ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Βαρβάρα !

Ιδανικά Φυτά για Κάθε Δωμάτιο ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Τα φυτά είναι υπέροχα σε κάθε χώρο του σπιτιού. Μπορούν να προσθέσουν χρώμα, ζωή και καθαρό αέρα σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας. Βρείτε παρακάτω τα ιδανικά φυτά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Τραπεζαρία

Προσθέστε στην περιοχή της τραπεζαρίας (όπου συγκεντρωνόμαστε με φίλους και την οικογένειά μας) φρεσκάδα και ζωντάνια με τα σωστά φυτά εσωτερικού χώρου. Λάβετε υπόψη ότι η επιλογή φυτών εσωτερικού χώρου για την τραπεζαρία δεν διαφέρει από τον τρόπο επιλογής φυτών σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο στο σπίτι σας. Απλά εξετάστε το διαθέσιμο φως και χώρο, και στη συνέχεια επιλέξτε εντυπωσιακά φυτά.

Φίκος: Ένα παραδοσιακό, από τα πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που μεγαλώνει πολύ καλά μέσα σε γλάστρα και σε εσωτερικούς χώρους. Ένα φυτό που με τα υπέροχα, μεγάλα, σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, έντονου πράσινου χρώματος δεν περνά απαρατήρητο μέσα στον χώρο. Όπως και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ο φίκος είναι ένα εύκολο φυτό να το συντηρήσεις και το φωτεινό περιβάλλον είναι ιδανικό για την καλή του ανάπτυξη. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φύλλα ανά 2 εβδομάδες περίπου με υγρό πανάκι για να φεύγει η σκόνη. Το φυτό αυτό χρειάζεται πότισμα μόνο όταν στεγνώσει το επάνω στρώμα του χώματος του. Είναι από τα φυτά που έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι διατηρούν την ατμόσφαιρα καθαρή. Τοποθέτησε το κοντά στην αγαπημένη σου θέση για να απολαύσεις τον καθαρό αέρα.

Προσοχή: Εάν ο φίκος πληγωθεί τότε βγάζει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό το οποίο είναι τοξικό και ερεθιστικό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Έτσι, αν παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο θα πρέπει να καθαριστεί αμέσως με κάποιο υγρό πανί και να απομακρυνθεί για λίγο από παιδιά ή κατοικίδια.

Σεφλέρα ή αλλιώς Ομπρελόδεντρο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό στην Ελλάδα κυρίως σαν φυτό που «πρασινίζει» τις γωνίες του σπιτιού και του γραφείου. Τα οβάλ φύλλα της είναι πράσινα, σαρκώδη και προσδίδουν ένα τροπικό ύφος στον χώρο. Μεγαλώνει αρκετά γρήγορα και διατηρείται για πολλά χρόνια. Αντέχει στην ξηρασία και αναπτύσσεται καλύτερα στα ηλιόλουστα μέρη, αλλά να μην πέφτει απευθείας πάνω του το ηλιακό φως γιατί θα καούν τα φύλλα της. Αγαπάει τις ζεστές, υγρές συνθήκες. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και γι' αυτό να την ποτίζετε μόνο όταν το επιφανειακό χώμα έχει στεγνώσει έτσι ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες της.  Για τον ίδιο λόγο, φροντίζετε να μην μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ενοχλητικά μυγάκια γύρω από αυτό. Αν και αντέχει στην ξηρασία, έχει ανάγκη από την υγρασία του περιβάλλοντος γι' αυτό φροντίστε ο χώρος στον οποίο βρίσκεται να έχει την απαραίτητη υγρασία. Οι σεφλέρες ζουν πολλά χρόνια και μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς, αν λοιπόν τις περιποιηθείτε θα σας κρατούν συντροφιά για πολύ καιρό.

Το Γιούκα είναι ένα αειθαλές φυτό με καταγωγή από τη Βραζιλία, με χαρακτηριστικά μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι, το οποίο έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα και θα χαρίσει μία εξωτική νότα σε κάθε χώρο. Είναι γνωστό ως το δεντράκι της χαράς και της ευτυχίας. Έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά όλους τους τομείς της ζωής μας και είναι σύμβολο της προστασίας και του εξαγνισμού. Είναι από τα λίγα φυτά που ευδοκιμεί σε ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους, καθώς είναι ανθεκτικό στις δυνατές καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου. Είναι ένα σκληρό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο. Μεγαλώνει γρήγορα όταν λαμβάνει επαρκές φως. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει καλά πριν το ποτίσετε. Μπορεί να επιβιώσει εύκολα για αρκετές εβδομάδες χωρίς νερό. Καθώς δεν αγαπάει την παγωνιά του χειμώνα, καλό είναι να αποφεύγουμε να τον τοποθετήσουμε κοντά σε τζάμι, γιατί ίσως εμφανιστούν καφετί κηλίδες πάνω στα φύλλα της. Δεν πρέπει να εκτίθεται σε ρεύματα αέρα και κοντά σε θερμαντικά σώματα.

Η Ζάμια είναι ίσως ένα από τα πιο κομψά φυτά εσωτερικού χώρου και συγχρόνως ίσως και το πιο εύκολο και ανθεκτικό φυτό. Είναι ένα φυτό το οποίο αντέχει σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας και σε σκιερά σημεία. Αγαπάει ένα φωτεινό περιβάλλον αν και τα πάει εξίσου καλά και σε σκιερά σημεία. Θα προσέξουμε μόνο να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες. Είναι πολυετές παχύφυτο με σκληρά και δερματώδη, παχιά σε έντονο πράσινο χρώμα φύλλα. Είναι ανθεκτικό στην έλλειψη νερού. Ποτίστε με λίγο νερό 1 φορά το μήνα όσο είναι χειμώνας και 2 φορές  το μήνα το καλοκαίρι και θα έχεις ένα υγιέστατο φυτό. Η Ζάμια χρειάζεται πολύ ελαφρύ χώμα ώστε να μην κρατάει υγρασία και φυσικά θα πρέπει να τοποθετήσουμε ελαφρόπετρα στον πυθμένα της γλάστρας για να πετύχουμε σωστή αποστράγγιση. Καλό είναι να αφαιρούμε έγκαιρα τα κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα της και να καθαρίζονται συχνά με ένα πανάκι γιατί μαζεύουν εύκολα σκόνη. Είναι ικανή να ομορφύνει κάθε δωμάτιο στο σπίτι μας όπως επίσης μπορεί να δεσπόζει κοντά στην είσοδο αφού σύμφωνα και με το feng shui φέρνει καλοτυχία. 

Η Στρελίτσια ή αλλιώς «πουλί του παραδείσου», είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καλλωπιστικό φυτό που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Έχει πάρει το όνομα της από τα λουλούδια της που μοιάζουν με ράμφη πουλιών. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τροπικά φυτά, φτάνοντας έως και τα 2 μέτρα σε ύψος. Η στρελίτσια μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο, ή να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι. Παρ’ όλα αυτά, ευδοκιμεί περισσότερο σε σημεία, όπου δεν έχει πολλή υγρασία και δυνατό αέρα. Γι’ αυτό είναι πιο γνωστό ως φυτό εσωτερικού χώρου. Τα άνθη της είναι πραγματικά ξεχωριστά και υπάρχουν σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του μοβ. Απαιτεί κανονικό πότισμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διατηρείται σταθερή η υγρασία της. Τον χειμώνα πρέπει να μειώνεται την ποσότητα του νερού και να φροντίζετε να στεγνώνει το χώμα της μεταξύ των ποτισμάτων και να γίνεται καλή αποστράγγιση. Επίσης, μπορείτε να την τοποθετήσεις σε μια θέση, από όπου να βλέπει το φως της ημέρας για λίγη ώρα κάθε μέρα. Η έκθεση στο φως θα βοηθήσει στην ανθοφορία της, κάτι που πραγματικά θα ομορφύνει τον χώρο σας.

Κουζίνα

Στην κουζίνα δημιουργούνται μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας λόγω των θερμών συσκευών μαγειρέματος και συνεπώς τα φυτά πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Φυτά που χρειάζονται συχνότερο  πότισμα είναι μια καλή επιλογή για την κουζίνα αφού ο νεροχύτης είναι εύχρηστος. Από την άλλη πλευρά, τα παχύφυτα και οι κάκτοι φαίνονται όμορφα στο παράθυρο και δεν απαιτούν μεγάλη φροντίδα ενώ τα βότανα όχι μόνο θα διακοσμήσουν την κουζίνα σας, αλλά θα βοηθήσουν να προετοιμάσετε νόστιμα πιάτα.

Το Δεντρολίβανο είναι ένα φυτό πλούσιο σε αρώματα και ευδοκιμεί στα μέρη μας, αφού υπάρχει σε αφθονία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στην κουζίνα μας, θα βοηθήσει με τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες και θα καλλωπίσει το χώρο με τα υπέροχα άνθη του. Ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία καθώς καθαρίζει τον αέρα εξαλείφοντας τις βλαβερές τοξίνες και άλλα είδη ακαθαρσιών και διατηρεί την κουζίνα σας φρέσκια. Μυρίζει τόσο έντονα ώστε μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος. Το δεντρολίβανο εκτός από μυρωδικό, είναι ένα σημαντικό βότανο με πλούσια οφέλη στην υγεία. Συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη συγκέντρωση και προσοχή, ενώ βελτιώνει ακόμη και τη μνήμη

Ο Βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε. Άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα. Είναι ένα φυτό που θέλει αρκετό ήλιο και νερό, αλλά και ιδιαίτερη φροντίδα το χειμώνα για να μην μας καεί απ’ το κρύο. Χρειάζεται την ηλιακή ακτινοβολία, επομένως συνιστάται να τον διατηρείτε κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.  είναι ένα φυτό που έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς καθαρίζει τον αέρα απορροφώντας τα επιβλαβή αέρια από το περιβάλλον. Η υψηλή αντιοξειδωτική ποιότητα αυτού του φυτού εξαλείφει την αρνητική ενέργεια από το σπίτι και κάνει τον χώρο σας να αναπνέει καλύτερα. Εκτός από έντονο άρωμα και γεύση, ο βασιλικός παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αφού έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καταπολεμά το άγχος και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Είναι ένα αρωματικό φυτό που τοποθετείται στα περβάζια για να απομακρύνουν τα κουνούπια.

Η στεφανωτή γνωστό και σαν γιασεμί της Μαδαγασκάρης, είναι ένα αειθαλές φυτό, το οποίο μπορεί να αναρριχηθεί σε διάφορες επιφάνειες. Λειτουργεί καλά και σε ένα κρεμασμένο καλάθι ή μία γλάστρα στην κουζίνα κάνοντας το περιβάλλον της κουζίνας πιο υγιεινό. Είναι η ιδανική λύση για όσους ψάχνουν για μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία ανθίζουν. Τα άνθη της μοιάζουν πολύ με το δικό μας γιασεμί και έχουν όμορφο άρωμα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κουζίνα σας μυρωδάτη, φρέσκια και καθαρή. Η στεφανωτή μπορεί να πάρει αρκετό ύψος, αν βάλεις ένα ψηλό καλάμι στη γλάστρα της και την αφήσεις να αναρριχηθεί. Μπορείς να την περιορίσεις στο ύψος κλαδεύοντας τη προσεκτικά. Είναι ένα φυτό που δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η στεφανωτή χρειάζεται συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού και καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί. Είναι ένα φυτό που πραγματικά αξίζει να έχεις στο χώρο σου. Ωστόσο, είναι ένα από τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται αρκετή φροντίδα. Αν το φροντίζετε σωστά, θα σας δώσει πολλά όμορφα λουλούδια όλο το χρόνο.

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Αντέχει σε διάφορες καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, και η εμφάνισή της με τα παχιά, ακανθώδη και κακτώδη φύλλα της μπορεί να προσθέσει μία τροπική νότα σε κάθε δωμάτιο. Αγαπάει τον ήλιο και το μόνο που χρειάζεται είναι καλό πότισμα όταν το χώμα στη γλάστρα είναι εντελώς στεγνό. Η αλόη αποτελεί ένα κινητό φαρμακείο. Κόβοντας τα φύλλα της θα ανακαλύψετε πως ο χυμός και το ζελέ της, αποτελούν ένα πολύτιμο φάρμακο για πολλές χρήσεις. Κερδίζει μια ιδιαίτερη θέση στην κουζίνα ως φυσικό φάρμακο πρώτων βοηθειών για εγκαύματα και κοψίματα ή απλά ως ενυδατικό για τα χέρια μετά το πλύσιμο των πιάτων. Εκτός από καλαίσθητο και εύκολο στην περιποίηση φυτό, είναι και ένα από τα καλύτερα φυτά στον καθαρισμό του αέρα, καθώς απελευθερώνει οξυγόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα  είναι φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και επιπλέον προσφέρουν μια μινιμαλιστική αίσθηση σε κάθε χώρο. Υπάρχουν πολλά είδη από αυτά τα φυτά που μπορείτε να επιλέξετε. Οι περισσότεροι κάκτοι και παχύφυτα, αγαπούν το έντονο φως, αλλά δεν αντέχουν το άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε εσωτερικούς χώρους είναι συχνά δύσκολο για αυτά να πάρουν αρκετό φως οπότε η τοποθέτησή τους κοντά σε ένα φωτεινό είναι η ιδανική θέση. Είναι φυτά που μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό, και είναι χρήσιμο να τα κρατήσετε κάπου που είναι πιθανό να θυμηθείτε να τα ποτίζετε, όπως κοντά στο νεροχύτη. Διατηρούν την υγρασία, και χρειάζονται μέτριο έως κανονικό πότισμα - όποτε το χώμα είναι στεγνό. Περισσότερο νερό θα προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες, γι’ αυτό πρέπει να στραγγίζει γρήγορα και να στεγνώνει εντελώς μετά από κάθε  πότισμα. Τους αρέσει πραγματικά η ζέστη και επιβιώνουν σε μικρούς χώρους. Διώχνουν την ακτινοβολία και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε παντού, σε σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, χολ, βεράντα, και φυσικά μια καλή θέση είναι δίπλα σε οθόνες, τηλεοράσεις, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ.

Στο anthemionflowers.com θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από φυτά εσωτερικού χώρου για εσάς και τους αγαπημένους σας. Επιλέξτε από το online κατάστημά μας και ομορφύνετε κάθε χώρο.

Συνεχίζεται….