Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως | Anthemionflowers

Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα φυτά χρειάζονται αρκετό ηλιακό φως για να ευδοκιμήσουν. Υπάρχουν όμως και μερικά φυτά τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες χαμηλού (ή καθόλου) φωτισμού, καθιστώντας τα ιδανικά για σκοτεινά σημεία σε ένα δωμάτιο που χρειάζονται πινελιές πράσινου. 

Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου εκτός από ζωντάνια και χαρούμενη διάθεση που θα προσθέσουν στον χώρο μας θα βοηθήσουν επίσης και στον καθαρισμό του αέρα.

Μπορεί να μην το λατρεύουν, αλλά θα προσαρμοστούν - ειδικά αν μερικές φορές τα τοποθετείται έξω σε ένα προστατευμένο, σκιερό σημείο ή αν χρησιμοποιείται τεχνητό φως.

Αν ψάχνετε για τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου που θα ευδοκιμήσουν σε μια σκοτεινή περιοχή του σπιτιού σας τότε θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, πολλές από τις οποίες προέρχονται από τροπικές περιοχές.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε χαμηλό φωτισμό ανήκουν συνήθως στα λεγόμενα «πράσινα φυτά» που διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, υπάρχουν ωστόσο και επιλογές με φυτά που αναπτύσσουν λουλούδια.

 

Παρακάτω θα δείτε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που απαιτούν λίγη φροντίδα και που μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

 

Διφενμπάχια

 

Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο, η διφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκο-κίτρινο χρώμα. Η διφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. Ιδανικά προτιμά τοποθέτηση σε βόρειο σημείο του σπιτιού καθώς δεν αγαπάει το έντονο φως. Προτιμά τα τακτικά και προγραμματισμένα ποτίσματα. Χρειάζεται να είναι το έδαφος της συνεχώς ελαφρώς υγρό, επομένως να ποτίζεται όταν τα πρώτα στρώματα του χώματος της αρχίζουν να στεγνώνουν. Δεν χρειάζεται όμως υπερβολική υγρασία στο χώμα. Φροντίστε να αποστραγγίζονται καλά τα πιατάκια μετά από κάθε πότισμα για αποφυγή σαπίσματος της ρίζας. Εκτός από το φθινόπωρο και το χειμώνα, εφαρμόζετε τακτικά ένα πλήρες λίπασμα. Οι ξαφνικές αλλαγές από χαμηλά σε υψηλά επίπεδα φωτός συνήθως προκαλούν ηλιακό έγκαυμα στα φύλλα. Καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα με ένα υγρό πανί.

 

Χλωρόφυτο

 

Το χλωρόφυτο είναι ένα ανθεκτικό και εντυπωσιακό φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε πιο σκοτεινά σημεία στο σπίτι και να επιβιώσει καθώς ευδοκιμεί με σχεδόν μηδενικό ηλιακό ή έμμεσο φως. Το χλωρόφυτο έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό σε σύγκριση με τα άλλα φυτά, ειδικά την περίοδο της ανάπτυξης του. Χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρή ατμόσφαιρα, είναι καλό να ψεκάζουμε τα φύλλα του με νερό για δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος. Προσέχουμε να μην αφήνουμε πολύ νερό στο πιατάκι, καθώς είναι μια από τις αιτίες για να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Στην πραγματικότητα, κατά τους χειμερινούς μήνες, χρειάζεται πολύ λίγο νερό. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει λίγο μεταξύ των ποτισμάτων. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο είναι ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες. Θα χρειαστεί υγρό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου όπου το φυτό αναπτύσσει την καινούργια του βλάστηση.

Το χλωρόφυτο είναι αγαπητό καθώς φιλτράρει τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, και καθαρίζει από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας.

 

Ζάμια

 

Η Ζάμια είναι ένα τροπικό πολυετές φυτό που με το εντυπωσιακό γυαλιστερό του φύλλωμα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να προσθέσετε λίγο πράσινο στον χώρο σας. Είναι ανθεκτικό φυτό που επιβιώνει με (σχεδόν) μηδενικό ηλιακό φως ή με φως φθορισμού. Τοποθετήστε τη Ζάμια σε ένα σημείο με έντονο φιλτραρισμένο ή ανακλώμενο φως, όπως ένα παράθυρο με βόρειο προσανατολισμό. Κρατήστε την μακριά από απευθείας ακτινοβολία στην ήλιο αλλιώς το πιο πιθανό είναι να κάψει τα φύλλα της. 

Η ζάμια ευδοκιμεί σε γλάστρες εσωτερικού χώρου, αρκεί να αφήσετε το έδαφος να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων. Αν το ποτίζεται συχνά το πρώτο σημάδι υπερβολικού ποτίσματος θα είναι τα κίτρινα φύλλα. Αν η γλάστρα που την έχετε, έχει πιάτο θα πρέπει επίσης να το αδειάζετε. Ένα καλό σημάδι πως το φυτό θέλει νερό είναι να πιάσετε χαμηλά ένα χοντρό κλαδί της και αν αυτό είναι μαλακό τότε ποτίζετε, αν είναι σκληρό όχι. Η ελάχιστη θερμοκρασία που θα πρέπει να μπει είναι οι 10-12 βαθμοί και η ιδανική για ανάπτυξη 22-35! Αποφύγετε τα ρεύματα κρύου αέρα π χ δίπλα σε κάποιο παράθυρο. Επίσης αν κάποιο φύλλο της κιτρινίσει απλά αφαιρέστε το! Καλό είναι να σκουπίζετε με ένα υγρό πανί τα φύλλα της κάθε φορά για να απαλλαγείτε από τη σκόνη.

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι να μην έρθουν τα χέρια σας σε επαφή με τους χυμούς του φυτού καθώς περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας.

Αν και η ζάμια είναι ανθεκτική σε συνθήκες χαμηλού έμμεσου φωτισμού αν μπει σε ένα φωτεινό μέρος θα πάει ακόμα καλύτερα. 

 

Ασπιδίστρα

 

Η ασπιδίστρα είναι όμορφο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φυτό για εσωτερικούς χώρους. Τα φύλλα της ανάλογα με το είδος μπορεί να έχουν λευκές γραμμώσεις. Είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε σκοτεινές θέσεις και μπορεί να μπει χωρίς πρόβλημα με γραφεία και χώρους υποδοχής που δεν υπάρχουν παράθυρα ή είναι καλυμμένα. Η ασπιδίστρα φτάνει σε ύψος μέχρι 1 μέτρο. Πότισμα χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες 2 φορές την εβδομάδα και το χειμώνα σποραδικά όταν βλέπουμε πως το χώμα αρχίζει να μην είναι υγρό. Λίπανση όπως και στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου, με κάποιο υδατοδιαλυτό σκεύασμα ανά 15-20 ημέρες, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ανά τρία χρόνια περίπου το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας και παράλληλα με τη μεταφύτευση μπορεί να γίνει και διαίρεση των ριζών με αποτέλεσμα να προκύψουν περισσότερα φυτά. Αν και είναι πολύ ανεκτική σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού είναι 10-15oC, αλλά αντέχει και σε χαμηλότερες. Μεγάλα, λεία φύλλα προσελκύουν τη σκόνη γι’ αυτό καλό είναι να τα διατηρήσετε καθαρά με ένα μαλακό, υγρό πανί. Μην χρησιμοποιείτε εμπορικά προϊόντα γυαλίσματος φύλλων. Οι καφετιές ή οι καμένες άκρες προκύπτουν συνήθως από υπερβολικό νερό ή λίπασμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

 

Χαμαιδώρεα 

 

Με καταγωγή από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική η Χαμαιδώρεα ή Χαμαιδόρα είναι ένα φοινικοειδές φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια αίσθηση πιο τροπική μέσα στο δωμάτιο. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα μέτρο. Κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν το φυτό είναι στην ανάπτυξη, χρειάζεται συχνό πότισμα.  νερό - αρκετό για να διατηρούν το χώμα τους σταθερά υγρό αλλά όχι υγρό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αφήστε το πάνω μέρος του εδάφους να στεγνώσει μεταξύ του ποτίσματος. Προσέξτε την σωστή αποστράγγιση καθώς η ρίζα του φυτού ένδέχεται να σαπίσει αν διατηρηθεί υγρή για πολύ καιρό. Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό. Ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα. Η λίπανση γίνεται ανά 15 μέρες.Δράκαινα 

 

Η Δράκαινα προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη και είναι από τα φυτά που επιβιώνουν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Ονομάζεται έτσι λόγω της κόκκινης ρητίνης που σχηματίζεται στους μίσχους του φυτού, η οποία λέγεται ότι μοιάζει με το αίμα του δράκου. Η ανάπτυξη της μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Προτιμά ένα ημι-σκιερό σημείο ή έναν χώρο με φιλτραρισμένο φως (π.χ. πίσω από κουρτίνα). Η επαφή της με το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα φύλλα της! Θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα φυτά στο σπίτι και στο γραφείο απορροφώντας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Χρειάζεται λίγο νερό αλλά τακτικό πότισμα, το χώμα όμως πρέπει να είναι στεγνό μέχρι το επόμενο πότισμα. Χρειάζεται επίσης χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και καλή αποστράγγιση. Αν δεν την ποτίζουμε επαρκώς, θα παρατηρήσουμε ξηρότητα στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό. Ειδικά το χειμώνα, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα, διαφορετικά θα αρρωστήσει το φυτό από την πολύ υγρασία.Ελαστικοφόρος φίκος 

 

Ο ελαστικοφόρος φίκος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Έχει υπέροχα, μεγάλα, σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, έντονου πράσινου χρώματος φύλλα και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες μπορεί να φτάσει στο ύψος της οροφής. Είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Κατά την περίοδο του χειμώνα πρέπει να ποτίζεται μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα λιγότερο και το καλοκαίρι να ποτίζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών. Επιπλέον, καλό είναι να γίνεται προσθήκη ενός υδατοδιαλυτού λιπάσματος μία φορά ανά 15 μέρες. Δεν πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που υπάρχουν ρεύματα αέρα και ειδικά ψυχρού αέρα. Όταν το φυτό έχει μεγαλώσει αρκετά καλό είναι να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φύλλα ανά 2 εβδομάδες περίπου με υγρό πανάκι για να φεύγει η σκόνη. 

 

Προσοχή: Εάν ο ελαστικοφόρος φίκος πληγωθεί τότε βγάζει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό το οποίο είναι τοξικό και ερεθιστικό όταν έρθει σε επαφή μες το δέρμα. Έτσι, αν παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο θα πρέπει να καθαριστεί αμέσως με κάποιο υγρό πανί και να απομακρυνθεί για λίγο ώστε να μην είναι προσβάσιμο από παιδιά ή κατοικίδια.Φιλόδεντρο 

 

Ένα ακόμα ανθεκτικό φυτό σε σκιερές συνθήκες που δε χρειάζεται το φως του ήλιου είναι το φιλόδεντρο. Είναι ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό με πράσινο φύλλα σε σχήμα καρδιάς που θα πρέπει να τα ψεκάζεις συχνά με νερό για να διατηρούν τη ζωηρότητά τους. Αναρριχητικό φυτό που προσαρμόζεται εύκολα και παραμένει υγιές σε κλειστούς χώρους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας και ανέχεται συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Χρειάζεται συχνό πότισμα (κρατάτε το έδαφος του ελαφρά υγρό) με καλή αποστράγγιση. Αν το φυτό, παρουσιάσει κίτρινα φύλλα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Κρατήστε τα φύλλα του καθαρά, σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό πανί, τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να απομακρύνετε τη σκόνη. 

 

Σπαθίφυλλο

 

Το σπαθίφυλλο προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας και ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε χαμηλό φωτισμό. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του που έχει πλουσιότερη ανθοφορία μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Ανθίζει όλο το χρόνο και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Το σπαθίφυλλο προτιμά θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. 


Βρείτε ιδέες για δώρα λουλουδιών για εσάς ή τους αγαπημένους σας στο www.anthemionflowers.gr. Ανακαλύψτε φρέσκα και όμορφα μπουκέτα ή συνθέσεις φυτών  για κάθε είδους παραλήπτη. Αυθημερόν παράδοση λουλουδιών, φυτών και περισσότερων δώρων σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο από τα ανθοπωλεία.