ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Φροντίστε την γκουσμάνια σας

Ξέρετε πόσο απλό είναι να φροντίσετε την γκουσμάνια;

Η γκουσμάνια ή γκουζμάνια είναι ένα από τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να έχετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Στολίζει με στυλ και άποψη τον χώρο και χαρίζει εξωτικές και τροπικές νότες στην ατμόσφαιρα. Σας προτείνουμε να την τοποθετήσετε κάπου χαμηλά, π.χ. στο πάτωμα, ώστε να εμφανίζεται καλύτερα το ιδιαίτερο σχήμα της.
Η γκουσμάνια είναι ένα φυτό που μπορεί να αποκτήσουν όλοι, καθώς, οι απαιτήσεις της σε φροντίδα δεν είναι και πολλές. Χρειάζεται απλά φωτεινό ή ημισκιερό περιβάλλον και αρκετή υγρασία.
 
Ας την ανακαλύψουμε μαζί! 

Ανήκει στα φυτά που δεν έχουν μίσκο και είναι ένα αειθαλές φυτό.
Η γκουσμάνια κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής  και λέγεται ότι ανήκει στην οικογένεια του ανανά. Σαν κατηγορία φυτού συγκαταλέγεται στα επίφυτα, δηλαδή στα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε κορμούς δέντρων. Για αυτό και η ιδανική θέση για τη γκουζμάνια είναι το θερμοκήπιο, μια κλειστή βιτρίνα λουλουδιών, ή οι κορμοί των δέντρων, όπου μπορεί να γαντζωθεί, σαν επίφυτο.
 
Αν θέλαμε να την περιγράψουμε, μια πρόταση δεν θα ήταν αρκετή. Έχει μακριά πράσινα φύλλα και από την βάση της αναδεικνύεται ένας μακρύς μίσχος που στην πραγματικότητα δεν είναι άνθος αλλά βράκτια φύλλα. Αυτά τα βράκτια φύλλα έχουν έντονο χρώμα και δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω πράσινα κλασικά φύλλα του φυτού.
 
Διατηρούνται μάλιστα αρκετούς μήνες, πολύ περισσότερους και  από ότι διατηρούνται τα ίδια της τα άνθη. Τα πραγματικά πάντως άνθη της είναι τα μικρά κίτρινα λουλούδια που βρίσκονται ανάμεσα στα βράκτια φύλλα. Το χρώμα τους ποικίλει. Μπορεί να είναι κόκκινο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί ή και βαθύ μπορντό ακόμη και δίχρωμα. Το πιο δημοφιλές είδος στο εμπόριο είναι η guzmania lingulata.
 
Η γκουσμάνια μετά την ανθοφορία της πεθαίνει. Πιο συγκεκριμένα, πεθαίνει το καλοκαίρι αφού έχει παράξει τα λουλούδια της, από τα οποία αλλά νέα φυτά μπορούν εύκολα να παραχθούν, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν. Αν θέλετε να την πολλαπλασιάσετε να ξέρετε ότι στη βάση του φυτού σχηματίζονται παραφυάδες, τις οποίες μπορείτε να αποκολλήσετε και να μεταφυτέψετε. Η ανθοφορία θα έρθει μετά από 2 περίπου χρόνια.
Οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης και ευφορίας της γκουσμάνιας:

Ηλιακό φως:
Η γκουσμάνια  αγαπάει το ηλιακό φως, αλλά όχι την άμεση έκθεσή της σε αυτό. Χρειάζεται απαραίτητα φιλτραρισμένο ή έμμεσο ηλιακό φως.
 
Θερμοκρασία:
Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ζεστό περιβάλλον. Η θερμοκρασία του χώρου, στον οποίο θα ενταχθεί, θα πρέπει να είναι θερμοκρασία δωματίου δηλαδή από 18°C  με 25 °C. Το χειμώνα η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 18°C και το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 27°C.

Υγρασία:
Όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, η γκουσμάνια προτιμά μέτρια έως υψηλή υγρασία. Το έδαφος του φυτού πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκληθούν μύκητες και βακτήρια. Καλό είναι στη βάση να έχετε πιατάκι αποστράγγισης, για να απομακρύνετε το περίσσιο νερό. Για να βοηθήσετε την καλή αποστράγγιση, τοποθετήστε μερικά βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας σας.
Προσέξτε να μην αφήνετε το χώμα να γίνει πάρα πολύ ξηρό ή στεγνό.
Το καλοκαίρι  καλό είναι να ψεκάζετε το φύλλωμά της με δροσερό νερό.
 
Πότισμα:
Σαν φυτό χρειάζεται μέτριο πότισμα μια φορά την εβδομάδα και με ψεκασμό με  χλιαρό νερό στα φύλλα της, ειδικά το καλοκαίρι. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης αποζητά άφθονο πότισμα με μαλακό νερό, που θα ελαττώσετε το χειμώνα, και ψεκασμό των φύλλων της. Να ποτίζετε τη γκουζμάνια στο κέντρο του ρόδακα. Ένδειξη ότι το φυτό θέλει πότισμα είναι όταν τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού παίρνουν καστανό χρώμα και αρχίζουν να μαραίνονται.
 
Λίπανση:
Από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο καλό είναι να την φροντίσετε και με λίγο λίπασμα. Ρίξτε της ελαφρό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες περίπου.
 
Η Γκουσμάνια είναι από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά και μαζί με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να δημιουργήσει όμορφους συνδυασμούς. Στο anthemionflowers.com μπορείτε να βρείτε αυτό το εκπληκτικό φυτό σε διάφορα χρώματα και μεγέθη για να επιλέξετε το ιδανικό για τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και για τον δικό σας χώρο.