ΑρχικήBlogΓαρδένια, όμορφη και απαιτητική

Γαρδένια, όμορφη και απαιτητική

Γαρδένια, ένα φυτό που αγαπάμε πολύ κυρίως για τα υπέροχα, γεμάτα άρωμα άνθη της. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία και έχει κατακτήσει όλον τον κόσμο με τα πλούσια, λευκά ή ιβουάρ άνθη της και το απαλό άρωμα της.

H γαρδένια είναι ένα φυτό που μπορεί να στολίσει με χάρη τον χώρο σας, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα σε καλή κατάσταση.
                                                                                             
Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την φροντίσετε και να την διατηρήσετε και να την απολαύσετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα:
Καταρχήν να θυμάστε ότι η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις! Καλό είναι να επιλέξετε από την αρχή το σημείο που θα την τοποθετήσετε και να παραμείνει εκεί.
Σας συστήνουμε να μην τη φυτέψετε στο έδαφος αλλά σε γλάστρα, καθώς χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες, χωρίς ασβέστη, αφράτο και με καλή στράγγιση.
Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στο χώμα, οπότε επιλέγουμε να την φυτέψουμε σε γλάστρα με κάποιο φυτοχώμα, όπως το καστανόχωμα, το αργιλόχωμα ή η ξανθιά τύρφη.
Βασικό κομμάτι της φροντίδας της είναι η προσθήκη υγρού σιδήρου τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Να ξέρετε επίσης ότι η γαρδένια είναι ένα ανθοφόρο οξύφυλλο φυτό με αυξημένες απαιτήσεις σε  Κάλιο για την ανάπτυξη του φυλλώματος της και για αυτό δεν θα πρέπει να το παραλείπετε.
                                                                                                  
Πότισμα. Δεν υπάρχει ο χρυσός κανόνας σχετικά με τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να ποτίζετε μια γαρδένια. Το χώμα στη γλάστρα θα πρέπει είναι πάντα ελάχιστα υγρό, δηλαδή νωπό.
Αυτό σημαίνει ότι την ποτίζουμε όποτε χρειάζεται, όποτε καταλάβουμε ότι το χώμα έχει ανάγκη από υγρασία. Αλλά και η ποιότητας του νερού επηρεάζει την ανάπτυξή της.
Το νερό της βρύσης συνήθως περιέχει άλατα και προκαλεί στην γαρδένια αδυναμία στην απορρόφηση του  σιδήρου. Αυτό την οδηγεί σε τροφοπενία με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κίτρινα φύλλα.  
Για να   αντιμετωπίσουμε  την τροφοπενία δίνουμε σίδηρο, μειώνουμε τα ποτίσματα και ποτίζουμε με αποσταγμένο νερό.
                                                                                                           
Η γαρδένια αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και τις χαμηλές την νύχτα. Η πιο καλή θερμοκρασία για  την διατήρηση των γαρδενιών είναι οι 10-13 βαθμοί. Οι γαρδένιες προτιμούν τα σκιερά μέρη και όχι την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως ενώ αγαπούν την υγρασία.
Το χειμώνα δεν αντέχουν το ψύχος και θέλουν προστασία. Εάν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται πάντως ακμαία όλο τον χρόνο.
                                                                                       
Για να αποφύγετε τις αρρώστιες στις ρίζες, το πιατάκι της δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με την γλάστρα. Ένα μεγάλο πιατάκι θα δημιουργήσει για την γαρδένια σας ένα πιο φιλικό μικροκλίμα με την εξάτμιση του νερού και την καλύτερη υγεία της.  
Σε κανονικές συνθήκες οι γαρδένιες ανθίζουν δυο φορές τον χρόνο, στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Να θυμάστε ότι όταν μια γαρδένια έχει πολλά μπουμπούκια μπορεί μερικά να της πέσουν πριν ανοίξουν.
Αυτό μπορεί να σημαίνει  ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη κάποιων θρεπτικών στοιχείων στο χώμα της γλάστρας ή ότι αλλάξατε κάποια συνθήκη συντήρησής της, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, ο αερισμός και ότι αντέδρασε αρνητικά.
                                                                                       
Η επιλογή της γαρδένιας για δώρο ή για την διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου σας, είναι μια εκλεπτυσμένη επιλογή που σας τιμά για το γούστο και τον τρόπο σκέψης σας.
Στο anthemionflowers.gr θα βρείτε μια όμορφη ποικιλία γαρδενιών για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.