ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ιδανικά Φυτά για Κάθε Δωμάτιο ΜΕΡΟΣ I

Τα φυτά αποτελούν μια όμορφη νότα μέσα στο σπίτι προσθέτοντας φρεσκάδα και ομορφιά αλλά βοηθούν και στο να καθαρίσουν τον αέρα που αναπνέουμε. Αν έχετε άγχος ή απλά αναζητάτε ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον, τα ακόλουθα φυτά θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης σας στον αγαπημένο σας χώρο, το σπίτι σας.

Βρείτε παρακάτω μια λίστα με τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας.

Για να επιλέξετε το ιδανικό φυτό πρέπει να λάβετε υπόψη τις συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας οποιουδήποτε χώρου. 

Υπνοδωμάτιο

Παρακάτω, θα βρείτε τα κατάλληλα φυτά για την κρεβατοκάμαρα που χαρίζουν οξυγόνο και θα βελτιώσουν τον ύπνο σας και την υγεία σας γενικά. 

Η Σανσεβιέρα θεωρείται από τα φυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους. Είναι ένα φυτό που αντέχει το χαμηλό φως και μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα στο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναπτύσσει σκληρά, παχιά, σαρκώδη, (σαν σπαθιά) φύλλα. Υπάρχουν ποικιλίες με φύλλα που έχουν κίτρινο ή λευκό χρώμα. Το πότισμα και η λίπανση είναι κανονική, ποτίζουμε ανά 2-3 μέρες ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες, προσέχοντας το χώμα να είναι πάντα υγρό. Το χειμώνα περιορίζουμε πολύ το νερό και διακόπτουμε τη λίπανση. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1 μέτρο.

Η Λεβάντα είναι ένα πανέμορφο φυτό, αρωματικό και περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν τόσο το σώμα όσο και την ψυχή. Είναι γνωστό ως φυσικό φάρμακο για ύπνο και χαλάρωση. Η λεβάντα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα στρες, οπότε βοηθάει στις αϋπνίες. Η λεβάντα χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τα νεύρα, να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και να βοηθήσει στην κατάθλιψη. Το φυτό λεβάντας αγαπάει την ζέστη και το φως του ήλιου, γι 'αυτό φροντίστε να την τοποθετήσετε σε ένα ηλιόλουστο περβάζι.

Το Χλωρόφυτο γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ή «αεροπλάνο», είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, που δείχνει εξαιρετικά όμορφο, εάν κρεμαστεί από ψηλά,  ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και τις επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα του χώρου μας, αφήνοντας στο χώρο μας καθαρό. Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα και είναι μη τοξικό για τα κατοικίδια ζώα σας. Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποφεύγουμε να το τοποθετούμε σε σημεία με μεγάλη θερμότητα, τζάκια, καλοριφέρ, αλλά και στα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών, καθώς οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία μπορούν να το καταστρέψουν πολύ γρήγορα. 

Το Φιλόδεντρο είναι ένα αναρριχητικό φυτό εσωτερικού χώρου προσαρμόζεται εύκολα και παραμένει υγιές σε κάθε δωμάτιο. Εάν ψάχνετε ένα φυτό για να φρεσκάρει που θα καθαρίσει το δωμάτιό σας τότε επιλέξτε το φιλόδεντρο. Είναι ένα φυτό που μπορεί να απομονώσει ρύπους όπως την φορμαλδεΰδη και να καθαρίσει τον αέρα του δωματίου. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας και αντέχει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κρατάτε το χώμα υγρό και προσέχετε να γίνεται καλή αποστράγγιση. Δεδομένου ότι τα φύλλα είναι μεγάλα, απορροφούν την υγρασία και την απελευθερώνουν ως οξυγόνο στο δωμάτιο. Κρατήστε τα καθαρά, σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό πανί, τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνετε τη σκόνη.

Ο φοίνικας Αρέκα προσφέρει πολύτιμα οφέλη και επάξια ανήκει στα καλύτερα φυτά για το υπνοδωμάτιο. Είναι ένας τροπικός καθαριστής του αέρα και αποτελεί ένα από τα εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου. Θα καθαρίσει τον αέρα στην κρεβατοκάμαρά σας και είναι μη τοξικό για τα κατοικίδια ζώα σας. Μπορεί να βοηθήσει σε αλλεργίες, κρυολογήματα ή άλλες αναπνευστικές δυσκολίες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Έχει τη δυνατότητα να ενυδατώνει την ατμόσφαιρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνοή στο χώρο της κρεβατοκάμαρας. 

Οι ορχιδέες, τα παχύφυτα και οι μπρομέλιες είναι τρία είδη φυτών που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του αέρα στο υπνοδωμάτιο. Αυτά τα φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο, απορροφώντας κάποια από τα σωματίδια που κυκλοφορούν εκεί, ενώ παράλληλα προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα και το επεξεργάζονται σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Σαλόνι

Δεδομένου ότι το σαλόνι είναι η καρδιά του σπιτιού και ένα από τα πρώτα δωμάτια που βλέπουν οι επισκέπτες, είναι το καλύτερο μέρος του σπιτιού για να τοποθετήσετε φυτά. Τα παρακάτω φυτά θα βοηθήσουν να καθαρίσετε τον αέρα καθώς θα προσθέσουν ομορφιά και φρεσκάδα στο χώρο. 

Το φυτό Κρασούλα (Jade) είναι ένα παχύφυτο που κατάγεται από τη νότιο Αφρική. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 1- 3 μέτρων. Παρά το μεγάλο μέγεθος του, δε χρειάζεται πολλή φροντίδα. Είναι ένα δημοφιλές φυτό που προσελκύει καλή τύχη, περιουσία και ευημερία. Αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου και φέρνει θετική ενέργεια σε κάθε σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της αρνητικότητας και του άγχους που υπάρχουν γύρω.  Είναι ένα φυτό που αντέχει και στον κήπο και το μπαλκόνι, αρκεί να μην έχει πολλή υγρασία, ή πάρα πολλές βροχές. Έχει διάρκεια ζωής πολλών χρόνων, αν διατηρηθεί προστατευμένο από υπερβολικές ποσότητες νερού.

Η Δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Έχει καταγωγή από τα τροπικές χώρες της Αφρικής και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής φυτό για σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους, καθώς δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα απορροφώντας τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και την φορμαλδεΰδη (που βρίσκονται στις ταπετσαρίες, τα χρώματα, τις κουρτίνες και τα χαλιά) δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Βοηθά στον καθαρισμό του αέρα με την απομάκρυνση ορισμένων ρύπων και προσθέτει ένα κομψό στυλ σε οποιοδήποτε ντεκόρ. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους που έχουν λιγότερο φως. Καλό είναι να διατηρούμε τη δράκαινα μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική), «λέμον λάιμ» με χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα που χρειάζονται λίγο περισσότερο φως από τις υπόλοιπες δράκαινες. 

Το φυτό Πόθος είναι ένα εύκολο, καταπράσινο φυτό που απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αναζωογονήσει το χώρο σας με χρώμα και υφή. Μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες συνθήκες φωτισμού, μπορεί να ανεχθεί ακόμη και χαμηλό φωτισμό, αλλά όσο περισσότερο φως δέχεται τόσο μεγαλύτερες εναλλαγές χρωμάτων θα βλέπετε στο φύλλωμά του. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και είναι ιδανικό για κρεμαστά καλάθια ή σαν αναρριχητικό φυτό. Αν θέλετε τα φύλλα του να λάμπουν, περάστε τα με λίγο γάλα. Είναι ένα φυτό που βοηθάει στο φιλτράρισμα του αέρα. Οι ιδιότητες καθαρισμού του επιτρέπουν την απορρόφηση των τοξινών,  όπως η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται συχνά σε οικιακά αντικείμενα όπως χαλιά, κουρτίνες και κουβέρτες. 

Προσοχή:  Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στη γλώσσα, στο λαιμό και στα χείλη, γι’ αυτό κρατήστε το μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια. 

Η Χαμαιδώρεα ή Μπαμπού (Bamboo Palm) είναι ένα αειθαλές φυτό εσωτερικού χώρου που έχει τη μορφή ενός μικρού φοίνικα. Με καταγωγή από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική είναι ένα φυτό που τα φύλλα του απλώνουν και γεμίζουν όμορφα τον χώρο. Είναι ένα είδος μπαμπού-φοίνικα που αναπτύσσεται αργά και φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα ύψος. Αντέχει ακόμα και στην πιο σκοτεινή γωνιά του σπιτιού, χωρίς όμως να ανθίζει. Είναι το πιο δημοφιλές είδος φοίνικα για διακόσμηση εσωτερικού χώρου γιατί προσαρμόζεται εύκολα, προσθέτοντας μια τροπική αίσθηση μέσα στο δωμάτιο. Χρειάζεται συχνό πότισμα (περισσότερο από τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου) όλο το χρόνο. Ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα. Αγαπάει την ξηρή ατμόσφαιρα, οπότε τοποθετήστε το φυτό δίπλα σε καλοριφέρ. 

Το Σπαθίφυλλο ή κρίνο της ειρήνης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που μοιάζουν με κρίνα, και δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Προσαρμόζεται καλά στον χαμηλό φωτισμό και το καθιστά ιδανικό για το καθιστικό, δίπλα σε μια καρέκλα ή σε ένα παράθυρο. Έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα. Καθώς επίσης είναι ιδανικό για σπίτια και γραφεία στα οποία υπάρχουν καπνιστές, επειδή καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τη νικοτίνη. Χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή αποστράγγιση. Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν το ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί του και να καταστραφεί το φυτό μας. Τοποθετήστε το σε σημείο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του, και ρυθμίστε την θερμοκρασία οπωσδήποτε πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου. Είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών όπως επίσης πρέπει να μένει μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα του με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί. Με την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο θα προσθέσει μία κομψή νότα σε κάθε χώρο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά για να διακοσμήσουν τον χώρο σας καθώς επίσης και να καθαρίσουν τον αέρα. Βρείτε στο anthemionflowers.gr το ιδανικό φυτό για εσάς ή τον ξεχωριστό σας παραλήπτη.

Συνεχίζεται….