Τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου | Anthemionflowers

Τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου θα ενισχύουν τη θετική αύρα, την ισορροπία και την αρμονία και θα προσθέσουν μια φρεσκάδα σε οποιοδήποτε χώρο. Θα χαρίσουν ζωντάνια και ευελιξία σε ένα σπίτι ή γραφείο καθώς τα περισσότερα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα και είναι ένας οικονομικός τρόπος για να διακοσμήσετε σχεδόν κάθε δωμάτιο. Εάν δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο ή δεν γνωρίζετε τίποτα για τα φυτά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα από τα ακόλουθα εύκολα στη φροντίδα τους φυτά που μπορεί να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες. Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια ομορφιά τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την αντικατάστασή τους.

 

Άλλα με πράσινο ή πολύχρωμο φύλλωμα, άλλα με εντυπωσιακά άνθη ή χωρίς πάντα έχουν θέση μέσα σε ένα δωμάτιο, στην είσοδο πολυκατοικίας, έναν επαγγελματικό χώρο, κατάστημα ή  χώρο υποδοχής. Κοντά σε παράθυρα συνήθως βρίσκουν τον τρόπο να μεγαλώσουν και να δημιουργούν υπέροχες γωνίες στο σπίτι. Συνήθως θέλουν αρκετό ηλιακό φως αλλά όχι άμεσο, καλό αερισμό του δωματίου και μέτρια υγρασία, τόσο μέσα στο δωμάτιο όσο και στο έδαφος. 

Πολλά από τα φυτά που παρουσιάζονται δεν χρησιμοποιούνται όνο ως φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν πολύ καλά και έξω στον κήπο ή σε μπαλκόνια.

Επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στο χώρο σας.

 

ΦΙΚΟΣ

 

O φίκος μπέντζαμιν είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό χώρο. Με καταγωγή από τη Μαλαισία, θεωρείται τροπικό φυτό με δενδρόμορφη ανάπτυξη και ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά γυαλιστερά πράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα του. Ο φίκος μπέντζαμιν μπορεί να φυτευτεί σε κήπο και να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο δέντρο, συχνότερα όμως τον φυτεύουμε σε γλάστρα για να ομορφύνουμε την είσοδο του σπιτιού και της πολυκατοικίας, καθώς επίσης για να διακοσμήσουμε σαλόνια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Εκτός από τον φίκο μπέντζαμιν, πολύ διαδεδομένος είναι και ο φίκος ελάστικα με τα μεγάλα γυαλιστερά παχιά φύλλα του, ο ροδίτικος φίκος με τα μικρά οβάλ γυαλιστερά φύλλα και ο φίκος λυράτα με τα μεγάλα δερματώδη φύλλα σε σχήμα που θυμίζουν βιολί. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του φίκου για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο για πολλά χρόνια και να αποφύγουμε το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων του.

Ο φίκος χρειάζεται σχετικά σταθερό κλίμα και θερμοκρασία γύρω στους 20- 30 βαθμούς για να αναπτυχθεί.

Δεν είναι πολύ ανθεκτικός στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και περισσότερο στο κρύο. Αν τον τοποθετήσεις μέσα στο σπίτι, το φύλλωμα του θα είναι καταπράσινο και γυαλιστερό όλο το χρόνο. Αναπτύσσεται σε χώμα με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα μόνο όταν το χώμα του μοιάζει στεγνό, αλλά είναι καλό να ψεκάζεις τα φύλλα του με νερό συχνά. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πρέπει να θυμάσαι να του βάζεις λίπασμα 2 φορές το μήνα για να μείνει υγιής για πολύ καιρό και να ομορφαίνει το χώρο σου.

ΑΓΛΑΟΝΕΜΑ

 

Το αγλαόνεμα είναι πολύ ωραίο καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου που έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα του σε διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από το πράσινο μέχρι το ασημί.. Είναι γνωστό και ως Chinese evergreens. Τα φύλλα του φυτού έχουν μήκος μέχρι 15cm. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο φωτισμό ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και σε σημεία με άμεσο ηλιακό φως. Η θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 28C. Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 10-15C, ενώ είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα πότισμα 1 φορά την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες είναι αρκετό και το καλοκαίρι συνήθως 2 φορές την εβδομάδα. Υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου είναι χρήσιμο από τα μέσα της άνοιξης και το καλοκαίρι. Τους καλοκαιρινούς μήνες η υγρασία ακόμα και στο φύλλωμα είναι σημαντική. Έτσι ο ψεκασμός του φυλλώματος είναι σημαντικός. Εάν χρειάζεται μεταφύτευση αυτή γίνεται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με διαίρεση των ριζών του.

Το αγλαόνημα έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ την περίοδο άνθησης του σχηματίζει μικρά λευκά λουλούδια που θυμίζουν κρινάκια.

 

ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑ

 

Η Σανσεβιέρια  είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι και στο γραφείο μας. Με καταγωγή από την Αφρική, η σανσιβέρια είναι ένα πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο, με τα στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει, ονομάζεται και Snake Plant ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ονομασία «γλώσσα της πεθεράς». 

Θεωρείται από τα φυτά αυτά που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους, χωρίς να επηρεάζεται από την έκθεση ή όχι στον ήλιο, αν και καλύτερα να προτιμώνται οι χώροι με άμεσο ηλιακό φως. Ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων

Το πότισμα και η λίπανση είναι κανονική, δηλαδή ποτίζουμε ανά 2-3 μέρες ανάλογα και τις καιρικές συνθήκες, προσέχοντας το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά να μην λασπώνει και η λίπανση να επαναλαμβάνεται ανά 15-20 μέρες με υδατοδιαλυτό λίπασμα εσωτερικού χώρου κατά προτίμηση. Το χειμώνα περιορίζουμε πολύ το νερό και διακόπτουμε τη λίπανση. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1 μέτρο.

 

ΣΠΑΘΙΦΥΛΛΟ

 

Το Σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού και του γραφείου από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.

Η καταγωγή του φυτού είναι από τη Χαβάη. Το σπαθίφυλλο θέλει μέτριο φωτισμό και οπωσδήποτε όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Αγαπά τις θερμοκρασίες δωματίου, από 20oC έως 35oC. Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στα φύλλα, ενώ απαιτεί τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση και λίπανση την άνοιξη και το φθινόπωρο, με πλήρες οργανικό λίπασμα.  

Είναι το αγαπημένο φυτό των κηπουρών καθώς ανθοφορεί σχεδόν όλο το χρόνο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

ΝΕΦΡΙΤΗΣ

 

Ο νεφρίτης γνωστός και ως Jade Plant είναι ένα παχύφυτο που κατάγεται από τη νότιο Αφρική. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 1- 3 μέτρων. Παρά το μεγάλο μέγεθος του, δε χρειάζεται πολύ φροντίδα. Ο νεφρίτης αντέχει και στον κήπο και το μπαλκόνι, αρκεί να μην έχει πολλή υγρασία ή πάρα πολλές βροχές. Έχει διάρκεια ζωής πολλών χρόνων, αν διατηρηθεί προστατευμένος από υπερβολικές ποσότητες νερού. Το μόνο που χρειάζεται είναι ξηρό κλίμα και αρκετό φως ενώ καλό είναι μία στο τόσο να ψεκάζετε με λίγο νερό τα φύλλα του για να μην ζαρώνουν. 

Ιδανικά, ο νεφρίτης που φυτεύεις για το σπίτι σου πρέπει να έχει χώμα με καλή αποστράγγιση και να ποτίζεται σπάνια, περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Η ιδανική θερμοκρασία για να αναπτυχθεί είναι η θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 20- 25 βαθμούς κελσίου. Λόγω της ελάχιστης φροντίδας που απαιτεί, συχνά το φυτό νεφρίτης που τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους αναφέρεται ως φυτό των εργένηδων. Αν έχεις πολύ περιορισμένες γνώσεις κηπουρικής, αλλά θέλεις ένα μεγάλο φυτό που να στολίζει το σπίτι σου με την πρασινάδα του, ο νεφρίτης είναι ιδανική επιλογή για σένα.

 

ΚΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΧΥΦΥΤΑ

 

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι από τα ανθεκτικά τροπικά φυτά για τον χώρο σας καθώς μπορούν να επιβιώσουν στις ακραίες συνθήκες της ερήμου. Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά χρειάζονται λίγο χώμα, λίγο ηλιακό φως και ελάχιστο νερό για να αναπτυχθούν. 

Οι κάκτοι είναι δημοφιλή φυτά για κάθε σπίτι, γραφείο ή για τον κήπο και τα μπαλκόνια μας που τα επιλέγουμε για την ιδιαίτερη εμφάνιση, την ανθεκτικότητα, καθώς και για τη μακροβιότητα τους. 

 

ΚΡΟΤΩΝΑΣ

 

Ο κρότωνας είναι ένα εξωτικό φυτό που προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Ανήκει στα κατεξοχήν μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου με σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί που αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρο.

Ο κρότωνας δεν είναι κατάλληλος σαν φυτό εξωτερικού χώρου, όπως κήπου, ή μπαλκονιού καθώς δεν αντέχει στις έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Αντιθέτως, για να αναπτυχθεί και να χαρίσει ζωντάνια στο χώρο, χρειάζεται σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Η σταθερή θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου 20- 25 βαθμοί κελσίου, είναι ιδανική για το φυτό αυτό. Δε χρειάζεται συχνή λίπανση και κλάδεμα, αλλά έχει ανάγκη από υγρασία. Χρειάζεται πότισμα με μικρές ποσότητες νερού, αλλά πολύ συχνά, 3- 4 φορές την εβδομάδα και καλή αποστράγγιση μετά για να μην σαπίσουν οι ρίζες.

 

ΑΛΟΗ

 

Η Αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά παχύφυτα που συναντάμε σε κάθε σπίτι, καθώς συνδυάζει εξωτική ομορφιά με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, ωστόσο το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη βέρα που τα φύλλα της περιέχουν το πολύτιμο διάφανο ζελέ και χρησιμοποιούμε για θεραπεία σε εγκαύματα, σε επουλώσεις πληγών καθώς και δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Η αλόη μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Η Αλόη είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά και το μόνο που ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή είναι μία μεγαλύτερη γλάστρα μιας και συνεχώς μεγαλώνει.

 

ΠΟΘΟΣ

 

Ο Πόθος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες εδάφους και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Είναι φυτό που αναπτύσσεται ακόμη και μέσα σε βάζο με νερό και σε ενυδρεία με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο. Έχει καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία, συναντάται και με το όνομα «κισσός του διαβόλου» λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα.

 

ΚΙΣΣΟΣ

 

Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται συνήθως για δημιουργία φράχτη στον κήπο, ενώ τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε συχνά και ως φυτό εσωτερικού χώρου. O κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε τοίχους και γωνίες, και μπορεί εξίσου εύκολα να διακοσμήσει κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, και πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα.


Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε ένα φυτό για εσάς ή τους αγαπημένους σας βρείτε στο anthemionflowers.gr τα καλύτερα πράσινα και ανθισμένα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αυθημερόν παράδοση φυτά που θα λατρέψουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα στο σπίτι τους και στο γραφείο τους σήμερα.