Αν ο αγαπημένος σας ή η αγαπημένη σας σας χάρισε την αγάπη του μαζί με μια τριανταφυλλιά σίγουρα θα θέλετε να την φροντίσετε με τον πιο σωστό τρόπο και να την διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Η τριανταφυλλιά μπορεί να είναι αγαπημένο φυτό αλλά θέλει ξεχωριστή φροντίδα για να επιβιώσει και να σας χαρίσει τα πλούσια άνθη της. Ανεξάρτητα το είδος της τριανταφυλλιάς, είτε είναι αναρριχώμενη, θαμνώδη, νάνος ή μίνι, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να την φροντίσετε όμορφα και ολοκληρωμένα.
Τοποθεσία τριανταφυλλιάς
Καταρχήν επιλέξτε να τοποθετήσετε το φυτό σας σε ένα σωστό σημείο, στο οποίο όχι μόνο θα προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και θα βοηθήσει και στην ανάπτυξή της.
Οι τριανταφυλλιές, χρειάζονται πολύ ήλιο. Ο ήλιος βοηθάει στην πλούσια ανθοφορία.
Στον κήπο, φυτεύονται συνήθως σε απόσταση περίπου 50 εκ. η μία από την άλλη. Αν η ποικιλία σας είναι νάνος ή εδάφους τότε η ενδιάμεση απόσταση μπορεί να είναι και μικρότερη.
Στο μπαλκόνι, η τριανταφυλλιά σας παραμένει αυτόνομη και ανεξάρτητη στην γλάστρα της. Αν το μπαλκόνι σας είναι μικρό προσέξτε που θα την τοποθετήσετε, ώστε να μην σας πληγώσουν τα αγκάθια της καθώς περνάτε.
Έδαφος και χώμα τριανταφυλλιάς
Το έδαφος που θα φυτέψετε ή θα μεταφυτέψετε την τριανταφυλλιά σας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία, να συγκρατεί την υγρασία, χωρίς όμως να παραμένει πολύ υγρό. Γενικά η τριανταφυλλιά, προτιμά έδαφος με πολύ καλή στράγγιση, γόνιμο και δεν χρειάζεται πέτρες. Στη γλάστρα σας προτείνουμε να αναμείξετε χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου μαζί με κοινό χώμα κήπου και λίγη ελαφρόπετρα.
Προστασία από το κρύο
Αν φροντίζετε την τριανταφυλλιά όλο τον χρόνο, τότε σίγουρα της έχετε προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια και δυνάμεις για να αντέχει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες. Για την καλύτερη προστασία τους από τον παγετό και το χιόνι, στις αρχές του χειμώνα, τοποθετήστε αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα της. Αν οι τριανταφυλλιές σας είναι σε γλάστρες τοποθετήστε τις πάνω σε κάποια βάση, ώστε να μην ακουμπάει η γλάστρα απευθείας στο παγωμένο έδαφος.
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία, καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να ενισχύουμε την τριανταφυλλιά με ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές. Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του λιπάσματος, μην ξεχνάτε, ανά συχνά χρονικά διαστήματα, να σκαλίζετε το χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού. Μία φορά το χρόνο, ιδανικά την εποχή της άνοιξης, σας προτείνουμε να προσθέσετε στη γλάστρα ή στο λάκκο της τριανταφυλλιάς καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη ή φυλλόχωμα. Με αυτόν τον τόσο απλό τρόπο, εμπλουτίζεται το έδαφος με πλούσιες οργανικές ουσίες. Σταματήστε τις λιπάνσεις 6 εβδομάδες περίπου πριν από τα πρώτα κρύα του χειμώνα, στα μέσα δηλαδή του Οκτώβρη.
Tip: Μην αφαιρείτε τα τελευταία άνθη του φθινοπώρου από τις τριανταφυλλιές για να μην ενθαρρύνετε τη χειμωνιάτικη δραστηριότητα και για να ξεκινήσει ομαλά ο χειμερινός λήθαργος.
Πότισμα τριανταφυλλιάς
Το νερό για την τριανταφυλλιά είναι απαραίτητο στοιχείο καθώς χρειάζεται υγρό και δροσερό έδαφος για να αναπτυχθεί. Αν τη ποτίζετε σωστά θα σας χαρίσει πλούσια και υγιή άνθη. Θα πρέπει να φροντίζετε να την ποτίζετε τόσο συχνά, ώστε να διατηρείται το έδαφος της υγρό σε αρκετά μεγάλο βάθος. Τις ημέρες του καλοκαιριού που έχει πολλή ζέστη, μην παραλείπετε να την ποτίζετε σχεδόν καθημερινά. Ανάλογα την υγρασία στο χώμα να ρίχνετε περισσότερο ή λιγότερο νερό. Μετά από 3-4 ποτίσματα θα πρέπει να σκαλίζετε λίγο το χώμα, ώστε να αερίζονται καλύτερα οι ρίζες του φυτού σας.
Κλάδεμα τριανταφυλλιάς
Το τέλος του χειμώνα ή η αρχή της άνοιξης είναι η ιδανική εποχή για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς σας, αφού πρέπει να γίνεται όταν περάσουν τα μεγάλα κρύα και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Ανάλογα με την περιοχή, μπορείτε να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές σας Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Οι μίνι τριανταφυλλιές πρέπει να κλαδεύονται πάντα για να αφαιρεθούν οι βλαστοί που έδωσαν λουλούδια, ώστε να δυναμώσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Να θυμάστε ότι οι θαμνώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές για να μας δώσουν πλούσια και άφθονα άνθη χρειάζονται βαθύ κλάδεμα. Επίσης, μην παραλείπετε ν' αφαιρείται τακτικά τα ξερά άνθη και κλαδάκια της, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ασθένειες της τριανταφυλλιάς
Δυστυχώς, οι τριανταφυλλιές συχνά υποφέρουν από διάφορες ασθένειες και εχθρούς που μειώνουν σημαντικά την παραγωγή των λουλουδιών. Μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα των τριανταφυλλιών είναι:
Τετράνυχος
Ο τετράνυχος είναι ο πιο κοινός εχθρός των τριαντάφυλλων. Θα τον βρούμε κυρίως στις κάτω επιφάνειες των φύλλων, όπου τρέφεται με απομύζηση των χυμών του φυτού. Αν τα τριαντάφυλλα έχουν τετράνυχο, θα παρατηρήσουμε κίτρινα, ξηρά σαν καμένα φύλλα στο φυτό. Λόγω του ότι τα έντομα αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα κατά των φυτοφαρμάκων, η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχό τους είναι μέσω βιολογικής διαχείρισης. Χημική παρέμβαση γίνεται μόνο αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και πάντα υπό την επίβλεψη ενός γεωπόνου.
Μελανή κηλίδωση
Η μαύρη κηλίδα είναι μια κοινή και σοβαρή ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae και είναι πιο σοβαρή μετά από πολύ υγρές, ζεστές περιόδους την άνοιξη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα τριαντάφυλλα ως κυκλικές, μαύρες κηλίδες που περιβάλλονται από μια κίτρινη περιοχή. Τα μολυσμένα φύλλα πέφτουν συχνά από το φυτό. Η μόλυνση συνεχίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, τα μολυσμένα φυτά μπορεί να έχουν χάσει όλα τα φύλλα τους.
Πρόληψη και Θεραπεία: Η εξάπλωση της μαύρης κηλίδας μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τα παρακάτω:
Κλαδέψτε τα μολυσμένα φυτά κατά την διάρκεια του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Προσπαθήστε να μην ρίχνετε νερό στα φύλλα κατά την διάρκεια του ποτίσματος.
Χρησιμοποιήστε ψεκαστικά μυκητοκτόνα για να ελέγξετε αποτελεσματικά τη μαύρη κηλίδα.
Ωίδιο
Το ωίδιο είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ασθένειας της τριανταφυλλιάς. Προκαλείται από τον μύκητα, Sphaerotheca pannosa και παράγει μια γκρίζα-λευκή σκόνη ουσία στις επιφάνειες των φύλλων, βλαστών και μπουμπουκιών. Τα μολυσμένα φύλλα μπορεί να παραμορφωθούν και μπορεί να εμφανιστεί κάποια πτώση φύλλων. Τα μπουμπούκια μπορεί να μην ανοίξουν και αυτά που μπορούν να παράγουν λουλούδια κακής ποιότητας. Μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου όταν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και η σχετική υγρασία είναι υψηλή τη νύχτα και χαμηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο σοβαρή σε σκιερές περιοχές και σε πιο κρύες περιόδους.
Πρόληψη και θεραπεία: Αφαιρέστε και καταστρέψτε τα άρρωστα φύλλα και τους βλαστούς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Εάν η ασθένεια είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί χημικό έλεγχο, επιλέξτε ένα μυκητοκτόνο που ελέγχει τόσο το μαύρο σημείο όσο και το ωίδιο. Εφαρμόστε όλες τις χημικές ουσίες σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.
Σκωρίαση
Η σκωρίαση αποτελεί μια ιδιαίτερα διαδεδομένη ασθένεια για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς. Πρόκειται για ένα μύκητα αυτόοικο, δηλαδή ολοκληρώνει το βιολογικό του κύκλο πάνω στην τριανταφυλλιά, αλλά και μακροκυκλικό, σχηματίζει δηλαδή όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας τυπικής σκωρίασης (αικίδια, σπερμογόνια, ουρεδοσπόρια, τελειοσπόρια, βασιδιοσπόρια).
Αντιμετώπιση: Για την αντιμετώπιση του παθογόνου συνιστάται η απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων τμημάτων του φυτού. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η επικράτηση υψηλής υγρασίας, όπου μεγαλώνουν οι τριανταφυλλιές, καθώς η συνεχής υγρασία αποτελεί ευνοϊκή παράμετρο για την εμφάνιση του παθογόνου. Τέλος είναι δυνατή και η χημική αντιμετώπιση του παθογόνου.
Περονόσπορος
Ο περονόσπορος της τριανταφυλλιάς αποτελεί μια ασθένεια γνωστή στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οφείλεται στο μύκητα Peronospora sparsa και όλες οι ποικιλίες της τριανταφυλλιάς είναι ευπαθείς στην ασθένεια, με διαφορετικό ωστόσο βαθμό ευπάθειας η κάθε μια.
Αντιμετώπιση: Για την αντιμετώπιση του παθογόνου συνιστάται η αφαίρεση και η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών οργάνων της τριανταφυλλιάς. Σημαντική είναι και η χρησιμοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από το παθογόνο. Τέλος, μπορούν να πραγματοποιηθούν και ψεκασμοί με διάφορα μυκητοκτόνα του εμπορίου.
TIP: Οι τριανταφυλλιές καλό είναι να κλαδεύονται κάθε χρόνο για να ανανεώνονται οι παλιοί βλαστοί, να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και να διατηρείται το σχήμα τους. Αν δεν κλαδευτεί η τριανταφυλλιά σωστά και συχνά, τότε να ξέρετε ότι θα μειώνονται συνεχώς τα άνθη που θα παράγει αλλά και η ποιότητά τους.
Φροντίστε σωστά την τριανταφυλλιά σας και σίγουρα θα σας ανταμείψει με όμορφα τριαντάφυλλα, σε υπέροχα χρώματα, πλούσια ανθοφορία και σαγηνευτικά αρώματα.
Αν δεν έχετε ήδη μια τριανταφυλλιά και θέλετε να αποκτήσετε μια ή να χαρίσετε σε φίλους, γνωστούς και αγαπημένους, επισκεφθείτε το www.anthemionflowers.com και επιλέξτε τη δική σας τριανταφυλλιά με κόκκινα άνθη, λευκά άνθη, κίτρινα μπουμπούκια ή όποιο χρώμα επιθυμείτε. Σας περιμένουμε!