ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ημέρα του πατέρα - Πληροφορίες και Ιστορία

Η Ημέρα του Πατέρα είναι η ετήσια κινητή γιορτή προς τιμήν του πατέρα, και γενικά την επιρροή των πατέρων στην κοινωνία. Έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θεωρείται συμπληρωματική γιορτή μαζί με την Ημέρα της Μητέρας.

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην ιστορία και ας πούμε λίγα λόγια για το πώς και από πού ξεκίνησε αυτή η γιορτή.

Η πρώτη ιστορικά καλά οργανωμένη γιορτή της Ημέρας του Πατέρα πραγματοποιήθηκε στο Φέρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια, στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν τους 210 πατέρες που πέθαναν σε ορυχείο στη Momonga, τον Δεκέμβριο του 1907.

Επίσης η Clayton μπορεί να είχε επηρεαστεί από την πρώτη γιορτή της Ημέρας της Μητέρας εκείνο το έτος και επέλεξε την πλησιέστερη Κυριακή στα γενέθλια του πρόσφατα αποθανόντος πατέρα της για να γιορτάσει.

Δυστυχώς, αυτή η ημέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην αναγνωριστεί αυτή η ημέρα ως επίσημη αργία, ούτε να γιορτάσει ξανά.

Όλη η αναγνώριση για την Ημέρα του Πατέρα πήγε στη Sonora Dodd από το Σποκέιν  της Ουάσιγκτον. Η Dodd μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Clayton. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος ήταν βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865), καθώς και όλους τους άλλους βετεράνους πατέρες αυτού του πολέμου. 

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αφορούσε την επίσημη ημέρα της Ημέρας του Πατέρα το 1913 απορρίφθηκε λόγω φόβων σχετικά με την εμπορευματοποίηση της γιορτής. Το 1916, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson επισκέφθηκε το Σποκέιν όπου μίλησε για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς επίσης έκανε και μια αποτυχημένη προσπάθεια να επισημοποιήσει την ημέρα από το Κογκρέσο. Το 1924, ο Πρόεδρος Calvin Coolidge πρότεινε επίσημα μια ειδική ημερομηνία για τον εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έγινε δεκτή. 

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες προώθησης της εορτής, το 1966 ο Πρόεδρος Lyndon Johnson εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επίσημα τους πατέρες, καθιστώντας την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ολοκλήρωσε την αργία ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μετά την τελική αποδοχή της γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι η πρώτη γιορτή του πατέρα διοργανώθηκε το 1910 από την Dodd, κάποιος που συμμετείχε στην εκδήλωση της Clayton του 1908 κατάφερε να αποδείξει ότι η γιορτή είχε πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Σε όλο τον κόσμο η ημέρα για την γιορτή του Πατέρα ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ένωση ΣΥΓΑΠΑ, που υποστηρίζει τις ανάγκες των διαζευγμένων πατέρων, ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τον ρόλο του πατέρα στην κοινωνία, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, μαζί με τους περισσότερους Ευρωπαίους, γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, όταν τα σχολεία είναι ακόμα ανοιχτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια. Ένα μπουκέτο με λουλούδια εποχής ή μία σύνθεση με ανθεκτικά φυτά είναι από τα πιο δημοφιλή δώρα για τον πατέρα.

Κίνα

Στη Δημοκρατία της Κίνας, δεν υπάρχει επίσημη Ημέρα του Πατέρα. Μερικοί άνθρωποι γιορτάζουν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, σύμφωνα με την παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται επίσης σε συγκεκριμένες διοικητικές περιοχές.

Ινδία

Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου στην Ινδία και δεν θεωρείται ημέρα αργίας. Η ημέρα συνήθως γιορτάζεται μόνο στις μεγαλύτερες πόλεις όπως το Μουμπάι, το Νέο Δελχί, την Καλκούτα και άλλες. Αυτή την ημέρα συνήθως τα παιδιά χαρίζουν δώρα όπως ευχετήριες κάρτες, ηλεκτρονικές συσκευές, πουκάμισα και ρούχα, κούπες καφέ ή βιβλία στους πατέρες τους.

Γαλλία

Στη Γαλλία η ιδέα της Ημέρας του πατέρα έλαβε χώρα το 1949 για εμπορικούς λόγους. Ο σκηνοθέτης Marcel Quercia ήθελε να πουλήσει τον αναπτήρα του έτσι διοργάνωσε μία καμπάνια στη Γαλλία και με το σύνθημά «Οι μπαμπάδες μας έλεγαν, για την ημέρα του πατέρα, όλοι θέλουν ένα Flaminaire». Το 1952, οι αργία έγινε επίσημη. Μια εθνική επιτροπή για την Ημέρα του Πατέρα ιδρύθηκε για να δώσει ένα βραβείο για τους πατέρες που το άξιζαν περισσότερο.

Γερμανία

Στη Γερμανία, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται διαφορετικά από άλλα μέρη του κόσμου. Γιορτάζεται πάντα την Ημέρα της Αναλήψεως (την Πέμπτη σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα), η οποία είναι ομοσπονδιακή αργία. Περιφερειακά, ονομάζεται επίσης ημέρα των ανδρών ή ημέρα των κυρίων. Είναι παράδοση για ομάδες ενήλικων ανδρών κάθε ηλικίας να διοργανώνουν εκδρομές στην φύση καταναλώνοντας πολλά  μπουκάλια κρασιού ή μπύρας (ανάλογα με την περιοχή) . Πολλοί άντρες χρησιμοποιούν αυτή την ημέρα ως ευκαιρία να μεθύσουν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, τα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ πολλαπλασιάζονται επί τρία αυτήν την ημέρα. Πολλοί Γερμανοί παίρνουν ρεπό την επόμενη Παρασκευή στη δουλειά, και ορισμένα σχολεία είναι κλειστά.

Ολλανδία

Στις Κάτω Χώρες, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και δεν είναι αργία. Παραδοσιακά, όπως και την Ημέρα της Μητέρας, συνηθίζεται τα παιδιά και οι γονείς να μαζεύονται και να γευματίζουν, συνήθως στο σπίτι των παππούδων. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες άρχισαν να γευματίζουν και σε εστιατόρια και όπως την Ημέρα της Μητέρας, είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες για εστιατόρια. Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών διαθέτουν κάθε είδους ειδικές προσφορές για πατέρες: κάλτσες, γραβάτες, ηλεκτρονικά είδη, αρώματα, καλλυντικά και προϊόντα υγείας για άνδρες.

Καναδάς

Στον Καναδά, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και τα παιδιά κάθε ηλικίας συνηθίζεται να ξοδεύουν χρόνο με τον πατέρα τους. Μικρές οικογενειακές συγκεντρώσεις και η αποστολή δώρων είναι μέρος των εορτασμών που διοργανώνονται για την Ημέρα του Πατέρα.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Συνήθως, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν με την πατρική φιγούρα στη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί στην ημέρα αυτή προωθώντας ευχετήριες κάρτες και δώρα όπως ηλεκτρονικά και εργαλεία για τον πατέρα. Τα σχολεία και άλλα παιδικά προγράμματα έχουν συνήθως δραστηριότητες για να κάνουν δώρα την Ημέρα του Πατέρα.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, που είναι η πρώτη Κυριακή της άνοιξης στην Αυστραλία. Οι περισσότερες οικογένειες χαρίζουν στους πατέρες δώρα και κάρτες και μοιράζονται ένα γεύμα. Αναγνωρίζεται ως εθνική εορτή, ωστόσο δεν θεωρείται δημόσια αργία.

Στην ουσία, είναι μια γιορτή που σκοπό έχει να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας, καθώς πολύ συχνά στην κοινωνία μας, οι πατέρες έχουν τη δεύτερη θέση. Και μην ξεχνάτε ότι, όπως λέμε, η μητέρα είναι μόνο μία, έτσι ο μπαμπάς είναι μόνο ένας!

Χρόνια πολλά στους πατέρες σε όλο τον κόσμο! Ευχηθείτε στον πατέρα ή στο άντρα που είναι σημαντικός για εσάς με ένα δώρο που θα τον κάνει να νιώσει ξεχωριστός στη ζωή σας. Ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο ή στο κοντινότερο ανθοπωλείο και βρείτε δώρα και λουλούδια που θα εντυπωσιάσουν τον αγαπημένο σας πατέρα.