέπει πάντα να ελέγχετε το στράγγισμα. Εάν το νερό παραμένει στην επιφάνεια θα πρέπει να κάνετε τρύπες στη γλάστρα για να το βοηθήσετε να το απορροφήσει. Μετά το πότισμα μην ξεχάσετε να ελέγξετε αν το νερό τρέχει ελεύθερα από τις τρύπες της γλάστρας.
 
Άλλοι  παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του μπονσάι σας:

2. Ο ήλιος και ο αέρας.
 
Δύο σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός μπονσάι, γι' αυτό επιλέξτε ένα ευήλιο σημείο το οποίο θα αερίζεται συχνά και σωστά. Μην παραλείπετε να περιστρέφετε τακτικά (κάθε 8-10 ημέρες) τη γλάστρα, ώστε όλες τις πλευρές του δένδρου να δέχονται το ηλιακό φως.
 
3. Το μέγεθος της γλάστρας.
 
Εάν η γλάστρα είναι μεγάλη σε μέγεθος, τότε οι ρίζες θα μεγαλώσουν περισσότερο ευνοώντας την ανάπτυξη του δένδρου σας. Αν η γλάστρα σας είναι μικρή με λίγο χώμα θα συμβεί το αντίθετο.

4. Υγρασία του χώματος.
 
Η υγρασία απορροφάται από τους κόκκους του χώματος και στη συνέχεια από τις ρίζες του φυτού σας. Με κάθε νέο πότισμα όχι μόνο δίνετε υγρασία στο φυτό σας αλλά και ανανεώνετε τον αέρα στις ρίζες και στο χώμα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την υγρασία στις ρίζες είναι και η ποιότητα του χώματος που το φιλοξενεί. Ένα υπόστρωμα με μείγμα που περιέχει λεπτό χαλίκι ή άμμο, έχει καλή αποστράγγιση και γι' αυτό χρειάζεται πιο συχνά νερό από ότι ένα μείγμα με φυτόχωμα που διατηρεί περισσότερο νερό.

Η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα του μπονσάι είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερη. Αν όμως πραγματικά σας αρέσει αυτό το φυτό - δέντρο το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Αποκτήστε το δικό σας μπονσάι στο Online ανθοπωλείο Ανθέμιον. Επιλέξτε ανάμεσα σε μια πλούσια συλλογή και προτάσεων, το bonsai που εσείς θα φροντίσετε και θα καλλιεργήσετε.

Στείλτε λουλούδια και φυτά με αυθημερόν παράδοση στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.