Ο Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Νις της Σερβίας και ήταν γιος του ρωμαίου αξιωματικού Κωνστάντιου Χλωρού και της συζύγου ή παλλακίδας του Ελένης. Μορφώθηκε κοντά στον πατέρα του και από νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες και την εν γένει προσωπικότητά του. Η προώθηση του πατέρα του στα ανώτατα κλιμάκια της αυτοκρατορίας βοήθησε και τη δική του ανέλιξη στη στρατιωτική ιεραρχία της Ρώμης.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε Μέγας για το πολυσύνθετο έργο του, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα την παγκόσμια ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ιεραπόστολο, επειδή βοήθησε στην ενίσχυσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην αποκατάστασης της εσωτερικής της ενότητας, στην ανέγερσης ναών κτλ.
Δύο είναι οι σημαντικότερες πράξεις του Αγίου Κων/νου. Η πρώτη είναι η υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο σταμάτησαν οι διωγμοί τριών αιώνων κατά των Χριστιανών και αποφυλακίστηκαν όλοι οι διωκόμενοι σε όλη την επικράτεια και έκτοτε ήταν νόμιμο πλέον να λατρεύεται ο Χριστός στις εκκλησίες τους. Η δεύτερη σημαντική του πράξη ήταν η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από την Ρώμη στο αρχαίο Βυζάντιο, που ονομάστηκε από τον ίδιο Νέα Ρώμη, και αργότερα Κωνσταντινούπολη, και η οποία είχε ζωή περίπου 1.100 χρόνια, σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια ιστορία και ιδιαίτερα για τους Έλληνες.
Ο λαός τον λάτρευε γιατί φρόντισε τα οικονομικά του κράτους, που ήταν σε άθλια κατάσταση, για τα Ιδρύματα που ανήγειρε, για την αναμόρφωση του δικαίου, με τις αρχές του Ευαγγελίου, και γενικά για την χρηστή διοίκηση, που κατόρθωσε και έστησε ένα κράτος μοναδικό και αξιοζήλευτο για την εποχή του και όχι μόνο!
Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών. Η Ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο Μέγα για τη διορατικότητά του, την κυριαρχία του κράτους του σε όλο το κόσμο, από τη Μεσοποταμία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχασε καμία μάχη είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό μέτωπο.
Αγία Ελένη
Μητέρα του Κωνσταντίνου υπήρξε η πολύ ευσεβής και ενάρετη Ελένη, που γεννήθηκε στην πόλη Δρέπανο της Βιθυνίας, Μικράς Ασίας, Ήταν κόρη ξενοδόχου και αμφισβητείται αν παντρεύτηκε τον Κωνστάντιο ή υπήρξε νόμιμη παλλακίδα αυτού.
Όταν ο Κωνστάντιος επρόκειτο να γίνει καίσαρας, εξαναγκάστηκε να διαζευχθεί την Ελένη, λόγω της λαϊκής καταγωγής της. Ο Κωνστάντιος νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα, ανιψιά του Αυγούστου της Δύσης Μαξιμιανού και η Ελένη έφυγε τότε για την Ανατολή, όπου ζούσε ταπεινά, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του γιου της. Ο Κωνσταντίνος τής απένειμε τον τίτλο της Αυγούστας, εξέδωσε νομίσματα με τη μορφή της και μετονόμασε τη γενέτειρά της σε Ελενόπολη.
Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη , στην Κωνσταντινούπολη, στη Βηθλεέμ και επί του Όρους των Ελαιών. Όταν ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας, η Ελένη αποφάσισε να κάνει έρευνες για την ανεύρεση του τάφου και του σταυρού του Χριστού. Το 326 έφτασε στην Παλαιστίνη και ύστερα από πολλές δυσκολίες βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και στη συνέχεια χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας.
Αργότερα, η Αγία Ελένη επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέθανε σε ηλικία περίπου 80 ετών.
Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα και Ελένη.
Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη είναι οι πολιούχοι στις Σάπες της Ροδόπης, στο Καλαμπάκι της Δράμας, στο Καστελόριζο, στο Λαγολιό Ηρακλείου και στην Γλυφάδα Αττικής. Τι πιο όμορφο να τιμήσετε και να γιορτάσετε με τους αγαπημένους σας με ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα φυτό για το μπαλκόνι ή μία σύνθεση από ένα ανθοπωλείο κοντά σας.
Αποστολή λουλουδιών Καστελόριζο
Το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις νότιες ακτές της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα αυθεντικό και γραφικό νησί, με πολλές ομορφιές και επιρροές από πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης.
Αν και μικρό νησί, το Καστελόριζο ή Μεγίστη έχει μεγάλη ιστορία, αφού είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα.
Τα σπίτια που έχουν αναστηλωθεί σήμερα αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής: αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, προκαλούν εντύπωση με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στα κοινά υλικά, όπως ντόπια πέτρα, ξύλο από τη Μικρά Ασία, σιδεριές,και κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία.
Εντυπωσιακά βαμμένα, δίπατα ή τρίπατα, τα αρχοντικά βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο.
Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παραμένει υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων το νησί βομβαρδίζεται και υφίσταται μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα το μεγάλο μέρος των κατοίκων του να μεταναστεύσει σε άλλους τόπους, ιδίως στην Αυστραλία.
Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, δεσπόζει ο μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού από την ίδρυσή του (περί τα 1835) μέχρι και σήμερα. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης θολωτής βασιλικής με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Στο βοτσαλωτό προαύλιο του ναού συστεγάζεται και η Σαντραπεία αστική Σχολή (το σημερινό δημοτικό σχολείο).
Αποστολή λουλουδιών Γλυφάδα
Η Γλυφάδα είναι δήμος και παραθαλάσσιο προάστιο του Νοτίου Τομέα Αθηνών. Αποτελεί το μεγαλύτερο από τα νότια προάστια και εκτείνεται από τη θάλασσα του Σαρωνικού μέχρι τις ρίζες του Υμηττού. Σήμερα ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής.
Η Γλυφάδα χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Γλυφάδα. Η Κάτω Γλυφάδα σφύζει από ζωή και κίνηση, ενώ η Άνω Γλυφάδα είναι πιο ήσυχη, με γειτονιές αλλά και με μονοκατοικίες, που βρίσκονται μακριά από τη μεγάλη κίνηση, κοντά στον Υμηττό.
Η Γλυφάδα είναι μία πόλη που διαθέτει εστιατόρια και καφετέριες για όλα τα γούστα, τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης μιας σύγχρονης πόλης. Η Γλυφάδα διαθέτει μία από τις πιο σημαντικές και αγορές της Αττικής με καταστήματα γνωστών αλυσίδων, μπουτίκ, μαγαζιά με κοσμήματα, επώνυμες εταιρείες ρούχων, υποδήματα και καλλυντικά.
Ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ξεκινάει την ιστορία του από τον Ιούνιο του 1931, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κατοίκων και παραθεριστών της Γλυφάδας, αποφάσισε να ξεκινήσει την ανέγερση ενός μεγάλου ναού. Ο Ναός είναι ροτόντα με έναν μεγάλο τρούλο στη μέση και τέσσερις μικρότερους πάνω στα κωδωνοστάσια. Η αγιογραφία του Ναού πραγματοποιήθηκε κατόπιν χρόνιων προσπαθειών των ιερέων του Ναού. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η "Πλατυτέρα" στο ιερό του Ναού έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Φώτη Κόντογλου. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1945 και γύρω από αυτόν άρχισε να διαμορφώνεται η πόλη με τη σημερινή της μορφή.
Ανακαλύψτε στο anthemionflowers μοναδικές ιδέες δώρου για τους αγαπημένους σας Κωνσταντίνο και Ελένη που γιορτάζουν σήμερα και ευχηθείτε τους χρόνια πολλά με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο δώρο. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο λουλούδια και δώρα που θα σας βοηθήσουν να εκφράσετε τις ευχές και την αγάπη σας, όχι μόνο σε γιορτές, στα δικά σας πρόσωπα όπου και αν βρίσκονται.