ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Ανθούριο και η φροντίδα του

Το φυτό Ανθούριο είναι ένα πανέμορφο και αγαπημένο τροπικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Καραϊβική με ιδιαίτερα γυαλιστερά, πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς σε διάφορες αποχρώσεις όπως κόκκινο, ροζ, κίτρινο, πράσινο και πορτοκαλί. 

Πολλά είδη από αυτό το φυτό μπορούν να καλλιεργηθούν ως φυτά εσωτερικού χώρου καθώς επίσης και ως φυτά εξωτερικού χώρου. 

Εάν είστε προσεκτικοί και ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φυτό σας θα ευδοκιμήσει σε εσωτερικούς χώρους και θα προσθέσει μια πινελιά πολυτελείας στο χώρο σας για πολύ καιρό. 

Τα πάντα για τη συντήρηση του ανθούριου.

  • Φως

Τα Ανθούρια ευδοκιμούν σε ένα καλά φωτισμένο μέρος, αλλά δεν τους αρέσει το έντονο άμεσο ηλιακό φως. Όταν τα φυτά είναι τοποθετημένα σε θέση με χαμηλό φωτισμό θα έχουν λιγότερα άνθη και θα μεγαλώνουν πιο αργά. Αποφύγετε τις θέσεις με εναλλαγές θερμοκρασίας αλλά και τις θέσεις κοντά σε ρεύματα.

  • Θερμοκρασία

Καθώς τα Ανθούρια είναι φυτά που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, λειτουργούν καλύτερα σε ζεστές θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία στο σπίτι σας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 32 βαθμών Κελσίου ενώ τα βράδια μπορεί να είναι περίπου 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες χαμηλότερες από 10 ° C θα προκαλέσουν βλάβη και θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του φυτού σας. 

  • Υγρασία

Ένας άλλος παράγοντας που είναι ζωτικής σημασίας για τα τροπικά φυτά είναι η ανάγκη τους για καλή υγρασία. Όσοι επιλέγουν να έχουν ένα Ανθούριο σε εσωτερικούς χώρους διαπιστώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί να το ποτίζουν πιο συχνά, καθώς χρειάζεται περισσότερη υγρασία. Πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

Η τοποθέτηση του φυτού στο μπάνιο θα απορροφήσει με φυσικό τρόπο περισσότερη υγρασία.

Να ψεκάζετε το φύλλωμά του, όχι τα λουλούδια, με νερό σε θερμοκρασία δωματίου κάθε δεύτερη μέρα.

Κρατήστε τα μακριά από σώματα θέρμανσης όπως τα καλοριφέρ καθώς απορροφούν την υγρασία από τον αέρα.

Επίσης, ορισμένοι συνιστούν να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα κοντά στο φυτό ή ένα μικρό δίσκο με νερό σε αυτό, για να διατηρήσετε ένα υψηλότερο ποσοστό υγρασίας. 

  • Πότισμα

Όσο περισσότερο φως και ζεστασιά δέχεται το Ανθούριο, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστεί, επομένως ελέγχετε αν έχει στεγνώσει το χώμα κάθε λίγες μέρες. Κατά τη χειμερινή περίοδο, το φυτό χρειάζεται πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι δύο φορές την εβδομάδα πότισμα πρέπει να είναι αρκετό.

Μην ρίχνετε υπερβολικό νερό στο φυτό και μην αφήνετε στάσιμο νερό στο πιατάκι της γλάστρας καθώς μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα της ρίζας και την καταστροφή του φυτού. Από την άλλη πλευρά, μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει εντελώς, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα με την ανάπτυξη και την υγεία του φυτού.

  • Λίπασμα

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, την άνοιξη και το καλοκαίρι, χρησιμοποιήστε ένα πλήρες υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα. Το πολύ λίπασμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. 

  • Μεταφύτευση

Τα ανθούρια χρειάζονται μεταφύτευση συνήθως κάθε δύο έως τρία χρόνια όταν έχει μεγαλώσει αρκετά και το ριζικό του σύστημα και αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας ή να τυλίγεται σε κυκλική κατεύθυνση. Ένας άλλος λόγος είναι επειδή ίσως χρειάζεται να το τοποθετήσετε σε μία όμορφη γλάστρα που θα ταιριάζει τέλεια στο χώρο σας.

Η καλύτερη εποχή για να γίνει η μεταφύτευση είναι κατά προτίμηση η άνοιξη. Είναι εύκολη διαδικασία της μεταφύτευσης ακόμα και για έναν αρχάριο στα φυτά.

Πρώτα από όλα τοποθετήστε το φυτό σε γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη από την προηγούμενη και χρησιμοποιήστε ειδικό χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Βεβαιωθείτε ότι η νέα γλάστρα διαθέτει τρύπες αποστράγγισης και γεμίστε τη περίπου στο ¼ της γλάστρας. Αφαιρέστε απαλά το ανθούριο από την τωρινή του γλάστρα, κόβοντας τις ρίζες που αναπτύσσονται έξω από αυτή και απλά διαχωρίστε τις ρίζες του. Ο διαχωρισμός των ριζών θα κρατήσει όλα τα φυτά πιο υγιή και θα βοηθήσει στην καλύτερη ανθοφορία του φυτού σας. 

Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ανθούριο, μπορείτε να το χωρίσετε σε δύο ή σε περισσότερα νέα φυτά. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα να χρησιμοποιήσετε τα νέα φυτά ως δώρα σε φίλους, γείτονες ή συγγενείς

  • Προβλήματα και ασθένειες

Το ανθούριο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό τόσο σε προβλήματα όσο και σε ασθένειες παρόλα  αυτά όμως η μελίγκρα, οι θρίπες και τα κοκκοειδή είναι από τους πιο συνηθισμένους εχθρούς που απειλούν κυρίως το φυτό σας. 

  • Όταν τα φύλλα του φυτού σας γίνονται κίτρινα, αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας έρχεται σε επαφή με άμεσο ηλιακό φως. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το απομακρύνεται από το παράθυρο.
  • Αν παρατηρήσετε να εμφανίζονται καφέ κηλίδες στα φύλλα αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι το φυτό δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ή ότι δέχεται πάρα πολύ άμεσο ηλιακό φως. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πρώτα να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα δωμάτιο με λιγότερο φως κι αν αυτό δεν λειτουργήσει τότε προσθέστε λίγο αραιωμένο λίπασμα στο φυτό.
  • Αν τα φύλλα του Ανθούριου αρχίζουν να κυρτώνουν μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη νερού. Για να επιλύσετε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αλλάξετε την συχνότητα ποτίσματος. 

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα του ανθούριου σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα, καθώς και να ψεκάζουμε το φύλλωμα του για να μην ξηραίνεται και δημιουργεί καψίματα στις άκρες του φυλλώματος.

Προσοχή: Το Ανθούριο είναι δηλητηριώδες σε περίπτωση κατάποσης, οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί εάν έχετε κατοικίδια ζώα ή μικρά παιδιά. Ο χυμός του φυτού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Σύμφωνα με μελέτες της NASA το ανθούριο έχει την ικανότητα να απομακρύνει ρύπους όπως τη φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο, το τολουόλιο και την αμμωνία από το περιβάλλον. Τα φύλλα του απορροφούν τις ουσίες αυτές και έτσι βοηθούν στον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα σπιτιών και γραφείων.

Ένα Ανθούριο που μεγαλώνει στον κήπο ή το σπίτι σας θα σας ανταμείψει με υπέροχα, μεγάλης διάρκειας εντυπωσιακά λουλούδια. Με τη σωστή φροντίδα και το τακτικό λίπασμα θα σας χαρίζει νέα άνθη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνήθως όμως υπάρχουν κύκλοι τριών μηνών ανθοφορίας, μερικοί μήνες χωρίς ανθοφορία, και στη συνέχεια τρεις μήνες ανθοφορίας ξανά. Όταν το φυτό έχει λαμπερά φύλλα και παράγει νέα λουλούδια, τότε να είστε σίγουροι ότι βρίσκονται σε ευνοϊκές συνθήκες και θα ανθίσουν για πολλά χρόνια!

Βρείτε στο ανθοπωλείο μας μία μεγάλη γκάμα από φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για όλα τα γούστα. Επιλέξτε ένα ανθούριο, το οποίο διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και βάσεις και προσθέστε μία νότα ομορφιάς στο σπίτι ή στο γραφείο σας.