ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δράκαινα, πληροφορίες και πως θα τη φροντίσετε

Εάν ψάχνετε για ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που δεν απαιτεί πολλή φροντίδα, τότε το φυτό Δράκαινα είναι πιθανώς το κατάλληλο. Η Δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Προέρχεται από τις τροπικές χώρες της Αφρικής και ταιριάζει απόλυτα σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους, καθώς έχει την ικανότητα να επιβιώνει ακόμη και σε μέρη με λίγο φως. Οι χαμηλές ποικιλίες της Δράκαινας ταιριάζουν στους πάγκους, στα γκισέ και στα γραφεία, ενώ τα ψηλότερα φυτά είναι ιδανικά για να προσθέσουν ζωή σε μια γωνία του σαλονιού, της τραπεζαρίας ή της κρεβατοκάμαρας. 

Πληροφορίες για τη συντήρηση και φροντίδα της δράκαινας.

Όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, η Δράκαινα αυξάνει την ποιότητα της ζωής μας και είναι σημαντική για την ευημερία μας. Θα μας βοηθήσει να αναπνέουμε καλύτερα καθώς διαθέτει την ιδιότητα να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, να απελευθερώνει το οξυγόνο, καθώς και να αφαιρεί τις τοξίνες βοηθώντας έτσι στον καθαρισμό του αέρα.

Οι Δράκαινες είναι είναι εύκολα στην φροντίδα τους φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν και να προσαρμοστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον.

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το φυτό σας:

Φως

Η Δράκαινα αναπτύσσεται καλύτερα όταν λαμβάνει 2-4 ώρες έμμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Αντέχει και στο λιγότερο φως αλλά η ανάπτυξη της θα επιβαρυνθεί σημαντικά και δεν θα φαίνεται τόσο πράσινη και πλούσια σε φύλλα. Τοποθετήστε το φυτό σας σε ένα σημείο που δεν έρχεται σε επαφή με άμεσο ήλιο, καθώς οι ακτίνες του θα κάψουν το φύλλωμά του. Το φιλτραρισμένο φως, όπως πίσω από μια κουρτίνα ή ένα ημι-σκιερό σημείο είναι μια ιδανική τοποθεσία.

Νερό

Η Δράκαινα απαιτεί λιγότερο νερό από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Αφήστε πάντα το πάνω χώμα να στεγνώσει πριν το πότισμα. Αγγίξτε το χώμα με τα δάχτυλά σας κάθε λίγες μέρες για να δείτε πόσο υγρό είναι. Το κρύο νερό θα σοκάρει το φυτό, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι χλιαρό. Καθώς η Δράκαινα είναι ευαίσθητη στο φθόριο, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο νερό της βρύσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για τη φροντίδα της. Η σήψη της ρίζας είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το φυτό Δράκαινα οπότε προσέξτε να μην τη ποτίζετε υπερβολικά.

Υγρασία

Η Δράκαινα είναι ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που αγαπάει την υγρασία. Μπορείτε να βελτιώσετε την υγρασία με έναν εμπορικό υγραντήρα ή τοποθετώντας το φυτό σε ένα δίσκο με βότσαλα, με το νερό να φτάνει ακριβώς κάτω από τις κορυφές με βότσαλα.

Θερμοκρασία

Η Δράκαινα προτιμά θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 18 - 26 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται μακριά από κρύα ρεύματα, συσκευές θέρμανσης και ψύξης. Τη νύχτα, οι 10–13 ° C είναι καλά, αλλά μην αφήνετε τη θερμοκρασία να πέσει χαμηλότερα από αυτή καθώς δεν αγαπούν καθόλου το πολύ κρύο. 

Λίπασμα

Κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τροφοδοτήστε το υγρό λίπασμα στο φυτό σας μία φορά το μήνα. Επιλέξτε ένα καλά ισορροπημένο λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή του υγρού λιπάσματος με το φύλλωμα της Δράκαινας. 

Τοξικότητα

Η Δράκαινα είναι τοξική για γάτες και σκύλους. Δεν θεωρείται δηλητηριώδες για τον άνθρωπο αλλά δεν πρέπει να καταπίνεται.

Παράσιτα και ασθένειες

Αν και οι Δράκαινες είναι εύκολο να ευδοκιμήσουν, είναι ευαίσθητες σε παράσιτα και ακάρεα. Χρησιμοποιήστε ένα μεγεθυντικό φακό για να ελέγξετε κάτω από τα φύλλα για αυτά τα παράσιτα μία φορά την εβδομάδα.

  • Αν τα χαμηλά φύλλα του φυτού πέφτουν. Υπερβολική ξηρασία. Ποτίζετε το φυτό πιο συχνά και να το ψεκάζετε τακτικά.
  • Αν έχει ξεθωριασμένα φύλλα. Λιγοστό φως. Μεταφέρετε το φυτό σε φωτεινότερη θέση.
  • Αν τα φύλλα είναι κιτρινισμένα με ιστούς αράχνης στην κάτω επιφάνεια. Προσβολή με τετράνυχο. Το φυτό πρέπει να ψεκαστεί με το κατάλληλο σκεύασμα.
  • Αν σταματάει η ανάπτυξη του φυτού και τα φύλλα πέφτουν. Πολύ κρύο περιβάλλον. Το φυτό πρέπει να μεταφερθεί σε θερμότερο χώρο.
  • Αν τα φύλλα και οι ρίζες σαπίζουν. Υπερβολικό πότισμα. Αφήστε το φυτό χωρίς νερό μέχρι να συνέλθει και στη συνέχεια ποτίζετε πιο αραιά.
  • Αν τα νέα φύλλα είναι παραμορφωμένα και μικρά. Η ανάπτυξη είναι πολύ μειωμένη. Το φυτό χρειάζεται λίπανση.
  • Αν τα φύλλα έχουν γκριζοπράσινες κηλίδες στην επιφάνειά τους. Προσβολή από μύκητες. Ψεκάστε με ειδικό σκεύασμα.
  • Αν τα φύλλα έχουν αλλοιωμένο χρώμα και καστανά έντομα στην κάτω επιφάνειά τους. Προσβολή με κοκκοειδή. Τα αφαιρείτε με βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, ένα προς ένα. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, χρειάζεται αντιμετώπιση με ειδικό σκεύασμα.

Συμβουλή: Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης των παρασίτων είναι να σκουπίζετε τακτικά τα φύλλα απαλά με ένα υγρό πανί κάθε λίγες εβδομάδες. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τη συσσώρευση σκόνης στη Δράκαινά σας, το οποίο είναι ένα κοινό πρόβλημα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Κλάδεμα

Μερικές ποικιλίες του φυτού Δράκαινα μπορούν να μεγαλώσουν έως και 3 μέτρα, αλλά μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το ύψος τους με λίγο κλάδεμα. Κλαδέψτε τις Δράκαινες την άνοιξη για να ελέγξετε το μέγεθος και το σχήμα τους. Για να μειώσετε το ύψος, κόψτε το πάνω μέρος του κυρίου στελέχους του φυτού με ψαλίδα κλαδέματος. Μπορείτε να το μειώσετε όσο θέλετε. Επίσης, κόψτε τα φύλλα στους κόμβους, εκεί όπου τα φύλλα βγαίνουν από το κλαδί.

Τύποι φυτών Dracaena

Υπάρχουν πάνω από 40 καλλιεργούμενες ποικιλίες Δράκαινας, οι οποίες προέρχονται από την Μαδαγασκάρη και από τα δάση στην Αφρική. Βρείτε παρακάτω μερικές διαφορετικές ποικιλίες για να επιλέξετε τη σωστή για εσάς.

  • Δράκαινα Janet Craig έχει συμπαγή κοντά πράσινα φύλλα καθιστώντας το ένα θαμνώδες φυτό που προσαρμόζεται καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
  • Δράκαινα Massangeana χρησιμοποιείται ευρέως σε εσωτερικούς χώρους. Χαρακτηρίζεται από τα παχιά, ξυλώδη κλαδιά της και τα μακριά φύλλα σαν ιμάντες. Αν και ο μέτριος φυσικός φωτισμός είναι ιδανικός, είναι ανθεκτικές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μεγαλώνει αργά, οπότε διατηρείται στον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να απαιτείται πολλή συντήρηση.
  • Δράκαινα Surculosa "Florida Beauty" είναι μικρότερη και πιο θαμνώδης από τα περισσότερα είδη της Δράκαινας, σπάνια φτάνει πάνω από 60 εκατοστά. Ονομάζεται επίσης Gold Dust Plant ή Spotted Dracaena. Μπορεί να ανεχθεί το χαμηλό φως, αλλά ευδοκιμεί και με έντονο, έμμεσο ηλιακό φως.
  • Η Lemon Lime Δράκαινα έχει λαμπερά κίτρινα και πράσινα φύλλα με λεπτές λευκές ρίγες. Αναπτύσσεται καλά σε χαμηλό φωτισμό. Με τα χαρούμενα φύλλα του, αυτό το φυτό είναι ιδανικό για να φωτίζει οποιοδήποτε δωμάτιο ή μια σκιερή γωνία.
  • Η Δράκαινα Marginata γνωστή και ως Δράκαινα της Μαδαγασκάρης μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία του φυτού. Αυτή η ποικιλία έχει πολύ λεπτά φύλλα με πολύ λεπτό κορμό. Αναπτύσσεται πολύ αργά και μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 5 χρόνια για να φτάσει στο μέγιστο ύψος τους. Προτιμά το έντονο, έμμεσο ηλιακό φως, αλλά αντέχει και σε χαμηλότερο φως. Είναι εξαιρετικά φυτά εσωτερικού χώρου επειδή είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.
  • Η Δράκαινα Reflexa κοινώς γνωστή και ως "Τραγούδι της Ινδίας" ή "Pleomele" είναι ένα είδος καλλωπιστικού φυτού που έχει πολλαπλά στελέχη. Αυτό το είδος δράκαινας είναι γνωστή για τα λαμπερά αειθαλή φύλλα της, το πλούσιο χρώμα του φυλλώματος και τα χοντρά ξυλώδη στελέχη της. Ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους ή σε έναν μερικώς σκιερό εξωτερικό χώρο.

Η Δράκαινα είναι ένα υπέροχο φυτό που λειτουργεί καλά σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους σε μερική σκιά. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φυτά στο σπίτι και στο χώρο εργασίας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να μειώσουν το άγχος. Αγοράστε φυτά με μεγάλη ευκολία από το eshop μας και θα σας τα παραδόσουμε αυθημερόν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, μέχρι και τη Κηφισιά. Επιλέξτε το κατάλληλο από τη μεγάλη μας γκάμα φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και μεταφέρετε την ομορφιά του εξωτερικού χώρου στον χώρο σας σήμερα!