ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, χαρίστε τις ευχές με ένα κλικ !

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χρυσάνθεμα

Με τα όμορφα ζωντανά χρώματα και τα ανάγλυφα λουλούδια τους, δεν είναι περίεργο που τα χρυσάνθεμα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα άνθη στον κόσμο.

Το λουλούδι του χρυσάνθεμου δεν αποτελεί απλώς μια εντυπωσιακή προσθήκη σε οποιοδήποτε μπουκέτο, ή στην αυλή ενός σπιτιού ως φυτό αλλά έχει επίσης μια ζωντανή ιστορία. Αναπτύχθηκε αρχικά στην Κίνα πριν φτάσει σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρυσάνθεμο καλλιεργήθηκε αρχικά στην Κίνα πριν από πολλούς αιώνες, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να καλλιεργήσουν και να διαμορφώσουν διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών. Στη συνέχεια εισήχθη στα δυτικά, όπου κατέπληξε τους βοτανολόγους με τα έντονα χρώματα και το φάσμα των σχημάτων του.

Ετυμολογία του φυτού

Τα χρυσάνθεμα πήραν το όνομά τους τον 17ο αιώνα από τις ελληνικές λέξεις «χρυσός» και «ανθέμιον». Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρχικά χρυσάνθεμα είχαν κίτρινο χρώμα. Στην Ελλάδα είναι γνωστό επίσης και ως Αγιοδημητριάτικο, γιατί ανθίζει κοντά στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).

Το λουλούδι αυτό έχει ένα πολύ αστραφτερό όνομα. Πιστεύουμε ότι το όνομα είναι το κατάλληλο για αυτό το όμορφο λουλούδι.

Τα χρυσάνθεμα είναι το λουλούδι γέννησης του Νοεμβρίου

Εάν είστε αρκετά τυχεροί που γεννηθήκατε τον Νοέμβριο, μοιράζεστε τον μήνα γέννησής σας με αυτό το υπέροχο λουλούδι. Τα χρυσάνθεμα αντιπροσωπεύουν τη διασκέδαση, τη γενναιοδωρία και τη φιλικότητα, που σημαίνει ότι ταιριάζουν τέλεια αν γιορτάζετε τα γενέθλιά σας τον Νοέμβριο.

Τα χρυσάνθεμα ανθίζουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές του χειμώνα, οπότε αυτά τα λουλούδια είναι σίγουρα στα καλύτερά τους τον ενδέκατο μήνα του χρόνου!

Αυτό το λουλούδι είναι ένας «αληθινός κύριος»

Το χρυσάνθεμο είναι ένα από τα ονομαζόμενα «Τέσσερις Κύριοι» ή «Τέσσερις Ευγενείς» - τέσσερα φυτά που απαντώνται συχνά σε παραδοσιακούς κινεζικούς πίνακες με μελάνι.

Το άνθος της δαμασκηνιάς, η ορχιδέα, το μπαμπού και το χρυσάνθεμο αντιπροσωπεύουν την αγνότητα και την επιμονή, καθώς και τις τέσσερις εποχές. Το λουλούδι χρυσάνθεμου υποδηλώνει το φθινόπωρο και τη συγκομιδή.

Τα χρυσάνθεμα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε τα χρυσάνθεμα με ασφάλεια, και έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

  • Στη Νοτιοανατολική Ασία, τα κοτσάνια είναι δημοφιλή βρασμένα ή ελαφρά στον ατμό και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για πονοκεφάλους.
  • Τα χρυσάνθεμα μπορούν να γίνουν τσάι, το οποίο είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και λέγεται ότι σας δίνει ώθηση όταν αισθάνεστε κούραση και μελαγχολία από τον καιρό.
  • Αυτά τα λουλούδια είναι εξαιρετικά για να καθαρίσουν τον αέρα. Ένα υπέροχο μάτσο λουλούδια χρυσάνθεμου δεν μπορεί μόνο να διακοσμήσει όμορφα ένα δωμάτιο, αλλά μπορεί επίσης να κάνει εξαιρετική δουλειά στο περιβάλλον και στον αέρα κάθε χώρου. Μια μελέτη της NASA έδειξε ότι τα χρυσάνθεμα είναι τα καλύτερα φυτά για τον καθαρισμό του αέρα, την απομάκρυνση των εσωτερικών ρύπων και για να κάνουν τα σπίτια να αισθάνονται πολύ πιο φρέσκα.

Τα χρυσάνθεμα θεωρούνται τα λουλούδια της ζωής και του θανάτου

Τα χρυσάνθεμα είναι το λουλούδι του πένθους σε ορισμένες χώρες. Αυτά τα φυτά είναι γνωστά ότι αντιπροσωπεύουν τη ζωή και τη χαρά, αλλά σε ορισμένες χώρες αντιπροσωπεύουν το αντίθετο.

Σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν τον θάνατο και συχνά εμφανίζονται σε τάφους και σε μπουκέτα και συνθέσεις κηδείας. Ο ακριβής λόγος πίσω από αυτό είναι άγνωστος, αλλά η Ημέρα των Αγίων Πάντων στη Γαλλία γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου. Είναι πιθανό ότι, καθώς τα χρυσάνθεμα ανθίζουν αυτή τη εποχή, χρησιμοποιούνται για τον εορτασμό των αγαπημένων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Τα χρυσάνθεμα θεωρούνται επίσης άνθη με αρνητική ενέργεια στη Μάλτα, όπου θεωρείται κακό να τα έχεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τα χρυσάνθεμα στην Αμερική 

Όλες οι αμερικανικές πολιτείες και ορισμένες πόλεις έχουν ένα επίσημο λουλούδι. Το χρυσάνθεμο είναι το επίσημο λουλούδι της πόλης του Σικάγο από το 1966. Το επίσημο πορτρέτο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ζωγραφισμένο το 2018, περιλαμβάνει φόντο από πολύχρωμα λουλούδια χρυσάνθεμων. Αυτό αντιπροσωπεύει το χρόνο που πέρασε δουλεύοντας και διδάσκοντας στην πόλη. Όπου κι αν βρίσκεστε στην Αμερική, τα χρυσάνθεμα είναι λατρεμένα λουλούδια που συχνά αναφέρονται ως «Ο βασιλιάς  των φθινοπωρινών λουλουδιών». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανθίζουν τόσο αργά μέσα στη χρονιά.

Τα χρυσάνθεμα είναι ξεχωριστά στην Ιαπωνία

Αυτά τα λουλούδια κατέχουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της ιαπωνικής κοινωνίας. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν τα χρυσάνθεμα, η αυτοκρατορική βασιλική οικογένεια γοητεύτηκε από αυτά, σε σημείο που χρησιμοποίησε το λουλούδι στον θρόνο και την επίσημη σφραγίδα του. Ακόμη και μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία έχει μια εθνική ημέρα χρυσάνθεμου στις 9 Σεπτεμβρίου και το Ανώτατο Τάγμα του Χρυσάνθεμου είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας Ιάπωνας πολίτης.

Τα χρώματα των χρυσάνθεμων έχουν διαφορετικές έννοιες

Στη βικτωριανή εποχή, τα λουλούδια είχαν τις δικές τους έννοιες. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσατε να πείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ακριβώς τι πιστεύετε για αυτούς με μια προσεκτικά επιλεγμένη σύνθεση λουλουδιών.

Τα χρυσάνθεμα έρχονται σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων, που όλα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο λουλούδι χρυσάνθεμου συμβολίζει την αγάπη και το πάθος, ένα ροζ άνθος αντιπροσωπεύει τη φιλία και ένα λευκό λουλούδι σημαίνει πίστη.

Τα χρυσάνθεμα μπορούν να ψηλώσουν περισσότερο από όσο νομίζετε. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 ποικιλίες του λουλουδιού και σχεδόν σαράντα είδη που τα βρίσκουμε στη φύση! Αυτά περιλαμβάνουν τις κλασικές ποικιλίες με μονή άνθιση και ποικιλίες, μαζί με μερικά πιο ασυνήθιστα λουλούδια όπως τα χρυσάνθεμα ανεμώνης και τα χρυσάνθεμα της αράχνης. 

Προσοχή: Λάβετε υπόψη ότι τα λουλούδια του χρυσάνθεμου μπορεί να είναι επιβλαβή για τους σκύλους και τις γάτες, επομένως κρατήστε τα άνθη σας μακριά από τα κατοικίδια σας.

Τα χρυσάνθεμα είναι ένα από τα κομμένα λουλούδια με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν ψάχνετε για ένα μπουκέτο με μεγάλη διάρκεια ζωής σε βάζο, τα χρυσάνθεμα είναι η τέλεια επιλογή. Αυτά τα λουλούδια μπορούν να διαρκέσουν από 2 έως 4 εβδομάδες, καθιστώντας τα ένα από τα πιο ανθεκτικά άνθη.

Μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή των χρυσάνθεμων σας ακόμη περισσότερο αλλάζοντας τακτικά το νερό και ακολουθώντας τις συμβουλές φροντίδας των λουλουδιών του έμπειρου προσωπικού μας.