ΑρχικήBlogΠώς θα φροντίσετε την βασίλισσα των λουλουδιών, την τριανταφυλλιά.

Πώς θα φροντίσετε την βασίλισσα των λουλουδιών, την τριανταφυλλιά.

Αν ο αγαπημένος σας ή η αγαπημένη σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σας χάρισε την αγάπη του μαζί με μια mini τριανταφυλλιά σίγουρα θα θέλετε να την φροντίσετε με τον πιο σωστό τρόπο και να την διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Η τριανταφυλλιά  μπορεί να είναι αγαπημένο φυτό αλλά θέλει ξεχωριστή φροντίδα για να επιβιώσει και να σας χαρίσει τα πλούσια άνθη της. Η φροντίδα της Mini τριανταφυλλιάς ή οποιασδήποτε άλλης τριανταφυλλιάς είναι κοινή. Ανεξάρτητα από το αν η τριανταφυλλιά σας είναι αναρριχώμενη, θαμνώδη, κρεμοκλαδης, νάνα ή  μίνι, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να την φροντίσετε όμορφα και ολοκληρωμένα.

Τοποθεσία τριανταφυλλιάς
Καταρχήν επιλέξτε να τοποθετήσετε το φυτό σας σε ένα σωστό σημείο, το οποίο όχι μόνο θα την προστατεύει αλλά και θα προάγει την ανάπτυξή της.
Οι τριανταφυλλιές, χρειάζονται πολύ ήλιο. Ο ήλιος βοηθάει στην πλούσια ανθοφορία.
Στον κήπο, φυτεύονται συνήθως σε απόσταση περίπου 50 εκ. η μία από την άλλη. Αν η ποικιλία σας είναι νάνες ή εδαφοκάλυψης, τότε η ενδιάμεση απόσταση μπορεί να είναι και μικρότερη.  
Στο μπαλκόνι, η τριανταφυλλιά σας παραμένει αυτόνομη και ανεξάρτητη στην γλάστρα της. Αν το μπαλκόνι σας είναι μικρό προσέξτε που θα την τοποθετήσετε, ώστε να μην σας πληγώσουν τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς καθώς περνάτε. 

Έδαφος και χώμα τριανταφυλλιάς
Το έδαφος που θα φυτέψετε ή θα μεταφυτέψετε την  τριανταφυλλιά σας θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία, να συγκρατεί την υγρασία, χωρίς όμως  να παραμένει πολύ υγρό. Γενικά η τριανταφυλλιά,  προτιμά έδαφος με πολύ καλή στράγγιση, γόνιμο και δεν χρειάζεται πέτρες. Στη γλάστρα σας προτείνουμε να αναμείξετε χώμα “εξωτερικού χώρου” με κοινό χώμα κήπου και λίγη ελαφρόπετρα.

Προστασία από το κρύο
Αν φροντίζετε την τριανταφυλλιά όλο τον χρόνο, τότε σίγουρα της έχετε προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια και δυνάμεις για να αντέξει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.  Για την καλύτερη προστασία τους από τον παγετό και το χιόνι, στις αρχές του χειμώνα,  μαζέψτε αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα της. Αν οι τριανταφυλλιές σας είναι σε γλάστρες τοποθετήστε τις πάνω σε κάποια βάση, ώστε να μην ακουμπάει η γλάστρα απευθείας στο παγωμένο έδαφος.

Λίπανση τριανταφυλλιάς
Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία, καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να ενισχύουμε  την τριανταφυλλιά με ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές. Για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του λιπάσματος, μην ξεχνάτε, ανά συχνά χρονικά διαστήματα, να σκαλίζετε το χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού. Μία φορά το χρόνο, ιδανικά την εποχή της Άνοιξης, σας προτείνουμε να προσθέτετε στη γλάστρα ή στο λάκκο της τριανταφυλλιάς καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη ή φυλλόχωμα. Με αυτόν τον τόσο απλό τρόπο,  εμπλουτίζετε το έδαφός, με πλούσιες οργανικές ουσίες. Σταματήστε  τις λιπάνσεις 6 εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρύα του χειμώνα, στα μέσα δηλαδή του Οκτώβρη.
Tip: Μην αφαιρείτε τα τελευταία άνθη του φθινοπώρου από τις τριανταφυλλιές για να μην ενθαρρύνετε τη χειμωνιάτικη δραστηριότητα και για να ξεκινήσει ομαλά ο χειμερινός λήθαργος.

Πότισμα τριανταφυλλιάς
Η σχέση της τριανταφυλλιάς με το νερό είναι μια σχέση αγάπης και πάθους, καθώς χρειάζεται υγρό και δροσερό έδαφος για να αναπτυχθεί. Αν τη ποτίζετε σωστά θα σας δώσει πλούσια και υγιή άνθη. Θα πρέπει να φροντίζετε να την ποτίζετε τόσο συχνά, ώστε να διατηρείται το έδαφος της υγρό σε αρκετά μεγάλο βάθος. Τις ημέρες του καλοκαιριού που έχει πολλή ζέστη, μην παραλείπετε να την ποτίζετε σχεδόν καθημερινά. Ανάλογα την υγρασία στο χώμα να ρίχνετε περισσότερο ή λιγότερο νερό. Μετά από 3-4 ποτίσματα θα πρέπει να σκαλίζετε λίγο το χώμα,  ώστε να αερίζονται καλύτερα οι ρίζες  του φυτού σας.

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς
Το τέλος του χειμώνα ή η αρχή της άνοιξης είναι η ιδανική εποχή για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς σας, αφού πρέπει να γίνεται όταν περάσουν τα μεγάλα κρύα και πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση. Ανάλογα με την πε¬ριοχή, μπορείτε να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές σας Φεβρουάριο ή Μάρτιο.  Οι νάνες ποικιλίες και οι Mini τριανταφυλλιές πρέπει να κλαδεύονται πάντα για να αφαιρεθούν οι βλαστοί που έδωσαν λουλούδια, ώστε να δυναμώσουν και να διατηρήσουν το σχήμα τους. Να θυμάστε ότι οι θαμνώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές για να μας δώσουν πλούσια και άφθονα άνθη χρειάζονται βαθύ κλάδεμα. Επίσης, μην παραλείπετε  ν' αφαιρείται τακτικά τα υπερώριμα-ξερά άνθη της και τα ξερά κλαδάκια της, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

TIP: Οι τριανταφυλλιές καλό είναι να κλαδεύονται κάθε χρόνο για να ανανεώνονται οι παλιοί βλαστοί, να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και να διατηρείται το σχήμα τους. Αν δεν κλαδευτεί η τριανταφυλλιά σωστά και συχνά, τότε να ξέρετε ότι θα  μειώνονται συνεχώς τα άνθη που θα παράγει αλλά και η ποιότητά τους.
Φροντίστε σωστά την τριανταφυλλιά σας και σίγουρα θα σας ανταμείψει με όμορφα τριαντάφυλλα, σε υπέροχα χρώματα, πλούσια ανθοφορία και σαγηνευτικά αρώματα.

Αν δεν έχετε ήδη μια τριανταφυλλιά και θέλετε να αποκτήσετε μια ή να χαρίσετε σε φίλους, γνωστούς και αγαπημένους, επισκεφθείτε το www.anthemionflowers.gr και επιλέξτε τη δική σας τριανταφυλλιά με κόκκινα άνθη, λευκά άνθη, κίτρινα μπουμπούκιαα ή όποιο χρώμα επιθυμείτε. Σας περιμένουμε!