Συμβολισμοί φυτών και πληροφορίες | Anthemionflowers

Συμβολισμοί φυτών και πληροφορίες

Διάφοροι πολιτισμοί και παραδόσεις αποδίδουν συμβολισμούς και κρυμμένα νοήματα στα περισσότερα λουλούδια και φυτά. Αν και οι περισσότεροι συμβολισμοί δεν είναι πλέον κατανοητοί από τους πληθυσμούς ορισμένοι έχουν επιβιώσει. Οι άνθρωποι εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούν τα φυτά και τα λουλούδια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μεταφέρουν μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μυθολογίες, λαογραφίες, τραγούδια των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων, Αιγυπτίων και Κινέζων καθώς και τα έργα του Σαίξπηρ είναι γεμάτα με τον συμβολισμό λουλουδιών και φυτών. Σχεδόν κάθε συναίσθημα που μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί να εκφραστεί με λουλούδια. 

 

Ανακαλύψτε παρακάτω μερικά - από τα πολλά - φυτά και λουλούδια με τους συμβολισμούς  και την σημασία τους και επιλέξτε το κατάλληλο φυτό για εσάς ή για τους αγαπημένους σας.

 

Αζαλέα: ευγνωμοσύνη, πάθος, κινέζικα σύμβολα γυναικείας ηλικίας

 

Ιδιαίτερα αγαπητή για την πλούσια και πυκνή ανθοφορία της, η αζαλέα είναι ένα από τα φυτά που συχνά διακοσμούν εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν ποικιλίες που αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως κήπους και βεράντες. Το ύψος της κυμαίνεται από 30 εκατοστά έως και 1,5 μέτρο. Αγαπάει τα όξινα εδάφη και τα σκιερά μέρη. Χρειάζεται συχνά πότισμα και λίπανση.

 

Αλόη: τύχη αλλά και θλίψη

 

Η αλόη είναι πολύ εύκολο φυτό στις απαιτήσεις του και μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε θερμοκρασίες 20-25oC. Τοποθετούμε την αλόη σε φωτεινά σημεία τόσο στον κήπο όσο και  σε εσωτερικούς χώρους. Θεωρείται θεραπευτικό φυτό καθώς διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχει πολλές χρήσεις στη ιατρική, τη φαρμακευτική, στη βιομηχανία προϊόντων υγιεινής (κρέμες, αλοιφές κλπ) καθώς επίσης και στη βιομηχανία τροφίμων. 

 

Ανθούριο: Φιλοξενία, ευτυχία, αφθονία

 

Με τα γυαλιστερά πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, φύλλα του και το εντυπωσιακό άνθος του είναι από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Το ύψος του κυμαίνεται από 25 έως 60 εκατοστά, αναλόγως του είδους ή της ποικιλίας. Θα το βρούμε σε κόκκινες, ροζ και λευκές αποχρώσεις. Ανθοφορεί όλο το χρόνο, αλλά με πιο έντονο ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Αλστρομέρια: πλούτος, ευημερία, φιλία

 

Είναι ένα καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αμερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Διαθέτει άνθη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως το κόκκινο, το ροζ, το πορτοκαλί, το μωβ, το κίτρινο, το λευκό και το σομόν. Οι περισσότερες ποικιλίες δεν είναι αρωματικές. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για μπουκέτα και ανθοδέσμες καθώς τα λουλούδια της διατηρούνται στο βάζο φρέσκα για πολλές μέρες.Βασιλικός: Επιτυχία, καλή τύχη

 

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά της Ελλάδας, εξαιρετικό για την κουζίνα. Χρησιμοποιείται για το άρωμά του στη μαγειρική αλλά και στην παραγωγή βοτάνων. Ευδοκιμεί κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και για να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μία γλάστρα με βασιλικό στην μπροστινή βεράντα σας λέγεται ότι βοηθά στην καλή τύχη για το σπίτι.

 

Γαρδένια: Μυστική αγάπη, γλυκιά αγάπη, καλή τύχη

 

Είναι ένα εντυπωσιακό και κλασικό καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά, αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά φύλλα της. Ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και μας δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου. Το κατάλληλο χώμα που πρέπει να επιλέγεται, είναι το καστανόχωμα και χώματα κατάλληλα για οξύφιλα φυτά. Αγαπάει τα ημισκιερά δροσερά σημεία, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπωσδήποτε να μην τοποθετείται σε μέρη που δέχεται το άμεσο ηλιακό φως.

 

Γαρύφαλλο: Γοητεία, διάκριση, αγάπη

 

Η γαρυφαλλιά είναι τα πιο τα πιο δημοφιλή λουλούδια που συναντάμε στους κήπους, στις αυλές και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Υπάρχουν πάνω από 300 ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, άλλες ψηλές και άλλες χαμηλές, με απλά ή σύνθετα και μονόχρωμα ή πολύχρωμα άνθη. Πολυετές φυτό που ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τον Δεκέμβριο και διαθέτει άνθη σε πολλές αποχρώσεις. 

 • Κόκκινο: Ρομαντική αγάπη, πάθος
 • Λευκό: αθωότητα, καθαρή αγάπη, πιστότητα
 • Ροζ: Η αγάπη μιας γυναίκας, η αγάπη μιας μητέρας
 • Κίτρινο: απόρριψη, περιφρόνηση, απογοήτευση
 • Μωβ:  ιδιοτροπία, αναξιόπιστο

 

Ελιά: ειρήνη, επιτυχία, μακροβιότητα

 

Είναι ένα αιωνόβιο δέντρο απόλυτα συνδεδεμένο με τη μεσογειακή φύση αλλά και με τον πολιτισμό όλων των μεσογειακών λαών. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά δώρισε την ελιά στην πόλη, προκειμένου να κερδίσει τον Ποσειδώνα και να γίνει η προστάτιδα της Αθήνας. Η ελιά συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες, αφού οι νικητές λάμβαναν ως έπαθλο τον κότινο, δηλαδή ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς. Η ελιά χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό φυτό, φυτεμένη σε γλάστρα για το μπαλκόνι, τον κήπο ή για εσωτερικούς χώρους, λόγω του γυαλιστερού φυλλώματος της.

 

Ηλίανθος: λατρεία, μακροζωία, πίστη

 

Κατάγεται από την βόρεια και νότια Αμερική και καλλιεργείται ως παραγωγικό φυτό ενώ οι χαμηλές ποικιλίες του φυτού χρησιμοποιούνται σαν καλλωπιστικά φυτά. Καθώς ο ηλίανθος ακολουθεί τον ήλιο, συμβολίζει τον ίδιο τον ήλιο, τη μεταφορά της ζεστασιάς και της ευτυχίας, την λατρεία και τη μακροζωία. Χαρακτηριστικό του η λαμπρή του εμφάνιση ενώ τα ηλιοτρόπια συμβολίζουν τον μεγάλο ενθουσιασμό και την 3η επέτειο του γάμου.Ίριδα: πίστη, ανδρεία, σοφία

 

Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό βολβώδες φυτό που διαθέτει εντυπωσιακά άνθη σε λευκές, κίτρινες, μπλε, μωβ και πορτοκαλί αποχρώσεις, με διάμετρο μέχρι 15 εκ. Υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια. 

 • Μπλε: πίστη, ελπίδα
 • Μωβ: σοφία, φιλοφρόνηση
 • Κίτρινη: πάθος
 • Λευκή: αγνότητα

 

Κάλλα: Μεγαλειότητα και ομορφιά

 

Φυτεύουμε την άνοιξη μετά τις τελευταίες παγωνιές και ανθοφορεί την περίοδο της άνοιξης, στη γιορτή του Ευαγγελισμού - γι’ αυτό συχνά αναφέρεται και ως κρίνος της Παναγίας- και όλο το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές πανέμορφες ποικιλίες με κάλλες σε εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινα, ροζ, μωβ και κόκκινα άνθη. Είναι από τα πιο όμορφα και δημοφιλή λουλούδια ιδανικά για νυφικά μπουκέτα, ανθοσυνθέσεις και τοποθέτηση σε ένα βάζο. 

 

Κάκτος: Προστασία, αγνότητα

 

Οι περισσότεροι κάκτοι αναπτύσσονται σε καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη, σε εσωτερικούς χώρους, μπαλκόνια ή στον κήπο. Τα φυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε ηλιόλουστη θέση. Οι κάκτοι διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα και βλαστούς που τους επιτρέπουν να αποθηκεύουν νερό. Με αυτό τον τρόπο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί  σε συνθήκες ξηρασίας και μπορούν να αντέξουν την έλλειψη νερού.

 

Λεβάντα: ευτυχία, αγάπη, αφοσίωση, ειρήνη

 

Οι λεβάντες είναι χαρακτηριστικά φυτά της Μεσογείου και συνδέονται με τη φρεσκάδα και την καθαρότητα. Ευδοκιμούν σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται να τοποθετηθεί σε ένα ηλιόλουστο σημείο και μία γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 30 εκατοστά καθώς παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική βιομηχανία και στην παρασκευή καλλυντικών. 

 

Λίλιουμ: γυναικεία αγάπη 

 

Τα λίλιουμ είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά που μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία με τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη τους. Τα περισσότερα λίλιουμ ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. 

 • Λευκό: αγνότητα
 • Κόκκινο: φιλοδοξία
 • Πορτοκαλί: επιθυμία, πάθος

 

Μπαμπού: Μακροζωία, δύναμη και χάρη 

Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και από κάποια μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας και είναι ένα δημοφιλές και εύκολο στην φροντίδα του φυτό. Θεωρείται φυτό ευοίωνο, που φέρνει τύχη σύμφωνα με τις αρχές του συστήματος φενγκ σούι και σύμφωνα με την κινέζικη κουλτούρα αυτό το φυτό είναι πολύ δημοφιλές για δώρο σε συγγενείς, φίλους, δασκάλους και συναδέλφους. Φέρνει τύχη όχι μόνο στον παραλήπτη αλλά και σε αυτόν που το χαρίζει. Με την σωστή φροντίδα, μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος.

 

Μπονσάι: Αρμονία, σοφία και ηρεμία

 

Ο όρος μπονσάι αναφέρεται στη διαμόρφωση και τη συντήρηση νάνων δέντρων με συγκεκριμένες τεχνικές. Συνήθως τα μεγάλα δέντρα που διαμορφώνονται σε μπονσάι είναι φυτά εξωτερικού χώρου, όμως υπάρχουν μπονσάι που μπορούν να προσαρμοστούν σε εσωτερικό χώρο. Το κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες για έκθεση στον ήλιο, σε τύπο χώματος, σε συχνότητα ποτίσματος κλπ.

 

Ορτανσία: Ματαιοδοξία, ευγνωμοσύνη

 

Θα βρείτε την ορτανσία σε λευκές, μπλε, ροζ και μωβ αποχρώσεις και το χρώμα καθορίζεται από το επίπεδο οξύτητας του εδάφους. Υπάρχει κάποια συζήτηση για το συμβολισμό της ορτανσίας καθώς μερικοί πιστεύουν ότι συνδέεται με τη ματαιοδοξία και τον κομπασμό, μάλλον λόγω της αφθονίας των πετάλων της και το πλούσιο, καμπύλο σχήμα και άλλοι ότι ένα άνθος της ορτανσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη. Συμβολίζει την 4η επέτειο γάμου, καθώς διαθέτει χάρη και ομορφιά.

 

Ορχιδέα: πολυτέλεια, μεγαλοπρέπεια

 

Τα περισσότερα και τα πιο δημοφιλή είδη της ορχιδέας κατάγονται από τροπικές περιοχές της Ασίας και της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους στους οποίους να μην παρατηρείται σημαντική διακύμανση της θερμοκρασίας, χρειάζονται μια σταθερή θερμοκρασία, περίπου από 10 – 16 C και να μην δέχονται άμεσα το ηλιακό φως. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία τα άνθη παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Αναπτύσσονται μόνες τους ή πολλές μαζί, μπορούμε να τις βρούμε μονόχρωμες ή δίχρωμες και μπορεί να είναι αρωματικές ή και όχι. Οι ορχιδέες, είναι εύκολα στην φροντίδα τους φυτά με μεγάλη διάρκεια άνθησης. Αντιπροσωπεύουν την σπάνια και την λεπτή ομορφιά και συμβολίζουν την 14η επέτειο γάμου. 

 

Παιωνία: ντροπή, θυμός

 

Είναι φυλλοβόλα ποώδη ή θαμνώδη φυτά με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Η ανθοφορία της γίνεται από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Διαθέτει μεγάλα άνθη σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (λευκό, κόκκινο, κίτρινο, ροζ, μωβ). Στην Κίνα οι παιώνιες συμβολίζουν την ευημερία και την τιμή ενώ στην Ιαπωνία συνδέονται με την αρρενωπότητα και την γενναιότητα

 

Τουλίπα: κομψότητα, χάρη

 

Η τουλίπα είναι ένα ανοιξιάτικο βολβώδες καλλωπιστικό φυτό που κατάγεται από την κεντρική Ασία και είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φυτά. Η περίοδος άνθησης της τουλίπας ξεκινάει από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το Μάιο, αναλόγως της περιοχής και της ποικιλίας.

 • Κόκκινη: πάθος, τέλεια αγάπη
 • Ροζ: καλές ευχές, φιλία, χαρούμενες ευκαιρίες
 • Μωβ: αναγέννηση, άνοιξη
 • Λευκή: συγχώρεση, μνήμη, αξία, ειλικρίνεια
 • Κίτρινη: χαρούμενες σκέψεις, ελπίδα
 • Πορτοκαλί: κατανόηση, εκτίμηση, αληθινή αγάπη

 

Τριαντάφυλλο: αγάπη, έρωτας

 

Είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά σε όλο τον κόσμο και από τις πρώτες επιλογές όσων αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καλλωπιστικό φυτό για τον κήπο ή το μπαλκόνι τους. 

 • Κόκκινο: διαρκή πάθος
 • Λευκό: ταπεινοφροσύνη, αθωότητα
 • Κίτρινο: φιλία, χαρά
 • Ροζ: ευγνωμοσύνη, εκτίμηση, θαυμασμό
 • Πορτοκάλι: ενθουσιασμό, επιθυμία
 • Λιλά ή μωβ: γοητεία, αγάπη με την πρώτη ματιά. 

Ο αριθμός των στελεχών σε ένα μπουκέτο με τριαντάφυλλα μπορεί επίσης να εκφράζει συγκεκριμένα συναισθήματα. Συμβολίζει την 15η επέτειο γάμου.

 

Υάκινθος: έρωτας, απαράμιλλη ομορφιά

 

Είναι ένα βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα που ανθίζει την άνοιξη. Ιδανικά θα το βρείτε φυτεμένο μαζί με άλλους υάκινθους ή μαζί με άλλα εποχιακά φυτά (τουλίπες, πετούνιες) δημιουργώντας εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς, μονόχρωμους ή πολύχρωμους. Κατάλληλο για πλατιές και ρηχές γλάστρες, γυάλινες βάσεις και μεγάλες ζαρντινιέρες.

 

Ρίχνοντας μια ματιά στα παραπάνω φυτά και τους συμβολισμούς τους θα σας βοηθήσει να κάνετε τις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής πιο ξεχωριστές και αξέχαστες με τα κατάλληλα λουλούδια και φυτά για κάθε περίσταση.


Είτε επιθυμείτε να στείλετε τις ευχές σας για μία γιορτή, για έναν γάμο ή απλά να συγχαρείτε για την γέννηση ενός μωρού η αποστολή ενός μπουκέτου με τα αγαπημένα σας λουλούδια ή φυτά από το anthemionflowers είναι ο τέλειος τρόπος για να εκφράσετε τα βαθύτερα συναισθήματά σας.